29.04.11
15:54
Нещо след 1-цата тяга на 130 миналата седмица, почна да ме боли средата на гърба като правя тяга. Ето тая част, дет е О-то.
\ | /
\ | /
\ O /
\ | /
\ | /
\ /
Дано схващате фалшивата графика :)
Дали ше отшумее ако спра тягата за 2-3 седмици ? На лекар да ходя ли или първо да изчакам некоя седмица ?
29.04.11
16:42
Кинезитерапия.
29.04.11
18:36
Лекаря никога не е излишен. Ходи да те види. И като правиш единици е хубаво да си 100% сигурен в техниката си иначе...контузия, както най-вероятно се е случило с теб. А с лекар или без, спирай да товариш гърба, за да не стане по-лошо. ;)
29.04.11
22:47
Добре, а да ли ше ми струва нещо ? Смисъл то се взима направление и след това се ходи при лекаря, така ли ?
Ами,поискай направление.А пък ако ти даде.Или ще чакаш до другия месец.Още не си готов за такива тежести.В смисъл може да имаш сила и да ги вдигаш,обаче гърбът ти още не е свикнал.Може да получиш и дискова херния,ако е около гръбначния стълб болката.Може и само мускул да си разтеглил.Трябва се внимава и по-бавно да се увеличават тежестите.
30.04.11
18:06
Мисля, че прешлена ме боли. Като го натисна с пръста сякаш щрака и боли ;/
казано от Dique на 30.04.11, 18:06:
Мисля, че прешлена ме боли. Като го натисна с пръста сякаш щрака и боли ;/
Добре дошъл в клуба! Обикновено причината не е в прешлена, а в хрущялния диск между два съседни прешлена. Иди на лекар, докато е време - да те видят, да преценят дали е обратимо увреждането, за да можеш после да си правиш сметка как и дали да тренираш.
30.04.11
20:07
В понеделник отивам да си търся направление. Ортопед ли се води лекарят, който се занимава с това ?
Сериозно съм се наплашил и май ше се откажа от тягата завинаги -.-’
Прегледах някои медицински статии в нета и оплакването може да е по-невинно.Например разтегляне на мускули и разни връзки около самите прешлени.Разбира се има и по-тежки случаи с травми на дисковете.При гръбначни травми препоръчват обездвижване на твърдо легло.Противовъзпалителни средства и противосмазматични.Компреси със студено или топло според случая.Но всичко което правиш и вземаш е желателно по препоръка или със съгласие на джипито поне да бъде.А ортопедът ще направи оглед на гръбнака и прешлените.Може да е нещо дребно,но със сигурност ще караш без тяга известно време.Може да им кажеш,че си вдигал нещо тежко у вас,мебели,други неща,да не ти се нахвърлят докторите :)
01.05.11
14:53
Иначе дори не съм сигурен, че е от тягата.. миналия петък правих макса, а след това в неделята носих едни дърва на балкана, дет беяха доста тежки.. Не знам, ама със сигурност ше кажа, че е от дървата хД Само дано не ми забрани тренировките, че ше се гръмна >.< ако требва само корем и ръце ше права :С
Те 98 % от лекарите нямат търпение да кажат да спреш тренировките и започнеш с алкохола и цигарите, понеже са полезни :D
02.05.11
00:05
Казаха ми, че тоя лекар е един от най добрите в благоевградска област, па ше видим :р
02.05.11
18:21
Утре ше ми правят снимка -.-’
03.05.11
14:03
Деформиран а.к.а. смачкан прешлен в следствие на тежък физически труд. Забранено ми е до живот да правя упражнения, които товарят гръбнака (мечка, тяга, клек, гребане, кво ли още не). Официално съм половин човек.
Ц-ц-ц, половин човек...я горе главата!
Това ли точно е диагнозата - “смачкан прешлен”??? Каква снимка ти правиха?
03.05.11
14:54
За такива крайни диагнози си заслужава човек да потърси 2-ро и 3-то мнение (от личен опит говоря).
И аз като Инис да питам - каква е снимката - рентген или ЯМР?
Не се отчайвай отрано ами разкажи какво става и потърси още няколко лекарски мнения!
03.05.11
15:20
Рентенг. Диагнозата не я запомних, ма общо взето тва е резултата в/у прешлена. Има още 1 ортопед в Сандански и ше се постарая тия дни да отида и до него..
@Инис още от малък фитнеса ми е бил страст, имал съм различни цели, ма последната половин година сяка тренировка ми е била рай с клек и тяга, и ся не мога да ги правя НИКОГА.
03.05.11
15:44
Писах отговор и ми заби браузъра.
Направих скрийшот и съм атачнал под поста :)
03.05.11
16:01
С рентген - да. Какво е тва ЯМР ? Не искам да звуча като индиянец като отида утре при другия лекар хД
03.05.11
16:13
казано от Dique на 03.05.11, 16:01:
С рентген - да. Какво е тва ЯМР ? Не искам да звуча като индиянец като отида утре при другия лекар хД
ЯРМ = ядрено магнитен резонанс
Иди при другия лекар. Ако трябва, иди и при трети.
Не се учудвай, ако всеки ти каже нещо различно - често се получава така. По-важното е в случая е кой какво решение ще ти даде и ти кое ще избереше (или съответно - няма да избереш).
Успех
03.05.11
16:20
Само като прочетох съкращението имам предчувствие, че нема такова чудо в Сандански, нито трети ортопед.
Ако проблема беше просто да не вдигам тежко, нямаше да го спазвам, ама на 110 тяга всеедно нож ми забиват в гърба, при първите 10см от движениетп ;/
Няма в Сандански ЯМР. Има в София, но може би вече и в Благоевград. Първо отиди при личния си лекар и искай да ти даде направление за ЯМР, иначе ще ти струва скъпо.
А може засега и да не ходиш повече на лекар. Почивай 10 дена без изобщо да тренираш. След това пробвай една съвсем лека тренировка без дърпащи и теглещи упражнения. Ако почувстваш болка в гърба, спираш на момента и почиваш още 10 дена и пак пробваш. Ако няма болка при леката тренировка постепенно си вдигаш натоварванията в следващите тренировки, но избягваш всякакви дърпащи и теглещи упражнения за гръб за един месец поне (също клек и тяга). След това може да добавиш само набирания за около още един месец към другите упражнения. След това ако си добре, след 2-3 месеца може постепенно да се върнеш към нормалните си тренировки. Не се панирай излишно. Още си на 17 г и организма ти ще се възстанови без проблем.
Но ще е хубаво и да слушаш какво те съветват хората. Щото имам едно чувство, че обикновено питаш, но не изпълняваш :)
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 03.05.11 17:35.
@Dique, няма такова нещо като “никога”.
Виж за ЯМР с направление, защото иначе е ок. 250 лв., мисля. Потърси и второ мнение, както споменаха колегите по - горе. Вслушай се в това, което са ти написали. За тия неща непременно трябва да се погрижиш по най - добрия начин.
Засега почивай, точно както ти каза Светослав.
С гръбначни травми само във форума сме една камара народ.
И на всички са ни забранили да клякаме и да дърпаме, а повечето си го правим без проблем, СЛЕД като сме си дали достатъчно време за почивка. Тъй че прояви разум и почивай сега от тия упражнения - не да си правиш експерименти от типа: “Я да видя на 110 тяга ще ме боли ли!”. Ами ще те боли, да, контузил си се миналата седмица, ти какво очакваше?!
Можеш за собствено успокоение догодина да си направиш още един ЯМР, за да се успокоиш, че тренировките не са ти влошили състоянието и така...
Не е толкова страшно, просто се пази повече. Цял човек ще си : )
03.05.11
19:59
Мерси за окуражаването.
@Светослав - кооооое не изпълнявам ? Утре отивам на втория лекар, а лятната ваканция като имам възможност отивам до Благоевград при другите “специалисти”.
@Инис - доктора ми каза, че мога да се набирам, така че не мисля, че ше са проблем всички дърпащи упражнения. Цаката е да не се натоварват прешлените х.Х
За сега спирам всякакви тежки упражнения освен лега. Почвам с кофички, набирания, лежанки, лежанки с дъмбели, по такива семпли неща и нататък ше видим как ше бъде. Дали лег пресата ше ми пречи ?
Ако ще и на 100 лекари да отиде,рентгеновата снимка не може да бъде променена.Всички до един ще гледат точно тая снимка.Друг е въпросът доколко правилно е разчетена и разтълкувана.Но по принцип рентгенолозите са много опитни лекари с набито око.Смачкан прешлен е прекалено сериозно нещо за да слуша съветите на Светослав.Сега Дике трябва да търси опитен лекар с голям стаж,не толкова за да му каже какво му е.А за да започне бързо лечение,което да възстанови повреденото.И най-важни за възстановяването от една травма са точно първите дни,всичко да тръгне в правилната посока.Понеже има още 3 до 5 години за растеж на костите,това може би ще помогне да се оправят нещата.Трябва да си намери добър ортопед-травматолог или спортен травматолог.Но за да получи добро лечение е най-добре да има максимално точна диагноза и ако получи направление,може да си направи ЯМР.След това получените изображения може да показва на всеки специалист.
Той сега не може да прави нищо на скрипците,раменните преси товарят гръбнака,лежанките с дъмбели изискват да вдигаш тежките дъмбели до начално положение,при набиранията с лостове после трябва да отскочи когато са високи и това ще води до сътресение и вторична травма на гръбнака. Легпресата също товари.Може би само бедреното разгъване и сгъване на краката донякъде не натоварва.Почти всичко друго товари.
03.05.11
22:26
Лечение ? Той лекаря каза, че нямало лечение, а просто требвало да си чакам да отмине болката (или да не отмине) и съм щял да си остана така......................................... Ше видим утре другия какво ше каже :(
03.05.11
23:48
Смятам, че това ще ти даде добра храна за размисъл: A Ballsy Approach to Injuries
поздрави
04.05.11
11:27
Четох го още в деня, в който излезе. Редовен посетител съм на т-нейшън :Р Човекът се е контузвал много път, ама винаги са били мускули, а мойто е кост :/ единствено това ме притеснява. Днес бех до личния и се оказа, че мога да вземам само по 1 направление на 3 месеца........... Не знам днес с каква мотивация ше отида на фитнес
Ами не ходи. Дай си минимум 10 дена пълна почивка. След това ти написах какво да правиш. Сега разбра ли защо ти казах, че много питаш, а не изпълняваш? Имаш един гръбначен стълб. Ако сега не спреш и не си починеш, после може и изобщо да не тренираш никога повече. Понякога е хубаво човек да се вслуша в съветите на тези, които имат повече опит и да забрави за тийнейджърското си самочувствие. Надявам се този път да си разбрал.
04.05.11
12:08
Добре, спирам с фитнеса. Ше отида пак, чак на 16-ти този месец, пък да видим.
казано от Dique на 04.05.11, 12:08:
Добре, спирам с фитнеса. Ше отида пак, чак на 16-ти този месец, пък да видим.
И гледай на 16-ти тренировката да е лека, ама МНОГО лека и без никакви упражнения или ДВИЖЕНИЯ, които товарят/усукват гърба. Ако се появи болка, спираш и почиваш още 10 дена. И така докато можеш да направиш лека тренировка без болка. И след това един-два месеца без упражнения за гръб. Чак след това ако вече си чувстваш гърба по-здрав можеш да почнеш да правиш набирания.
Ако се вслушаш се надявам до края на лятото да си в състояние да тренираш нормално. Ако се изкушиш да избързаш може да се възтановяваш с години.
П.С. И ако можеш за около месец, намали или спри консумацията на месо.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 04.05.11 12:25.
04.05.11
12:25
Да се надяваме да се оправям бързо, че отдавна ми е мечта да ида некъде на състезание по тяга..... Майката на един приятел работи в болницата и се познава с тоя лекар, та довечера ше я питам да говори с него, дали ше може нещо операция да се направи или каквото и да е, че направо...
Забрави за всякакви операции. Вече си нетърпелив и бързаш като “теле пред майка си” :) Нямаш нужда от операция на 17 години.
Ножа е последното средство ако всички други са изчерпани.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 04.05.11 12:36.
Ммм,недей да рискуваш с фитнес при неизясненото ти положение,че не знаеш какво може да ти се случи.Да не се усложнят нещата.Прегледах някои материали в нета.При по-сериозни травми може да се получи притискане на гръбначния мозък.Което може да е опасно.За добра диагноза трябва да имаш снимки в 2 проекции под различен ъгъл.В много случаи след това правят КТ-компютърна томография(скенер)за изясняване на състоянието.А тя е доста натоварваща с рентгеново лъчение.Магнитният резонанс,който е безвреден го използват предимно за проблеми с гръбначния мозък и меки тъкани около гръбнака.До преди 10 години приемаха в болница за извършване на изследвания и поставяне на точна диагноза.Сега силно ограничиха тези приеми. Може би трябва да говориш с джипито си или ортопеда,могат ли да те изпратят в някое ортопедично отделение на някоя модерна клиника (може би в София или друг голям град) за да ти направят цялостно изследване.Да ти поставят точна диагноза и ти предложат следващи мерки.За хирургията,в някои случаи поставят фиксиращи щифтове и винтове за правилно заздравяване,но не знам кога и в кои случаи се използва това нещо.Има си и неврохирурзи.Някои правят операции на главата,други при травми на гръбнака.Но в повечето случаи изглежда се разчита на неоперативно лечение, на естественото възстановяване на организма.Пълно или частично.
казано от usgsus на 04.05.11, 17:54:
Svetoslav за леката тренировка ясно, ама месото защо? :)
Токсините, които се съдържат в месото се отлагат в ставите и хрущалите. Така че е добре да се намали или спре месото за известно време. По-бързо се възстановяват подобни травми.
06.05.11
00:09
И без това не съм ял месо от сума време. Прекалено съм обезпаричен за месо на тоя етап :/. Почна да ми призлява от скука, та направих 12 повторения тяга с една туба 10литра.