30.04.11
10:02
Здравейте отново! От доста време се чудя дали има проблем ако пийвам водичка повреме и след храненето, защото майка ми преди време ми беше казвала, че не е хубаво да се пие вода с храненето..Било добре час, час и половина след него..Какво ще кажете вие по този въпрос ? :)
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 30.04.11 10:15.
30.04.11
10:51
Съжелявам,че не прегледах преди да пиша,но сега вече,като прегледах мненията съм още по-озадачен..Мненията са 50 на 50 :X
30.04.11
11:16
Никакъв проблем няма, аз ако не пия вода докато се храня, ще се пръсна.
Ами в миналото лекарите не са препоръчвали вода по време на хранене.Смята се,че разрежда стомашните сокове и съдържащите се ензими в тях.Тяхната концентрация се понижава.В резултат се влошава химичната преработка на храната и усвояването и.
30.04.11
14:31
Съгласен съм с Миро. В подробности не знам, но общо взето знам, че намалаява усвояването на храната. Аз лично преди имах проблеми със стомаха и съм ходил доста по доктори, но съм запомнил 2 неща. Едното е, че водата трябва да се пие 30 минути преди и след хранене (макар, че аз съм постоянно жаден и не издържам чак толкова, но гледам поне 10 минути да са минали). Другото е, че на едно хранене не трябва да приемам повече от 500гр. храна и течности общо (и това не го спазвам, особено в период за маса :D). Но това разбира се го е казал за мен, вероятно за хора без никакви стомашни/храносмилателни проблеми не важи. :)
30.04.11
14:40
В блога на Любо Иванов имаше статия за водата, в която пишеше, че няма никакъв проблем да се пие вода когато и да е. Той самия казваше, че пие вода по време на хранене. До колко е вярно не знам, но съм по-склонен да вярвам на него, отколкото на джипитата :)
30.04.11
14:45
Наскоро четох изследване, че при режими с цел понижаване на тегло ако се приема по 500мл преди всяко хранене (не беше посочен интервал точен) хората смъкват доста повече, и това не е само заради това че ядат по-малко...
Пий колкото и когато ти се пие ...
Това, че не е добре да се пие вода по време на хранене е абсолютна глупост. Логично е !
30.04.11
21:34
Обикновено като пиеш вода поглъщаш и доста въздух и затова така да се каже те засища и издува и ядеш по-малко. Дали ще изпиеш чаша вода по време или 30мин. след ядене няма голяма разлика. Тя храната все там ще си седи, а водата не е като мазнините да обгръща храната и да забавя усвояването й. Слушай Rossi-то. Нейната логика я бива. :P
Ето го и казано от лекар - http://www.mayoclinic.com/health/digestion/AN01776 .
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 30.04.11 21:51.
01.05.11
11:11
Еееее добреее :) Аз попринцип повреме на хранене вода не пия,но след като се нахраня съм доста жаден обикновено :) Благодаря за съветите!
Мисля да последвам линка със съветите от гастроентеролога..А и да Prox ще слушаме съветите Роси какво да правим :P
Мнението беше редактирано от Младен Марков на 01.05.11 11:15.