11.04.11
18:55
да попитам слагам ориз 150г от паничка и като го сваря става към 300г нали ? защото с него пълня г/д към 2 паници на който пише 400г някъде :O да не става от 150г ориз= 1КГ :D
11.04.11
18:57
#1
Оризът се “надува” до 3 пъти при варене даже. Мериш го суров, да.
11.04.11
19:56
#3
Теоретично. Направи си труда да го измериш преди и след варене, за да разбереш колко пъти набъбва даденият сорт.
11.04.11
20:00
#4
Лошото е, че дори и един и същи сорт може да набъбва различно. В смисъл, че ако един път се вари ориз:вода 1:4, а другия път 1:6 пак се получава разлика. И при разлика във времето на варене се получава разлика в грамажа. Много е кофти. Вярно, че разликата е примерно 30-40-50гр., но ако се цели максимална точност...доста време си играх да проуча това набъбване и затова знам. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.04.11 20:01.
охо аз си мислих, че става 300 то да стане 1:6 и да ми стане 1 КГ егаси ориза :D 1 КГ за 1 ден вече почна да ми писва в хранителния режим ... грахта не ми понася ... нема кви работи да ям :( предложете нещо, ако може :) ям макарони ;)
11.04.11
22:04
#6
Ето ти заместители:
Иточници на комплексни въглехидрати (богати на скоробяла, нишесте) – хляб (пълнозърнест, ръжен), картофи (обикновени, сладки), овес, леща, грах, боб, паста (пълнозърнеста), ориз (бял, кафяв, но най-вече кафяв) и др.
Източници на комплексни въглехидрати (богати на фибри) – аспержи, броколи, моркови, царевица, краставици, зелен боб, лук, гъби, грах, домати, спанак, зеле, маруля и др.