03.05.11
00:24
Здравейте,
днес ми се случи една странна случка и затова реших да я споделя с хора, които са по-запознати в сферата на диетите и хранителните добавки от мен.
Миналата седмица направих една обиколка на спортното изложение пред НДК и вниманието ми се спря на една лелка, която измерваше мазнините в тялото с някакъв странен уред приличащ на голям джойстик от Xbox. Въведе ми височината, телгото и годините и ми даде да подържа тази странна джаджа с изправени ръце за няколко секунди, след което се появи някакъв резултат в цифри, които не ми беше много ясно какво означават. Та според тези цифри и някаква таблица съм бил малко над нормата за мазнини в тялото. Нищо ново за мен, това си го знаех от доста време и от тогава се опитвам да си намеря диетолог, да ми направи една правилна индивидуална диета, за чистене на мазнини и качване на мускулна маса. Заговорихме се с жената, каза ми че има клуб за правилно хранене и ми даде талонче за безплатна по-точна диагностика. Та чухме се по телефона днес с нея и си уговорихме час за среща. Интересното беше, че на талончето нямаше адрес, само една проста карта, където обозначаваше грубо местоположението на този “клуб”. Отидох на посоченото място - ул. Цар Петър, на гърба на една сравнително нова кооперация - не е на видно място а и нямаше никакво означение, че това е някакъв клуб или каквото и да е. Та тази жена ме помоли да се събуя бос и да стъпя на един кантар пак за няколко секунди. Отново ми въведе, височина и години. След малко излезна резултат, в проценти на мускулна маса, мазнини, костна структура и калории на ден, които тялото ми изразходва в покой и които пак, бяха сравнително точни според мен. След което започна да ги попълва в един лист и да ми казва в какви норми съм и какво мога да подобря. След това започна да ми задава въпроси към една анкета - общи работи, с какво се храня, колко часа спя и т.н. но и едни от първите въпроси бяха, какво работя и по-колко лв. на месец давам за храна и хранителни добавки. След като завържихме анкетата и обясних, че на мен най-вече ми трябва правилна диета на хранене и ако може да ми направи такава. Но вместо да ми отговори нещо по-конкретно, тя ми извади няколко хранителни добавки - протеин, чай за отслабване и някаква алое напитка пак за чистене. Не успях да запомня марката на тези продукти, но си спомням, че бяха или чешко или полско производство. Протеинът беше около 60 лв. за килограм и това не толкова зле, но чаят и алоето си бяха доста скъпи - към 80 лв. едното за около месец. Та с тези продукти съм щял да имам много добри резултати, а диетата щяла да бъде безплатна към тях и консултациите и другите измервания също.
Тук вече работата ми стана малко вмирисана и затова се разбрахме да се чуем след празниците.
И така, какво мислите за цялото това нещо? Поне на мен ми се струва доста шано, цялата тази схема, но все пак искам да видя какво мислят и по-запознати хора.
Няма нищо странно,в България мошенниици на всеки ъгъл.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 03.05.11 02:16.
Добре, че не си се подлъгал да си ги купиш тези неща. То може и да има ефект, незнам, но 80 лв за чай ще дам знаеш ли кога .... :X
Щом искаш да свалиш излишните мазнини , само с тренировка и диета (под диета имам предвид правилното хранене, а не да гладуваш) ще стане, аз на чайове и такива простотии не вярвам, пак казвам, че може би има някакъв ефект от тях, но аз никога не бих си купил. Потърси из сайта има много добри статии за тренировки и диети или може да се обърнеш към фитнес инструктура в твоята зала ;)
03.05.11
09:05
Същите продукти сигурно ще ги намериш и на половин цена из сайтовете. Поне е ставало въпрос за протеин, зелен чай, а не революционни продукти от сорта на витаслим и акай бери... Т.е. неща, които е доказано, че действат, стига да знаеш какво да очакваш от тях (което не е много само по себе си). Цената е абсурдна обаче. Не знам какъв точно е случаят ти и най-малкото колко килограми имаш да сваляш, по думите съдя, че не много. Мисля, че можеш да постигнеш желаното и без да прибягваш до диетолог. Има достатъчно теми в раздела “Мъжки дневници”, има и хора, чиито цели съвпадат с твоите. Разгледай ги, състави си някакво примерно меню и пусни тема да го обсъждаме.
03.05.11
09:18
Жената може и да е компетентна, знае ли човек, но в случая явно иска да пробута продукти, които всъщност няма как да знаем точно какви са, защото и ти самият не знаеш. Чаят и алоето нищо не пречи да са по 80лв. всяко, ако са извлечени от изчезващ вид растение. :D
В крайна сметка наистина намирисва на леко мошеничество. Примерно алоето за какво ти е? С него се лекуват изгаряния, порязвания и охлузвания, влиза в състава на различни разкрасяващи продукти. Нищо общо с наднорменото тегло. Чаят...какъвто ще да е, 80лв. е безумие. Някои видове чай имат място в хранителните режими за отслабване, но никой от тях не струва 80лв.
По-добре не се връщай при таз женица. Явно иска да си продаде продуктите, ще ти бутне някой неефективен хранителен режим колкото да ти хвърли пясък в очите и....
А хранителен режим и сам можеш да си направиш и сам можеш да се вкараш в релси. Стига желание да имаш. Можеш да започнеш с прочитане на тези линкове, пък по-натам, ако имаш желание ще му мислим:
http://www.bb-team.org/articles/1466_mini-gid-za-dietite-pri-novatsi#axzz1KdtPvDM9
http://www.bb-team.org/articles/1463_mini-gid-za-trenirovkite-pri-novatsi#axzz1KdtPvDM9
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51874
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/52828
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.05.11 09:19.
03.05.11
10:19
Аз също попаднах на тази жена на изложението и хванах Джойстика уж да ми мери телесните мазнини ,но все пак аз си ги бях мерил и преди това доста по точно и се получи че съм на 13% ,а този уред ме изкара че съм на 17% което е безумие :Д,а относно тези добавки това са някакви боклуци като тея Herbal Life дето ги затвориха това е нещо подобно
03.05.11
10:27
Измерила ти ги е с устройство разчитащо на електрическо съпротивление, вероятно на фирма OMRON. Има статия за измерването на мазнините от този тип, до тук добре. Останалото е другата част - това си е стара стратегия за пазаруване на клиенти от търговците разчитащи на остарели дистрибуторски практики още от преди 10-12 години.
Фирмите няма да коментирам - няма лошо, някои от тях са с добри продукти, но цените са изкривени по търговската верига, затова тези практики разчитат на хора без търговски нюх и липса на спортно/здравно образование, които да впечатлят с 10-12 заучени реплики. Идеята е хубава - да се развива пазара на здравословен живот, просто методите не са правилните. Още повече тегло в норма за средният разносен търговец не е тегло във фитнес форма. И тук има едно разминаване между продадени реални очаквания и реални възможности за изпълнение на желанието на клиента.
03.05.11
12:32
Добре че не ти е набутала “Herbal life” :D :D
03.05.11
14:06
^ баш тези си бяха. Сега се поразтърсих малко из нета.
Благодаря за коментарите и съветите. Ще разгледам по-подробно форума и ще се опитам да си направя самостоятелна диета.
Исках да се допитам до професионалист все пак (но явно няма да е тази лелка), защото преди 3 години направих една НВД за около 3 месеца и от 84 кг. свалих до 67. Направо се стопих, загубих доста мускулна маса. Целта ми беше най-вече да стопя мазнините около корема и паласките, но и така не получих желания резултат.
Сега съм 80 кг. и 178 см. височина От 1 месец спазвам следната диета - разделям протеин от въглехидрати. 2 дена се храня основно с месо,салати,яйце и млечни продукти - 2 дена с храни богати на въглехидрати (ориз, картофи, спагети) и плодове. Спортувам активно, главно лостове/успоредка и бокс. Ходя да тичам поне 3 пъти седмично и по-рядко малко на фитнес. Засега съм доволен от този режим, но не съм на 100% сигурен дали е правилен.
03.05.11
14:51
казано от Филип Буцев на 03.05.11, 10:19:
Аз също попаднах на тази жена на изложението и хванах Джойстика уж да ми мери телесните мазнини ,но все пак аз си ги бях мерил и преди това доста по точно и се получи че съм на 13% ,а този уред ме изкара че съм на 17% което е безумие :Д,а относно тези добавки това са някакви боклуци като тея Herbal Life дето ги затвориха това е нещо подобно
Вероятно са те измерили с калипер преди това. От снимките ти “окометърът” ( :D ) ми ми казва, че с калипер вероятно са те изкарали 13%.
Измерването с био-импеданс (какъвто е случая в тази тема) обикновено дава около 6 единици (+/- 2) единици над измерванията с калипер. Кое от двете е по-точно, може да се каже само ако в същия момент изгорим измерения човек в калориметър. А това, доколкото ми е известно, е забранено в повечето държави по света :D
Така че - на този етап е важно не измерването като абсолютна стойност, а промяната в стойностите с течение на времето.
поздрави
П.П. до автора на темата - приложил си правилото “три пъти мисли, един път купи”, което в повечето случаи работи доста добре. Това, което не работи добре, е правилото “три пъти купи, един път мисли” :) И все пак - благодарение на него съществуват толкова магазини за дамски обувки и дрехи като цяло :)
03.05.11
15:15
И аз вчера попаднах на будка във варненската спортна зала с надписи за безплатно измерване процент мазнини и пр. изследвания. Само че освен тях имаше снимки на няколко продукта с алое, и страничка от вестник с платена статия за продуктите. Ясна работата... честно казано, леко се съблазних да се възползвам от опцията безплатно измерване на мазнините, естествено, без каквито и да е покупки. Определено обаче е десетки пъти по-добре да отслабнеш с разумен хранителен и спортен режим, отколкото с добавки като Хербалайф... макар че реално не мога да кажа за тях лоши неща - преди години, след първото раждане, свалих много килограми с техните продукти. Като се върна в миналото си правя сметката, че съм замествала едно хранене с протеинов шейк, препоръката за вечеря протеин+зеленчуци също е била добра, както и тази да пия много вода. Вероятно в добавките е имало и нещичко за горене на мазнини... Определено сега бих предпочела сама да реша дали и кога да пия протеин, л-карнитин, какво и кога да ям... Тези програми са добри за дебели, мързеливи и необразовани женици (па и мъжища), които приемат всичко на доверие и слушат и изпълняват безпрекословно. Ако аз слушам някой безпрекословно, то ще е специалист с огромен опит, който е направил конкретната програма специално за мен. И пак ще питам кое защо е :)
Всъщност Herbalife не са затворени в БГ. Просто нямаха официално представителство тук и след данданията покрай тях, вече имат. Това, което не ми допада в протеиновите им шейкове са овкусителите и ароматизаторите. Иначе като останало съдържание са ОК.
03.05.11
17:13
казано от badsector на 03.05.11, 16:01:
Всъщност Herbalife не са затворени в БГ. Просто нямаха официално представителство тук и след данданията покрай тях, вече имат. Това, което не ми допада в протеиновите им шейкове са овкусителите и ароматизаторите. Иначе като останало съдържание са ОК.
Хербалите са баш майстори ;)
Техните цени са ненадминати :)
03.05.11
18:08
Herbal life :D :D Добре че си се измъкнал без да купиш нищо. Иначе те са толкова долни, че карат и собсвените си дистрибутори задължително да закупуват, за себе си, месечна бройка от определени продукти. И както каза bgtrener от техните цени само стрес можеш да си докараш