Зеленчуци като добавка?

BU

10.04.11
15:37

Та,цял живот си папам месце,мляко,пица...нормалните неща.Чета тук вегетарианци има и реших да попитам в раздела за добавките - как ще ми се отрази малко зеленина като добавка към естественото ми хранене?

10.04.11
15:43

ще ти се отрази добре :) в зеленчуците има страшно много витамини..никакви белтъци и мазнини,малко въглехидрати

10.04.11
15:46

Ако прекалиш, ще имаш газове! :D

АЧ

10.04.11
15:51

“Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте...” :D

BU

10.04.11
16:07

казано от Traiko Mishev на 10.04.11, 15:43:

ще ти се отрази добре :) в зеленчуците има страшно много витамини..никакви белтъци и мазнини,малко въглехидрати

Сега чета,хранителните вещества,които животните извличат от растителността се отделяли в месото им.Дефакто аз съм си хапвал зеленчуци - концентрирани в котлети. :)

АЧ

10.04.11
16:15

Нещо такова да :D

BU

10.04.11
16:20

Ачооо,ачо..човек ще стане от тебе!

Beef is concentrated grass!

и нещо по-добро

Vegetarian. Ancient tribal slang for the village idiot who can’t hunt, fish or ride.

10.04.11
17:53

В народопсихологията на храненето на българите зеленчуците се свързват преди всичко със салатата с ракия за „големите” и витамините за „малките”.

Освен тези, без съмнение жизнено важни за хората неща, зеленчуците имат широко приложение в теорията на диетите. По-долу ще спомена две от тях.

Първото е съдържанието на фибри (баластни вещества) в голяма част от зеленчуците. Това е тази част от храната, която организма не може да смели и да усвои. Фибрите от зеленчуците запълват стомаха и създават усещане за ситост и в същото време подобряват храносмилането като стимулират работата на червата. Фибрите също така понижават гликемичния индекс на въглехидратите, ако се приемат заедно с тях. Ето защо зеленчуците (и предимно тези с по-високо съдържание на фибри) могат да се използват с успех при диета за отслабване с РБД (предимно на обяд и вечеря) защото те от една страна запълват стомаха и създават чувство на ситост за по-дълго време, а от друга допълнително понижават гликемичния индекс на въглехидратите приети заедно с тях.

Второто е свързано с теорията за “термичния ефект на храната” (thermic effect of food – TEF). Според тази теория калориите от различните хранителни вещества (белтъчини, мазнини, въглехидрати) „не са равни” защото организма използва част от тези калории за да разгради, усвои и транспортира храната. Така например организма използва около 30% от калориите получени от белтъчините за да разгради и усвои белтъчините, 5-20% от калориите получени от въглехидратите (5% за простите и 15-20% за комплексните) за да разгради и усвои въглехидратите и само 3% от калориите получени от мазнините за да разгради и усвои мазнините. Според тази теория една част от зеленчуците са носители на т. нар. „негативни калории”, т.е. организма изразходва повече калории за да преработи тези зеленчуци, отколкото получава от тях. Такива зеленчуци са например марулята, зелето, пресния лук и чесън, краставицата, на някои места съм срещал и доматите. Ако човек консумира тези зеленчуци той ще гори повече калории. 

12.04.11
09:42

казано от Десо на 10.04.11, 16:31:

Vegetarian. Ancient tribal slang for the village idiot who can’t hunt, fish or ride.

Това отива в подписа :D Нечовешки добро е.

12.04.11
17:44

казано от DeadManWalking на 10.04.11, 15:37:

Та,цял живот си папам месце,мляко,пица...нормалните неща.Чета тук вегетарианци има и реших да попитам в раздела за добавките - как ще ми се отрази малко зеленина като добавка към естественото ми хранене?

Може да ги ползваш, но внимавай много с количествата...да не вземеш нещо да предозираш, че имало странични ефекти.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1