Покачване на маса = Калориен баланс +

20.04.11
08:14

Здрастиии :).
Има ли някакви определени стойност,колко калорийният баланс трябва да надвишава изразходваните калорий за един ден за да покачването на маса се получава?

Например:
-Днеска съм изразходвал 2500 калорий,колко калорий повече от тези,които съм изразходвал,трябва да приема за денят за да се получава хранителен режим за покачване?Има ли оптимални стойности?

Обикновено е най-удачно да се добавят калории като процент от КБ. Зависи от тренировките и соматотипа. Обикновено (не задължително) на ендоморфите се добавят 5 до 10% от КБ. Мезоморфите - те могат да си правят каквото искат :D Мезо-ектоморфите добавят 10 до 15%, а абсолютните ектоморфи може да се наложи да добавят и към 20-25% от КБ. Разбира се, всичко е относително. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.04.11 08:43.

20.04.11
09:33

Това значи ли,че ако искаме да качиме по-бързо маса,ще се получи като ядеме повече на сила и направиме процентите между 50 и 100% ?

Мнението беше редактирано от Nownownow на 20.04.11 09:34.

казано от Nownownow на 20.04.11, 09:33:

Това значи ли, че ако искаме да качиме по-бързо маса, ще се получи като ядеме повече на сила и направиме процентите между 50 и 100% ?

Зависи за каква маса говориш... ;)
ProXxX не говори за увеличен с 50% или удвоен енергиен прием...

20.04.11
09:50

Еми говоря като цяло за качване на килограми.
Аз ръка за ръка с това ще си тренирам за мускули и т.н.,но това мисля,че няма значение ...
Нали в момента обсъждаме покачването на теглото.
ProXxX написа с колко процента се увеличават общите калорий за даден тип група,какво не съм разбрал?
Той не е казал за + 50% ,точно за това аз питам,какъв ще е ефекта.
Ако се увеличат калорийте от 50% нагоре?
Пример:2000 приети калорий = 2000 изразходвани калорий,няма покачване.Обаче 4000 приети калорий = 2000 изразходвани калорий,остат 2000,би трябвало да има качване на килограми,доколкото знам.Тоест тука според логиката,предполагaм съм увеличеил процентите с 100% КБ(Калориен Баланс).

Мнението беше редактирано от Nownownow на 20.04.11 09:51.

Май не разбра какво точно искам да кажа... :) Като цяло - телесното тегло ще се увеличи, да. Нека направим една малка уговорка, обаче - между увеличаване на теглото за сметка на мускулна маса и за сметка на телесни мазнини има разлика, нали? Първото във всички случаи става трудно и бавно, а второто - като правило сравнително бързо и лесничко. Такъв огромен енергиен излишък е предпоставка за натрупване на не особено желана телесна маса (във вид на мазнинки). Ясно ми е, че бързаш, но за съжаление нещата стоят така.

И моля... не намесвай римския оратор Калорий, защото се излагаш. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.04.11 09:59.

20.04.11
10:14

Да много си прав Кольо!
Всъщност първото е когато в комбинация с храната тренирам сериозно,нали така?
А вторият начин най-често се получава,когато човек яде и повече бездейства.
Та целият извод какъв е,незнам!?.Ако прибегнеме към първият начин приемаме дадени калории да речеме 4000,в тренировките и целият калориен разход за деня е 2000,тогава тези 2000 които остават,не би трябвало да попадт в “не особено желана телесна маса (вид мазнини а)”,нали?

Това “КалориЙЙЙЙЙ”,това “Й” го бъркам за втори път,оня ден ми направиха забележка за една друга дума в множествено число на която бях сложил “Й”,знам си правилата,че при мн.ч. се пише “И”,но изглежда от невнимание го сбърках хахаха :D.

Мнението беше редактирано от Nownownow на 20.04.11 10:15.

20.04.11
10:18

Тялото има ограничена възможност да синтезира мускулна маса, така че и 6000 ккал да приемаш, няма да качваш мускули по-бързо, защото то ще си изразходва колкото му трябва, и другото ще се отложи в мастните депа.

казано от Nownownow на 20.04.11, 10:14:

Та целият извод какъв е, не знам!? Ако прибегнеме към първият начин приемаме дадени калории да речеме 4000, в тренировките и целият калориен разход за деня е 2000, тогава тези 2000 които остават, не би трябвало да попадат в “не особено желана телесна маса (вид мазнини а)”, нали?

Удвоен калориен прием означава много повече енергия, от колкото тялото може да оползотвори и реализира в изграждането на мускулна маса. Затова то складира излишната енергия във вид на мазнини. Разбира се - тук говорим за цялостна стратегия на храненето, а не за отделни дни като изключение.

Целият извод е, че енергийният излишък трябва да бъде добре премерен (както спомена ProXxX), да идва от качествена храна и да бъде съчетан с подходяща физическа активност.

P.S. Докато се натуткам и Петко ме изпревари! :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.04.11 10:27.

20.04.11
10:48

Според мен, ако един начинаещ тренира правилно и последователно, като една страна дава достатъчно стимул на мускулите, а от друга избягва претренирането, ако приема достатъчно калории (за енергия) и достатъчно протеин (за градивен материал), би могъл за първата година да натрупа максимум 10-11 кг. мускулна маса, като килограмите натрупани над тези ще бъдат мазнини.

През втората година още 5-6 кг. мускулна маса също ми се виждат реални, при условие, че тренировките и храненето са О.К., още веднъж с уточнението, че става въпрос за мускулна маса, а не за тегло. По-нататък 3-4 кг. чиста мускулна маса годишно ми се струват много добро постижение. Или по този начин в рамките на 5 години, би могло да се натрупат 25 кг. мускулна маса, което никак не е малко.

Разбира се за по-младите момчета това е далеч по-лесно отколкото например за един 30-годишен начинаещ, поради доста по-високото количество на тестостерон и хормон на растежа в организма.

Разбира се тук изключвам употребата на различни забранени субстанции. Изключвам и увеличаването на обема на мускулите и теглото, чрез водна задръжка, например при прием на креатин.

Да, както казаха колегите, тялото използва определен брой калории. Всичко над тях се явяват излишни. Тялото просто няма какво да ги прави и съответно ги превръща в “зимнина”. :D Да не говорим и за стомашните проблеми, които могат да изникнат при прекалена консумация.

@antov12 - съгласен съм със сметките ти. Естествено, първата година е “най-силна”. Оттам нататък колкото по-добра дисциплина и организация имаш - толкова по-добре. М/у другото пост-а ти ме накара да се замисля и след бързи сметки излиза, че аз за вече 7 месеца активно спортуване съм качил 7-8кг. активно тегло. Започнах началото на Октомври 72кг. и между 17 и 20% мазнини, което грубо прави 60кг. активно тегло. Сега съм 78кг. с 10-11% мазнини, което прави грубо 70кг. активно тегло. Общо - +7-8кг. активно тегло и -4-5кг. пасивно тегло. Доказателство, че първата година е уникална за всички и едновременно се трупа мускул и се горят мазнини. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.04.11 11:06.

20.04.11
12:51

Добре,схванах.
Нека ви задам няколко въпроса,ако желаете отговорете :).

Казвате,че тялото има определн брой калории като възможност,които може да използва,как мога да разбера за себе си моето тяло колко най-много калории може да употреби за един ден <> едно денонощие(което е по-правилно казано),това искам да ви попитам и предварително се извинявам ако въпросът ми е много глупав и неопределим,не съм запознат.

От всичко,което изписахме в темата,аз мога да преценя,че обикновенната(най-добрата) стратегия за покачване на мускулна маса е следната:
1.Поемат се повече калории от това,което тялото на даден човек може да изразходи за един ден.След което следва...
Това което не успее да поеме остава,както каза ProXxX за “зимнината”.
Ако вземем на предвид,че човекът тренира силово - тялото покачва тегло,покачва едновременно мускули и мазнините,които остават в запас.
2.Когато даденият човек(аз) стигне до теглото,което е поставил за целта,продължава да се храни така,че калориите,които приема и тези които изразходва да са на едно равнище,тоест да не остават допълнителни калории в тялото.
3.След като е прибегнал до втората точка(2),той продължава да тренира само за оформянае на тялото,оформя мазнините,които е натрупал през времето в което е качвал едновременно и мускули и мазнини.С тази цел изглажда мазнините и цялото му тяло се превръща в оформено с мускули тяло.

Предполагам това е правилна стратегия за покачване на мускулна маса или по-точно бързо покачване на мускулна маса.Ако нещо бъркам ме поправете.Ще съм ви благодарен ако се отзовете в темата,дали съм прав.

Мнението беше редактирано от Nownownow на 20.04.11 12:54.

http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum#axzz1K3aEmkMH

И да, тренираш и хапваш повечко -> качваш мускул и мазнини -> достигаш желаното тегло -> минаваш на режим за поддържане на теглото или режим за “чистене на мазнини” и цикъла се повтаря. Това е в най-общия случай и най-практикувания.

ПС: И престани да ползваш два акаунта, за да няма санкции. ;)

20.04.11
13:30

ПС:За давата акунта историята е следната:преди време влизах от друг компютър с този акаунт(нямаше проблем),обаче сега съм на един друг комп и пробрах да влезна с мозилата първоначалон ставаше,но после нещо се прецака и неможе да се влезне в акаунта,бъг в мозилата предполагам,цъках с тоя другя акаунт,цъках и накрая си викам “Абе що не пробвам с друг браузър?”.Влезнах днеска в “internet explorer” и всичко си върви,както е желано.
Извинявайте ако съм излезнал от правилата,въобще не съм прочел дали е забранено да се използват два акаунта и за това и не съм споменавал за другия акаунт,сори пак.

По темата:да точно,това което и аз написах.Благодаря за линка братле,ще прочета статийката.
Добре значи се изясниха отговорите по темата.
Сега е нужно само да намеря подходящата храна,която да ям в подхдящото време,тоест да си намеря или направя хранителен режим.

Ще попитам тука,макар и да знам,че надали има голям шанс някой да ми посочи/напише това,което търся - можете ли да ми кажете подходящ хранителен режим за покачване на мускулна маса(без хранителни добавки)?А може би има хранително режимче,с което по-бързо стават нещата.Прегледах във форума,режимите които сте предложили,но не ми се струват подходящи.

Мнението беше редактирано от Nownownow на 20.04.11 13:48.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1