02.05.11
16:05
Бих искал да попитам какъв е препоръчителният прием на риба седмично, който да покрива нуждите на организма от омега мастни киселини. Ако вземем за пример скумрията, тъй като нея най-често я консумирам, една риба на ден доколко задоволява нуждите на организма. Или може би 3-4 пъти седмично също би било достатъчно?
Ами доколкото съм чел,3-4 пъти мазна риба запокачване на мускулна маса,1-2 пъти седмично ако ще се чисти,но т’ва е много относително от общия калориен прием,пак може да се консумира 3-4 пъти мазна риба седмично и при чистене...
Иначе си имаше някви съотношение омега 3:6:9 (маи 3:6:6) части или нещо такова,но си мисля че това е чак вманиечено задълбочаване.
Не, аз не питам за покачване или сваляне на маса - там в въпрос на изчисления на калориите. Въпросът ми е по-скоро здравословно ориентиран, т.е. какво количество риба е оптимално да се приема за да може да се каже, че организмът си набавя необходимите омеги?
Ти май искаш да светиш като фенер в тъмното :D Съдържанието на мазнини в рибата се определя основно от сезона, в който е ловена, така че няма как да го приемаш за константа, а в различните сезони варира с много. Прясна скумрия вече не може да се намери и тук на морето (С редки изключения, когато я карат от Гърция) а замразената просто няма как да знаеш със сигурност дали е замразена есента или преди 20г. :D
02.05.11
16:42
#4
Според моето инфо, препоръчителната доза омега-3 е между 500мг. като минимум, и 1,5-2гр. като приемливо количество, а вече около 3-4гр. е горната граница.
При омега-6 пък няма препоръчителни стойности, а е по-важно съотношението с омега-3. Най-често срещано е съотношението омега-3:омега-6 = 1:3, но на много места се срещат препоръки от сорта на 1:4, 1:6 и дори 1:10. Аз мисля, че 1:3-4 е най-удачно.
В този ред на мисли, гореспоменатата скумрия съдържа 2,6гр. омега-3 и 200мг. омега-6 на 100гр. суров продукт.
http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4072/2
Риба тон пък съдържа 1,3гр. омега-3 и 50мг. омега-6 на 100гр. суров продукт.
http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4143/2
На всички е ясно, че рибата е богата на омега-3, но така се постига много лошо съотношение с омега-6, които се явяват в дефицит. Тях пък можем да си ги набавим чрез птиче месо, яйца, авокадо, ядки, зърнени/житни храни, зеленчукови масла, ленено масло, соя, слънчогледово масло, царевично масло и т.н.
Та това е...100-200гр. риба на ден е достатъчно, а чрез останалите продукти си набавяме омега-6 в подходящо съотношение.
Ето и две статии на BB-Team:
http://www.bb-team.org/articles/2257_omega-3-esentsialni-mastni-kiselini-omega-3-emk#axzz1L59ijcrx
http://www.bb-team.org/articles/2261_omega-6-esentsialni-mastni-kiselini-omega-6-emk#axzz1L59ijcrx
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 02.05.11 16:44.