казано от monimon777 на 08.04.11, 13:50:
казано от mayasy на 08.04.11, 13:04:
казано от ProXxX на 08.04.11, 12:44:
казано от Cvetlina Hristova на 08.04.11, 12:38:
...един от симптомите на анорексята е да си сигурен че нямаш анорекися и че родители и приятели ти пречат да водиш здравословен живот.
Значи и аз съм анорексик. :D
.....Направи ми впечатление , че не приема въглехидрати , а такава сравнително стриктна диета НВД , едва ли е подходяща за 17г момичеКъм авторката : пожелавам ти успех , дано успееш да убедиш родителите си да те подкрепят в решението ти да живееш здравословно :)
Да за въглехидратите съм абсолютно съгласна. Необходимо е да включиш хляб в менюто си поне за обяд. И то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , защото ти все пак си на 17!!!!! В хляба има доста полезни съставки, които децата, та дори и възрастните трябва да поемат. Нали искаш да се храниш полезно, а не да пазиш диети. Това което си написала, че изяждаш си е чиста диета. Метаболизмът ти си е достатъчно силен в тази възраст, особено след като спортуваш. И ако хапваш хляб пред вашите наистина смятам, че ще се успокоят. И помни родителите правят за децата си само и единствено най - доброто на което са способни. Явно наистина нещо в твоето хранене ги е притеснило.
Успех!!!
В хляба има полезни съставки?Кои са те?!
В броколите има полезни съставки =>ядеш ли ги абсолютно всеки ден?!
В цвеклото има бетайн=>ядеш ли всеки ден?!
В ядките има магнезий=>ядеш ли ги всеки ден?!
Точно пък въглехидратите няма нужда да си ги набавя от хляб!Какво като е на 17?
казано от monimon777 на 08.04.11, 14:06:
казано от mayasy на 08.04.11, 13:49:
казано от Петко К на 08.04.11, 13:34:
Абсолютно. И за има хранителни отклонения, то яденето на боклуци (или от “всичко”) няма да и помогне.
И стигя с този хляб, не е задължителен, ама изобщо, няма нищо незаменимо в него. Особено белият си е направо вреден.И аз мисля , че хлябът е излишен и съмнителен... купешкия със сигурност
Но е добре да се хапва неполиран ориз , картофи + грах/карфиол/зеленуци , овес , пълнозърнести макарони ( и те са ми съмнителни ) , бобови...дори варено жито....
Тя е на НВД , ама има ли зареждащ ден не се знае....
http://www.gastronom.bg/index.php?mod=kitchen_publication_item&show=22
Ако хлябът може да е излишен за възрастните макар, че не е така, то за ДЕЦАТА НЕ Е! Говорим за хляб в малки дози. Та тя е слабо момиче, А НЕ С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО.
“Хлябът и зърнените храни дават над 50% от енергията, 75% от въглехидратите и повече от 30% от белтъците в менюто ни.”- от линка
Така пише в статията - “и зърнените храни” : елда , просо , царевица , овес , ориз , пшеница ръж...
На нея малко хляб няма да и навреди , а и е по- удобно набързо да си “гарнира” някоя филия пълнозърнест хляб...то на никой няма да му навреди
Идеята е , че не е незаменим :) и качеството на предлагания на пазара не е ок
Друго си е да си правиш домашен , без консерванти и е-та :)
Мнението беше редактирано от Мая на 08.04.11 15:19.
08.04.11
14:34
казано от mayasy на 08.04.11, 14:24:
казано от monimon777 на 08.04.11, 14:06:
казано от mayasy на 08.04.11, 13:49:
казано от Петко К на 08.04.11, 13:34:
Абсолютно. И за има хранителни отклонения, то яденето на боклуци (или от “всичко”) няма да и помогне.
И стигя с този хляб, не е задължителен, ама изобщо, няма нищо незаменимо в него. Особено белият си е направо вреден.И аз мисля , че хлябът е излишен и съмнителен... купешкия със сигурност
Но е добре да се хапва неполиран ориз , картофи + грах/карфиол/зеленуци , овес , пълнозърнести макарони ( и те са ми съмнителни ) , бобови...дори варено жито....
Тя е на НВД , ама има ли зареждащ ден не се знае....
http://www.gastronom.bg/index.php?mod=kitchen_publication_item&show=22
Ако хлябът може да е излишен за възрастните макар, че не е така, то за ДЕЦАТА НЕ Е! Говорим за хляб в малки дози. Та тя е слабо момиче, А НЕ С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО.Хлябът и зърнените храни дават над 50% от енергията, 75% от въглехидратите и повече от 30% от белтъците в менюто ни.
Така пише в статията - “и зърнените храни” : елда , просо , царевица , овес , ориз , пшеница ръж...
На нея малко хляб няма да и навреди , а и е по- удобно набързо да си “гарнира” някоя филия пълнозърнест хляб...то на никой няма да му навреди
Идеята е , че не е незаменим :) и качеството на предлагания на пазара не е ок
Друго си е да си правиш домашен , без консерванти и е-та :)
Под формата на сухари също е добре да се приема има много варианти на полезен хляб. И ДА: ЯДКИТЕ Е ДОБРЕ ДА СЕ ПРИЕМАТ ВСЕКИ ДЕН!!! Те са храна за мозъка и са незаменими!!!
Но за домашния хляб не съм съгласна (sweat)...защото си е голямо изкушение!!! ;)
В чие меню хляба дава 50% от енергията? ;) То на някои хора бирата и ракията им дава над 50% от енергията, ама никой не казва, че е полезно да се пие ;)
Не казвам да не се яде изобщо хляб, ама чак пък да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО? Дали е на 17 или на 57 няма значение, защото храната си е храна и ако е хубава, всеки може да я яде, а ако е боклук - за никого не е добре да я яде ;)
П.П. Оф, сега пък ядките станаха незаменими :D
Мнението беше редактирано от Петко К на 08.04.11 14:37.
08.04.11
14:38
казано от Петко К на 08.04.11, 14:36:
В чие меню хляба дава 50% от енергията? ;) То на някои хора бирата и ракията им дава над 50% от енергията, ама никой не казва, че е полезно да се пие ;)
Не казвам да не се яде изобщо хляб, ама чак пък да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО? Дали е на 17 или на 57 няма значение, защото храната си е храна и ако е хубава, всеки може да я яде, а ако е боклук - за никого не е добре да я яде ;)
П.П. Оф, сега пък ядките станаха незаменими ;)
Е това казвам и аз. Все пак стигнахме до консенсус!!! (handshake)
08.04.11
14:40
казано от Петко К на 08.04.11, 14:36:
П.П. Оф, сега пък ядките станаха незаменими :D
“Оф” това за ядките не го прочетох. Еееее не са ли????? Особено за активно спортуващите?????? Може и аз да съм в грешка????? :(
казано от monimon777 на 08.04.11, 14:40:
“Оф” това за ядките не го прочетох. Еееее не са ли????? Особено за активно спортуващите?????? Може и аз да съм в грешка????? :(
Ще го кажа така - ядки не обичам почти никакви => не ям. Нищо ми няма ;)
Напълно заменими са, иначе че сигурно са “полезни” - може.
08.04.11
15:54
Относно хляба хляб не съм ял от 4 години и познайте какво нищо ми няма ;) Хляба не е задължителен и както каза колегата по горе кой са полезните вещества в хляба...безбройните консерванти ли ? дето ги слагат да седи уж пресен хляба Стига глупости никой не може да ме обеди че хляба е полезен и трябва да се яде,и още нещо за българина хляба е по скоро навик от колкото необходимост :)
08.04.11
16:10
е то от “малък” проблемa стана голям :)
Мнението беше редактирано от Cvetlina Hristova на 08.04.11 16:37.
казано от Филип Буцев на 08.04.11, 15:54:
Относно хляба хляб не съм ял от 4 години и познайте какво нищо ми няма ;) Хляба не е задължителен и както каза колегата по горе кой са полезните вещества в хляба...безбройните консерванти ли ? дето ги слагат да седи уж пресен хляба Стига глупости никой не може да ме обеди че хляба е полезен и трябва да се яде,и още нещо за българина хляба е по скоро навик от колкото необходимост :)
Хлябът, както и всяко друга храна, е супер ако знаеш как да си го правиш. Докато имах кой да ми прави хляб като хората съм хапвал доста, откакто няма (бая време май ще стане вече) не съм помирисвал.
Над 90% от нещата от хранителните магазини не могат да стъпят на малкия пръст на оня хляб като хранителни качества. Качествената храна си е качествена храна, независимо дали е месо и яйца или хляб и картофи. Ако човек може да се снабдява с хубав хляб няма причина да го връща.
Хляб не консумирам от много дълго време вече. Никога не съм го и обичала кой знае колко. По едно време баща ми се беше навил да купува пълнозърнесто брашно и той правеше, но му омръзна и продължи да си купува обикновен бял хляб, а аз такъв не виждам основателна причина да ям.
По нагоре стана въпрос за отношението ми към храната. Истината е, че я обожавам и винаги съм се хранила с най-голямо удоволствие. Да не говорим за тренировките, които са се превърнали в неизменима част от моя живот. Може би понякога наистина прекалявам и съм се вманиачила до известна степен, но знам къде е границата и не бих я прекрачила за нищо на света.
Гледам да се храня по начина, по който описах всеки ден и не пропускам и намалявам храненията си, защото аз обичам да ям! По принцип в менюто ми присъстват ориз, картофи, боб, леща, царевица, грах, но гледам да не прекалявам с някои от тях.
И не на последно място, хора страшно много съм ви благодарна за помощта и съветите! Може би наистина, ще се наложи, отчасти, да угаждам на родителите си. Поне докато не започнат да ми имат повече доверие и не се уверят, че не си вредя, а напротив, опитвам се да живея пълноценно и здравословно, доколкото е възможно в днешно време, поради факта, че никога не може да сме сигурни за качеството на храната. А и все пак те ме издържат, прави сте, трябва малко или много на този етап да се съобразявам с това. Рано или късно ще свикнат и разберат, че не може да ми казват как и с какво да се храня, камо ли, когато не са съвсем прави. В крайна сметка мисля, че не правя нищо лошо и се надявам по-скоро да получа и тяхната подкрепа. :)
08.04.11
19:28
Според мен, просто си имала нужда от малко повечко внимание и както виждам получила си го поне тук.
От където и да я погледнеш историята ти не се връзва.
Накой по-нагоре писа, че е добре да посетиш психолог, е аз съм убедена, че имаш нужда от такъв.
Скорошно оздравяване ти пожелавам.
Направо им кажи, че спреш ли тоя начин на живот, от мъка ще пропушиш и ще почнеш да ходиш по кръчми (devil)
@hiha_93 - стискам ти палци, дано успееш да намериш правилния подход към вашите... В крайна сметка колкото и да ти даваме съвети тук в форума, ти сама ще се изправиш срещу тях, и дано те послушат. Лошото е, че на тези години все още си зависима от тях. Иначе съм сигурен, че нямаше и да се съобразяваш с мнението им. Наистина се надявам, да се получи, защото мисля, че има много “хляб” в теб (макар и да не го ядеш :P ). :)
09.04.11
09:07
Един съвет:
Започни да тренираш по-сериозно и качи няколко килограма активно тегло. Тогава е вероятно да се случат едно или повече от следните неща:
- ще изглеждаш по-жизнена и ще излъчваш повече жизненост
- ще имаш повече апетити и за повече храни
- комбинацията от първите две вероятно ще подейства на родителите ти (поне на подсъзнателно ниво) и е по-вероятно да престанат да те тормозят за храната
Тези ми размисли са на базата снимките от профила ти.
И още нещо - ако моето дете е толкова слабичко, последното нещо, на което ще се радвам, е да видя, че чете за диети. По-скоро ще го стимулирам да тренира редовно и да се храни с хубава храна.
Успех
09.04.11
09:44
@hiha_93
Храната, тренировките и всичко което правиш трябва да е водено от идеята да се чувстваш добре. Няма една формула, която да действа на всеки. Чувстваш ли се добре и си здрава - значи всичко е наред.
Спортът трябва да забавлява, не да създава проблеми.
:)
10.04.11
00:20
казано от G33K на 08.04.11, 15:45:
казано от monimon777 на 08.04.11, 14:40:
Ще го кажа така - ядки не обичам почти никакви => не ям. Нищо ми няма ;)
Напълно заменими са, иначе че сигурно са “полезни” - може.
Хора думата “НЕЗАМЕНИМИ” не беше използвана буквално. Нали и в българския език някои думи би могло да не се използват буквално, както и в други езици.
Имах предвид “НЕЗАМЕНИМО ПОЛЕЗНИ” например ако така ви звучи по - добре.
Храна за мозъка, а на мен лично са ми чудесна храна за коремните мускули. Всеки ден консумирам сурови ядки, предимно лешник и бадем, тъй като и аз другите не ги обичам и определено не съжалявам!!!
И това за хляба не е “ГЛУПОСТИ”, но всеки има право на мнение. Ако моето дете не консумира никакъв хляб: Е ТОВА ВЕЧЕ БИ МЕ ПРИТЕСНИЛО!!!
10.04.11
00:23
казано от Toni Atanasova на 08.04.11, 19:28:
Според мен, просто си имала нужда от малко повечко внимание и както виждам получила си го поне тук.
Накой по-нагоре писа, че е добре да посетиш психолог, е аз съм убедена, че имаш нужда от такъв.Скорошно оздравяване ти пожелавам.
Е чак пък психолог!!!!! Казахме ДИЕТОЛОГ!!! Детето все пак си се храни и дори спортува, което е похвално. Повечето на нейната възраст се занимават с какви ли не глупости!!! КАКВО ЛОШО ИМА, ЧЕ ИСКА ДА ИЗГЛЕЖДА ДОБРЕ????
10.04.11
00:48
До болка познато чувство..Аз се опитвам да направя 1 крачка напред,те ме връщам 2 крачки назад..Взимам си протейнов шейк и намират някакъв уш “най-добрия лекар в града,в Германия учил” който ми казва,че от протеиновият шейк ще остана импотентен xaxaxaxa ..
И мене като ме виждат кво ям и,че искам да следвам някакъв режим само ми мрънкат,просто искат да ям тъпата им манджа докато свърши 3-4 дена само това,че и плюс това да я ям постоянно обед следобед вечер ,да бе да !
Хич не им обръщай внимание,няма кво да се прави ;) Квото и да им казваш да ти река няма те разберат,просто им кажи “гледай си работата,квото ми е кеф тва ще правя” , всичко може да ти казват , след като си нямат грам представа и си адски неграмотни колкото се отнася до Биология поне! Тялото не разбира колбаси , сладкиши , дюнери или яйца , мляко , извара.. То разбира протеин,въглехидрат ,мазнини..
казано от monimon777 на 10.04.11, 00:23:
Накой по-нагоре писа, че е добре да посетиш психолог, е аз съм убедена, че имаш нужда от такъв.Скорошно оздравяване ти пожелавам.
Е чак пък психолог!!!!! Казахме ДИЕТОЛОГ!!! Детето все пак си се храни и дори спортува, което е похвално. Повечето на нейната възраст се занимават с какви ли не глупости!!! КАКВО ЛОШО ИМА, ЧЕ ИСКА ДА ИЗГЛЕЖДА ДОБРЕ????
Нито психолог , нито диетолог...
Но ако трябва да избирам - първото ще е..
Защото , момичето се опитва да убеди родителите си, че няма хранително разтройство/анорексия , а това е на психическа основа...
Диетологът помага , когато имаш установени заболявания , алергий ,наднормено тегло или поднормено в следствие на заболяване... или психически отклонения в областа на храненето (уж , в случая) , които ПЪРВО са установени от психолог ( термините ми се бъркат , ам’ аз съм оправдана :) )
Мисля , за да им затвори устите е по - добре да иде на психолог (или психиатър/психоаналитик , хах ,... пия sorry ) , който да установи има ли проблем , че да мирясат..., а от друга страна , ако такъв е на лице , да се предприемат мерки...
Друг е въпросът , до колко може да се вярва на тез’ “компетентни лица”...аз не съм очарована от минималния си опит с тях :)... направо ще я освидетелстват , голЕма мафия са...то не са отиди там , направи това , плати за онова...особено , кат’ видят “сприхави” родители...бе кинти , ха ха , да се дават...
Та успех , момиче...за сега не виждам проблем и дано да няма :) ...еее и повечко въглехидрат , било то и не от хляб :)
Мнението беше редактирано от Мая на 10.04.11 01:51.
10.04.11
09:21
казано от monimon777 на 10.04.11, 09:20:
казано от mayasy на 10.04.11, 01:00:
казано от monimon777 на 10.04.11, 00:23:
Нито психолог , нито диетолог...
Но ако трябва да избирам - първото ще е..
Защото , момичето се опитва да убеди родителите си, че няма хранително разтройство/анорексия , а това е на психическа основа...
Диетологът помага , когато имаш установени заболявания , алергий ,наднормено тегло или поднормено в следствие на заболяване... или психически отклонения в областа на храненето (уж , в случая) , които ПЪРВО са установени от психолог ( термините ми се бъркат , ам’ аз съм оправдана :) )
Мисля , за да им затвори устите е по - добре да иде на психолог (или психиатър/психоаналитик , хах ,... пия sorry ) , който да установи има ли проблем , че да мирясат..., а от друга страна , ако такъв е на лице , да се предприемат мерки...
Друг е въпросът , до колко може да се вярва на тез’ “компетентни лица”...аз не съм очарована от минималния си опит с тях :)... направо ще я освидетелстват , голЕма мафия са...то не са отиди там , направи това , плати за онова...особено , кат’ видят “сприхави” родители...бе кинти , ха ха , да се дават...
Та успех , момиче...за сега не виждам проблем и дано да няма :) ...еее и повечко въглехидрат , било то и не от хляб :)
Да много добре ми е ясно какво е анорексия, и съм напълно съгласна с казаното от вас, но очевидно тя си се храни дори казва, че обича да се храни. Аз и вярвам, тъй като аз самата горе-долу съм като нея много обичам храната, но просто я подбирам и тъй като съответно съм слаба и хората около мен започват да ме изпращат на изследвания и на специалисти. Не просто да съм слаба ми е по добре и дори се чувствам по - добре здравословно. Ако тя имаше анорексия нямаше да седне да пише в този форум и толкова убедено да изрежда какво яде. Определено си личи, че тя знае къде е границата и е сигурна в това, което прави. Като разбира се все пак не изключвам факта, че има вероятност все пак да не изяжда всичко, което описва, а да изважда нещо от менюто си. Ето затова няколко пъти написах, че трябва да консумира някакъв хляб. И съм убедена, че хората, които са в по - зряла възраст ще ме подкрепят. Не ми харесва факта, че се пише: “...какво като е на 17 години?” или “...дали е на 17 или на 57 какво е значението?...” РАЗЛИКА ИМА И ТО ОГРОМНА!!!!!!! Тя все още расте и се развива!!!! Тя един ден трябва стане майка!!!!!! И още много много са факторите. Не може да убеждаваме едно дете, че е добре да не приема никакъв хляб, при положение, че е толкова слаба.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.04.11 09:23.
10.04.11
09:43
Monimon, виждам, че явно си дълбоко привързана както към темата, така и към хляба. Но вече прекаляваш. Ако толкова държиш да убедиш момичето да яде хляб, то го прави чрез лични съобщения и престани да се опитваш да наложиш мнението си, докато целия форум не се съгласи с теб. Това няма как да стане. Някои хора ядат хляб, някои не ядат. Някои хора пият кафе, други не пият. Такъв е живота. Ето ти хранителния състав на един полезен тип хляб - http://nutritiondata.self.com/facts/baked-products/4876/2 . Както виждаш в 100гр. продукт, което е приблизително 4 филий хляб, се съдържат въглехидрати с умерен ГИ и висок ГЛ. Съдържа също така нищожни количества непълноценен белтък с изключително ниска биологична стойност, което дефакто не помага с нищо на организма. Съдържат се и нищожни количества витамин К. Минералите също са в нищожни количества. И всичко това е за сметката на 250 калории и подут стомах. При това от полезен хляб, а не от нашето родно смешно “качествено” производство. Нещо, което момичето може да си спести ако хапне една салата, картоф или си купи мултивитамини и минерали от аптеката. Затова моля те, престани да спамиш и да боготвориш вълшебния си хляб!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.04.11 09:45.
10.04.11
10:06
казано от ProXxX на 10.04.11, 09:43:
Monimon, виждам, че явно си дълбоко привързана както към темата, така и към хляба. Но вече прекаляваш. Ако толкова държиш да убедиш момичето да яде хляб, то го прави чрез лични съобщения и престани да се опитваш да наложиш мнението си, докато целия форум не се съгласи с теб. Това няма как да стане. Някои хора ядат хляб, някои не ядат. Някои хора пият кафе, други не пият. Такъв е живота. Ето ти хранителния състав на един полезен тип хляб - http://nutritiondata.self.com/facts/baked-products/4876/2 . Както виждаш в 100гр. продукт, което е приблизително 4 филий хляб, се съдържат въглехидрати с умерен ГИ и висок ГЛ. Съдържа също така нищожни количества непълноценен белтък с изключително ниска биологична стойност, което дефакто не помага с нищо на организма. Съдържат се и нищожни количества витамин К. Минералите също са в нищожни количества. И всичко това е за сметката на 250 калории и подут стомах. При това от полезен хляб, а не от нашето родно смешно “качествено” производство. Нещо, което момичето може да си спести ако хапне една салата, картоф или си купи мултивитамини и минерали от аптеката. Затова моля те, престани да спамиш и да боготвориш вълшебния си хляб!
ОК! Взех си поука, повече няма да пиша!!! УСПЕХ!!!
monimon777, използването на множество удивителни (въпросителни) знаци след всяко изречение не прави мнението ти по-стойностно или убедително.