Ориз - Грамаж

11.04.11
18:55

да попитам слагам ориз 150г от паничка и като го сваря става към 300г нали ? защото с него пълня г/д към 2 паници на който пише 400г някъде :O да не става от 150г ориз= 1КГ  :D

Оризът се “надува” до 3 пъти при варене даже. Мериш го суров, да.

11.04.11
19:50

от 150г става 450 нали ?

Теоретично. Направи си труда да го измериш преди и след варене, за да разбереш колко пъти набъбва даденият сорт.

Лошото е, че дори и един и същи сорт може да набъбва различно. В смисъл, че ако един път се вари ориз:вода 1:4, а другия път 1:6 пак се получава разлика. И при разлика във времето на варене се получава разлика в грамажа. Много е кофти. Вярно, че разликата е примерно 30-40-50гр., но ако се цели максимална точност...доста време си играх да проуча това набъбване и затова знам. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.04.11 20:01.

11.04.11
21:21

охо аз си мислих, че става 300 то да стане 1:6 и да ми стане 1 КГ егаси ориза  :D 1 КГ за 1 ден вече почна да ми писва в хранителния режим ... грахта не ми понася ... нема кви работи да ям :( предложете нещо, ако може :)  ям макарони ;)

Ето ти заместители:

Иточници на комплексни въглехидрати (богати на скоробяла, нишесте) – хляб (пълнозърнест, ръжен), картофи (обикновени, сладки), овес, леща, грах, боб, паста (пълнозърнеста),  ориз (бял, кафяв, но най-вече кафяв) и др.

Източници на комплексни въглехидрати (богати на фибри) – аспержи, броколи, моркови, царевица, краставици, зелен боб, лук, гъби, грах, домати, спанак, зеле, маруля и др.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1