11.02.11
14:49
Има ли значение от това как се приемат зеленчуците сурови или претърпели някаква топлинна обработка,защото не мога да ги ям сурови,а в дните ,когато не тренирам ям основно тях като си ги правя на постни манджи като гювеч или пекано зеле?
13.04.11
13:38
#1
Зеленчуци е доста общо понятие - кои конкретно визираш? Някои търпят обработка, други - не.
П.П. Добре актуализирах темата. :)
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 13.04.11 13:38.
13.04.11
13:43
#2
Принципно всякаква топлинна обработка променя естеството на всяка една храна, но както каза и Димитър Михайлов, “зеленчуци” е доста общо понятие. Копривата също е зеленчук, но не вярвам някой да я консумира сурова :D
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.04.11 13:47.
13.04.11
14:47
#3
Аз лично ям зеленчуците варени,след това ги пасирам със соеви кълнове и семена от слънчоглед.Наѝ-много ги обичам печени във фурна смесени с кафяв ориз.
13.04.11
17:44
#5
Ми...
- морковите можеш да ги ядеш и сурови. Можеш да ги вариш, задушаваш и печеш. Готвенето им ги оставя безвкусни и можеш да добавяш мед за подсладител.
- зелето и него можеш да го ядеш и сурово. Можеш да го вариш, задушаваш, печеш, че и на микровълнова можеш да го...микровълниш :D
- зеления фасул - него трябва да го готвиш. Можеш да го задушаваш, да го правиш на супа или манджа.
- доматите - можеш и сурови. Можеш да ги задушаваш или да ги добавяш към супа за овкусяване.
Пак казвам, че всяка тремична обработка оказва влияние върху всяка храна, но на кое и как ще трябва да си блъскаш главата сам. :)
ПС: Ето ти една полезна статийка - http://healthrecipes.com/cooking_vegetables.htm .
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.04.11 17:46.