Не искам да живея тук!

Прескочи до:

Колеги, преживяното от един българин, върнал се за малко в БГ!

Източникът на информацията е най-долу в статията

“Както ме посъветва адвоката ми: Тази история е измислена, всички споменати лица са измислени герои и са плод на щурата ми фантазия...

Живея със семейството си в Австрия. Последната 1/3 от разумния си живот съм прекарал тук.
Тръгнах си от БГ-то след като една зима лежахме по кръстовищата и викахме “Кой не скача е червен!”, а после първото нещо което се промени беше да увеличат наемите на студентските общежития. По това време още работата с новите стари ми замириса. Събрах си скъсаните дънки и си тръгнах.

През септември миналата година бях в родината да свърша някои неотложни задачи. Обичам да карам, така че тръгнах с колата. Не е нещо кой знае какво – Ауди А4, но си го избрах с мерак. Спортно окачване, интеркулер, турбо бензин. Спартанско, без екстри - но пали асфалта като пипнеш газта. Точно както ми харесва.
Поприключих със задачите, кратката отпуска беше към края си и отидох до платения паркинг в Мусагеница да си взема колата. Само че нея я нямаше.
Имаше само началото на една незабравима одисея.
Пазача на охраняемия паркинг ми каза, че през нощта внезапно моята кола е запалила и с мръсна газ е излетяла в неизвестна посока. Колата ми никога преди не се е държала по този начин – се опитах да му обясня, но той ме прати в 7-мо РПУ да си говоря с полицаите и намекна да не му се перча много, защото е въоръжен. Настоях да дойде шефа на паркинга. Дойде след около час и ми каза, че съм платил само място за паркиране, а не охрана, те не носят никаква отговорност за колите. Това после го потвърди и адвоката ми. И е нахално да искам нещо повече за 4 лева на вечер. А и как да знае той дали не съм си я взел аз сам. Онемях от тази наглост.
Помолих го да ме закара поне до полицията.

В 7-мо РПУ написах какво се е случило, оставих си телефоните. Първото нещо което ме питаха там беше дали е застрахована колата. Не бях я застраховал, защото стойността и е към 7000 евро, каското ми в Австрия е 230 на месец и ако я откраднат в България застрахователя ми изплаща 50%. Значи аз за 1 година ще им дам към 3000 евро а те като я оценят на 5000 ще ми дадат 2500. Просто няма смисъл.
Късния следобед си тръгнах от РПУ-то пеша, уморен и тъжен. Качих се на 280 като в студентските години и се прибрах. Обадих се на жена ми да й разкажа. Тя ме успокои, че най-важното е че съм жив и здрав, ще изплатим кредита който взехме за тази кола и после ще съберем пари за друга.
Вечерта се обадих на един приятел да изпием по бира и да му се оплача да ми поолекне малко. Пийнахме в една винарна в Студентски град, където често ходехме с групата от УНСС. Наприказвахме се на ракии и салати, не се бяхме виждали доста време. Накрая си хванахме пак 280 както в старите времена. Слизам на Раковска и с моряшка походка леко към къщи като си мисля, че май съм поостарял щом ме хваща вече от 6 малки. Крача си и се успокоявам, че то е защото съм бил уморен и затова ме е хванало. С периферното зрение забелязвам една черна кола която е паркирана на тревата малко криво. И вратата й е открехната...
Следва страшен адреналинов удар, направо изтрезнявам за миг и препускам както в гимназията в Ловеч 100 метра по физическо. Това е моята кола. Няма грешка. Спринт към къщи за ключа, връщам се – още е там, скачам вътре, вкарвам ключа, нещо изхрущя мръсно в стартера, но запали и мръсна газ... Опомням се пред блока на един приятел. Звъня му по мобилния – слизай долу пред блока веднага. Слиза той, обясних му набързо, вкарахме я в подземния гараж на мястото на неговата, а с неговата затиснахме вратата на гаража и пуснахме алармата.
Качихме се горе, седнахме на масата и аз се разплаках. Дали от нерви или от мъка или от радост – не знам. Домашните му си бяха легнали, извади ракия и наля по една голяма. Остави ме да дойда на себе си и ми вика: кажи сега каква е тая лудост дето те тресе? Разказах му.
Две неща:
Първо – веднага трябва да отида в полицията и да им кажа.
Второ – зле е че вобще съм казал на полицаите, защото са я обявили за издирване и процедурата е сложна. Ако не бях, можех сега спокойно да си я запаля и да си ходя в Австрия.
Аз му казвам чакай бе, това си е моята кола, вместо те да свършат нещо да не се крадат коли или да ми я намерят, сега остава и да ми правят проблеми. Той се разсмя – бедни ми емигрантино, ти въобще не знаеш за какво става въпрос в България.
Реших да не споря сега, вътрешно не бях съгласен с него, но все пак ми светнаха някои червени лампички.
И както се оказа по-късно, се радвах твърде бързо... Проблемите ми тепърва започваха.
Хванах едно такси и хайде към РПУ-то. Разказах на дежурния, но той явно имаше други ангажименти, така че не ми обърна особено внимание. Накрая ми каза утре да докарам колата при тях.
На следващия ден избръснат, парфюмиран и с бясна скорост – вече се страхувах и от сянката си, точно в 8.00 се появявам пред 7-мо РПУ. След кратко чакане влизам при дознателя и му разказвам какво се е случило. Накара ме още веднъж да му разкажа – по-подробно, след това още веднъж по-подробно.
Щети по колата нямаше, с изключение на зверски изтръгнатия стар радио-касетофон, потрошения стартер от който не можех да извадя ключа и счупената ключалка на предната врата. Пита ме защо не съм извикал полиция като съм намерил колата. Викам си на акъла – браво бе, ами ако ги чакам един час и през това време се върнат крадците?! Така и му отговорих. Не че тогава изобщо ми е минала мисълта да го направя, ама какво да му кажа – че съм бил яко фиркан, от адреналин акъла ми е бил на Марс и така съм карал из цяла София...
Даде ми листове да пиша показания. А аз – щастлив, пораснали ми крилца, колата си ми е отпред на паркинга, викам си – излязох сух от водата.
Както си пиша влиза някой без да почука. Дознателя става и му казва – виенското Ауди се намери. Сам си го намерил тариката. Поглеждам го – към 55-60 годишен, нечистоплътен, с нещо гадно в погледа. И почва да вика: Ти ли си виенчанина, бе? И ми рита стола. Спрях да пиша, опитах се да му кажа нещо и да протестирам защо се държи по този начин с мен – нали съм жертвата в този казус а не бандита които те трябва да преследват. Вобще не ме чу. Развика се още по-разярено, започна да ме обижда! Ти на мен ли ще ги разправяш тия бе, аз да не съм тъпата ти баба? Казвай на кой плати да ти върнат колата! Сега ти слагам белезниците и те хвърлям в ареста при циганите педерасти. Като те държа там една седмица всичко ще си изпееш. И на мене като ми кипна, като ме засърбяха юмруците - като юноша тренирах бокс, а и съм си към 100 кила здрав мъж. Направо си видях ръката как само един път ще го мерна и ще заспи с натрошени зъби. Удрии, мамата ти мръсна ми минава през главата и усещам как вече съм станал.

Жена ми винаги ми казва в този момент да спра всичко, да не правя абсолютно нищо и веднага да запаля една цигара. Докато не изпуша цигарата нищо да не казвам и нищо да не правя. За някои неща слушам жена ми, така че запалих цигарата, седнах и чакам да ми мине беса.
Май вече към десет години не съм удрял човек. Последно го отнесе един мой стар войник македонец та едвам отървах дисципа...

Та седя си аз и си пуша, а оня мели до мене глупости. Казах му да ходи да си рекламира родителите дето не са го възпитали като малък а аз повече не желая да комуникирам с никой от този табун маймуни с табела 7-мо РПУ. Обадих се на един познат адвокат да дойде да ме представлява и приключих въпроса.
Адвоката дойде, нещо си говори с този нечистоплътния, който и на него почна да му се кара и да му разправя, че е съучастник в престъплението. Аз излязох на двора щото ми стана досадно.
Същия се оказа шеф на дознателите. Жална му майка на дознателството...

Тук искам да вметна, че този гадния също кара Ауди но от тези най-старите 100-тици. Когато след месеци си взех най-после от там колата някой беше изкъртил с отверка емблемата от задния ми капак, а на неговото Ауди се мъдреше емблема от Ауди А4. Стана ми смешно и се прекръстих да не ме стига мене и децата ми такова падение.

Да се върнем към хронологията на събитията.
Предадох доброволно с протокол, опис и снимане колата, ключа (той си беше в стартера) и документите на полицаите. Налепиха лепенките с печати по колата.

На следващия ден се качих на автобуса за Виена и потеглих, но не за дълго. На Калотино ме викат митничарите и питат – къде е колата. Показвам им документите от полицията че както изисква закона съм я предал на отговорно пазене като веществено доказателство по преписка еди-коя си. Един дебел митничар ми вика – бе мен полицията не ме интересува. Тука минаваш или с колата или с платено мито и ДДС. Айде сваляй багажа и обратно. Обадих се на един приятел да ме вземе от Калотино и на следващия ден – при адвоката. Той извика и един негов колега да поговорим. Цял ден четохме закона и тълкуването, нещата бяха съвсем яани – няма никаква основателна причина да ме спират след като колата е налична. Ако я няма трябва да платя мито.

Тънката мисъл на законодателя е, че някой може да си продаде колата в България, после да я обяви за открадната и да си касира в чужбина застраховката. Затова задължава да се плаща митото за всички откраднати коли. А това е тиха лудост, защото законодателя работи в случая с презумпция за виновност.

Пак си хващам автобуса и пак ме свалят с багажа на Калотино. Този път искам да говоря с юристконсулта на митницата и с шефа – г-н Съев. Приеха ме и двамата – явно да си отбият скуката, но все-пак като не ме изритаха без коментар... Съев го питам: Добре, някои хора си вкарват колата в България, оставят я на ремонт в някой сервиз и с бележка от сервиза си излизат. После се връщат да си я вземат. Той ме репликира: Е ма нямаш бележка от сервиз. Аз искам бележка от прокурора. Това от полицията не ме интересува. Или си плащаш митата. Иначе няма пускане. Айде обратно към София.

Не ме питайте как разбрах до кой точно прокурор в Софийска Градска Прокуратура е стигнала тази преписка, как се добрах до него и как получих от него тази бележка.

Качвам се на автобуса и пак стигаме Калотино. Слизам и давам на същия дебел митничар (то пък проклетия как винаги една и съща смяна се уцелваше без значение дали сутрин или вечер атакувам...) прокурорската бележка. Ето ти – викам, и копие съм ти направил, а аз този път си заминавам. Той ме гледа и ми се хили: Къде си заминаваш бе, шефа го нема. Аз не те пускам каквито и бележки да ми даваш, той като дойде ако иска да те пуска. От тука минаваш или с колата или с митото. Опитах да оспоря – без резултат.
Свалих си багажа и обратно.
А то един студ, вали навява гадно, а аз съм си седнал на куфара сред боклуците и вече не знам на кой свят съм. Жена ми сама в Австрия, тази одисея продължава вече повече от двадесет дена, дъщерята на година и осем месеца - не могат да си напазаруват двете та една приятелка на жена ми им пазарува в събота.
Седя си на куфара и не ми се живее – иска ми се да тръгна из гората и да ме няма никакъв никъде. Обадих се на майка ми. Тя ми каза да късам и да хвърлям, само и само да се измъкна от тази дивашка държава.
Тази дивашка държава. Така ли стана?
Спомних си с какъв патриотизъм в сърцето на 16 години се записах в Българска Национално Радикална Партия и как на сбирките в четвъртък разпалено говорехме за Волжска България, за Калояна, за картата в квартирата ми – България на три морета...

Разказаха ми как на един човек му крадели колата но случайно минала полиция и хванала крадеца. Осъдили го, излежал 8 години, излязал, но колата още не била освободена от прокуратурата. Човека чака вече 12 години.
На един датчанин му свили колата и той няма пари да си плати митото. Жената и децата се върнали в Дания а той вече 4 години живее в България в едно село и не може да излезе. Едно турско семейство го приютило и го храни.

Решен на всичко отидох в Централна митница в София и казах че искам да си платя митото или да подаря тази кола на държавата. Казаха ми че не мога да я подаря, защото тя е веществено доказателство и в момента нямам право на ползване.
Мито не мога да платя, защото не съм я нито продал, нито съм й сменил регистрацията с българска. Няма основание предизвикващо плащане на мита и дори и да искам не мога в момента и да предизвикам такова обстоятелство. Ударих го на молба да им платя митото, но ми обясниха че това е абсурдно което го искам.

Айде пак на Калотино при Съев с бележката от прокурора. Влизам при него и той ми казва: Сега излез, напиши молба свободен текст че искаш да говориш с мен и ме чакай да ти отговоря.
Молбата ми беше уважена, влизам при него. Казва ми: Искам становище от главния митнически инспектор на митница Калотино.
ОК, отивам до сградата на инспекторите, казвам какво искам и чакам. Там се мотаят хора напред-назад, пушат, пуша и аз, чакам. По едно време някои изквичава: “Англичаните идват!” и всички се втурват навън. Аз си викам – Кво стана тука бе? Но си седя. Една чистачка идва до мене и вежливо ми казва: Момче, моля те излез с цигарата навън, че англичаните се сърдят като се пуши тука. Сега ми светна. Нашите като чуят паролата им свиди да си гасят дълги фасове и тичат навън да допушват. Пак се почувствах като Алиса в Страната на чудесата.
Както и да е, влизам при главния митнически инспектор, разказвам му всичко бавно и с прости изречения. Той ме изслуша и ми вика: Добре, дай сега талона. Ама как да му го дам като съм го предал на полицаите – ето пише в протокола. Отговор: Аз без талон нищо не мога да направя.
Обаждам се на жена ми – имам копие някъде из бумагите вкъщи, да го търси и да го прати по факс в митницата. След 15 минути дойде. Той го погледна и го остави настрани.
Каза ми, че тази прокурорска бележка не ми трябвала, тя е само за чужди граждани.
И се почнаха едни обяснения, разправии, събраха се всички инспектори в стаята – явно им стана интересно. Главния каза: Знам какво ще направим. Ще си закараш колата на митнически склад на аерогарата, вземаш от там бележка, с нея идваш тук и те пускаме.
Ама как ще взема колата като тя е запечатана с лепенки които може само при приключване на преписката прокурорско решение да махне, описан й е километраж, всичко. Не може да мръдне и на милиметър от там.
Главния казва: тогава митница на аерогарата ще поеме отговорното пазене, а 7-мо РПУ ще е изпълнител на пазенето. От публиката инспектори – одобрителни възгласи в духа на: “Бал сии маата шйефа, сичку знай.” Аз обаче въобще не се възхитих на тази глупост и му казах че това е невъзможно да стане.
Той: Сега ще видиш как ще е възможно, набира шефа на митница аерогара и пуска високоговорителя на телефона да чуваме. Каза му какво иска и онзи му отговори: “Аз не знам вие там какво пиете, но аз докато не видя кола в склада не гарантирам за нея.” И затвори телефона.
Главния митнически инспектор затвори също телефона, замисли се и каза: “Ами ние се намираме в едно такова патово полужение...”
Само това ми трябваше. Избеснях. Гледам как съдбата ми е в ръцете на тези тъпи кратуни. Падна ми пердето и им казах това което си мислех: “Патова на тебе ти е главата и на всички тия малоумни парашутисти дето са насядали тука. Вземете поне един да не е парашутист тука да може да чете – да прочете закона да ви върши работата. Погледнете се какви сте полуграмотни телета, онзи виж как написа “Ауди” с “Л” – “Открадната кола – Алди.” Каква е тая кола “Алди” бе, овен?”
Опитаха се нещо да ми кажат, обаче аз вече съм на обороти и няма спиране:
“Сега тука обявявам гладна стачка и викам пресата да ви видят всички какви сте полуидиоти и как си играете със съдбите на хората.”
Явно се стреснаха, щото главния стана, хвана ме за ръката да ме успокоява, дадоха ми вода да пия. Как ми се беше насъбрало, просто не виждах светлина в тунела.
Главния каза: Знам на кого ще се обадим, ще ни каже какво да правим. Знае закона със запетайките. И се обажда на една асистентка от някакъв курс на който ходил. Тя жената в рейса и по мобилния диктува, а оня дето написа “Алди” пише бързо.
После писаха, поправяха, носиха някакви листа при Съев няколко пъти...
В крайна сметка една сутрин осъмнах с решение на шефа на Митница Калотино г-н Съев.
В него той ме задължаваше с митнически сборове (това което Централна Митница нарече абсурд) но отлагаше плащането им с три месеца.
Веднага на автобуса и право в Австрия.
Жената, детето, рев...
На другия ден – на работа. Влизам при шефа, той беше в течение през цялото време, сядаме да поговорим. Той ми казва: Стефане, само на лоши новини си се наслушал, аз имам една добра за тебе. Избираш си една нова кола до ... евро и ти я купувам само за тебе, фирмена. Бензини, ремонти – фирмата. Днес това ти е работата, да си избереш и да я поръчаме. После си отиваш една седмица вкъщи да си видиш семейството.
Така и направихме, избрах си фамилна кола – миниван.

След няколко дни ми се обажда адвоката от България с новината, че решението на Съев се позовава на текст от закона който от преди 2 години официално е отменен. Така че ще свали това решение бързо по административен път. Наистина го свали.

След месец и нещо прокурора приключи всичко и ми освободи колата. Докарах си я в Австрия и още на следващия ден я продадох на един приятел за смешни пари.
Мислех историята за приключила, но един ден ми се обажда адвоката, че Съев е излязъл с ново решение с което пак ме задължава с мита и ДДС!? За кола която отдавна не притежавам. Все едно някой германец да продаде в Германия на друг германец колата си и Съев да го задължи да плаща мита в България.

Няма да коментирам историята, то е ясно.
Само ще допълня, че адвокатите ми от България и Австрия подготвят дело в Страсбург за нарушение на човешки права.

Забележка: http://ide.li/modules.php?name=News&file=article&sid=593”

11.05.05
08:37

NO COMENT

EZ

11.05.05
08:57

Дами и Господа Нашата мила родина България :cry:

11.05.05
09:32

Европа пази се!  :lol:  ИДВАМЕ  :twisted:

®N

11.05.05
10:32

Има доста неточности в разказа.

VA

11.05.05
11:02

Тва е просто нямам думи!!!!Мисля си че скоро тва положение няма да се опправи,Затова като заварша и...............!!!Как може да живеем в такава даржава просто се чудя :cry:

SK

11.05.05
11:17

като прочетох тази история....се замислих дали да остана тук,и със сигурност,ако ми се отдаде възможност бих напуснал тази страна,и дим да ме няма...ако мога бих взел всички мой близки и на никй не бих позволил да се върне тук,в тази скапана държава!

11.05.05
12:02

Вие сте луди :). Аз не мисля че ще мога да свикна на друго място...

11.05.05
12:36

[quote author=“ezrolit”]Дами и Господа Нашата мила родина България :cry:

Една малка поправка братле- “Нашата мила родина Лайнария”  :( Нямам повече думи...

11.05.05
13:12

кои ги назначава на такива постове тия кретени ?

JI

11.05.05
13:44

хахахаха това е нищо ае сички освен че са идиоти са дебили и без пари и подкупи нищо нестава , но в румъния е още по зле ! Бащами 3 дена чака на митницата и му казах 100$ на митничар или не влизаш и токоз! да не говорим че тогава бяхме в окаяно състояние и след като плати на митничарите нишо не му остана ...

ZE

11.05.05
13:50

В БГ място имат само престъпниците, защото законите са в тяхна полза, това е само една малка изцепка от това, което може да ти се случи в БГ.

редактирано от Мартин

EZ

11.05.05
14:20

[quote author=“tpd”][quote author=“ezrolit”]Дами и Господа Нашата мила родина България :cry:Една малка поправка братле- “Нашата мила родина Лайнария”  :( Нямам повече думи...

ти го каза по добре.Ама по този начин обиждаш лайната :D

11.05.05
14:55

Не мислите ли, че малко се увличате в реакциите?
България им била виновна. Ами какво е то България? Държавата - това са хората, които живеят в нея. НИЕ сме виновни за тия простотии. Защото всеки псува и се възмущава, когато е долу в ниското, но не прощава, когато му падне възможност. Колко от НАС биха се отказали от службица в митницата, защото се смятат за некомпетентни? Както се казва в Библията, нека който е безгрешен, пръв да хвърли камък. Кое НИ дава правото да се дистанцираме от тия хора, сякаш не сме като тях? Всеки народ си заслужава управниците. Заслужава си и ченгетата, и митничарите. 
Иначе тая покъртителна история заслужава съчувствие - човекът си е напатил здраво и има пълното право да бъде възмутен. Само че не се заблуждавайте, че “на запад” такива неща не се случват. Няма рай на земята.  :lol: Да не говорим, че който е неудачник тук, ще бъде неудачник също и в САЩ, и в Германия, а и във всяка друга точка на земното кълбо.
Вместо да изпсувам родината си и да побегна, предпочитам да остана тук и да работя за това нещата да станат по-добри.

11.05.05
15:51

Просто No Comment ! Мама им овча.

PS

11.05.05
16:13

Нямах сили да го изчета целия разказ.

ZW

11.05.05
16:21

Как ми се иска да взема някаква власт в нашата държава и да вкарам най-накрая нещата в правилния ред... само дето няма как да стигна до такъв пост. А и за когото да гласуваш положението си остава същото, както се казва, ако изборите променяха нещо, то тях нямаше да ги има. :evil:

11.05.05
17:49

[quote author=“Boby_”]Не мислите ли, че малко се увличате в реакциите?
България им била виновна. Ами какво е то България? Държавата - това са хората, които живеят в нея. НИЕ сме виновни за тия простотии. Защото всеки псува и се възмущава, когато е долу в ниското, но не прощава, когато му падне възможност. Колко от НАС биха се отказали от службица в митницата, защото се смятат за некомпетентни? Както се казва в Библията, нека който е безгрешен, пръв да хвърли камък. Кое НИ дава правото да се дистанцираме от тия хора, сякаш не сме като тях? Всеки народ си заслужава управниците. Заслужава си и ченгетата, и митничарите. 
Иначе тая покъртителна история заслужава съчувствие - човекът си е напатил здраво и има пълното право да бъде възмутен. Само че не се заблуждавайте, че “на запад” такива неща не се случват. Няма рай на земята.  :lol: Да не говорим, че който е неудачник тук, ще бъде неудачник също и в САЩ, и в Германия, а и във всяка друга точка на земното кълбо.
Вместо да изпсувам родината си и да побегна, предпочитам да остана тук и да работя за това нещата да станат по-добри.

Напълно съм съгласен с теб!!!

12.05.05
00:23

Браво Боби напълно съм съгласен с теб.

А също и за поста за етикета в залата ;)

12.05.05
00:44

Не е добра преживелица и с изключение на някой изхвърляния ти съчуствам брат но и в други държави не са по различни законите хората да

14.05.05
16:29

Абе пич ако бях на теб още на оня на паркинга щях да му зачубръста един ! С говедата трябва да се отнасяме като с говеда! Бой бой бой докат омекне и после още бой! Чаткаш ли бе яко бой ма ако ще 1 месец да лежа в затвора ше му цепна канчето та да са научи да еба и пенделите да *** !!!!!

Браво!! Но комент!!

DI

15.05.05
15:03

След като прочетох текста просто се надявах да има мнение, като това! България ние си я правим, ние трябва да свалим властта. Докато фикс идеята на нашите “управници” бъде влизане в терористични органицации като Нато, неможе друго да очакваме. Вместо да оправят образованието, здравеопазването и икономиката на нашата страна те гледат да ни тикат по някакви си Европейски съюзи ( това си е чисто прехвърляне на топката ). Държавата ще се оправи тогава когато я управляват хора РОДОЛЮБЦИ и ПАТРИОТИ а не патриотари, нихилисти, цигани и турци както сега! Това в момента не е нищо, до сега българите имаха възможност да не гласуват ( единствената алтернатива, която ни се предоставяше, защото избора м/у червеното и синьото лайно никога не ни е помагал ), а сега просто нямаме избор да не гласуваме! Ако не гласуваме сега ще гласуват циганите ( над милион вече ) и турците, които далеч не са малко, за своите АНТИКОНСТИТУЦИОННИ партии ( по нашето законодателство, както и в която и да е друга държава - немогат да съществуват партии на етническа основа ), а именно ДПС и  Евро-рома.
Мнението на tpd е под всякаква критика, това е жесток пример, както и тоя с митничарите, че образованието ни куца: ...

Една малка поправка братле- “Нашата мила родина Лайнария”  Нямам повече думи...

Как изобщо може да си позволиш да кажеш нещо против родината?!? камоли това. Засрами се малко момче! Това е се едно да напсуваш майка си, но на 3та степен. Както и да е въздържам се от коментар, защото ще излезе нещо много брутално, не за пред хора. И да се върна на темата за нашите “любими” управници от където тръгва и проблема възникнал с v_sokolov, който наистина е жертва на нашата система, за което адски съжелявам, наистина много гадна случка!
Ако не се оправим сами няма кой да ни оправи, сега поне се радвам, че един истински български националист с подкрепа от непратийната органицацията, на която се възхищавам и подкрепям от доста време ( Български Национален Съюз ), ще бъде в списъка, редом с кожодерите и родоотстъпниците, управлявали ни до сега и най-накрая народа ни ще може да направи правилния избор ( ...е не се залъгвам, надали Граждански Съюз Атака ще влезне в парламента, но поне връща надеждата в мен... ). И ако някой смята, че държавата ни неможе да се оправи, защото е бедна и тн. , това далеч не е така! Просто няма нужните закони и хора! Ето ще ви дам пример ако следните принципи - http://www.atakabg.com/principi.html , или поне част от тях се въведът всичко ще си дойде на местата. Ако някой се интересува може да разгледа и програмната схема - http://www.atakabg.com/programa.html .

Първо искам да отбележа, че аз по никакъв начин не вземам участие в тази случка. В публикуваната от мен тема,още отначало съм пояснил, че това се е случило на друг човек като в края на темата съм посочил и връзка към форума, където е записан оригиналният текст.
  Въпреки това аз съм съпричастен към трудностите, които авторът на текста е изпитал с бюрокрацията и липсата на законност у нас и именно разпространението на този текст представлява моя, макар и пасивен досега, социален протест.
Опитах се да напиша една широка статия върху изказаните мнения на участниците във форума, но се спрях поради изключително големия обхват, който тя трябва да има, за да представи напълно вижданията на дискутиращите. За това набързо, кратко и сбито:
DichoN5:  Знаеш ли, че твоите виждания се позиционират в крайното-дясно политическо пространство!Такива си били възгледите на Хитлер и тези на Хайдер в Австрия. Такива са и лозунгите “България на 3 морета” и “България-ние сме международен фактор”. Дичо, събуди се. Говориш срещу циганите, а после говориш как Конституцията не трябва да се нарушава! Ами нали и те са българи - имат български паспорт. Всъщност те са ти сънародници. И аз не ги харесвам, ама това не означава, че управляващите трябва да ги избият (Хитлер).
Ние българите имаме склонноста да се стремим към биологично развитие, а не към социално такова. Повечето от българите вземат един пергел, разтварят го малко, боцкат там, където живеят, правят една окръжност и си търсят работа там. Американците са обратно. Той вижда къде има работа, боцка там и в начертаната окръжност си търси дом. Затова на който не му изнася България по една или друга причина да си хваща багажа и да заминава. И другите, които остават НЯМАТ право да го упрекват! Сега уча в СУ, плановете ми са да уча магистратира в Западна европа и след това да емигрирам. Не че не ми харесват моите приятели тук, просто тази държава не може да ми даде това, което искам а именно - сигурен живот (говоря от икономическа гледна точка..то че може кола да те сгази, това си е факт навсякъде.) за мен и бъдещето ми семейство!
Въобще темата е доста обширна. Надявам се да се запази добрия тон и дискусията да продължи.

DI

15.05.05
20:08

Така очаквах тази реакция  :( , както всички останали, които са се помислили за големите хуманисти и ти отиде в техния списък. Тази грешка идва от факта, че четеш през ред и не се задълбочаваш в това което съм написал, аз съм допуснал горе-долу същата грешка като непрочетох, че не става дума за теб в текста ( просто нямах много време на разположение ). Та както и да е да се върна на проблема... като ще почна с малко разяснение. Първо директно като почнах да говоря против цигански и турски партии в парламента, ти включи на автопилот, което е разбираемо зареди манипулативните средства използвани след 2рата световна война, а именно като почне да се говори против някакви етноси ( което в случея не е така, после ще обесня защо ) пред тебе изниква образа на Хитлер ( който няма нищо общо в случея и само замъглява и крайнизира обстановката ). Това е разбираемо, защото непрекъснато в пресата се манипулира мнението, че патриотичните организации били фашистки ( мога да посоча точни вестници, хора и време ако искате ) - това е с цел такива да не се допускат до властта, за да могат сегашните наши управници да си крадат  на воля, като не ни дават избор, защото те са си същите, само сменят имената на съответните коалиции. И тук ще се върна на според теб, моите “фашистки” разбирания, които естествено нямат НИЩО общо ( и това го приемам като лична обида ) - Етнически, малцинствени партии, никъде по закон не могат да съществуват. България би трябвало да бъде еднонационална ( по националност всички граждани би трябвало да са българи! ) , монолитна държава, неподлежаща на разделяне по нито един от следните принципи: верски, етнически и културен ! Това е абсолютен абсурт - нямам нищо против турците ( те са си добър работлив народ ) само, че те са граждани на България, така че немогат да се самоопределят и делят от останалите, камоли да ни управляват. ( те не са виновни случея, цялата тая работа е заговор с/у държата ни се води не другаде а от самата Турция, където имат за план да потурчат доста български помаци и бълг. турци като им плащат пари за да спазват традициите и да ходят по турски училища ). Следващата вълна е масов изкупуване на бълг. територия. Тук спирам защото темата е страшно дълга а аз си имам и друга работа ( ако някой иска да спорим нямам нищо против, като имам време ще се доизкажа ). Един последен съвет към теб е да не гледаш повърхностно на нещата. От тук тръгват доста от нац. ни проблеми. За циганите въпроса е ясен - това е една проблемна малцинствена група, която неподлежи на интеграция ( поне никой до сега не е успял ), затова според мен за тях трябва много строг режим. Не може професията да ти е - джипчийка, или пък да си народиш 20 маймунчета, бащата да ги праща да просят, да крадат и да “мият” прозорци докато си пие ракията и не плаща ни ток ни вода ни каквито и да е данъци! Хах за които този плешив пумияр ( Симеон ) каза, че имали морални ценности и култура!

15.05.05
23:44

АТАКА,АТАКА МАМАТА СИ ТРАКА!хахахахахахахахахахаха :lol:  :lol:
БОЛЕН СИДЕРОВ ли ти е лидера,бе момче.
не се излагай,моля те!
Боленчо е човек от бившите служби,ама нека продължава да ти говори глупостите си и да го гледаш с отворена уста.

16.05.05
00:34

България им била виновна. Ами какво е то България? Държавата - това са хората, които живеят в нея. НИЕ сме виновни за тия простотии.

Под държава, аз разбирам хората и това което те правят за да създадат държавността. И в този смисъл да ВИНОВНА Е.

Това ОБАЧЕ не означава, че аз не съм част от нея/за сега поне/ и не нося аз своята вина.

Наистина е безумие да се каже, държавата е виновна в смисъл, “аз съм си чистичък, другите са виновни”.

Това е.

DichoN5: Здравей. В известен смисъл разбирам опасенията ти от обвинението, че патриотичните партии са фашистки. Всъщност тук границаа е много тънка. Тези патриотични партии се позиционират като “крайно десни” както казах преди и се характеризират /такава е тенденцията в Европа/ да възстават срещу емиграцията и чужденците /тук за пример ти давам Хайдер в Австрия/. Християн-демократите, пък ако щеш и социалиститте също са патриоти - питай ги! РАботата е там , че след Втората свветовна война ИКОНОМИКАТА, а не патриотизма е основна пътеводна светлина в управлението на държавата. Освен това със създаването на ЕО, а по-късно и ЕС, падат границите между страните, което дава определени права на гражданите на ЕС като 1)свободно преминаване и право на живот на териториите на страните членки, 2) активно и пасивно право и още 2, които не са толкова интересни. Ако незнаеш след 2007г. в България ще може всеки швед, италианец, литовец и т.н. да дойде и да се кандидатира на изборите за Европарламент и да влезе от БГ квота (17 човека) ако е избран! Но това право важи и за теб - отиди в Германия и влез в тяхната квота (стига да си получил жителство там). Та основната ми идея е, че границите падат. Те падат както във физическо отношение, така и в морално. Аз днес мога да пиша в София, утре да съм на конференция в Мадрид, а вдруги ден да си пия кафето в Хелзинки - това се нарича Европеец. Всичко останало се изпозва от политиците за политически цели! За мен е важно не толкова колко е било преди 1000г. , а как е сега. Защото сега живея. Не е успял този, който живее с миналото, а този , който живее с бъдещето. Не е лошо да следиш историята, но за да станеш част от нея, трябва да гледаш какво става сега и какво ще става за напред!Поздрави!

ВН

16.05.05
08:26

За мното от бедите, които въпросния пострадал е написал темата има множество ефикасни методи за превенция. Те, обаче са свързани със загуба на пари.
1. Застраховката
2. Правна справка преди влизане в страната от БГ страна
3. Не е извикал органите на реда на местопрестъплението след намиране на колата
4. Не е направил правна справка за това какво точно е нужно да се предприеме по закон в следната ситуация преди да се разкарва 3 пъти - твърде вероятно е да е могло да стане и по телефона.
5. Липсата на подход - к’ви са тия нерви бе? Не вижда ли, че така и така е в губеща позиция? К’во са му донесли нервите в бонус? Смешно е как сам се осмива -> нерви се 30 дена за нея и накрая разбира, че е било безполезно... Ми правна справка -> после чака да мине делото и си чете книжки 30 дни оглежда се за възможност да съди държавата, подбира доказателства - снима документи, консултира се. Ще кажете ма де такова самообладание?  Ми без него едва ли ще спечели дело в Страстбург хе-хе...  :?

Надиграли са го шепа мулетари... пича явно губи от умението си да оцелява. Колкото до думичката “финансова сигурност”, то чуете ли “сигурност” в едно изречение с “преспектива” да знаете, че ви будалкат :) ...

DI

16.05.05
13:09

[quote author=“xtasss”]АТАКА,АТАКА МАМАТА СИ ТРАКА!хахахахахахахахахахаха :lol:  :lol:
БОЛЕН СИДЕРОВ ли ти е лидера,бе момче.
не се излагай,моля те!
Боленчо е човек от бившите служби,ама нека продължава да ти говори глупостите си и да го гледаш с отворена уста.

ХАХА ето още един хитрец :shock: ! Браво човек ти си точния пример за простотията, която е обхванала доста от хората на една определена възраст. Ти до толкова ме закова с това си изказване, че направо останах без думи. Народа го е казал - да си тъп не е лесно! Само искам да ти напомня, че тук не е детска-градина или място за бавно-развиващи се. Намирисваш ми на някой от анархистите ( или по-точно от “”Анархо Съпротивата”“, които точно по същия начин се присмиват на някакви хора, които са в пъти по-интелегенти от тях -  “хаха ,много яко Волен-Болен “, които ако трябва да ги квалифицираме са с мозъчен багаж за по-горе споменатите учреждения ). За това в такива случеи по-добре да си мълчиш!
Сега за хората, които могат да пишат и могат да спорят цивилизовано а именно v_sokolov. Човек ти пак не ме разбра! Границата далеч не е тънка. Трябва да прочетеш какво съм написал и да не ми слагаш думи, които не съм написал. Никой от спомената по-горе партия не се обявява против чужденците! Това е наистина глупаво. Ако те подпомагат икономиката на страната ни, което е така, защо да сме против тях. Но ти явно се определяш като “гражданин на света”, което е голяма заблуда ( това е лично мое мнение може и да не е така ). Ако се съгласиш със следното нещо наистина приятелския тон ще се развали! Давам ти пример! Една чуждестранна фирма идва в България - отваря един цех и връзва месечна заплата 120лева ( има такива случеи доста, ако искаш ще намеря нещо по-конкретно ). Значи тази фирма като е на територията на страната си плаща минимална заплата 600евро ( иначе се налагат санкции ). Следователно ние сме третирани като 2ра ръка хора, което ще рече., че сме по-долни от някакви си Французи, Италянци и тн. Което всеки знае, че не е така! Благодарение на сегашната ни продажна политика, такива работи са абсолютно законни. Това е един от многото примери за дискриминация на българите в България! Каквато и да е чуждестранна фирма има привилегии над българския бизнес, което подрива всичко наше.

16.05.05
14:19

хахахахаха!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
анархо-съпротивата :lol:  :lol:  :lol:
ти ма уби бе човек!
личи ти че си доста заблуден
Боленчо с много умствен багаж-да да,виждам и на тебе май ти е пре-
дал.
така и не разбрах кой ти е идола какви са ти убежденията.
ТРУДНО Е ДА НАПРАВИШ,ЛЕСНО Е ДА КРИТИКУВАШ
НО ПРЕДИ ДА КРИТИКУВАШ-НАПРАВИ,НАПРАВИ(както пееха едни момчета)
и какъв обществен строй предлагаш?
или само знаеш да обвиняваш?
нашия прост и тъп народ си е виновен(е не за всичко)
май живееш в измислен свят,изпълнен с анархии,фашизми и сигурно за всичко са виновни евреите,А?
какво мислиш можем да направим сами,без европейския съюз?
сигурно можем да дадем власта на такива като тебе и Боленчо?
за свобода се борят тези които нямат власт.
и толкова ли си сигурен каква игра играе сидеров и какъв е всъщност и какво цели?

16.05.05
14:19

——————-извън темата——————-
Само да ви предупредя, че ако не запазите добрия тон ще се наложи да заключим хубавата тема.
——————-извън темата——————-

Към Dicho5 : Здравей. Възможно е да не съм те разбрал за чужденците, но не мога да разбера, защо се противопоставяш на това, което става с “фирмите, които идват в БГ и плащат по 120лв”. Значи това е факт! Няма спор. Има много малки градчета в България,където има такива /обикновено гръцки/ фирми например за трикотаж и плащат на трудещите се по 120лв. Защо? Отговорът се крие в икономиката и същността на пазара, който се регулилира от фактори като търсене и предлагане . Да приемем, че в град Х има предлагане на нискоквалифициран труд. Идва една фирма /която е запозната с демографските особености на пазара/ и предлага нискоквалифицирана работа за 120лв. Търсене има - веднага се намират хора, които да подадат документи и всичко е ок. Пазарът се уравновесява. Няма нарушени закони - напротив, в България по този начин функционира пазарната икономика! Съгласен съм, че от МОРАЛНА гледна точка това си е ЧИСТО ИЗПОЛЗВАНЕ на човешкия труд. Обаче се замисли къде са ти произведени по-голяма част от дрехите.../Тайван, Филипините и т.н./ Нормално е да има Възложители и Изпълнители..АКо всички само възлагаха, а нямаше кой да изпълни, нямаше да има икономически растеж. Как да оправим работата със заплатите?  Да си представим, че в същия град Х, Правителството създаде условия за навлизането на 2-ра фабрика, която се занимава или с производство на трикотаж или на взаимнозаменима стока като плат например. Ако 2-рата фирма предложи заплата 120лв за нискоквалифициран труд има 2 възможности : Ако има голямо търсене на 120 лв. ще се намери равновесната точка. АКо не то заплатата ще се повиши например до 140лв. Тъй като както при първото, така и при второто предприятие работата е нискоквалифицирана, при други равни условия е напълно верятно наличие на текучество от 1)вото към 2)рото предприятие, поради по-голямата заплата. И така докато отново се намери равновесната точка. Другият метод за покачване на заплатите е повишаване на брутен вътрешен продукт за глава от население. Понеже по-голяма част от парите се заработват в големите градове, гражданът Весо, решава да се премести от град Х, където шие дрехи за по 140лв.месец и решава да отиде в големия град да работи за 180лв например. Тук става едно прехвърляне на лица от град Х към големия град. Хора напускат 1)во и 2)ро предприятие. Те от своя страна тръгват да търсят хора за работа първо на 140лв. - няма такива - всички са в големия град, после търсят на 145лв - обаче предлагането на раб. ръка е дефицит, така че повишават на 150лв. Винаги има хора, които са готови да получават 150лв, вместо 180 и да не се местят - те заемат тези позиции. И така видяхме как от 120лв. заплатата скочи на 150лв.
Кой е виновен за това? До голяма степен виновна е образователната система, нереформирана за изискванията след 1989г. Ако вземеш последния брой на Капитал ще прочетеш, че в България има изключително високо предлагане на нискоквалифициран труд и същевременно дефицит на висококвалифициран. Нормално е в този случай работниците да получават максимално ниска заплата от своите работодатели. ще кажеш - и в Англия е така , само че нископлатените имат по-висок стандарт. Така е. Но това се дължи на силната икономика, която е хищно и експортно ориентирана. Няма силна държава /освен US, Russia, China в известна степен /, които сами да се издържат без експорт. Просто, DichoN5, икономиката ни куца...
Дано някои неща да се се изяснили. Аз смятам, че трябва да има дебат по тези теми за да се избистрят те в главитие на гласоподавателите. БСП не е била на власт 8 години и избирателите вече не я свързват толкова със събитията от 1997г. Според мен ако БСП си прецака мандата, ще се получи политическа криза, защото надали НДСВ ще се запази като силна политическа партия без Симеон. Работата е там, че от БСП не са чак толкова глупави и ще се опитат по всякакви начини да повишат стандарта на живот. А всъщност какво ще стане...никой не може да каже..ще видим!Поздрави.

Моля всеки, който иска да пише по темата да спазва добрия тон!

DI

17.05.05
13:03

xtasss с тебе вече никой не си пише в тази тема, така че ще те помоля да не продължаваш да поустваш. От “умностите”, които си написал, всички добиха представа, че си доста повърхностен и явно имаш някакви измислени идоли :roll:, аз лично нямам. Заучил си няколко фразички, които уш представят личното ти мнение ( което според мен не съществува за сега) . Не издигам в култ никой, понеже вярвам в груповия принос. Това че има хора като Волен, които споделят моите виждания, не значи че са ми лидери. И ДА виждал съм Волен Сидеров доста пъти на живо, освен това много от “съмишлениците” ми го познават. И сега се връщам на хората, които могат да водят нормален спор и поне правят впечетление на интелигентни, за разлика от някои.
До v_sokolov - човек ясно е че с теб няма смисъл да спорим повече. Нито аз ще успея да променя мирогледа ти нито пък ти моя. Ако смяташ че моралните проблеми на гражданите не трябва да са с приоритет, хубаво. Аз лично си оставам на мойто становище, че трябват ако не радикални поне малко по-строги промени във властта. Ако поне малко се премахнат продажните типове и се заменят с “фанатизирани” такива, както биха ги нарекли някои. Хах сега се сетих за една статия, ще ви напиша за какво става на дума и спирам, че имам малко работа. Наскоро бяха писали за организацията, на която съм привърженик, че били фашисти, защото отбелязвали годишнина от смъртта на най-чистия българин ( а именно апостола на свободата Васил Левски ). Така наричащата се “журналистка” (Аврамова май беше) аргументира твърденията си точно с това абсурдно обяснения. Вече който празнува националните празници е фашист!  :shock:

17.05.05
13:35

[quote author=“DichoN5”] Ако поне малко се премахнат продажните типове и се заменят с “фанатизирани” такива, както биха ги нарекли някои.

Властта развращава. Наивно е да се мисли, че дори най-запаленият идеалист ще си остане такъв, когато се сдобие с власт и влияние. Историята сочи, че практически никой не е успял.

DI

19.05.05
11:55

Хах Боби далеч не е наивно. Това че ти неможеш да си представиш, че има такива хора си е друг въпрос. Просто такива никога не са били допускани до властта! По разбираеми причини...

19.05.05
11:59

[quote author=“DichoN5”]Хах Боби далеч не е наивно. Това че ти неможеш да си представиш, че има такива хора си е друг въпрос. Просто такива никога не са били допускани до властта! По разбираеми причини...

“Никога” е доста силна дума, особено като се вземе предвид, че историята познава много революции, революционери и провали.  :wink:

v_sokolov, братле, абе микроикономиката е хубаво нещо, ама прочети я пак...
В българските условия и по българските разбирания, макар че от пазарна гледна точка това е абсурдно, предлагащият труда си на пазара - т.е. продавачът на труд - няма почти никакво участие в ценообразуването на собствения си труд; защо -
ами от една страна има малко предлагане на работна ръка, като масата от него е концентрирана в сравнително големи предприятия - колкото и да е тъпо, Бг  е страна на крупните предприятия - поне такава е законовата рамка. Малките верно са двигател на растежа, но им се налага често да следват, вместо да дирижират цените на пазара - поради споменатата от теб причина(ако предприятие А, то предприятие Б) Оттук имаш олигопол в предлагането.
Не знам кой е измислил простотията, че в Бг има търсене на висококвалифициран труд, а няма предлагане... Глупости. Да оставим настрана образованието, но в Бг се предлага предимно нискоквалифициран труд за мизерна заплата. Оттам един висококвалифициран кадър има следните възможности: Да заеме работно място А, което не му отговаря на квалификацията, а заплатата е мизерна или да остави работник със едвам завършено средно да го вземе, а квалифицираният да си седи на задника в бюрото по труда... И ето пак: ако той се опита да участва активно в ценообразуването на своя труд - просто остава без работа; да преговаря с работодателя не може, щото 15 гладни циганета чакат за същото работно място и по скоро работодателят може да приказва с тях да им понижи заплатата.
В Бг няма ли лекари, инженери, икономисти? Има. Колко от тях работят по специалността си? Не много. Е що, те според теб други работи ли учат? Друга анатомия, друг Съпромат или?
Едрият капитал в Бг замира; дребният не иска да се ангажира с твърде висококвалифицирани кадри, а и постоянно се мести. Преди 10 години бяха на мода кафетата, после бинго залите, после всичко се юрна към кредитите от сапард, после компютърните зали, после дилъри на части и изграждане на мрежи, после мобилни технологии, после, после и всичкото това в рамките на година - две. Кого и как да образоваш за толкова време? Инжинерът си е инжинер, икономистът си е икономист, 100 лв. заплата си е 100 лв заплата.
Ето аз например активно участвам в ценообразуването на труда ми. Не работя, не се занимавам с тиквеници, които си мислят, че за 200 лв. са си наели роб и готово. Чакам търсенето на висококвалифициран труд. Абсурд. А докато чакам, квалификацията ми отива по дяволите. Щото забравям и езиците, и придобитите знания. Омагьосан кръг.
Въобще тенденцията е да станем село. Ако дойдат външни концерни тук и отворят заводи - да кажем на АМД, защо ще го направят? Защото им трябват висококвалифицирани мениджъри ли братле? Абсурд. Защото им трябват икономии от ресурси и от мащаба. Най - голямата брънка във веригата коя е? Обикновените бачкери. От тях се икономисва най - много като им са ниски заплатите, а не от изпълнителния директор, щото те са един - двама.
А БСП и ДПС ги остави настрана.

Здравей, D3BEP. Не стм съгласен с теб, че има малко предлагане на работна ръка. В София безработицата е под 4%, но в град като Търговище клони около 20%. Това означава, че 20% от населението на града е регистрирано в трудовите служби - тези хора си търсят работа (по-голяма част от тях предлагат само нискоквалифициран труд), но няма търсене (предлагане на работа), която да удолетворява и този, който предлага, и този, който търси работна позиция.
А относно висококвалифицирания кадър има и друго решение освен А и Б , а именно С - да напусне страната и да работи в чужбина. Познавам хора, които няколко пъти си сменяха работата - всеки път им плащаха повече и повече, ама парите не стигат за нормален живот и те си стегнаха багажа, зарязоха имиджовите си позиции, отидоха да работят зад бюро в чужбина и сега си карат хубави коли, ходят на почивка в Испания и т.н. Е вярно бачкат, ама без работа не става.
Ако искаш да кажеш, че работата (като цяло) във България е скапана - напълно съм съгласен с теб. А относно Микроикономиката - нека я учим такава, каквато си е, за да знаем със сигурност кога ни будалкат и кога не. А дали някой реши да направи нещо по този повод (А - да избяга навън, Б- да протестира пред Народното събрание, В - да тъпче на едно място и да обяснява от кафенце на кафенце колко е зле) си е въпрос на личен избор!Поздрави!

Безработицата в Бг няма реален механизъм за измерване. Единственият подход е по регистрираните в бюрата, но аз не съм убеден, че повечето безработни са регистрирани.
Друг вариант е трудоспособното население минус заетите, но така не се отчита сивата икономика.
В общи линии статистика да искаш. На политиците им трябва, особено преди избори. 4% е абсурд, а сигурно ако е 10 или 15 % сред младите е два пъти по - голяма.
Че е висока, висока е, няма какво да спорим, по данни на статистиката мисля че беше около 13% за миналата година. Но аз казвам не че толкова няма предлагане на работна ръка, колкото че няма предлагане на квалифицирана. Там няма приемственост и предлагане; оттам квалифицираните кадри се насочват към неквалифициран труд и равновесието, което и без това го няма, изчезва съвсем.
А в чужбина. Имам висше образование, скоро магистър. Стаж в сериозно предприятие. Поне един език; вероятно два; три с българския и без да броим руския; сносни компютърни познания и т.н. и т.н. и отивам да мия чинии. Това ли е равновесие на пазара на труда? Младите отиват в чужбина не заради реализацията и кариерата, а заради парите, братле.

19.05.05
23:49

позволявам си да наруша спора който водите за да питаМ за нещо което чух днес а именно: знаем че Австрия и Германия са единствените страни които не одобряват членството ни в ЕС и по този повод разбрах че ще затворят границите си за българи и румънци за 8 години(приблизително) след като влезем в ЕС и ще “изгонят” всеки българин от страните си а също и ще възпрат желаещите да следват там а аз съм един от тях и това решение “леко” ме притеснява
СПОРЕД ВАС ТАКА ЛИ ЩЕ СТАНЕ? :(

20.05.05
02:07

Такава дискриминация ми се струва невъзможна. Може да се наложат по-строги условия за емиграция в тези страни но не и забрана :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1