28.04.11
14:27
Здравейте,
Не знам дали това е обсъждано и описано тук и моля за извинение ако повтарям темата. Вече на няколко места срещам, че при понижаване на теглото хранителния ми режим следва да е разбит на “минимум 6 хранения” (това число е ориентировъчно) , а при мен нещата не стоят точно така. За да стигна до заветните 6 хранения ми се налага последното да ми е около 23ч, което от друга страна нарушава друго мое правило - последното ми хранене да е минимум 4ч преди лягане. Сигурен съм че и двете твърдения сами по себе си носят някакъв смисъл но ако трябва да избирам ... кое в моя случай е по важно? В момента тренирам и се храня по следния начин:
Хранене НВД:
Сутрин 9,00ч : Ябълка и банан (или два банана)
Обяд 12,00: Нещо по избор съобразено с НВД-то
Следобед 16,00: Извара или яйца (нещо което мога да взема в кутия за работа)
19,00 Тренировка
21,00 Вечер: Салата и 200гр месо
Тренировка:
Понеделник - CrossFit 20мин + Кардио 40мин
Сряда - Бокс
Събота - CrossFit 20мин + Кардио 40мин
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 28.04.11 21:39.
Аз лично в 11 вечерта бих приемал само 200 грама извара, на каквато и да съм диета.
28.04.11
14:45
Би ли ми обяснил каква ти е CrossFit тренировката и защо 20 мин :) ?
28.04.11
15:10
казано от Ачо на 28.04.11, 14:45:
Понятието CrossFit го чух за първи път тук и останах с впечатлението, че съм го правил преди да науча името му. Това което правя е да хвана две упражнения - едно за гърди и едно за гръб които да редувам в рамките на 10 минути, после си избирам нова двойка която редувам нови 10 минути, и накрая (не винаги) редувам коремни преси и екстензии 5 мин. Не съм изпадал в подробности т.к. въпросът ми беше насочен повече към храненето.
28.04.11
15:20
Нито кросфитът ти е кросфит, нито храненето е хранене. Първото как да е, но оправи второто и тогава пред теб ще стои въпросът дали да добавиш още едно хранене. При ден с извара, а не яйца, не виждам мазнини в храната. Отделно не виждам да се храниш и до обяд. Двата плода сутрин са малко бърз въглехидрат и много вода, което не е храна.
28.04.11
15:22
казано от Тодор Александров на 28.04.11, 15:10:
казано от Ачо на 28.04.11, 14:45:
Понятието CrossFit го чух за първи път тук и останах с впечатлението, че съм го правил преди да науча името му. Това което правя е да хвана две упражнения - едно за гърди и едно за гръб които да редувам в рамките на 10 минути, после си избирам нова двойка която редувам нови 10 минути, и накрая (не винаги) редувам коремни преси и екстензии 5 мин. Не съм изпадал в подробности т.к. въпросът ми беше насочен повече към храненето.
Това не е кросфит ;) Напиши в интернет и виж какво представлява или ютуб ;)
Ако ще си играем с понятия, това е по-скоро EDT ;)
Относно храненето, не е толкова важно дали се храниш 4 или 6 пъти, по-важно е какво и колко ядеш.
28.04.11
15:30
казано от Oranje на 28.04.11, 15:20:
Нито кросфитът ти е кросфит, нито храненето е хранене. Първото как да е, но оправи второто и тогава пред теб ще стои въпросът дали да добавиш още едно хранене. При ден с извара, а не яйца, не виждам мазнини в храната. Отделно не виждам да се храниш и до обяд. Двата плода сутрин са малко бърз въглехидрат и много вода, което не е храна.
Мазнини имам в обяда. Между закуска и обяд ям много рядко, а кросфита ми преди изглеждаше по друг начин но в момента нямам физическата подготовка за повече серии или повече упражнения (с времето намалям пътеката за сметка на упражненията). Дай предложения за разумна закуска и нещо до обяд което да става за бюро и да мога да го занеса в работа.
28.04.11
15:38
Извинете ме но до момента освен Петко и отчасти Oranje май никой не ми отговорил по същество! Това, как съм си нарекъл тренировката съвсем не трябваше да е тема на разговора. Исках мнение за това кое да променя в храненето и тренировките си а не как да ги наричам. Моля за извинение, че използвах неправилно “CrossFit”.
28.04.11
15:47
казано от Тодор Александров на 28.04.11, 15:30:
...Дай предложения за разумна закуска и нещо до обяд което да става за бюро и да мога да го занеса в работа.
Правиш си НВД. Смяташ калории, белтъчини, мазнини и въглехидрати. След това колко пъти да ден ще ядеш и около колко часа в зависимост от служебния и личния живот. Разпределяш храната. Например за обяд на работа ти се падат 40гр белтъчини, 15гр мазнини и 10 гр въглехидрати. Търсиш кое те устройва...
Така се прави.
Аз мога да ти кажа хиляди варианти, но не се процедира с ‘кое става за обяд в кутия’, а с ‘кое покривам изчисленото за дадения прием’.
Изглежда си се подлъгал по заглавието на статията на Лазар “Кросфит за бодибилдери” и наричаш тренировките си кросфит, а те са ЕДТ, както Петко каза.
28.04.11
15:50
ЕДТ какво означава ?
28.04.11
15:52
казано от Ачо на 28.04.11, 15:50:
ЕДТ какво означава ?
http://www.bb-team.org/articles/3981_krosfit-za-bodibildari
Броя на храненията не е от голямо значение, стига да не е под 3 на ден. Не видях нищо да си написал за хляб. Ако ядеш хляб, то забрави за белия хляб и го замени с примерно пълнозърнест ръжен и гледай на ден да не ядеш повече от 350-400 гр хляб . Намали си сладките неща, които съдържат захар до минимум и въобще ограничи захарта до колкото можеш. Другото е въпрос на достатъчна физическа активност :) .
П.С. Аз също предпочитам да има минимум 2-3 часа от последното ми хранене до лягането вечер.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 28.04.11 17:23.
28.04.11
20:11
Аз пък най-редовно хапвам извара с канела половин час преди лягане, до колкото знам позволява на мускулите да се “снабдяват с материал” по-дълго време и времето без хранителни вещества се свежда до минимум.
28.04.11
20:18
Явно не искаш да се обсъжда начина ти на хранене затова ще отговоря само на конкретния ти въпрос.
Няма значение колко часа преди да заспиш си ял. Естествено, хубаво е да има някакъв интервал от време, но 30-60мин. са достатъчни. По този начин като заспиш и храносмилането тепърва започва, организма забавя метаболизма и храната в стомаха ще ти дава необходимите съставки по-дълго време. Ако е добре изчислен и конструиран режима, нищо няма да ти се лепне. Та няма никакъв проблем да ядеш и в 23:00, стига това да не скъси времето ти за сън прекалено много. 5 яденета също са достатъчни, не е нуждо да са точно 6. Големи брой хранения се препоръчва освен за по-добро усвояване на храната и повишена хранителна термогенеза, то честото хранене на малки порции свежда до минимум скоците в инсулиновите нива, което е много важно при отслабването. :)
28.04.11
21:16
Мале, мале, ако почна да пиша, тази тема ще прерастне в огромен спор :)