16.05.05
22:45
Интересува ме кои храни съдържат Essential Fatty Acids (EFAs) демек нужните на организма мазнини (не наситени)? Рових из нета и навсякъде пише, че най-много ги има във flaxseed oil, но нямам и представа как се превежда. Идеи?
Мерси предварително.
ами в ориз фасул грах леща нахут до колкото знам или така наречените растителни мазнини
пропуснах ядките там са може ди най-полезните мазнини
Ленено олио, сусамов тахан, фъстъчено масло и т.н. Почти всички разтителни мазнини са ненаситени, но това са източнитците на най-необходимите за човек. Най-важните ненаситени мазнини ги има в лена и сусама. Хубаво е да са смлени. Най-важното е да не са минали химична обработка, като рафиниране например на слънчогледовото олио, тогава може да станат и вредни до известна степен. Точно за това се предпочита зехтина пред олиото.
Фъстъченото масло както и маргарина са изключително богати на транс-настиени мазнини (хидрогенизирани као не ме лъже паметта), чийто дневен прем не трябва да надвишава, тук е интересния момент, 0.0гр на ден...
17.05.05
08:17
в рибата има също
а може да вземаш рибе масло 200 перлички са 1.70
Ядки (бадеми, лешници от сорта), олио (сусамово, ленено и там каквото още са измислили), зехтин, маслини
Даа, както някой беше казал - маргарина трябва да го забранят със закон...