02.05.11
20:40
Здравейте.Попитах дали вече може поне с гирите да тренирам и разбрах че може.Та въпросът ми е ако тренирам ръце,гръб,гърди,ще правя наклони в страни-това ще попречи ли нещо на растежа ми?И също така колко дена в седмицата да тренирам(като правя и набирания,лицеви опори и т.н) :)
Евала за ника. Само заради него ти отговарям:
Нищо, свързано с фитнес няма да навреди на растежа ти. Няма да ти се набият ставите. Няма да ти се изтъркат междупрешленните дискове. Няма да ти се скъсят костите.
Ето ти пример: Ако можеш да се “скъсиш” при бутащи упражнения, то при дърпащите няма ли да пораснеш наново?
Интересно ми е, когато се занимавах с кйокушин-кай, категориите бяха по тегло, не по ръст. Заради спорта ли се притесняваш от спад на височина или си жертва на бабините клишета (нищо вярно няма в тях)?
А ако се водиш от идеята за спортове за високи (баскетбол, волейбол) и за ниски спортове (борба). Всичко си е ген, а генът е благоприятствал развитието на спортистите в начинанието им.
В даскалото ни събираха за отбор по волейбол, защото бяхме високи. А не бяхме високи, защото ще тренираме волейбол, ама на някои ни помогна.
03.05.11
16:15
НА тази възраст ще го забави(гарантирано от много професионалисти)
И не заради спорта а заради това че искам нормален растеж:)
04.05.11
09:32
казано от kyokushin forever на 03.05.11, 16:15:
НА тази възраст ще го забави(гарантирано от много професионалисти)
И не заради спорта а заради това че искам нормален растеж:)
:D
брат ми беше на 15 (или 17 беше?) като започна да кляка с щанга. Междувременно играеше като вратар за Ботев (Пд) и всяка година играеха финали и полуфинали за Купата на България. Всички “специалисти” го убеждаваха, че клековете ще му спрат растежа. Не само, че качи още сантиметри в последствие, ами качи и отскок, експлозивен стар, стабилност и т.н.
поздрави
П.П. междувременно се сетих за още няколко подобни случая от практиката му, но ще стане прекалено дълъг пост
04.05.11
11:44
казано от Лазар Радков на 04.05.11, 09:32:
Не само, че качи още сантиметри в последствие, ами качи и отскок, експлозивен стар, стабилност
Като говорим за отскок, хората с най-добър отскок които познавам, са щангисти. Направо са ме изумявали с постиженията си!
Мнението беше редактирано от Владимир Караиванов на 04.05.11 11:44.
04.05.11
12:06
Междувременно хванах другото вратарче на скайпа:
[11:16:31] Strength & Conditioning: Ванка
[11:16:36] Strength & Conditioning: ние като почнахме да вдигаме щанги с теб
[11:16:41] Strength & Conditioning: след това порасна ли още на височина?
[11:17:11] Oliver “Titan” Kahn: da bate La4o
[11:17:24] Oliver “Titan” Kahn: daje sega sum nqkade 4 cm po-visok
[11:17:26] Oliver “Titan” Kahn: :)
[11:18:13] Oliver “Titan” Kahn: ne sum spiral da rasta
04.05.11
19:53
Ми сички :D
Е не направо с фитнес почвам на 14 ся само с гирите
Та попитах колко дена в седмицата да тренирам,ще включа и врат :)
04.05.11
19:55
А и 15 камо ли 17 са достатъчни за тяги и т.н :)
Мнението беше редактирано от TonsOfDamage на 04.05.11 20:08.