26.04.11
13:43
Някой знае ли колко е препоръчителната и максималната доза цинк на ден ? На 10 места- 10 различни отговора намерих (dull)
Най-често видях 30-50 мг на ден, а гледам че на Now цинка е 50 мг хапа. С витамините дето взимам ще дойде към 65-70, дали няма да претоваря нещо ?
Не, цинка е добър антиоксидант, дори и да приемаш и двата продукта, мисля че е само в полза на организма ти :)
Доколкото видях 15мг е дневната доза. Поправям се, очевидно не е хубаво да превишаваш 30мг.
Защо немога да постна линк от фитнес-бг сайта ? Има статия там точно за цинка, аз ли нещо не правя като хората ?
Мнението беше редактирано от Vlado89 на 26.04.11 14:00.
15 е минималната препоръчителна, ама максималната е мистерия за мен :) Все пак се притеснявам от предозиране, лоши неща има като странични ефекти.
Ами ползвай само мултивитамините, недей да пиеш и този който е на Now—> проблема решен.
26.04.11
14:10
Според моята информация RDA (препоръчителната доза) е 15mg за мъже и 12mg за жени. Горната граница не съм сигурен колко е, но мисля, че е около 30. Така пише и в статиите в BB-Team. Превишаване на дневната доза цинк може да доведе до неусвояване на елемента “мед”, да намали нивата на HDL (high-density lipoprotein). Това намерих като инфо в бързината.
Ето и две статии на BB-Team по въпроса:
http://www.bb-team.org/articles/826_tsink-magneziy-zma#axzz1KbuXS8h3
http://www.bb-team.org/articles/2645_tsink-i-usvoyaemost#axzz1KbuXS8h3
26.04.11
14:15
Горната граница е между 50 и 100… в момента се опитвам да намеря статията, за да я постна в подкрепа на мнението си, за да няма пак дебнещи за нападки ;)
Отново различни неща чета :
1)Zinc toxicity may also (in doses > 80 mg/day) decrease levels of HDL-cholesterol and white blood cells. Impaired cholesterol metabolism may also result from excess intake of zinc supplements.
и 2) Doses larger than 25 mg may cause anaemia and copper deficiency
Read more: http://www.lenntech.com/recommended-daily-intake.htm#ixzz1KcwUwdDO
И най-накрая пише следното : The upper limit of safety for zinc established by the Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine is 40 milligrams daily for adults.
Не ми се вижда логично точно Now foods да правят нещо, което да е вредно за здравето на човек, защото нямат по-малка дозировка...
Мнението беше редактирано от korpusito на 26.04.11 14:18.
26.04.11
14:19
Безопасната горна граница е 40 за мъжете!
http://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
Мнението беше редактирано от entwickler на 26.04.11 14:21.
26.04.11
14:22
NOW най-вероятно са вдигнали дозата, защото тези таблетки са предназначени за спортисти. Докато се спортува, чрез потта се губи доста цинк. Предполагам това е опит да го наваксат. :)
26.04.11
14:23
казано от korpusito на 26.04.11, 14:16:
Отново различни неща чета :
1)Zinc toxicity may also (in doses > 80 mg/day) decrease levels of HDL-cholesterol and white blood cells. Impaired cholesterol metabolism may also result from excess intake of zinc supplements.
и 2) Doses larger than 25 mg may cause anaemia and copper deficiency
Read more: http://www.lenntech.com/recommended-daily-intake.htm#ixzz1KcwUwdDO
И най-накрая пише следното : The upper limit of safety for zinc established by the Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine is 40 milligrams daily for adults.
Не ми се вижда логично точно Now foods да правят нещо, което да е вредно за здравето на човек, защото нямат по-малка дозировка...
За меда съм съгласна и знам, че при по-високи дози цинк трябва да се пие мед.
Попринцип тези граници, които се дават са за неспортуващи хора, при което има разлика.
Аз съм приемала продукт, който съдържа над 50 мг Цинк.
П.П Korpusito - ако се разровиш в T-Nation, ще видиш, че по-голямата част приемат между 75 и 100 мг.
Мнението беше редактирано от Мила на 26.04.11 14:27.
26.04.11
14:53
Ето последно какво имам да добавя по темата:
Горна граница - 34мг. за мъже и жени между 14 и 18г.
Горна граница - 40мг. за мъже и жени между 19 и 30г.
Естествено, не се споменава ако човек спортува => границата ще е завишена.
Това е според най-актуална инфо. Ето и файла -
http://iom.edu/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/~/media/Files/Activity Files/Nutrition/DRIs/ULs for Vitamins and Elements.pdf .
Друг файл от National Academies Press (http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=11610&page=60 ) пък показва необходимите дози при войници:
- препоръчителни дози - мъже - 15мг., жени - 12мг.
- горна поносима граница - 40мг. за мъже и жени.
Отделно като сметнем, че цинк се съдържа най-много в яйцата, ядките, морската храна и житните култури излиза, че заедно с NOW човек приема едно стабилно количество цинк, многократно надминаващо всякакви препоръчителни и горни граници. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.04.11 14:55.
26.04.11
14:56
Цинк се пие докато не се запълни дефицита в организма. Доста хора пият по 50-100 мг на ден и нямат никакви оплаквания. Дали имате дефицит може да проверите по симптомите:
* акне
* депресия
* забавен растеж
* много подкожни мазнини
* загуба на апетит
* обриви и други кожни проблеми
* постоянно ви е студено
* забавен (късен) пубертет
* слаба имунна система (често боледуване)
* трудно зарастване на рани
* синдром на хронична умора
* чупливост на косите и ноктите
* забавено полово съзряване при мъжете
* ниска полова активност при мъжете
* задържане на течности, подпухнал вид
* гинекомастия (женски гърди при мъжете)
* намаляване на вкусовата чувствителност
Може също да си направите и тест, продават се по аптеките. Представлява течност, с която се жабуриш. Ако имаш дефицит не усещаш нищо като вкус, ако си наред се усеща нещо като металически вкус. Много често причините за недостиг не са в това, че примаш малко с цинк с храната, а в това че този цинк не се усвоява от организма. По темата съм писал тук. http://www.gynecomastia-bg.com/2009/09/gynecomastia-zinc-deficiency.html
Мнението беше редактирано от gynecomastia-bg на 01.04.14 16:49.
Мерсаж на всички включили се :) Ще направя почивка от мултивитамините и тогава ще почна цинка и ако усетя нещо не както трябва- спирам.
“Стака” ще е рибено масло, антиоксиданти, ензими и назобения Цинк, пък да видим : ))
26.04.11
21:01
Аз пък съм чел редица изследвания, според които цинка приеман като добавка се усвоява в много малко степен в организма. Например най-ефективната форма - цинк пиколинат променя нивата на цинк в тялото с някакви си няколко мизерни процента.
26.04.11
21:04
Десо, за какви дози и проценти става въпрос? Може ли малко по-конкретно? Даже най-добре ако може да линкнеш изследването.
26.04.11
21:06
Точно това търся в момента, но нещо не мога да го открия. Спомням си, че за 50мг пиколинат, покачването на цинка в организма беше 0.1% или 1%. Ще поровя и ако открия ще сложа линк.
Продължително приемане на повече от 100 мг цинк на ден увеличава риска от рак на простатата
27.04.11
04:11
Нормалната доза е 15мг, но това се отнася за Zn2+ - т.е. само за металния йон, а не за масата на цялото съединение. Това е нещо което много се спекулира и по опаковките като ти напишат 50мг и ти си мислиш, че е чист цинк, а то е теглото на солта. Например в цинковия аспартат ZnAsp2 (http://en.wikipedia.org/wiki/Zinc_aspartate) количеството на цинка е 65.38/(65,38 + 2 х 132,1) = 19,83% ~ 20% - т.е. около 1/5 от описаната маса. Т.е. от тези 50мг, само 9.8 мг (закръглено) е “чистият” цинк. В химията съществува едно понятие mole, което еднозначно описва теглото както на металния йон, така и цялото съединение. Ако бяха написали вместо 50мг цинков аспартат около 0,15mmolе Zn2+, то лесно като умножим 0,15mmolе по атомната маса на цинка 65.38 ще получим заветните 9.8мг Zn. Ако пък източника на този цинк е цинков оксид или сулфат то усвояването му е незначително.
Тука няма как да не дам примера с ZnSO4.7H2O, който като ми напишат срещу него 15мг и се чуди човек да се смее ли, да плаче ли. Количеството на цинка е около 25% (65,38/287,53), но източника му е слабо и почти неусвоимо съединение известно в природата и като Goslarite. Друг източник на цинк е ZnO известен в миналото повече като бял пигмент, а в много чиста форма с много приложения в електрониката, който приложен като добавка е с незначително усвояване. Не знам, живеем вече в 21 век, а все се намират фирми дето да пробутат някакви неорганични соли, дето вече и като антиацидни средства (намаляващи киселинността) не се използват. А най-смешни са всички минерали в една таблетка, което от каквато и страна да го погледнеш е тъпо - антагонизъм като физиологично действие, транспортни механизми, химически отнасяния и т.н. И най-вече когато са в неорганична форма. И железните стружки съдържат желязо, но едва ли са най-подходящият им източник за организма. От цинкови съединения до цинкови съдинения има бая разлика. Например изследванията върху ZMA, са при съдържание на цинков монометионин аспартат, което е съединение доста по-различно от цинковия аспартат. Аз лично бих приемал цинков пиколинат като източник на цинк.
За да се класифицира един препарат като добавка по БДС, а не като лекарствено средство, той дневният му прием трябва да съдържа 50% от препоръчителната дневна доза - т.е. 7,5мг, защото 15мг е общото количество което постъпва в организма - т.е. и с храната. Тука естествено, че се използват всякакви вратички в закона и се цитират институции които нямат никакво отношение по проблема. В световен мащаб комерсиализирането (”Американизирането”) на тази индустрия доведе до безконтролни продажби на какво ли не. Желанието ‘безвредни” продукти да се търгуват по-лесно стана нож с две остриета. Ако до преди 20 години 50мг кофеин се продаваха като лекарствено средство, то днес препарати съдържащи 200мг кофеин са си нещо нормално. От друга страна пък фирми предлагащи протеин, вземащи под внимание законовите положения, описват на опаковките си прием от 40-50 грама протеин дневно.
За странични действия при предозиране на цинка трудно може да се говори, на фона на неясния дневен прием от храната, както и на степента му на усвояване. При лабораторни животни е наблюдавана атрофия на тестисите и аменорея при самките, при продължителен прием на големи дози. При хора няма как да се потвърдят или отхвърлят подобни хипотези.
п.п. Зависи и в каква форма постъпва цинка в организма, както и дали има фактори които намаляват неговата резорбция. Напримерно наличието на фитати в храната, които се срещат в някои житни растения, се намалява неговата резорбция чрез свързването му в слабоусвоими комплекси. Също приемането му заедно с млечни храни, или наличието на източници на калциеви йони, намалява неговата резорбция. Според някои източници приемането на големи количества полиненаситени мастни киселини намалява резорбцията на цинка и желязото, в сравнение с наситените.
Reference Dose (RfD) е 0,33mg/kg/day приемайки, че усвояемоста е 15% за храните, а за цинк съдържащи суплименти 0.25 mg/kg/day, като съотношението цинк/мед трябва да е около 15:1.
Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 30.04.11 00:27.
27.04.11
08:55
@Krasimir Yolov, отново страхотно обяснение. ;)