Хранене преди и след тренировки

15.04.11
16:37

Знам, че има много теми по този въпрос, но са доста противоречиви съветите които давате. Малко съм объркана, затова отварям нова тема.  Да кажем преди тренировка ядох кисело мляко със сурови ядки(90 гр), но не непосредствено, а 2 часа преди това. Това правилно ли е ? Също много хора казват, че след тренировки трябва да се яде бърз въглехидрат(мед, банан, шоколад)-това става въпрос  непосредствено след тренировка предполагам, защото аз примерно тренирам вечер, пък вие споделяте че вечер е хубаво да се ядат протеини и зеленчуци, не въглехидрати. Също някои хора казват, че след тренировки се ядат не бързи, а бавни въглехидрати.
И че преди тренировки се ядат бавни въглехидрати и протеини? Тъй като аз не ям месо, някой може ли точно и ясно да ми каже какво е подходящо да се яде примерно 1-2 часа преди тренировка и какво е подходящо да се вечеря. Правилно ли е след тренировка да ям примерно един банан или мед и чак след това да вечерям или направо да вечерям? Какъв е оптималния вариант за добро хранене преди/след и вечеря. И да, целта ми е чистене на мазнини и сваляне на 2-3 килограма.

15.04.11
16:51

Последното хранене да ти е един час може би час и половина преди тренировка , за да не ти е тежко на стомаха по време на тренировка и да не се чувстваш “издута”  ... суплементите 30-45 минути преди тренировка ... по време на тренировка си пиеш течностите ... и веднага след тренировка ... протеинов шейк с банан малко ядки ... не е лошо и сутрин на гладно да правиш кардио 30 минути , щом искаш да свалиш ...
П.П. - всичко си е индивидуално ... най-вярното решение си е само твое ... Проби докато не откриеш начина , който работи за теб .

Мнението беше редактирано от Ivan Vladov на 15.04.11 16:54.

Мерси за включването. А как мислиш, след като тренирам вечер кое е по-подходящо, направо да вечерям или да ям банан и след това да вечерям? А преди тренировка ми е ясно, че трябва яденето да е час и половина по рано, но като вид храна кое е най-подходящо? Киселото мляко и ядките добър вариант ли са? поздрави!

15.04.11
17:08

Сладко да но 1 час преди тренировка примерно малко мед с овесени ядки ще ти помогнат за горенето на мазнините по време на тренировката а след тренировка яж само чисти белтъчини(примерно 2-3 яйчни белтъка) а плодовете ги спри и наблегни на зеленчуците. Ако правиш и кардио тренировка идеалното време за нея е сутрин но на гладно! Успех! ;)

АЧ

15.04.11
18:33

А защо да спира плодовете ?

15.04.11
19:31

Заради големите количества прости захари и фруктоза в повечето плодове която лесно се превръща в телесна мазнина преминавайки през черния дроб....

АЧ

15.04.11
21:02

Е ок, едни казват, че шоколадовите изделия са прости захари, доколкото плодовете са за предпочитане и са по-добри ?

15.04.11
21:06

Плодовата захар(фруктозата) се преработва в тялото единствено в тялото от ч.дроб,но това,че се превръща по-лесно в мазнини е глупост.Максимума на ден фруктоза мисля ,че беше 40гр.

15.04.11
21:42

Чак да спира плодовете... Айде няма нужда, 2-3 килограма може да смъкне със съвсем малки корекции. Аз не виждам нищо лошо в банан след тренировка и после една не толкова въглехидратна вечеря (това с уговорката, че не видях колежката да е писала кога тренира)

15.04.11
21:50

казано от Ачо на 15.04.11, 21:02:

Е ок, едни казват, че шоколадовите изделия са прости захари, доколкото плодовете са за предпочитане и са по-добри ?

Преди тренировка може 1 грйпфрут или 1 ябълка но меда или овесените ядки не са ли по качествен енергиен източник? И каква е ползата от плодовете въпрос към всички?

Мнението беше редактирано от Петков на 15.04.11 21:51.

15.04.11
21:53

казано от brusakch на 15.04.11, 21:06:

Плодовата захар(фруктозата) се преработва в тялото единствено в тялото от ч.дроб,но това,че се превръща по-лесно в мазнини е глупост.Максимума на ден фруктоза мисля ,че беше 40гр.

Поинтересувай се малко преди да твърдиш че е глупост ;)

15.04.11
22:02

“Максимума на ден фруктоза мисля ,че беше 40гр.” Около 15гр. е и не при спазване на диета.. а тук става дума за сваляне на тегло не за запазване!

15.04.11
22:25

Да не забравяме, че след тренировка, тялото ни ума нужда да запълни гликогенни депа  и да усвоим хранителните вещества с максимална скорост, за да не изпуснем така наречения “анаболен прозорец”. Въглехидратите в случая са ни необходими, за да може тялото ни да повиши нивото на кръвна захар ( от там и на хормона инсулин), което с 2 белтъка няма да стане... и преимуществото на катаболните процеси след тренировка,да бъде променено в полза на анаболните такива. Простите въглехидрати провокират висок, но кратък инсулинов пик, следователно като добавка към тях ни са нужни такива, с по-нисък гликемичен индекс.... Следователно един банан ни върши идеална работа!

АЧ

15.04.11
22:31

А примерно банан и след 10-15 мин основно ядене ?? Проблеми има ли ? Защото казват, че първо бързия въглехидрат и след 1 час хранене.

15.04.11
22:36

Ачо, ядеш толкова много други боклуци така ,че 1 2 банана нищо няма да променят.

15.04.11
22:44

казано от x_3_mar на 15.04.11, 22:25:

Да не забравяме, че след тренировка, тялото ни ума нужда да запълни гликогенни депа  и да усвоим хранителните вещества с максимална скорост, за да не изпуснем така наречения “анаболен прозорец”. Въглехидратите в случая са ни необходими, за да може тялото ни да повиши нивото на кръвна захар ( от там и на хормона инсулин), което с 2 белтъка няма да стане... и преимуществото на катаболните процеси след тренировка,да бъде променено в полза на анаболните такива. Простите въглехидрати провокират висок, но кратък инсулинов пик, следователно като добавка към тях ни са нужни такива, с по-нисък гликемичен индекс.... Следователно един банан ни върши идеална работа!

Защо да зареждаме организма от вън.. не е ли по добре да го оставим да дърпа от запасите..

15.04.11
22:46

казано от Ачо на 15.04.11, 22:31:

А примерно банан и след 10-15 мин основно ядене ?? Проблеми има ли ? Защото казват, че първо бързия въглехидрат и след 1 час хранене.

Банана се усвоява бавно заради фибрите в него

въглехидрати преди  - овесени ядки с мед , банан , шоколад (2 h преди тренировка минимум да са минали)
а след тренировка спрямо целта ти че искаш да чистиш ... белтъци (извара ,яйчни белтъци, сирене, месо)
Дори въглехидратите ги намали ,ама плодовете недей !Само не яж концентрирани захари като

Мнението беше редактирано от Георги Христов на 15.04.11 23:57.

казано от Пепи Петков на 15.04.11, 19:31:

Заради големите количества прости захари и фруктоза в повечето плодове която лесно се превръща в телесна мазнина преминавайки през черния дроб....

по голяма глупост не бях чувал ...

15.04.11
23:28

Ясно твоята препоръка е да приеме голямо количество въглехидрат и мазното в чушките което ще попречи за усвояването на белтъчините чиято работа е да покрият аминокиселинните нужди след тренировка

Оффф... Като почнете да се заяждате за тея плодове. Да банана се усвоява бавно заради фибрите, вярно е, но фибрите засищат без да се превръщат в мазнини, тъй като не се усвояват. Хапвай си ябълки, когато искаш... На практика те са кухи по химиче състав и не пречи да си ги хапваш, когато изпитваш нужда от 1 голяяям шоколад : ). Колкото до яденето, преди тренировка хапвай овесени ядки или яйчица, а след трен месце ии зеленчуци :)

Благодаря за съветите. Общо взето от това, което чета, изводът ми е - след тренировка банан, зеленчуци и белтъци; преди тренировка - мед, овес или нещо въглехидратно, може и сладко. Не знам, явно изборът с киселото мляко и ядките не беше добър, защото след това 4 часа ме боля корем...

Модерация: За пръв и последен път Ви “превеждаме” мнението на български език. Българският език е задължителен за този форум и Вие чудесно знаете това! През 2011 година НЕ съществува технически проблем, който да налага писането на латиница и заместването на букви с цифри. Моля, придържайте се към Условията за ползване.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.04.11 11:09.

16.04.11
14:39

Поинтересувай се за бананите и ще разбереш че захарите в тях лесно се преобразуват в мазнини..иначе ако е за плод по добре да е сутрин някакъв кисел..ябълка става но да е зелена и кисела !

казано от Пепи Петков на 15.04.11, 23:28:

Ясно твоята препоръка е да приеме голямо количество въглехидрат и мазното в чушките което ще попречи за усвояването на белтъчините чиято работа е да покрият аминокиселинните нужди след тренировка

Значи батка :) като погледнах целите на момичето се поправих :) Не поучавай човек учещ био-химия :) ако обичаш :)
Един съвет за автора : 1 банан ,2 лажици мед , прясно мляко-миксираш с блендер и пиеш Пред.Трен.
След Трен. Салатите с месото  като цяло има 1 статия за НВД- ниско въглехидратна диета .Старай се съотношение на белтъци/въглехидрати да е 70%/30%. Като цяло да преобладават белтъците в менюто.
По-здрави!

ВН

16.04.11
16:27

Георги, хората дето учат биохимия да не са безгрешни? Или са богопомазани и могат да раздават определения, без да се чувстват задължени да обясняват, на база на какво ги правят. Меко казано е несериозно, да оправдаваш лошите си маниери с чуждото незнание. Това е тролско поведение, а в този форум тролове не виреят.

16.04.11
16:32

казано от Георги Христов на 16.04.11, 15:50:

Значи батка :) като погледнах целите на момичето се поправих :) Не поучавай човек учещ био-химия :) ако обичаш :)
Един съвет за автора : 1 банан ,2 лажици мед , прясно мляко-миксираш с блендер и пиеш Пред.Трен.
След Трен. Салатите с месото  като цяло има 1 статия за НВД- ниско въглехидратна диета .Старай се съотношение на белтъци/въглехидрати да е 70%/30%. Като цяло да преобладават белтъците в менюто.
По-здрави!

Не те поучавам защото учиш био-химия а защото правиш груби грешки и ме поучаваш с тях!!!По добре да поучавам незнаещите отколкото те мен!!!

Мнението беше редактирано от Петков на 16.04.11 16:33.

ВН

16.04.11
17:07

Замервайте се с изследвания, а не с реплики. Нека всеки да докаже тезата си и няма да има проблем. Печелят всички.

Трола в мен казва успех на автора .

казано от Пепи Петков на 16.04.11, 16:32:

казано от Георги Христов на 16.04.11, 15:50:

По-здрави!

Не те поучавам защото учиш био-химия а защото правиш груби грешки и ме поучаваш с тях!!!По добре да поучавам незнаещите отколкото те мен!!!

Не разбрах къде аз те поучавам но това е твоята гледна точка нали така . :) От мене толкова по тази тема[.]

Мненията са много противоречиви. Някои са за бананите след трен, други казват, че лесно се преобразували на мазнини.Някои казват белтъци преди трен, други сложни въглехидрати..? Аз тренирам предимно вечер, а всички сте на мнение, че вечер въглехидрати не се консумират. Значи направо се насочвам към салати с риба, яйца и сирене  вечер след тренировки. Въглехидрати като ориз, картофи, и пр, както и плодове и ядки до следобед. Преди тренировка- кисело мляко, яйце? Това горе долу правилно ли е, или пак някъде бъркам?

12.01.14
20:48

“Преди тренировка може 1 грйпфрут или 1 ябълка но меда или овесените ядки не са ли по качествен енергиен източник? И каква е ползата от плодовете въпрос към всички?”
Аз съм и любител и професионалист в храненето:
Плодовете внасят в организма ензими и фибри, които спомагат храносмилането. Приемът и е задължителен 30 мин преди хранене. По-добре е да се приемат плодове отколкото мед например. Той извлича вит.Б от организма. От пчелните продукти за предпочитане са пчелния прашец и прополис. Препоръчвам книгата на д-р Хироми Шиния “Ензимния фактор” . От прочетеното до тук оставам с впечатлението,че голяма част от спортистите се осланят на стари разбирания за храненето. Мисля,че тази книга ще бъде от полза. Да не говорим млякото и млечните продукти колко са вредни!!!!! По-добре малко месо, отколкото мляко, но и двете групи са канцерогенни! При разграждането им се отделят кетони, които са токсични за човешкия организъм. Освен това в млечните продукти винаги се добавят палмови мазнини (до 20% са разрешени без да се обяввяват), които не се усвояват, а директно се отлагат в кръвоносните съдове.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1