Вечерята - рано, за да имам време да я изразходя, или късно, за да станат храненията шест?

Здравейте,

Не знам дали това е обсъждано и описано тук и моля за извинение ако повтарям темата. Вече на няколко места срещам, че при понижаване на теглото хранителния ми режим следва да е разбит на “минимум 6 хранения” (това число е ориентировъчно) , а при мен нещата не стоят точно така. За да стигна до заветните 6 хранения ми се налага последното да ми е около 23ч, което от друга страна нарушава друго мое правило - последното ми хранене да е минимум 4ч преди лягане. Сигурен съм че и двете твърдения сами по себе си носят някакъв смисъл но ако трябва да избирам ... кое в моя случай е по важно? В момента тренирам и се храня по следния начин:

Хранене НВД:
Сутрин 9,00ч : Ябълка и банан (или два банана)
Обяд 12,00: Нещо по избор съобразено с НВД-то
Следобед 16,00: Извара или яйца (нещо което мога да взема в кутия за работа)
19,00 Тренировка
21,00 Вечер: Салата и 200гр месо

Тренировка:
Понеделник - CrossFit 20мин + Кардио 40мин
Сряда - Бокс
Събота - CrossFit 20мин + Кардио 40мин

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 28.04.11 21:39.

28.04.11
14:30

Аз лично в 11 вечерта бих приемал само 200 грама извара, на каквато и да съм диета.

АЧ

28.04.11
14:45

Би ли ми обяснил каква ти е CrossFit тренировката и защо 20 мин :) ?

казано от Ачо на 28.04.11, 14:45:

Понятието CrossFit го чух за първи път тук и останах с впечатлението, че съм го правил преди да науча името му. Това което правя е да хвана две упражнения - едно за гърди и едно за гръб които да редувам в рамките на 10 минути, после си избирам нова двойка която редувам нови 10 минути, и накрая (не винаги) редувам коремни преси и екстензии 5 мин. Не съм изпадал в подробности т.к. въпросът ми беше насочен повече към храненето.

Нито кросфитът ти е кросфит, нито храненето е хранене. Първото как да е, но оправи второто и тогава пред теб ще стои въпросът дали да добавиш още едно хранене. При ден с извара, а не яйца, не виждам мазнини в храната. Отделно не виждам да се храниш и до обяд. Двата плода сутрин са малко бърз въглехидрат и много вода, което не е храна.

АЧ

28.04.11
15:22

казано от Тодор Александров на 28.04.11, 15:10:

казано от Ачо на 28.04.11, 14:45:

Понятието CrossFit го чух за първи път тук и останах с впечатлението, че съм го правил преди да науча името му. Това което правя е да хвана две упражнения - едно за гърди и едно за гръб които да редувам в рамките на 10 минути, после си избирам нова двойка която редувам нови 10 минути, и накрая (не винаги) редувам коремни преси и екстензии 5 мин. Не съм изпадал в подробности т.к. въпросът ми беше насочен повече към храненето.

Това не е кросфит ;) Напиши в интернет и виж какво представлява или ютуб ;)

28.04.11
15:27

Ако ще си играем с понятия, това е по-скоро EDT ;)
Относно храненето, не е толкова важно дали се храниш 4 или 6 пъти, по-важно е какво и колко ядеш.

казано от Oranje на 28.04.11, 15:20:

Нито кросфитът ти е кросфит, нито храненето е хранене. Първото как да е, но оправи второто и тогава пред теб ще стои въпросът дали да добавиш още едно хранене. При ден с извара, а не яйца, не виждам мазнини в храната. Отделно не виждам да се храниш и до обяд. Двата плода сутрин са малко бърз въглехидрат и много вода, което не е храна.

Мазнини имам в обяда. Между закуска и обяд ям много рядко, а кросфита ми преди изглеждаше по друг начин но в момента нямам физическата подготовка за повече серии или повече упражнения (с времето намалям пътеката за сметка на упражненията). Дай предложения за разумна закуска и нещо до обяд което да става за бюро и да мога да го занеса в работа.

Извинете ме но до момента освен Петко и отчасти Oranje май никой не ми отговорил по същество! Това, как съм си нарекъл тренировката съвсем не трябваше да е тема на разговора. Исках мнение за това кое да променя в храненето и тренировките си а не как да ги наричам. Моля за извинение, че използвах неправилно “CrossFit”.

казано от Тодор Александров на 28.04.11, 15:30:

...Дай предложения за разумна закуска и нещо до обяд което да става за бюро и да мога да го занеса в работа.

Правиш си НВД. Смяташ калории, белтъчини, мазнини и въглехидрати. След това колко пъти да ден ще ядеш и около колко часа в зависимост от служебния и личния живот. Разпределяш храната. Например за обяд на работа ти се падат 40гр белтъчини, 15гр мазнини и 10 гр въглехидрати. Търсиш кое те устройва...
Така се прави.
Аз мога да ти кажа хиляди варианти, но не се процедира с ‘кое става за обяд в кутия’, а с ‘кое покривам изчисленото за дадения прием’.
Изглежда си се подлъгал по заглавието на статията на Лазар “Кросфит за бодибилдери” и наричаш тренировките си кросфит, а те са ЕДТ, както Петко каза.

АЧ

28.04.11
15:50

ЕДТ какво означава ?

казано от Ачо на 28.04.11, 15:50:

ЕДТ какво означава ?

http://www.bb-team.org/articles/3981_krosfit-za-bodibildari

28.04.11
17:19

Броя на храненията не е от голямо значение, стига да не е под 3 на ден. Не видях нищо да си написал за хляб. Ако ядеш хляб, то забрави за белия хляб и го замени с примерно пълнозърнест ръжен и гледай на ден да не ядеш повече от 350-400 гр хляб . Намали си сладките неща, които съдържат захар до минимум и въобще ограничи захарта до колкото можеш. Другото е въпрос на достатъчна физическа активност :) .

П.С. Аз също предпочитам да има минимум 2-3 часа от последното ми хранене до лягането вечер.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 28.04.11 17:23.

MF

28.04.11
20:11

Аз пък най-редовно хапвам извара с канела половин час преди лягане, до колкото знам позволява на мускулите да се “снабдяват с материал” по-дълго време и времето без хранителни вещества се свежда до минимум.

Явно не искаш да се обсъжда начина ти на хранене затова ще отговоря само на конкретния ти въпрос.
Няма значение колко часа преди да заспиш си ял. Естествено, хубаво е да има някакъв интервал от време, но 30-60мин. са достатъчни. По този начин като заспиш и храносмилането тепърва започва, организма забавя метаболизма и храната в стомаха ще ти дава необходимите съставки по-дълго време. Ако е добре изчислен и конструиран режима, нищо няма да ти се лепне. Та няма никакъв проблем да ядеш и в 23:00, стига това да не скъси времето ти за сън прекалено много. 5 яденета също са достатъчни, не е нуждо да са точно 6. Големи брой хранения се препоръчва освен за по-добро усвояване на храната и повишена хранителна термогенеза, то честото хранене на малки порции свежда до минимум скоците в инсулиновите нива, което е много важно при отслабването. :)

Мале, мале, ако почна да пиша,  тази тема ще прерастне в огромен спор :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1