27.04.11
16:12
Здравейте, родих първото си дете преди 2 месеца и половина, кърмя и се надявам да кърмя поне до 6-ти месец на бебето, но искам да се оттърва и от излишните килограми без да намаля кърмата си. Моля ако някой има опит да пише за подходящ режим, аз ще се отчитам с дневни менюта и резултати. Благодаря много предварително на всички!
Ами тук е малко вероятно някой да отговори точно на такъв въпрос.
Пиши лично съобщение на В. Недков ( ето го профила му http://shapie.bb-team.org/vnedkov/activity ) или попитай фитнес инструктурите в някоя фитнес зала в твоя град. :)
Мнението беше редактирано от cchapo на 27.04.11 18:45.
27.04.11
17:43
Най-добре наистина се насочи към специалист. На твое място не бих разчитал на форум за нещо, което е пряко свързано с храненето на новороденото ми. Според мен недей да се стремиш да отслабваш докато не спреш да кърмиш детето. След това прави каквото искаш :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.04.11 17:43.
27.04.11
18:21
Съгласна съм с ProXxX, май сега детенцето е приоритет. :)
Ако все пак държиш да започнеш вталяването, в никакъв случай не устройвай бъдещите си планове чрез форуми и фитнес сайтове, дори да има статии за майки, тези места не са специализирани и надеждни що се отнася до майчинството.
А когато спреш кърменето и, дай боже, имаш малко свободно време, добре си дошла в сайта!!! :)
27.04.11
18:55
Благодаря за съветите, може би сте прави, че трябва да изчакам още малко преди да почна с вталяването, но ми се искаше поне да почна.Писах и на Недков, както ме посъветвахте.
27.04.11
19:28
Според мен трябва да избягваш единствено сладкото и да не прекаляваш с тестените неща. Вода ще ти се пие, искаш или не искаш, поне аз непрекъснато бях жадна докато кърмех /1 година и 3 месеца/. Повече разходки с бебчо. Имаш ли желание да кърмиш, то ще имаш и кърма. Успех от мен :)
27.04.11
20:12
Привет,
ще си позволя да дам съвет, тъй като имам опит с двете неща - кърмих детето си малко над година и бях в най-слабия си период. Родих на 31 години, а си върнах теглото, което имах когато бях на 18 години. Бях в страхотна форма и се чувствах отлично.
Кърменето е само по себе си висока активност за тялото. Някъде бях чела, че едно кърмене се равнява на изкачване на четири етажа стълби като енергиен разход. Представи си 8-10 кърмения на денонощие какъв ефект биха имали, ако са съчетани с правилно хранене :-)))
Важните неща - вода, вода, вода. Водата единствено помага да възстановиш тялото си и само тя от течностите помага за производството на повече кърма.
Бозата е някакъв мит /особено, ако прочетеш на етикета от какво се прави/, соковете и млякото в неограничени количества - също. Можеш само да надебелееш повече. Бирата, на която приписват разни качества за стимулирането на кърмата се оказа, че просто отпуска тялото и това дава възможност кърмата да потече по-лесно. Аз си позволявах по някоя чаша след последното кърмене вечер, но това едва, когато мина шестия месец и разредихме нощните кърмения.
Храната - аз намалих въглехидратите. Не ядях хляб или хапвах по филийка пълнозърнест хляб, което е напълно достатъчно дневно количество хляб. Спрях почти всички сладкиши, газирани напитки, всякакви пържени храни и джънк. Е, от време на време хапвах малко шоколад /20-30гр./ или по някоя домашна сладка, но в никакъв случай не съм прекалявала. Ядях сирене, кашкавал, месо от всякакъв вид, риба /не пържена/, на всяко хранене пресни салати, ядки /не повече от 30-40гр. на ден, защото помагат за кърмата, но излишните количества правят дупе/.
Сутрин закусвах задължително с чаша кисело мляко с 2 лъжици овесени ядки - те помагат за производството на кърма. Вместо захар си слагах малко стафиди. Внимавай, тук ключовата дума е умереност - 2-3 лъжици от ядките и по-малко от шепа от стафидите. С плодовете не прекалявай - 1-2 ябълки на ден, череши - до 200грама дневно, кайсии, праскови - по 1-2. Диня, с която всички прекаляват, защото си мислят, че е нискокалорична - не повече от 200гр. Тези количества ти дават необходимото количество витамини и няма да прекалиш с въглехидратите. Същото правило важи за всички сладки плодове /особено гроздето/. С дребните плодове можеш да го даваш по-богато - малини, боровинки, къпини и т.н. Ако обичаш цитруси, един фреш на ден е предостатъчен, за да поемеш всичко полезно, което ти трябва за деня.
Не се заблуждавай, че балансираното хранене е ограничение или лишава бебето от нещо. Напротив, дава му много по-качествена кърма, а на теб дава енергия и бодрост, която е крайно необходима заради проклетото безсъние :-)) Същото като при бременността е - няма нужда да ядеш за двама. Многото храна в никакъв случай не прави повече кърма.
Имаше някаква сметка за калориите - за кърмещата жена да са с 200-300 повече, но не съм сигурна. Потърси в нета, аз никога не съм смятала калории. Е, освен в началото, за да установя колко е дневната ми нужда и после преценявах на око или според глада и жаждата :-).
Ако имаш сили, прави по някое упражнение, за да се стегнеш по-бързо. Разходките и изобщо ходенето ще ти помогнат да прибереш и корема по-бързо, макар той да е най-накрая. Ако си привърженик на слинга, честото носене на бебето също ще има натоварващ ефект. Ако се храниш балансирано, кърмиш често и се движиш достатъчно, ти гарантирам, че ще отслабнеш бързо и ще си в страхотна форма. При мен проработи. Успех!
Потърси блоговете на Бу и Хедра - има много полезни съвети.
Мнението беше редактирано от Dessy Todorova на 30.04.11 00:38.
Ще се съглася с почти всичко с Деси от горния пост, но според мен количествата да са малко по-големи. чаша кисело мляко и 2 лъжици овесени ядки са крайно недостатъчни дори за малко дете, да не говорим за възрастен човек. Нека увеличим количеството за закуска на 1 цяло кисело мляко и 5-7 лъжици овес. С останалото съм съгласна.
28.04.11
13:56
Според мен големината на порцията е строго индивидуална. На някои хора им е необходимо по-голямо количество храна, за да се нахранят, а други се засищат с доста по-малко. Важното е усвояването да е качествено, а когато храната е повече от това, което достига на определения човек, това не се получава. Нека хапва колкото си прецени, но честичко и качествено.
29.04.11
10:50
Miss Fight, Anelia, съгласна съм с вас.
Anelia, вероятно тази доза от 5-7 лъжици би била добра. За мен повече от 20-30гр. овесени ядки си беше напълно достатъчно, даже малко се издувах. Но вероятно е въпрос на индивидуални нужди.
Относно индивидуалните нужди, аз си бях изчислила моите с формулите, които има в нета. Като се добавят и допълнителните калории за кърмачки, мисля, че се беше получило при мен. Жалко, че не си пазя сметките, които бях направила. Не че съм била толкова стриктна, но имах представа за необходимите количества. Лично аз не бих залагала на хапване, колкото ми се хапва, защото между храненето и хапването без мярка има, няма една крачка.
01.05.11
09:43
Благодаря, Деси, ще пробвам съветите и ще пиша резултаи
09.05.11
22:27
Според мен няма нужда да чакаш да спреш да кърмиш- добра е идеята да намалиш въглехидратите,но по важното ( за по добър резултат) е да редуваш количествата им по правилен начин- трябва да го намериш за себе си, може да се обърнеш към някои добър диетолог и да поискаш това.
Аз точно първите 2 месеца не спазвах определен режим, макар че ядях об6то взето свестни храни- в смисъл сладкиши мн рядко- домашни, другуто там каквото препоръчват обикновено- прочети горните постове, количества нормални... и какво стана- нищо- седях си 53 кг и 2 мес не мръднах надолу (около 45 преди да забременея). Не издържах да се гледам така и си намалих количествата на храната,въртях въглехидратите, след 2 мес така, започнах и тренировки и ето сега- 7 месеца по-късно съм отново около 45 (до 46,5 макс, все пак не всеки ден е еднакво) и даже по добре от преди да изглеждам, защото преди не тренирах.
А иначе аз още отначало (когато ядях “нормално”) имах малко кърма и не достигаше, но въпреки това кърмих докъм края на 5ти мес, макар и помалко. В смисъл такъв го казвам,че дори като намалих рязко храната,не ми спря кърмата, просто трябва да се яде качествено.