22.04.11
21:14
Здравейте на всички! :)
Най-накрая и аз реших да започна да пиша свой фитнес дневник. Това е нещо ново за мен. До сега никога не съм си водил каквито и да е записки или пък да си следя прогреса/регреса хахаха :) Стори ми се доста интересно, защото има няколко много добри страни, които като гледам всички споделяте - следиш как се развиваш, получаваш ценни съвети и разсъждаваш повечко върху нещата, които правиш и не на последно място си мисля, че това е един доста добър стимул да продължаваш напред по правилния път. :) Именно заради това и аз реших да започна с моя дневник.
Та, може би е добре да се представя и да споделя какъв опит имам, с какво се занимавам и какви цели съм си поставил...
Да започнем с баналните неща: :) Казвам се Стефан Тотев и съм на 21 години. Родом съм от Хасково, но уча и живея в София.
Във фитнес залата, приятелчета ме заведоха за първи път, когато бях на 16. Общо взето от тогава е любовта ми към щангите. Оо, да! Много си ги обичам! хаха :) Но покрай тях съм имал и разни проблеми... В началото не съм се интересувал толкова от техники, програми и т.н. и тренирах доста безотговорно. На това се дължи скъсаният ми медиален менискус на дясното коляно - опит за тяга с повечко килограми. Его - какво да се прави :) Неприятното е, че ме оперираха малко преди кандидат-курсантската кампания, за Академията на МВР ( на незапознатите, там се държи И физически изпит ). За щастие всичко мина добре и когато ме приеха, вижданията ми за тренировките се промениха изцяло. Смея да твърдя, че там се научих и продължавам да уча доста полезни неща.
Вмомента съм втора година и откакто ме приеха, почти не съм ходил по фитнесите. За тези две години горе-долу съм залагал здраво на джудото, което играех в един клуб и отчасти на тренировките в Академията. Но последно време си пренаредих приоритетите и мисля отново да се захващам здраво с фитнеса и честно казано съм доста ентусиазиран. :)
Имам пред себе си няколко цели:
1. Красива и хармонично развита мускулатура при оптимално тегло от около 90 кг, като идеята е да бъда с минимално количество подкожни мазнини.
2. Твърдо решен съм да си върна пресата, която имах. Тук без никакви компромиси! :)
За сега две цели, пък по-нататък може и повече хахах :)
От утре започвам да вписвам, доколкото е възможно по-точно тренировъчен план и хранене.
Да видим какво ще стане :)
Айде до скоро! Бъдете здрави и весели празници! :)
22.04.11
21:57
Честито!!!
Желая ти много упоритост, труд, добро настроение и добри резултати! :)
23.04.11
14:35
Честито!!!
Желая ти много упоритост, труд, добро настроение и добри резултати!
Благодаря! :) Дай Боже! :)
Въпреки че съм в отпуск, не мога дори насила да се успя. Предполагам, че ставането рано вече ми е навик. Свикнал съм всеки ден да ставам около 07:00. Днес пак се събудих рано.
Днес ми е ден за крака.
КРАКА
1. 4 серии клек: 15х40кг; 15х60кг; 12х100кг; 8х120кг;
2. 4 серии лег преса: 15х50кг; 15х100кг; 10х150кг; 10х200кг;
3. 4 серии бедрено разгъване: понеже килограмите се настройват на самата машина, честно не си ги спомням точно. За това няма да ги пиша.
4. 4 серии навеждане с щанга за задно бедро: 10х60кг; 10х60кгл 10х60кг; 10х60кг;
5. 4 серии прасец на Калф машина: 20х80кг; 20х80кг; 20х80кг; 20х80кг;
КОРЕМ
1. 4 серии х 50 коремни преси
2. 4 серии х 15 повдигания на краката от вис
3. 4 серии х 20 навеждане встрани с дъмбел ( 20кг )
Храна:
преди тренировката - 4 яйчни белтъка; около 150гр овесени ядки с прясно мляко
след тренировката - на няколко приема: 150 гр пушено свинско месо; 200 гр варена царевица; 200 гр ориз със свинско; кофичка нискомаслено кисело мляко; 2 банана; до края на деня ще имам още поне два приема, включващи порция ориз и още малко свинско месо.
Забележка: Относно храната. Вмомента съм си в Хасково за празниците и тук диетата ми е малко по-различна. През по-голяма част от времето съм си в София и там имам възможност по-добре да регулирам храненето си.
Суплементиране: Честно да си призная до сега никога не съм приемал каквито и да е суплементи, освен витамини и имаше един период, когато правех курсове с L-Carnitine. Доста съм доволен от него, защото много добре изчистих и това много ми помогна в борбата. Колкото си по лек, толкова си по-пъргав и по-бърз :) За борбата, това е много важно :)
Вмомента не пия дори витамини. Може би е добре да променя това.
А колкото до други хранителни добавки - имам добър - бърз метаболизъм и за сега не усещам нужда от каквото и да е. В една градация съм по отношение на фитнеса и бих започнал да приемам каквото и да е, може би ако усетя някакъв застой.
Това е за сега от мен :)
Малко по-късно сигурно ще кача и снимки и ще се опитам да създам паралела преди/сега/след хахахах :) Но всичко с времето си :)
23.04.11
21:21
Честит дневник Стефчо, успех с целите, изглеждаш сериозен и съм сигурен, че ще го постигнеш :)
23.04.11
22:10
Благодаря много! :) То било готино, когато човек усети подкрепа! хахаха :)
24.04.11
16:18
Христос Воскресе!
Снощи Cosmopolitan Music Club имаше рожден ден. Празнуваха 3 години от създаването му. На мен както не ми се излизаше, едни хора с нечисти помисли ме замъкнаха да празнуваме и затворихме дискотеката. Прибрах се сутринта в 06:30. Поне се радвам, че за цяла вечер изпих само 3 бири. Добре, че днес ми е ден за почивка и нямам тренировка. Бях планувал да правя кардио, но просто нямам никакви сили.
Днес залагам на възстановяването. И без това имам убийствена треска на бедрата - особено задно бедро.
Хранене:
Няма да пиша почасово какво съм приемал, защото ще излъжа, но до тук съм напред с около 350 гр свинско, 200 гр варени картофи. До края на деня имам пред себе си кофичка нискомаслено кисело мляко, 150-200 гр овесени ядки, пилешко месо и отново картофи. Признавам, че хапнах и малко от т.нар. “джънк фууд” и сега ми е малко гузно. Не бива да има такова отпускане. Мисля да увелича и приема на вода.
За сега толкова от мен :)
24.04.11
19:42
Воистина воскресе!
Продължавай все така, пък това за джънка не съм го прочела. :)
25.04.11
00:22
Джънка не толко страшен ако е в малки количества е и 1 път седмично все пак сме хора.Водата е задължителна 30мл вода на кг телестно тегло е перфектно, а сега в жегите лятото може и повече, не подценявай водата пий достатачно вода :)
25.04.11
16:30
Джънка не толко страшен ако е в малки количества е и 1 път седмично все пак сме хора.Водата е задължителна 30мл вода на кг телестно тегло е перфектно, а сега в жегите лятото може и повече, не подценявай водата пий достатачно вода
Съгласен съм. Наистина все пак не сме роботи :) Плюс това Великден без козунак - някак си не върви :P :) а колкото до водата, винаги съм се стремял да бъда максимално хидратиран и съм приемал доста количество вода, въпреки, че последно време взех малко да се отклонявам от този принцип. Но никога не съм се замислял дали има точна формула, примерно на килограм телесно тегло, колко вода е хубаво да се приема и т.н. :)
А сега малко цифрички и буквички за днешния ден, който още не е свършил:
Храна:
първото ми хранене за деня беше около 10:30 ( просто тогава се събудих ): това означава 4 белтъка, 150-200 гр овесени ядки с обезмаслено прясно мляко + мед.
Малко по-късно ми беше тренировката.
13:00 - 250 гр пуешка шунка
16:00 - 2 банана; кофичка кисело мляко 2%;
и за сега това е: тъй като днес не съм приемал никакви зеленчуци, в следващите хранения задължително ще има. Предстои ми свинско месо; печени картофи; планирам и още една порция овесени ядки, но с плодов сок;
Тренировка:
ГЪРДИ: почивката между сериите ми е 90 секунди, а между отделните упражнения 180 секунди :)
1. Средна лежанка: 4 серии - 20х40 кг; 12х60 кг; 10х80 кг; 6х100 кг;
2. Горна част с дъмбели: 4 серии - 20х20 кг; 12х22.5 кг; 10х25 кг; 8х30кг;
3. Кросоувър на порталния скрипец: тук сериите бяха 5, но сега като се опитвам точно да си помня килограмите, тук май ще оставя празно, че не помня хахах :)
4. Лицеви опори ( много си ги обичам и задължително ги има в тренировката ми за гърди. По мое мнение много добро упражнение за изпомпване ): 5 серии - 50; 40; 30; 30; 20;
ТРИЦЕПС: тук почивката между отделните серии отново ми е 90 секунди, а между отделните упражнения - пак 180
1. Изтласкване на щанга от лег с тесен хват: 4 серии - 12х60; 12х60; 12х60; 12х60;
2. Кофички ( само да отбележа, че в залата има машина за кофички, където могат да се добавят допълнителни килограми. Това много ми допада, понеже изпълнението може да се направи по-трудно ): 4 серии - 15х85 кг; 15х100 кг; 15х100 кг; 15х100 кг;
3. Трицепсово разгъване с надхват на скрипец: 4 серии - килограмите не помня
С това тренировката ми за днес приключи. Хубав ден и готина вечер на всички ;)
Мнението беше редактирано от Стефан Тотев на 25.04.11 16:31.
26.04.11
19:57
Здравейте! :)
За днес, 26.04.2011г.:
Храна:
09:00 - 1 банан
09:30 - дълго кафе с бита сметана + капи праскова; - класика хахаха :) - удоволствие в началото на деня, от което никой не може да ме лиши
10:00 - 4 варени яйца ( само белтъците ); 100-150 гр овесени ядки с плодов сок;
около обяд - Тренировка
14:00 - 200 гр свинско ( печено ); печени картофи; 1 банан;
17:00 - 300 гр варена царевица;
19:00 - 200 гр свинско ( отново печено ); печени картофи;
19:44 :) - 1 ябълка;
малко по-късно планирам кофичка нискомаслено кисело мляко и по-късно - фитнес извара на Дядо Либен хахаха :)
Тренировка:
Днес за тренировка нямах много време, понеже бях притиснат от разни задачки, които трябваше да свърша. Така, че къде от прилив на енергия, къде от притеснение, че нямам време се получи доста интензивна тренировка с малко почивка между сериите и едно много добро напомпване. Останах доволен. А ето я и самата тренировка:
Гръб:
1. 5 серии набирания с широк надхват - всяка серия с по 10 повторения, като почивките между сериите бяха от по 30 сек. ( задължително тренировката си за гръб я започвам с набирания - любимо упражнение )
2. 4 серии гребане с щанга с надхват - 15х40 кг; 15х60 кг; 15х60 кг; 15х60 кг;
3. 4 серии едностранно гребане с дъмбел - 15х15 кг; 15х20 кг; 10х25 кг; 10х30 кг;
4. 2 серии гръбни хипер екстензии х 25 бройки всяка серия - исках да съм сигурен, че кръста ми е готов за ТЯГАТА :) ;
5. 4 серии тяга - 15х40 кг; 10х60 кг; 8х100 кг; 8х100 кг;
Бицепс:
1. 4 серии бицепсово сгъване с щанга - 15х20 кг; 10х30 кг; 5х40 кг—> без почивка—> до отказ с 20 кг
2. 4 серии двойно бицепсово сгъване с дъмбели от наклонен седеж - 15х5 кг; 15х7 кг; 15х10 кг; 10х12.5 кг;
3. 4 серии бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж - 15х5 кг; 15х7 кг; 15х10 кг; 15х12.5 кг;
Това е за сега от мен. Утре си пътувам към София. Започват се наново лекции, семинари, упражнения, тренировки, юркане. Лошото е, че ще трябва да забравя за невероятната зала, в която тренирах тук, в Хасково :)
Добре е обаче, че в Академията имаме един приличен фитнес, който ще свърши работа, а за по-специфичните тренировки винаги мога да отида на зала :) + това сега ще имаме тренировки и в самата Академия + малко спаринги + малко борба :) очертава се, че ще има с какво да се занимавам :)
П.С. Не знам доколко е хубаво и до колко лошо, но докато съм в София ( през по-голяма част от времето ), сам избирам менюто си и сам си го приготвям. Да видим какво ще се получи :)
27.04.11
20:07
Здравейте! Вече съм в София. Днес ми е ден за почивка, за това ще напиша само храната, която съм приел през деня:
4 яйчни белтъка; 150-200 гр овесени ядки с прясно мляко; 1 ябълка; 2 банана; 150 гр пилешко; около 150 гр бадеми; предстои ми кофичка кисело мляко + ~150 гр свинско+телешко в съотношение 40/60 :)
приблизително 4 литра вода :) от утре пак продължавам с щангите :)
лека вечер на всички :)
08.05.11
23:09
Да не победиха щангите?! Хвана те липсата :)