Проблем с въглехидратите нощем!

13.04.11
07:28

Здравейте,

Последните 2 седмици на 2,3 пъти ми се случи да ставам нощем или малко, след като съм заспал и да търся сладко или хляб или какъвто и да било въглехидрат. Това е проблем, защото в просъница не мога да се контролирам и.....се получава кофти, ако намеря сладко! :) Аз съм на НВД от 3 месеца и явно вече това се отразява. Някой имал ли е такъв проблем и намерил ли е решение?

Правиш ли зареждащи дни?
От друга страна 3 месеца са доста дълъг период за режим като НВД.

13.04.11
08:49

казано от Кольо Пияндето на 13.04.11, 07:51:

Правиш ли зареждащи дни?
От друга страна 3 месеца са доста дълъг период за режим като НВД.

Да, правя зареждащи дни. Събота или Неделя или понякога и двата дни, като Неделята ям 2 пъти по-малко въглехидрати от Съботата. Принципно, аз не правя диета. Това ми е нормалния начин на хранене, с много ниски въглехидрати. Стремя се да имам няколко дни с ниски, зареждащ ден и дни само с овес или черен хляб с яйцата за закуска.

Мнението беше редактирано от Randy на 13.04.11 08:49.

Трудно ми е да се ориентирам как точно се храниш. За да получаваш такива пристъпи на желание за сладко, обаче, нещо някъде не е добре преценено. Препоръчително е ниско въглехидратния режим да продължава не повече от около 2 месеца, след което поне за около 1 месец да се мине към по-щадящ режим, какъвто е равномерно балансираната диета. При всички случаи можеш да стоиш в калориен дефицит.

Най-вероятно не си набавяш достатъчно белтъчини и мазнини. Особено ако си и с нисък процент мазнини, което също не мога да преценя, понеже си ограничил достъпа до профила си! Ако те са на ниво не би трябвало НВД да ти оказва такъв подсъзнателен натиск. Напиши няколко от последните ти хранодни пък ще видим. :)

ПС: Също така дай данни за себе си, дали тренираш, от колко време...

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.04.11 10:18.

Мила

13.04.11
10:15

Аз пък мисля, че му е време да спре тази НВД. Мисля, че е доста нормално да изпитва въглехидратен глад след 3 месеца на НВД.

13.04.11
10:53

Ще ви напиша храненията за вчера, например.

1. [7.00 - 7.30] 6 белтъка + 1 цяло яйце
2. [12.00] Пилешка пържола около 250 гр + салата
3. [13.30] 25 гр сурови орехи + 25 грама суров лешник (заменям с грейпфрут в нетренировъчни дни)
4. [15.00 - 16.00] 3 00гр. извара + 150 - 200гр обезмаслено кисело мляко.
5. [17.30] 2 цели яйца + задушена грах около 200 гр. (Когато следобяда ям извара по-късно, това хранене го пропускам)
ТРЕНИРОВКА
6. [5 мин. след тренировка] Протейн + вафла за диабетици(Предпочитам ги, защото имат малко мазнини (0.1%))
7. [20.30 - 21.30] 200гр риба + задушени зеленчуци.(Заменям понякога с риба тон, яйца + извара на тефлон, риба тон консерва, и много рядко пилешки кренвирш).
8. [Преди лягане]250 гр извара + 200гр обезмаслено кисело мляко. (Ям изварата пасирана с млякото. По-леко я поемам по този начин. Вчера пропуснах това хранене, защото заспах по-рано).

Горе-долу, така върви диетата ми почти всеки ден. Има дни, когато ям за закуска овес или черен хляб или за обяд ориз.
Това не е диета, която спазвам временно. Имам много бавен и лош метаболизъм и не мога да си позволявам тестено, мазно, изкуствени храни, алкохол и т.н. Хубавото е, че чистя бавно мазнините, но запазвам силата и мускула си, въпреки ниските въглехидрати.
Момчета, какво да променя?

Менюто ти слабо ни помага при положение, че все още нямаме информация за размерите и годините ти! Както и дали тренираш/спортуваш нещо.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.04.11 10:57.

13.04.11
11:05

Извинявай....тъкмо това щях да дам, като инфо.

Тегло : 86-87кг(Ведна след ставане)
Височина: 175-176см
Стаж в залата: 5-6 години със сериозни режими на храненето. Свалих 40кг мазнина близо

В момента тренирам в 4 дни ->
1. Гърди + Гръб в суперсерии, корем + кардио(старая да ги правя сутрин кардиото и корема)
2. Крака - В началото ги правех в суперсерии, но сега правя с малко килограми но с много малко почивка между сериите
3. Ръце в супер серии, рамо в суперсерии.
4. Кардио минимум 45 минути + Корем
Цикъла се завърта отново. Сега ходя на курсове и имам дни с пълна почивка! В края на месеца ще започна нова програма, защото с тази направих 3 месеца и е време за промяна. Имаше голям ефект от тази програма и диетата.

13.04.11
11:09

Ще напиша и упраженията, ако трябва!

Мнението беше редактирано от Randy на 13.04.11 11:10.

Възраст?

13.04.11
11:12

казано от ProXxX на 13.04.11, 10:55:

Менюто ти слабо ни помага при положение, че все още нямаме информация за размерите и годините ти! Както и дали тренираш/спортуваш нещо.

Тренирам и то много. Само това ми е в главата. Играя вечер и футбол  един или два пъти на седмица!

13.04.11
11:13

казано от ProXxX на 13.04.11, 11:12:

Възраст?

Ще направя 25 след 2 месеца.

13.04.11
11:23

Най-вероятната причина за силния „подсъзнателен” глад за сладко е повишеното ниво на кортизола. Повишеното ниво на кортизола предизвиква отделянето на вещество наречено невропептид – У в мозъка. Смята се, че именно невропептид – У поражда желанието на организма да приема въглехидрати. Това е защитна реакция на организма, с която „той” се стреми да понижи високите нива на кортизола, чрез отделяне на инсулин.

В тази връзка, ако в момента не си подложен на някакъв друг стрес (работа, личен живот и т.н.), с който би могло да се оправдае повишеното ниво на кортизол, трябва наистина да попромениш храненето / тренировките.

За негативния ефект на кортизола върху свалянето на мазнини и трупането на мускули е изписано доста.

Може би е време да направиш поне 2 седмици РБД с нулев калориен баланс, да намалиш тренировките с тежести на 2-3 седмично, както и да намалиш кардиото или дори да направиш една седмица пълна почивка. На организма му трябват поне 2 седмици за да „превключи” на режим за натрупване на мазнини, така че няма от какво да се притесняваш.

Ето мнението ми по въпроса:

1. Прекалено малко калории поемаш. Връзват ти се към 2000-2100, а според натоварването ти и ежедневието ти на теб ти трябват към 2500-2600.
2. Връзват ти се по около 50-60гр. въглехидрати на ден => караш на Кето режим, а не на обикновено НВД. Следователно мазнините в яденето при теб са абсолютно задължителни. Те присъстват, но са недостатъчни, което е и най-голямата “дупка” в режима ти. Приемаш към 80-85гр. мазнини, а ти трябват към 135-140гр. Протеина е в идеално количество, но мазнините...
Принципно въглехидратите са основния енергиен източник на тялото. Когато го лишиш от тези въглехидрати той опира до друг източник на енергия и това се явяват мазнините и в малка степен белтъчините (протеина). Това е и главната цел на НВД. Чрез процес наречен глюконеогенеза черния дроб превръща мазнини и протеин в глюкоза (въглехидрати), за да “храни” мозъка, понеже той работи само с глюкоза и кето тела. Въпреки, че си в кетоза, 50% от енергията на мозъка задължително трябва да идва от глюкоза, а тя идва от превръщането на мазнини, които при теб липсват (са недостатъчни) и...сещаш се, че мозъка автоматично ти бие алармата да търсиш въглехидрати (глюкоза).
3. При такива НВД режими високообемните тренировки не се вписват добре. При теб присъства 45мин. кардио и корем на гладно, което си е кофти.
4. Гледам, че си смъкнал 40кг. и вече си 3 месеца на НВД. Най-добре е да увеличиш въглехидратите за 2-3 седмици, за да се “поосвести” организма и после можеш да се върнеш ако желаеш пак на НВД.

Накратко:
- ако смяташ да продължаваш на този режим, увеличи калориите, което автоматично става ако добавиш 40-50гр. мазнини в менюто си.
- втората ти опция е да смениш режима на хранене за 2-3 седмици, за да се освести тялото.

ПС: Сега видях, че футбола го играеш вечерно време. Това означава, че трябва да изтеглиш част от въглехидратите (20-30гр.) да са вечерта след футбола/тренировките. Това вероятно също ще ти спести глада и буденето вечерно време.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.04.11 11:43.

13.04.11
19:18

Благодаря ви за изчерпателните отговори.
Свалих тези килограми за няколко години, а не за три месеца. Начина, по който се храня не е временна диета, а начин на живот. Проблема при мен е, че когато започна едно нещо и забравям да го променя. Не само, че забравям, ами и ме е страх. Не искам да разваля резултатите, които постигнах с толкова труд и лишения. Разбира се, че не може постоянно да съм на такъв режим, защото 1. Спря да работи и 2. ще започне да ми влияе зле.
Сега Въпроса ми е...Какво да направя?
1.Ще покача мазнините, но с малко сурови ядки, защото аз готвя с зехтин и от време на време ям маслини.
2.Ще започна да въртя въглехидратите. Например, 1 ден - 100гр, 2 ден - 200гр, 3 ден - 300гр, 4 ден - никакви. Ще бъде ли правилно така? Ако започна да ги въртя, да спра ли зареждащия ден? и......с колко да намаля мазнините, когато започна да ги въртя въглехидратите?

Трябва да внимава, защото и при най-малката грешка ще кача мазнини. Организма ми е много, много кофти. Много лесно качвам, а болезнено трудно свалям мазнини. За сметка на това, лесно качвам мускулна маса, но сега подкожните мазнини са ми проблема. Имам повече от 20-25%!

13.04.11
19:57

Ако ще въртиш въглехидратите не ти трябва зареждащ ден.

Когато качиш въглехидратите със 100 грама, намали мазнините с 45 грама, ако искаш да поддържаш един и същ калориен баланс всеки ден.

100 гр. въглехидрати х 4 ккал = 400 ккал, 45 гр. мазнини х 9 ккал = 405 ккал.

Има и друг начин. Да кажем, че например среднодневния калориен баланс, към който се стремиш е 2,500 ккал. За 4 дни това са 10,000 ккал. Първия ден - без въглехидрати - 1,900 ккал, втория - 100 гр. въглехидрати - 2,300 ккал, третия - 200 гр. въглехидрати - 2,700 ккал и четвъртия - 300 гр. въглехидрати - 3,100 ккал.

Пробвай и двата начина, например 2 седмици единия, 2 седмици другия и виж, кой ще ти подейства по-добре.

13.04.11
20:07

Бих ти препоръчал следния начин на въртене на въглехидратите:
  * Day-1: 150 grams
  * Day-2: 100 grams
  * Day-3: 50 grams
  * Day-4: 125 grams
  * Day-5: 200 grams
И поограничаваш мазнините. Пробвай този начин, мисля че ще ти помогне.

А защо реши, че трябва да въртиш въглехидрати? Наистина ли искаш да се вкараш в такова приключение? Всеки ден различно меню гласено специално за определен грамаж въглехидрати. Всеки ден да внимаваш и да спазваш адски стриктно въглехидратите, защото малко “прегрешение” те вкарва в по-ниско или по-високо въглехидратен ден и прецаква схемата. И тренировките трябва да се гласят според режима. И това заради 3-4 седмици.

Най-добре мини на РБД и си изчисли менюто според препоръките за него. Калориите си ги изчисли да си в калорийно равновесие или лек калориен дефицит и няма да качиш мазнини. После пак си минаваш на НВД и си готов. :)

13.04.11
22:29

Все пак нека не забравяме, че:

А). Ранди тренира вече повече от 5 години;
Б). Прогресът му, според написаното и най-вече според снимките, публикувани в дневника му е повече от добър.

В случая по-скоро трябва да му предложим различни варианти, които той сам да прецени и да избере конкретна стратегия, отколкото да му кажем: прави 1, прави 2, прави 3, нещо което е добре за начинаещите, но едва ли е подходящо за човек с 5 години стаж.

14.04.11
01:13

Аз съм за мазнините.. много са му малко за натоварванията които прави..не му достигат при тая двуразова тренировка.. мозъка няма от къде да си ги набави и от там идва посочения проблем.. трябват му също за предпазване на ставите и сърцето :)

14.04.11
07:30

Проблема при мен е, че имам много лош ген. Цял живот съм бил дебел, хранех се отвратително, трудно дишах. Това нагнети и различни комплекси и чувства на малоценност. Нищо не правех, като хората. Разбира се, дойде момента,  в който разбрах, че трябва променя всичко. Преди 6 години, разбрах че при мен храненето е 100% от всичко, а не само 80%. В началото на тази година бях 90 килограма, но сутрин само по боксери, преди закуска и след тоалетна. след три месеца, в който 5 от 7 дни, бях на никакви или минимални въглехидрати, аз свалих 2 килограма. Това, не е толкова лошо, защото качих мускулна маса и изчистих много сланина. Вече виждам и трите глави на предните си бедра, това не е било никога. Лошото е, че сега ръката ми е само 42 см. с леееко изоставащ бицепс, но много орелефена. Най-проблемни зони останаха корема и вече доста по-малко долните гърди.
Та....опитвам се да ви кажа, че аз дори и на сериозна НВД не свалих повече от 2-3 килограма за 3 месеца и качих мускулна маса и малко сила. Е, това не е ли един вид аномалия? Това е причината да ме е страх от промяната на храненето.

14.04.11
08:18

Щом си качил муслул е нормално. Сега според мен ако вдигнеш въглехидрата ще продължиш да орелефяваш и да качваш маса.

14.04.11
10:13

казано от Randy на 13.04.11, 10:53:

3. [13.30] 25 гр сурови орехи + 25 грама суров лешник (заменям с грейпфрут в нетренировъчни дни)
5. [17.30] 2 цели яйца + задушена грах около 200 гр. (Когато следобяда ям извара по-късно, това хранене го пропускам)
ТРЕНИРОВКА
6. [5 мин. след тренировка] Протейн + вафла за диабетици(Предпочитам ги, защото имат малко мазнини (0.1%))
7. [20.30 - 21.30] 200гр риба + задушени зеленчуци.(Заменям понякога с риба тон, яйца + извара на тефлон, риба тон консерва, и много рядко пилешки кренвирш).
8. [Преди лягане]250 гр извара + 200гр обезмаслено кисело мляко. (Ям изварата пасирана с млякото. По-леко я поемам по този начин. Вчера пропуснах това хранене, защото заспах по-рано).

1. За килата ти калориите от това ядене са крайно недостатъчни
2. Бълтъчините са ти сигурно 2 пъти повече от нужните
3. Спортуваш, по твои думи много - сега, колко е много няма да дискутираме, но и само футбол да играеш през ден пак е много като за такова хранене.

Решението - повече източници на енергия и няма да има глад за сладко. И нмали драстично протеина, това което го правиш в момента е абсурдно.
Я дефинирай мазното дето не можеш да го ядеш заради “гадния ген”?

14.04.11
10:36

казано от G33K на 14.04.11, 10:13:

1. За килата ти калориите от това ядене са крайно недостатъчни
2. Бълтъчините са ти сигурно 2 пъти повече от нужните
3. Спортуваш, по твои думи много - сега, колко е много няма да дискутираме, но и само футбол да играеш през ден пак е много като за такова хранене.

Решението - повече източници на енергия и няма да има глад за сладко. И нмали драстично протеина, това което го правиш в момента е абсурдно.
Я дефинирай мазното дето не можеш да го ядеш заради “гадния ген”?

1. Все си мислех, че когато някой иска да чисти мазнини, е редно да приема по-малко калории, отколкото изгаря. Явно, аз прекалявам.
2. Кое хранене с белтъчните да махна от режима, който описах?
3. Почти не минава ден, без да съм в залата. Все по-редновно, ставам в 6.00, за да правя кардио и корем. И когато имам възможност играя футбол, защото смятам, че е хубаво понякога да се практикува и друг вид спорт от време на време. Правиш грешка, ако си мислиш, че съм от онези, които се сещат за фитнес 2 месеца преди морето. Защото от март залата, в която ходя се напълни с такива!

14.04.11
10:36

Мазното дето не мога да го ям са наситени мазнини, като свинска мас, сланина, дюнери, пържени картофи, олио, пържено и т.н.
Разбира се, винаги съм обръщал внимание на ненаситените мазнини, като сурови ядки, зехтин, маслини.

Мнението беше редактирано от Randy на 14.04.11 10:41.

14.04.11
13:26

казано от Randy на 14.04.11, 10:36:

1. Все си мислех, че когато някой иска да чисти мазнини, е редно да приема по-малко калории, отколкото изгаря. Явно, аз прекалявам.
2. Кое хранене с белтъчните да махна от режима, който описах?
3. Почти не минава ден, без да съм в залата. Все по-редновно, ставам в 6.00, за да правя кардио и корем. И когато имам възможност играя футбол, защото смятам, че е хубаво понякога да се практикува и друг вид спорт от време на време. Правиш грешка, ако си мислиш, че съм от онези, които се сещат за фитнес 2 месеца преди морето. Защото от март залата, в която ходя се напълни с такива!

1. Така е, но е важно и откъде идват тия калории. Протеин само не е много яко.
2. Не махай ядене, махни количества за сметка на нещо друго - дали ще са въглехидрати или мазнини си прецени.
3. Не съм казвал нищо за теб, просто отбелязах. А това че се занимаваш сериозно само значи, че наистина ще е добре да вдигнеш не-протеиновата храна като количество.

14.04.11
17:50

казано от G33K на 14.04.11, 13:26:

1. Така е, но е важно и откъде идват тия калории. Протеин само не е много яко.
2. Не махай ядене, махни количества за сметка на нещо друго - дали ще са въглехидрати или мазнини си прецени.
3. Не съм казвал нищо за теб, просто отбелязах. А това че се занимаваш сериозно само значи, че наистина ще е добре да вдигнеш не-протеиновата храна като количество.

Благодаря за съвета...Ще преосмисля менюто си и ще го публикувам отново, за да го оцените! :)

14.04.11
23:03

казано от Randy на 13.04.11, 10:53:

ТРЕНИРОВКА

Горе-долу, така върви диетата ми почти всеки ден. Има дни, когато ям за закуска овес или черен хляб или за обяд ориз.
Това не е диета, която спазвам временно. Имам много бавен и лош метаболизъм и не мога да си позволявам тестено, мазно, изкуствени храни, алкохол и т.н. Хубавото е, че чистя бавно мазнините, но запазвам силата и мускула си, въпреки ниските въглехидрати.
Момчета, какво да променя?

На гладно 1 кафе без захар с чаша мин. вода 10-15мин. след това храната: 1. белтъците без жълтъка и след час идва “3. 25 гр сурови орехи + 25 грама суров лешник” но вместо това ти препоръчвам овесени ядки с орехи и кисело мляко(това замества (3)). 2. към пържолата и салатата добави печен картоф. 3. остави изварата и хапни риба със задушения грах и печен картоф. ТРЕНИРОВКА: преди тренировка пий много вода а малко преди самата тренировка 1 зелен чай и 1 банан..внимавай да не претренираш а в дните когато имаш футбол си пести повече силите във фитнеса и не прави кардио разбира се! След тренировката: вафлата, 2те яйца но без жълтъците и сварени овесени ядки. 4- когато вече си гладен (г/д час след тренировката)хапни риба със задушени зеленчуци. 5. изварата с обезмасленото мляко. и ако броим овесените ядки с орехите и млякото се събират 6 хранения без вафлата и банана което ти е достатъчно. С тази промяна се увеличават както въглехидратите така и полезните мазнини и споко няма да се омазниш благодарение на това че съм махнал жълтъците а играеш и футбол все пак.. кафето и чая също няма да го позволят! ;)  Късмет ! :)

Мнението беше редактирано от Петков на 14.04.11 23:12.

14.04.11
23:04

Промених ти го малко и мисля че така е по добре

15.04.11
07:05

Само да вметна, че пия между 6 и 8 литра вода на ден.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1