Как преценявате качеството на дадена добавка?

Здравейте!

Реших, че една такава тема може да изкара на бял свят някои добри съвети, които евентуално ще помогнат както на мен, така и на други.

През 15мин. се пуска тема дали даден продукт е добър и дали си струва. Съответно следват коментари, в които добавката се праща в кошчето или пък се издига на пиедестал. Добри коментари биват пускани от хора, които имат чудесен хранителен режим и ползват добавките както си му е реда. Други обаче, които не слагат нищо в устата си и съответно не са получили желания ефект от добавката сериозно критикуват продукта. Трети пък дават мнение при положение, че не са имали пряка връзка с продукта, но са чували туй-онуй.

Въпроса ми е - как ВИЕ, сами за себе си, преценявате дали даден продук е качествен и дали си заслужава? В зависимост от производителя? В зависимост от цената? От личен опит? От таблички с информация?
Когато разглеждате някой новопоявил се продукт, какви стъпки следвате, за да си направите извод дали съответния продукт си заслужава покупката или е някое менте, което само балък би купил?
Когато си купите протеин (примерно) като добавка и след 2 седмици имате напредък, как разбирате, че това е благодарение на добавката, а не на хранителния ви режим и усилените тренировки?

Доста въпроси се събраха. Забършете клавиатурите от прахта и започвайте да пишете. :)

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 11.04.11 11:49.

HE

11.04.11
12:11

Първото и основно нещо, което съблюдавам при пробата на нова за мен добавка е хранителния режим, второто е тренировъчния /не трябва да съм правил паузи или почивки и да съм посещавал залата редовно, третото - да съм в период на застой.
Етиката гледам за обща информация, а съм далеч от мисълта, че всичко изписано на етикета е в точните дози, посочени там. В зависимост от целите на продукта се прави съпоставка с преди и след.
Нещо от съществена важност за мен, когато се пробва нов продукт - пробва се САМОСТОЯТЕЛНО, а не в стак, когато вече се е видяло дали става или не, евентуално може да се добави в бъдещ стак! Повечето потребители съм забелязал, че хвалят нещо пробвано в комбинация с един или няколко продукта и винаги съм се чудил “Как успяват да разберат, кое точно работи при тях?”.

11.04.11
12:19

Купувам една опаковка и когато свърши , ако не съм доволен от резултатите минавам на следващ продукт ... като хранителният ми режим си остава непокътнат . За сега съм доволен от Optimum Nutrition Casein , Whey , Glutamine , ZMA / Creatin Ethyl Ester на  SNI , BCAA на прах от Scitec Nutrition ... затова и си ги ползвам ... Пробвал съм и Carnivor ... продукта рекламиран от Кай Грийн ... добър е , но го намирам за малко скъпичък и със странен , почти отблъскващ вкус . Общо взето пробвам и избирам .

Ivan Vladov, идеята на темата не е в това всеки да напише от кое е доволен и от кое не... нали?

Колкото до мен - след като уточня какъв продукт ми трябва, правя проучване на наличните на пазара варианти. Преди да купя, се доверявам на консултации с проверено знаещи хора, собствените ми знания (до колкото ги имам), мнения на потребители в достоверни (за мен) сайтове и форуми, както и научни изследвания (ако намеря). След като започна да приемам даден продукт, преценявам качеството му по това дали и до колко действието му отговаря на очакваното. В зависимост от продукта, характеристиките са много разнообразни.

Явно само Head-а и Кольо са готови да споделят “секретна” информация. :D

Държавата производител предполагам също оказва голямо влияние? Българското производство (не само при добавките) ми се струва, че е най-долу във веригата. Дори гледам, че и румънското не го препоръчвате. Има ли определено нещо, по което изоставаме в сравнение с другите?

казано от ProXxX на 12.04.11, 09:39:

Държавата производител предполагам също оказва голямо влияние? Българското производство (не само при добавките) ми се струва, че е най-долу във веригата. Дори гледам, че и румънското не го препоръчвате. Има ли определено нещо, по което изоставаме в сравнение с другите?

Проблемът не е точно в качеството на продуктите, които се произвеждат в една или друга държава. За мен проблемът е в контрола на производството им. Знаем, че в България този контрол е твърде относителен и вероятно затова доверието в българските производители на добавки е такова (до колкото знам - съвсем оправдано). Аз лично не страдам от предразсъдъци и ако получа достатъчно значими за мен доказателства, че мога да разчитам на качеството на даден български производител, ще купувам неговите продукти, стига цената им да е конкурентна. Колкото до румънските - приемал съм такива и ако трябва да бъда честен - не откривам никаква значителна разлика между тях, европейски и американски добавки. ОК, нямам лични впечатления от значителен брой румънски продукти, но тези, които са минавали през ръцете ми, са съвсем прилични. В много отношения Румъния ни превъзхожда, нямам идея как стоят нещата с контрола върху качеството на храните и хранителните добавки там, но нямам и директни подозрения, че нещо не е както трябва. Колкото до европейските производители - в най-общ план мисля, че са незаслужено подценявани и смятани за ненадеждни. Няма как всички европейски производители да бъдат категорично поставени под един знаменател, абсурдно е. На обратния полюс са американските добавки. Също толкова абсурдно е да се твърди, че щом продуктът Х е американски, значи е с гарантирано и неизменно качество. Тарикати, даващи гръмки обещания, има по цял свят. Не мисля, че е оправдано производителите да се делят на регионален принцип, а на надеждни и ненадеждни.

12.04.11
16:48

начина на определяне на качеството е описан от head - приемаш продукта без да променяш нищо в тренировъчния,хранителен режим и суплементирането и сравняваш “с” и “без” него.
друг е въпроса по какво избираш някой продукт преди да си го пробвал - по-сложно е, особенно ако е нов продукт. чета етикети, търся информация за действието на съставките, ревюта, разпитвам ... обикновенно не робувам на фирми, но вече имам предпочитани такива възоснова на пробвани и работещи при мен техни продукти. ако продукта не е нов - търся лично мнение на ползвали го преди мен, освен всичко от горепосочените, както и мостри (зависи от продукта) - ако е азотен бустър или нещо, което се усеща веднага - търся си мостра(и) (за протеина също - вече ги избирам и по вкус)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1