30.04.11
09:43
Здравейте,понякога много бързам и не успявам да сдъвча както трябва белтъците на варените яйца и дори си помагам с вода,за да ги преглътна,по-лесно.Не казвам,че ги гълтам на буци,но не ги сдвъвквам,както трябва.Въпроса ми е-лошо ли е това или белтъците се разграждат лесно и няма проблем?Защотото попринцип съм чел в нашия форум,че когато храната не е сдъвката добре,освен че се затормозява стомаха и не се усвоява добре храната.Но примерно знам също така,че овесените ядки могат да не дъвчат много много :)
30.04.11
10:14
Каквато и да е храната, тя трябва да се сдъвква максимално добре. Ако гълташ цели парчета или са недобре сдъвкани има едно 70-80% вероятно да не усвоиш нищо от тях, като има голяма вероятност и да преминат направо през тънкото черво (дали то беше?) и да ги отделиш в тоалетната несмлени и неусвоени от тялото. Естествено, ако изядеш цяло яйце на една хапка не означава, че ще го изкараш в кенефа цяло, но сега не ми се търсят подробности около процеса. А това е най-малкото...има още много кофти неща, които недобре сдъвкана храна може да ти докара. :)
30.04.11
10:45
Охо добре благодаря за съвета.Вече ще дъвча по-добре И яйцата :)
30.04.11
12:21
Без мазнините за тях е все тая.Протеиновата храна като се сдъвче добре се усвоява пълноценно,а въглехидртите ако не ги дъвчете много предизвикват газове.
казано от ProXxX на 30.04.11, 10:14:
Ако гълташ цели парчета или са недобре сдъвкани има едно 70-80% вероятно да не усвоиш нищо от тях, като има голяма вероятност и да преминат направо през тънкото черво (дали то беше?) и да ги отделиш в тоалетната несмлени и неусвоени от тялото.
Малко уточнение:
Уста (Механична обработка, Оформяне на хапка) => Хранопровод => Стомах (Първа химична обработка само на белтъците) => Дванадесетопръстник* (Първа химична обработка на мазнини и въглехидрати - Увеличаване на общата повърхност на мазнините посредством жлъчните киселини /холева и хенодезоксихолева/, Раздробяване на дългите полизахариди в по-къси полизахариди, Втора химична обработка на белтъците - раздробяване на още по-малки белтъчни молекули) => Тънко Черво (Последна химична обработка. Мазнините са разградени на глицерол, полизахаридите - на прости захари /глюкоза най-вече/, белтъците - на аминокиселини; Преминаване на малките молекули в кръвта през лигавицата на тънкото черво /всмукване/; Преминаване на несмляната храна в Дебелото черво) => Дебело черво (Гниене на несмлените храни посредством бактерии /образуване на газове/) => Анус (Предаване на несмляната храна от храносмилателната на водопроводната система).
*Дванадесетопръстник - Част от тънкото черво
Мнението беше редактирано от LDoeN на 30.04.11 18:54.
02.05.11
21:36
казано от Death__ на 30.04.11, 11:35:
Аз затова си ги плякам сурови...
...докато не откриеш чудото на салмонелата...