Интензивност и продължителност....

BU

12.05.05
15:20

Прегледах една друга подобна тема във форума,но тя не дава отговори на редица въпроси.
Първо,когато скачаме на въже темпото е убииствено и малцина са тези,които бихо издържали по 30-35 мин => може ли да се каже че това може да бъде заместител на традиционното тичане(че дори и по-добро упражнение)?
Второ,товари ли много сърцето високата интензивност?
Трето,(свъзано с кардиото като цяло) ЗАЩО ВСИЧКИ В ТОЯ ФОРУМ НЕ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ НА ТЕМПОТО(ПУЛСА) С КОЕТО СЕ ИЗПЪЛНЯВА КАРДИОТО,А СЛЯПО СПАЗВАТ ТЕЗИ 30-35 МИН?
Все пак за 15 мин могат да се изразходят толкова калории,колкото за 35 мин,гликогена може да бъде изчерпан и на 10-та ,и на 20 минута!!!!
ВОДЕЩО Е ТЕМПОТО,ИНТЕНЗИВНОСТТА,а с течение на времето организма се приспособява и съответно пулса спада,сърцето се адаптира към това натоварване....

Ако може модераторите,писали темата за кардиото да изкажат мнение!
Благодаря,по-здрави(и по-релефни) 8) !

12.05.05
15:27

[quote author=“Busta”]Прегледах една друга подобна тема във форума,но тя не дава отговори на редица въпроси.
Първо,когато скачаме на въже темпото е убииствено и малцина са тези,които бихо издържали по 30-35 мин => може ли да се каже че това може да бъде заместител на традиционното тичане(че дори и по-добро упражнение)?
Трето,(свъзано с кардиото като цяло) ЗАЩО ВСИЧКИ В ТОЯ ФОРУМ НЕ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ НА ТЕМПОТО(ПУЛСА) С КОЕТО СЕ ИЗПЪЛНЯВА КАРДИОТО,А СЛЯПО СПАЗВАТ ТЕЗИ 30-35 МИН?
Все пак за 15 мин могат да се изразходят толкова калории,колкото за 35 мин,гликогена може да бъде изчерпан и на 10-та ,и на 20 минута!!!!
ВОДЕЩО Е ТЕМПОТО,ИНТЕНЗИВНОСТТА,а с течение на времето организма се приспособява и съответно пулса спада,сърцето се адаптира към това натоварване....

хаха, да по-релефни е наистина важно. :)

Хубаво обръщаш внимание на темпото и аз съм на същото мнение. Без добро темпо, времетраенето е просто мъгляво понятие.

Скачането на въже е нещо уникално както за кардио така и за издръжливост, а си мисля, че може и за маса да се ползва. Принципа на спринтовете, но трябва да се спазват там много работи, за да не стане лошо...

Че товари сърцето, товари го, много ясно, то ако става дума и изпускането на газове го товари. :) Въпроса е колко. Ако се пракали става вредно, както всяко нещо. Ако става дума то и колената и глезените товари...

Границата, тя е важна.

Айде по-релефни!  :D

12.05.05
17:15

Темпото при мен винаги е едно и също. Да съм в състояние да поддържам лек разговор. Резултатите си регулирам с промяна на времетраенето. (Оставаше и пулса да си меря :lol: ). Освен това, учените глави казват, че най-добре (бързо или много) мазнини се горят при по-малка интензивност (в смисъл не най-високата възможна, която понасяме). Посредством недълготрайни експерименти всеки може да се нагоди така, че да ползва това прекрасно, според мен, упражнение за постигане на целите си. И още някои неща:
1. Аз скачам без въже (всъщност за какво се използва въжето така и не разбрах :lol: )
2. Кога ще започне горенето на мазнините (ще се изчерпи гликогена) е строго индивидулано. Колкото по-тренирани сме, толкова по-късно. Колко ли гликоген има в чения дроб - хм - еквивалента на 20-30-40 или дори 50гр въглехидрати - зависи. А мускулния гликоген? Някъде четох, че ... хайде ще довърша утре.... :lol:

та... да довърша  :D :
Четох, че мускулният гликоген е около 1% от мускулната маса. :lol:
На който му се смята, нека го направи. Аз лично нямам възможност (а и желание) да живея в условия близки до лабораторните и затова подхождам по-практически към тренировките.

Надявам се, че съм бил полезен поне малко.

12.05.05
18:28

МАрто, въжето ти е нещо като стимул да не се шибнеш през краката, примерно. Освен това се формират някой комплексни качества, при боксъорите да речем, за бързина, експлозивност, темпо С въже е доста по добре ми се струва.

BU

12.05.05
19:08

Така....нека прочетем това внимателно и да направим няколко извода.

Интензитет - той се изчислява като процент от максималния пулс(максималния пулс е равен на 220 минус годините на атлета). Правилният интензитет на тренировката е най-важният параметър. Начинаещите трябва да започнат с около 55% от максималния си пулс, докато свикнат с натоварването. За по-напреднали атлети се препоръчва 65-75% от максималния пулс. Ако пулсът ви е прекалено нисък - не работите достатъчно ефективно. При висок пулс се натоварва сърдечносъдовата система.

С течение на времето сърцето свиква с натоварването,става по-издръжливо и дори при натоварване то остава сравнително спокойно(нормален,леко покачен пулс.С един удар изтласква значително повече кръв).За да достигнем обаче желаните 70%(ако искаме да влизаме в оная категория “напреднали” 8) ) трябва да се потрудим малко повече.Вече понятието “лек сутрешен крос” не е валидно.Налице трябва да има такова натоварване,че да покажем на организма,че искаме повече,че можем повече...Според мен идва момента,в който трябва да покачим темпото с оглед на прогреса(това е основната идея на ББ - прогреса)...

За 2-3 месеца имам около 3-4 пропуснати дни тичане.В момента се колебая дали да редувам тичане с въже,но все още съм на кръстопът...

WO

12.05.05
23:20

ех тоя дълбоков.....

13.05.05
08:36

tpd, говорех за кардио с цел изгаряне на мазнини. Иначе съм абсолютно съгласен, че за някои други спортове се тренира по различен начин ( там и въжето влиза в употреба естествено).

Busta, нещата които си написал са валидни за тренировка по бягане (примерно). Но аз (а може би и повечето трениращи тук) не правя кардио за да “поискам от организма повече”, а за да поизгоря част от  многото си мастни натрупвания. Важното е да се работи, като енергията се обезпечава за сметка на телесните мазнини.

И хайде тая книга на Дълбоков някой да ми я даде (или да каже откъде да я взема) щото още не съм я чел :D

Поздрави на всички.

15.05.05
00:21

[quote author=“Martin”]Освен това, учените глави казват, че най-добре (бързо или много) мазнини се горят при по-малка интензивност (в смисъл не най-високата възможна, която понасяме).

Какво ще кажеш за HIIT? (High-Intensity Interval Training).
Това е първия линк, дето ми излезе в Гугъл - http://www.musclemedia.com/training/hiit.asp

BU

15.05.05
12:45

Петко,именно такива статии ме наведоха на мисълта да попроменя кардиотренировката си(въпреки,че и тя дава добри резултати).
Всеки ден отнякъде изниква “група учени от еди-кой си университет” и дава някакво ново становище кое е  правилно и кое-не!Това до голяма степен обърква и единствения начин е да се ескпериментира :D Затова и постнах темата за да видя има ли и други “объркани”!
Марто,и аз като теб тичам за да изчистя...а не го правя защото ще участвам в големия Софийски маратон през юни :lol:  Обаче идва момент когато застоя е в кърпа вързан и трябва да се разнообразява!!

15.05.05
15:26

А ако си достигаш 70% от максималния пулс има ли значение дали е на степер пътека или велоергометър...защото на степер го достигам доста лесно и правя 30 мин ,докато на велоергометър след като го достигна издържам около 15 мин ....

15.05.05
21:03

[quote author=“Busta”]Прегледах една друга подобна тема във форума,но тя не дава отговори на редица въпроси.

Според мен товари сърцето и то е естествено щом е кардио независимо каква е интензивността.Просто по-голяма интензивност по-голямо натоварване на сърцето.Но това няма нищо лошо стига да не се прекалява.Така се калява сърцето.Не виждам нищо лошо в това освен да се чистиш от мазнини и да си тренираш сърцето,бързината и там друго квото може.
Сега въпроса за темпото.Значи според мен колкото по-голямо е темпото и по-малка е продължителността на натоварването толкова повече се доближава до силовата тренировка(анаеробна).В този случай се топят мазнини и тялото според мен става много по-атлетично.Ако натоварването е по-дълго,с по-малко темпо се доближава повече до анаеробната тренировка.Говоря за натоварване без почивка.Например една серия с тежести тя трае няколко секунди до 1 минута.
За пример на т’ва сичкото дето го изписах мога да ви дам спринтьорите и маратонците.Спринтьорите тичат по 100-200м - максимум към 30 секунди.Техните крака имат много хубат вид - атлетични,здрави,големи без мазнини.
Докато маратонците тичат по 30-40 км, и к’во от т’ва.Техните крака са мноо по безформени а бе не стават.Просто за да си бърз трябва да си здрав и такива ти стават краката.Маратонците са издържливи ако имат големи крака само ше им пречат.Според мен голямото натоварване от 30 мин с въже има смисъл само за сърцето.Т’ва не го прави по-малко важно.Най-хубаво е да се чистим с вдигане на тежести.
Т’ва е лично мое мнение.

16.05.05
09:35

Петко К, опитвал съм подобни натоварвания и хич не ми се отразяват добре (тежки са ми). Обаче смятам, че това е защото не съм свикнал....  Иначе съм абсолютно съгласен, че са добри (продуктивни), но лично аз не съм убеден, че посердством “интервалното кардио” се горят повече мазнини. Както някой спомена там има и анаеробен момент. Въпреки това бих го практикувал за разнообразие и деадаптация на организма към сегашните ми кардио сесии. Тъй като тази година се отказах да свалям, правя кардио по-рядко и следователно няма как организмът да привикне....
Поздрави

BU

16.05.05
11:13

[quote author=“MiRaCuLiX”]А ако си достигаш 70% от максималния пулс има ли значение дали е на степер пътека или велоергометър...защото на степер го достигам доста лесно и правя 30 мин ,докато на велоергометър след като го достигна издържам около 15 мин ....

Мисля,че има разлика...Натоварването е различно,при една интензивност ще губиш различен брой калории на степера и на велоергометъра.Почни с степера,а като се почувстваш по-подготвен мини на велоергометъра...след време пък премини към тичане....разнообразявай с въже..просто трябва постоянство...и време

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1