30.04.11
13:27
Здравейте на всички! Вече трети месец спазвам хранителен режим + зала и за този период съм качил 6 килограма.
Висок съм 1.90,тежах 60кг. преди да започна,а сега съм 66кг.Спазвам ВВД и следвам тази програма http://www.bb-team.org/workout/1291_kachvayte-masa-vednaga-sled-4-tata-sedmitsa#axzz1BKAnlLPB .Тези 5-6 килограма обаче ги бях покачил още първият месец..Предполагам се дължи на коренната промяна в режима ми,както и честата употреба на вода.В последните 2 месеца не съм качил почти нищо и предполагам това се дължи донякъде на хранителният ми режим.Направих си труда да сметна почти всичко и искам само няколко съвета за неговото подобряване.Ще копирам данните който аз съм си смятал и се надявам че някой ще обърне внимание и ще ги прегледа:
RMR= 66 + 904,2 + 940 - 129,2
RMR=1781
KB=1782 x 1,55
KB=2800+400
KB=3200
В-55%, Б-25%, М-20%
Въглехидрати
55% х 3200 = 1760 калории за деня.
1550:4 = 440гр. въглехидрати трябва да поемам всеки ден.
Протеин
25% х 3200 = 800 калории за деня.
800:4 = 200гр. протеин трябва да поемам всеки ден.
Мазнини
20% х 3200 = 640 калории за деня.
640:9 = 71гр. мазнини трябва да поемам всеки ден
Избирам да се храня по 6 пъти:
Въглехидрати - 440:6 = 73гр. на всяко ядене.
Протеин - 200:6 = 33гр. на всяко ядене.
Мазнини - 71:6 = 12гр. на ясяко ядене.
Начало на деня:
9:00 - 6 яйца(2 цели + 4 белтъка) + 150гр.овес + 100гр. прясно мляко=В:95гр. Б=30гр. М=13гр.
12:00 - 250гр. ориз със пилешко + 3 филии пълнозърнест хляб=В:90гр. Б:30гр. М=0гр.
12:00-17:00 - горе долу в тоя период съм на лекции и успявам най-много да вкарам 1 бургер с пилешко,който не мисля да смятам към менюто.
17:00 - 200гр. задушени картофи + 1 бутче/пържола + 3 филии пълнозърнест хляб = В:70гр. Б:30гр. М:0гр.
20:00 - 200гр. макарони със 100гр.сирене и масло = В:70гр. Б:0гр. М:25гр.
23:00 - 250гр. ориз с пилешко и 3 филии пълнозърнест хляб = В:90гр. Б:30гр. М=0гр.
24:00 - 250 грама извара с кофичка кисело мляко = В:0гр. Б:30гр. М:15гр.
Въглехидрати за деня = 415гр.=1660
Белтъчини за деня = 150гр.=600
Мазнини за деня = 53гр.=477
Общо 2737 Калории и то в най-добрия случай..което води до извода че излишъкът,който съм добавил уж като прием въобще не влиза в сметките :S.Това по-горе е режима,който спазвам последният месец и явно не е достатъчен.Знам,че е доста обемно като текст,но се надявам,че някой ще го прегледа и ще ми даде ценен съвет как да достигна желаните калории.
30.04.11
13:43
Всъщност казваш, че не смяташ бургера с месо, който ядеш по време на лекции т.е. баш си отиваш към 3100-3200, тъй като тези бургери обикновено не падат под 300 калории.
Иначе режима много ми харесва. Всички сметки излизат точно и не съм сигурен къде точно се крие причината. Имам обаче едно предположение (съответно въпрос)...Ориза, картофите и макароните в какво състояние ги мериш? Нали знаеш, че хранителните стойности за тези продукти са за 100гр. суров продукт. Т.е. 100гр. суров ориз има 80гр. въглехидрати. След като го свариш той става към 250гр., но въпреки това отново има 80гр. въглехидрати. Да не би тук да бъркаш нещо и така да ти липсват калории?
30.04.11
13:57
Значи ориза го готви майка ми всяка седмица и го слага в буркани около 500-600 грама.На хранене изяждам половината буркан=250 гр. трябва да се пада или поне така си мисля ;д.Обмислям да спре да слага пилешко в него ми да е само ориз с някакви зеленчуци примерно,а аз да си купувам готови бутчета/пържоли поотделно за да приемам повече белтъчини.Макароните са в пакети по 500/400гр. и като си ги варя слагам на око около 150гр.(зависи от пакета).Картофите ги взимам от топлата витрина-готови задушени картофи(едни такива големи и кръгли),като обмислям или да взимам 300-400 грама вече,или да си правя повече ориз и да ям само него като въглехидрат през седмицата,но съм чувал че е хубаво да има разнообразие?
30.04.11
14:14
Хмммм...мистерия. Излиза, че правилно си смяташ менюто. В такъв случай изникват други два варианта:
- изразходваш много повече енергия отколкото ти си мислиш.
- имаш много слабо усвояване на храната.
И в двата случая има едно решение - увеличи малко храната, но НЕ от белтъчини. Те са ти предостатъчно и сега. Евентуално мъничко мазнини или въглехидрати.
Всъщност има още един вариант. Купи си храносмилателни ензими. Всъщност точно така направи. Купи си ензими...може и някакви евтиняци като Mezym Forte и си вземи 2 блистера да кажем. Ще ти стигнат за 1 седмица. Не увеличавай храната, а в 3-4 от храненията взимай по 1-2 хапчета ензими. Ако започнеш да качваш, значи имаш лошо усвояване на храната. :)
Btw…имаш малка грешка. Не си сметнал протеина от сиренето.
И да те питам, понеже каза, че мериш макароните на око...всичко ли мериш на око? Има ли електронна везна? И все пак питай майка си колко суров ориз изварява. :)
30.04.11
14:49
Ориза го прави с 1кг. пилешко,500гр кафяв ориз и 300гр. моркови + 3 глави лук.Сложих от 3 до 5 дни спортна активност като в тях смятам 3те дни фитнес + час и нещо футбол в университета и допълнително баскетбол през свободното време(но не всяка седмица).Иначе ще гледам да ям малко повече хляб и някакви ядки можеш ли да ми препоръчаш?По-евтини с който ефективно да си набавям мазнини.Колкото до тези ензими,нали не са вредни?Бих могъл да ги взема от аптеката,надявам се не са много скъпи.Колкото до електронна везна нямам : ).Овеса и макароните ги следя на око,както и млякото.Просто не разполагам и не се сещам за друг начин,който да използвам.
30.04.11
15:29
Е, то се откриха доста дупки в режима. Значи има голяма вероятност твоето мерене на око да не струва :D Мисля, че това ти е грешката. Няма смисъл да си купуваш ензими. Просто увеличи храната. Ядки - всякакви. Всички са евтини...като изключвам бадеми, шам-фъстък и т.н. Едни обикновени фъстъци или орехи ще ти свършат чудна работа. :)
30.04.11
15:37
Не ме разбирай погрешно винаги слагам повече от колкото мисля,че е достатъчно : ).Дори съм сигурен,че ям доста повече овес от това,което съм посочил,но както и да е.Просто ще продължавам да го следвам с малко повечко храна и така.Мерси все пак за отделеното време : ).
30.04.11
15:42
Нищо не ти пречи и да си купиш ензими. Към 6-7лв. ще ти излезне Мезим Форте от аптеката и ще ти стигне за 7-10 дни. Не са вредни. Нищо няма да ти стане. Спомагат за по-добро усвояване на храната. Пробвай...може пък да помогнат. :) В крайна сметка всичко зависи от поетата енергия и изразходената. Ако теглото ти не мърда значи ядеш толкова колкото изразходваш. Ако ядеш повече от това няма как да не се качват килата. Та или не усвояваш храната, или тя не е достатъчна :)
30.04.11
16:00
О много съм зле братле..: ) Този режим който съм дал по-горе е подобрен вариант така да се каже...Старият ми режим имаше примерно 4 яйца,по-малко хляб,броях бургера като основно ядене и от 1 седмица ям редовно макарони..Извинявай че те измъчих да ми помагаш...Просто леко се пофилмирах :Д цяла сутрин с това се занимавам и съвсем забравих..Мерси много за помощта ти!