яйца с изтекла годност , въпрос

11.04.11
16:34

Имам 40 яйца , а срокът им на годност изтича утре.
“Рисковано” ли ще е 2 - 3 дни , след написаната дата на опаковката , да консумирам белтъците (термично обработени , разбира се) ?
Предварително благодаря за отговорите :)

Темата беше редактирана от Мая на 11.04.11 16:37.

11.04.11
20:00

Ако не миришат или не са се разбили вътре (попринцип така става когато яйцето е развалено) не мисля че има проблем.
Ако се съмняваш по-добре ги хвърли. Аз бях изял две развалени на микровълнова преди седмица и през целия ден имах чувството че ще умра.

Абе рискована работа, ама...ето какво намерих по въпроса:

Не купувайте такива, чийто срок е изтекъл. Черупката на яйцето е естествена преграда за микроорганизмите.
Ако то е пукнато, по-добре го изхвърлете.

Когато при счупване на яйцето белтъкът се държи здраво за жълтъка и не се разлива, значи, че яйцето е прясно. При твърдо сварените яйца над 10 мин понякога се отделя сяра, която придава неприятен мирис на белтъка и оцветява жълтъка в зеленикаво.

Специалистите съветват тези, които искат да са сигурни, че яйцето е прясно, да проверяват дали има блясък на черупката. Има и още един начин да проверите дали яйцето е старо - ако го пуснете в чаша вода и потъне, нямате основание за притеснение.

Eggs can be the source of some superb meals, but they can also be the source of food poisoning if they are eaten when they’ve gone bad. How do you tell when an egg is fresh or if it has gone bad, without cracking it open to find out -
Place the egg into a bowl of water. The water level should be deeper than the egg’s length.
Observe what the egg does.
Fresh eggs will sink to the bottom of the bowl and lie on their sides.
Slightly older eggs (about one week) will lie on the bottom but bob slightly.
If the egg balances on its smallest end, with the large end reaching for the sky, it’s probably around three weeks old.
Eggs that float at the surface are bad and should not be consumed.

Crack the egg open and look carefully.
Blood spots (also referred to as “meat” spots) don’t signify a bad or fertilized egg. It’s caused by a ruptured blood vessel during the formation of the egg. Since blood spots are diluted as the egg ages, their presence actually means you have a fresh egg. You can eat it safely, or remove the blood spot with the tip of a knife, if it makes you feel better.
Stringy, rope-like strands of egg white are chalazae which are present in every egg to keep the yolk centered. They’re not a sign that the egg is bad or fertilized, and they can be consumed safely or removed.
An egg white that is cloudy or has a yellow or greenish cast to it is caused by carbon dioxide not having had enough time to escape from the shell and is especially common in fresh eggs.
Smell the egg. With time, bacteria break down the proteins in the whites of the egg and create a gas. This gas is called hydrogen sulfide, better known as “rotten egg gas.”

 

11.04.11
21:01

Повторно , мерси , за отзивите :)
Като цяло , само във вода не съм ги потапяла ( е то пише до утре , че е срока ) , а това важи и за рибата - ако “изплува” , лошо...
То и датите , които посочват за краен срок , варират м/у 20 - 30 дни от снасянето , уж....
Важно е и как се съхраняват...пукнатите и жълтъците са за наще , ха ха ха , те не подбират...
Ще следя за признаците , които сте посочили и все пак ще се огранича до консумацията на белтъка само...имам и други яйца , които да хапвам цели ;)
Поздрави :)

11.04.11
21:14

Аз на твое място вероятно бих направила някакви бисквити (с овес, стафиди, канела и разни подобни) в голямо количество още днес, за да съм спокойна.
Нещо с печене, което да става сухо и да е трайно. После може да си гризеш цяла седмица :)

11.04.11
22:17

А пък аз на твое място, бих изчакал още 3-4 дена - ще вземат да се излюпят. Пресни пилешки “гръдички” звучат по добре от вмирисани яйца с изтекъл срок на годност а?

11.04.11
23:59

казано от Atom на 11.04.11, 21:14:

Аз на твое място вероятно бих направила някакви бисквити (с овес, стафиди, канела и разни подобни) в голямо количество още днес, за да съм спокойна.
Нещо с печене, което да става сухо и да е трайно. После може да си гризеш цяла седмица :)

Ами , то мисля белтъците точно на разни питки с овесени трици да ги запичам на тиган...може повечко да “напляскам” , ако това ще ги “спаси” :)

RazIl Fix , ха ха ха , то пилешките гърди , ‘дет хапвам тия дни приличат на шунка ( визия и вкус , след изпичане ) , та би било добре тез малки запъртъци да се трансформират в анаболно пилешко :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1