Компетентно мнение, моля.

MF

22.04.11
13:34

И така, имам проблем, свалила съм. Това е проблем поради факта, че с доста старание качих малко и то в мускулна тъкан, но нещо явно съм сбъркала. Общо взето, изчела съм много, храня се на принципа на балансираната диета, като вечер почти изключвам въглехидрати. Щом свалям, значи калориите, които изгарям, са повече от тези, които приемам. В случай, че се храня по 5-6 пъти на ден и то качествено (овес, хляб, яйца, месо, извара, зеленчуци) и все пак свалям, значи, че трябва да увелича калориите. И така-тъй като приемам доста въгл. и белт., остава тези калории да дойдат от мазнини. А аз много се плаша от тази дума, признавам. Въпросът ми е: При увеличаване на мазнините и трениране, трупа ли се подкожна или калориите от тях отиват в мускулите? Знам например, че въглех., приети вечер, се превръщат в резерв (ако е нетренировъчен ден), а какво става с вечерните мазнини?
Благодаря ви много, ако сте решили да ми помогнете!

22.04.11
14:07

Щом си хапваш доста белтъчини, не ми се вярва да си свалила мускул, а мазнини по-скоро :) мускулите не се губят толкова лесно :)
Както казах, най-вероятно си свалила мазнина и си внушаваш, че си свалила мускули :)

MF

22.04.11
14:47

Благодаря за мнението!
Моля ви, обяснете ми как стоят нещата с мазнините вечер. Къде отиват? Когато  трябва да се навакса с  калориите вечер, от къде е по-добре да идват-въглехидрати или мазнини?

fire.is.my.nature

22.04.11
14:54

Мазнини.
Но дори и въглехидрати да приемаш вечер , ако са разумно количество и достатъчно време преди да си легнеш (3-4 часа ) , нищо не може да ти стане .
Няма такова нещо като - хапваш въгл. след определен час и те директно ти отиват на дупето под формата на мазнини . Въглехидратите са бърза енергия и се предполага , че вечер не се движиш достатъчно , за да ги изгориш . Но ако удариш една прахосмукачка , разходиш се до магазина и изведеш кучето вечерта ( примерно ) , спокойно можеш да си вечеряш нещо по-въглехидратно . :D Ако ти е мързеливо вечер и не се движиш много - наблегни на мазнините.

Първо да попитам дали си сигурна, че слабееш. Колко дни поред се мериш, за да си сигурна в трърдението ти?

Относно мазнините - те са предпочитаното гориво за хепатоцитите (чернодробни клетки), адипоцитите (мастни клетки) и мускулните клетки. Накратко казано, когато почиваш или имаш натоварване с много ниска интензивност, мазнините са предпочитано гориво от организма. Те могат да дойдат от кръвната плазма, където се появяват след ядене, или от подкожните мазнини. Истината е, че подкожните мазнини постоянно се “топят” и се изграждат нови на тяхно място.

Другата част от енергията, освен от мастните киселини в кръвта, идва и от глюкозата в кръвната плазма, която логично идва от въглехидратите (в най-общия случай). Когато в кръвта ти липсват мастни клетки, такива се синтезират чрез липолиза т.е. подкожните мазнини се разграждат до глицерол и мастни киселини.

Тук идва и проблема със смесването на мазнини и въглехидрати. Както знаеш (предполагам), въглехидратите карат нивото на кръвната глюкоза да се увеличава, което пък от своя страна кара панкреаса да секретира инсулин. Недостатък на инсулина е, че блокира гореописаната липолиза т.е., когато ядеш въглехидрати, ти донякъде спираш разграждането на подкожните мазнини и по този начин се случва обратното - ти трупаш такива.
Самите въглехдирати пък се превръщат в подкожни мазнини или ако гликогенните ти депа са пълни, или ако имаш нарушена инсулинова чувствителност. Ако в гликогенните депа има място, то 95% от поетите въглехидрати ще отидат там, като това вече зависи и от големината на порцията, ГИ, ГЛ и т.н., но в общия случай се случва така.

Та...какво те съветвам - щом по твоя преценка имаш достатъчно въглехидрати в менюто ти, можеш да увеличиш калориите като добавиш малко мазнини, като тези мазнини ги приемай отделно от въглехидратите. Примерно добави още едно хранене към менюто ти като риба, омлет и т.н. Вечер 1 час преди лягане можеш да ядеш извара с яйца, риба, извара с кисело мляко и фъстъци. Така хем ще увеличиш калориите, хем ще е по правилен начин. Другият вариант е да увеличиш размера на закуската и следтренировъчното хранене.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.04.11 15:56.

MF

22.04.11
18:22

Не съм си и мечтала за подобна изчерпателност. Много ви благодаря!

22.04.11
21:07

ProX, велик си !

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1