21.04.11
21:29
Хайде тук всеки да сподели колко бърпита(с лицева) прави за една минута...
Моят първи опит е 31бр.
21.04.11
21:44
31.. добра бройка е ;) Аз до няколко дена ще пробвам 100 бърпита (лицева) и набирания.
Мнението беше редактирано от Ачо на 21.04.11 21:45.
22.04.11
09:15
С пълен скок и изправени ръце ли ги броим или само лицева и изправяне?
Със скок и пляскане с ръце над глава. При скока не се изисква определена височина, важното е да се заключи таза (трябва да си изправен във въздуха). Това е критерия, за да изпълниш пълното движение.
Първия път, когато правих бърпи беше и теста- 21- със скок и пляскане. Като за желе бива...
22.04.11
09:38
Благодаря. Аз бях стигнал 20 за 40 секунди, но без да пляскам над главата, а само с вдигнати ръце. Ще се пробвам така за минута.
01.05.11
18:11
24 brps. Втора тренировка с бърпита. Пука ми.. :D
казано от Калоян Цонев на 01.05.11, 18:11:
Айде и един бърпи майл за трета и си готов 8-) (giggle)
п.с. Сериозно...ако го направиш това...съм сигурен че ще си единствения в света.
Мнението беше редактирано от Valleri на 01.05.11 18:26.
казано от valerious на 01.05.11, 18:25:
казано от Калоян Цонев на 01.05.11, 18:11:
Айде и един бърпи майл за трета и си готов 8-) (giggle)
п.с. Сериозно...ако го направиш това...съм сигурен че ще си единствения в света.
Кажете коя е била първата тренировка с burpee и ще стана първият в света :)
01.05.11
19:38
Death by Burpees е била първата ;)
Оооо да. Обещавам ви за рождения ми ден 23 юни ще го направя :)
Мнението беше редактирано от Никола Д на 02.05.11 16:04.
Абе 16….ония ден подскача като заек с пудовката и сега ми казваш че си направил само 16…не вярвам :Д Постарай се повече, все пак е само минута :)
02.05.11
19:10
казано от valerious на 02.05.11, 18:58:
Постарай се повече, все пак е само минута :)
Точно затова тоя комплекс ми превлече окото :D
Аз мисля всяка седмица да отделям по 1 МИНУТА за него ;) haxhxa :D
казано от valerious на 02.05.11, 18:58:
Абе 16….ония ден подскача като заек с пудовката и сега ми казваш че си направил само 16…не вярвам :Д Постарай се повече, все пак е само минута :)
Верно така подскачаше! Отприщи СИЛАТА и леко полудя - докато останалите се гърчеха с последни сили, наш Миленчо си подскача с пудовката и я вдига само с палци над главата, като завършващо движение на хай пул (!?!)... Не можем да го кротнем...
03.05.11
20:56
какво ще кажете за бърпити с тройка лицеви.
03.05.11
21:00
казано от valerious на 22.04.11, 09:32:
Със скок и пляскане с ръце над глава. При скока не се изисква определена височина, важното е да се заключи таза (трябва да си изправен във въздуха). Това е критерия, за да изпълниш пълното движение.
“критериите” във “кросфита” са пълна измишльотина.всеки тук може да хване по азбучен ред да пренапише всички “критерии” и ето ти миродавност
изтласкването трябва да е на макс.както лицевата да е по-бавно надолу и рязко нагоре и т.н.
Мнението беше редактирано от donsir на 03.05.11 21:03.
Xexe благодаря за надъхването :) Но наистина толкова мога, че дори трябваше да почина 2-3 сек за последното, 16то бърпи. Лицевите опори са ми слаба част, подскока ми е лек.
Относно тренировката, ще се постарая да не се повтаря, че имам някакво “усещане” в кръста, но като съм изморен не мога да бъда разумен и се случва да изгубя контрол :D
03.05.11
23:54
синтактично претупване вследствие на бързане,за сметка на смисъл изискващ леко асоциативно логическо мислене. ... добра сметка,стига да можеш да смяташ.
казано от ex ungue leonem на 03.05.11, 21:00:
“критериите” във “кросфита” са пълна измишльотина.всеки тук може да хване по азбучен ред да пренапише всички “критерии” и ето ти миродавност
изтласкването трябва да е на макс.както лицевата да е по-бавно надолу и рязко нагоре и т.н.
Лъвчо,
Изглежда си от Варна, защо не дойдеш на следващата тренировка с групата, можем да обсъдим критериите в КросФит.
Отностно стандарта за бърпи, описаното от Valerious са състезателните изисквания за CrossFit Games. Ти ако държиш, прави ги с 3, 5 или 10 лицеви опори. Просто за информация - “Burpee” (a.k.a. squat thruster) не е измислено от Кросфит, а има интересна история, започваща според някои източници още през гражданската война в САЩ. Има различни вариации и често се включва в комплекси в комбинация с други движения и различни видове скокове.
04.05.11
14:17
казано от Vic на 04.05.11, 08:16:
казано от ex ungue leonem на 03.05.11, 21:00:
изтласкването трябва да е на макс.както лицевата да е по-бавно надолу и рязко нагоре и т.н.Лъвчо,
Изглежда си от Варна, защо не дойдеш на следващата тренировка с групата, можем да обсъдим критериите в КросФит.
Отностно стандарта за бърпи, описаното от Valerious са състезателните изисквания за CrossFit Games. Ти ако държиш, прави ги с 3, 5 или 10 лицеви опори. Просто за информация - “Burpee” (a.k.a. squat thruster) не е измислено от Кросфит, а има интересна история, започваща според някои източници още през гражданската война в САЩ. Има различни вариации и често се включва в комплекси в комбинация с други движения и различни видове скокове.
нямах за цел да се представям за “лъвчо”,нито никът значи това :)
и второ,без да искам да се подценявам,но като гледам какви зарибени форумци има тук е много вероятно доста от вас да са в по-добра физическа форма.
разговорът отива малко към темата “За и Против Кросфита.. “,но идеята ми беше,че е по добре вместо 100 бърпита по някакви си псевдо критерии,за да може да се суетите по форумите кой колко за колко,е по добре 20,но “мъжката” направени.
иначе “бърпитите” не от гражданската война в САЩ (което отново звучи по кросфитърски смешно) ами може и през Пелопонеските войни да са ги правили...
Доколкото разбрах по многобройните ти постове за тея бърпита с 3 лицеви, “мъжко бърпи’ е това, с възможно най-много лицеви.......
(wave) Яко.....като сериика лицеви с почивка между тях да се изправиш? (y)
Та...вместо да знаеш много се поинтересувай повече....правилата са точни и ясни...едно бърпи е - удряш гърдите долу, изправяш се.....ако искаш и 5 лицеви прави докато си долу...по мъжки...като се изправиш тогава ти бройм бърпито. :) Можеш да дойдеш на тренировката и да играеш по нашите правила или да се доказваш тук.... :)
п.с. Има малко ирония, но..каквото повикало, такова се обадило...то не бяха скоропоговорки, пък не иска да се подценява....:Д:Д това за пръв път го чувам....
казано от ex ungue leonem на 04.05.11, 14:17:
...
нямах за цел да се представям за “лъвчо”,нито никът значи това :)
Знам по какво да познавам лъва ;)
и второ,без да искам да се подценявам,но като гледам какви зарибени форумци има тук е много вероятно доста от вас да са в по-добра физическа форма.
Моментната форма не е определяща. Щом има желание за развитие и напреднали и начинаещи са добре дошли.
разговорът отива малко към темата “За и Против Кросфита.. “,но идеята ми беше,че е по добре вместо 100 бърпита по някакви си псевдо критерии,за да може да се суетите по форумите кой колко за колко,е по добре 20,но “мъжката” направени.
иначе “бърпитите” не от гражданската война в САЩ (което отново звучи по кросфитърски смешно) ами може и през Пелопонеските войни да са ги правили...
Произход на Burpee: Нито съм се бил в древна Елада, нито в САЩ (или поне не помня от предишни животи), интересувал съм се и това съм намерил като относително достоверна информация.
Ето ти две версии:
“Според Oxford English Dictionary упражнението носи името на Роял Х. Бърпи (Royal H. Burpee), който създава т. нар. тест на Бърпи през 30-те години на XIX век, но не е ясно дали по-късно е кръстено на неговото име или самият той го е именовал по този начин.”
“Според някой източници, Pushup and Squat Thrust a.k.a. „Burpee“ идва от името на лейтенант Томас Бърпий (1757-1839), който бил използал упражнението да развива и поддържа формата и дисциплинира войниците си, както и да ги „постопля“ през студените зимни дни”
Колкото до споровете “ЗА” и “Против”, нямам нищо против да ги водим, щом настояваш, стига да не прекрачваме добрия тон.
Стандартите са определени, за да може да има съпоставимост между свършената работа на двама или повече атлети. Ти ако искаш, скачай по 40 см след всяко изправяне, толкова по-добре за теб. Но определение като “мъжката”, не върши работа нито за стандартизиране, нито за определяне на натоварването.
За Кросфит - смешен или не, очевидно вече имаш отношение и съвсем не подхождаш непредубедено. Лошо няма. Място под слънцето има за всички.
Поздрави!
ей голям смях пада, докато чета:)
ясно е какво е бърпи, ясно е кои повторения за легитимни...това е кросфит...ако те кефи, го правиш...ако не-има 1000000 други методики, по които да въздействаш и усъвършенстваш тялото си...
Тук, темата съм я пуснал аз и е за момчетата, с които се суетим тука около кросфита...да видим кой е най-бърз за тези 60секунди...
А и за всички, които просто искат да опитат това предизвикателство...на пръв поглед е таш.к работа...но като мине минутата и си направил 15 бърпита...май разбираш кой е таша.а...
И става на въпрос за бърпита...от тия простичките, които Вик е описал...защото аз от тези с трите лицеви не съм се срещал...явно, не съм достатъчно фит за тях...
04.05.11
16:25
протривам ръце и се чудя от къде да започна.. :д
първият валериос няма какво да го коментирам.достатъчно е че от всичко,което казах най-силно впечатление му направи обобщаващия жаргонен израз - “мъжката”.може би има някакви комплекси,не знам..
Вик.да ми обясняваш как лейтенант Джон Рамбо измислил топлата вода е типично кросфитърски смешно.
като цяло това,което изписахте със Славко е под знака на “ЗА кросфита” и няма смисъл да се вкарвам в ролята на “Против кросфита”
а това за трите лицеви го написах преди да видя компетентните изказвания на амигос валериос.
извън спора- бърпити с три лицеви си е отлично натоварване за гърди.
Мнението беше редактирано от donsir на 04.05.11 16:26.
казано от ex ungue leonem на 04.05.11, 16:25:
протривам ръце и се чудя от къде да започна..
...
По ноктите ти познавам, че... нищо градивно няма да излезе от тази дискусия.
Все пак държа да отбележа:
Нямам нищо против да се спори за методология, техника, подходи и т.н. пряко или косвено свързани с темата или с Кросфит.
Останалото се изтрива.
Дали възприемаш постовете ми като “кросфитърски смешни”, малко ме вълнува. Ако си шампион под прикритие, ела и ни покажи как стават работите. Мога да се уча от всеки. Ако просто си чешеш езика, моля прочети предния пасаж с предупреждението.
Никой не е казал, че не е бре моя...
Ние няма как да сме “против” кросфита, нали се сещаш защо...защото го практикуваме...
Ако имаш нещо, което искаш да обсъдим в полосата “за-против”...има си отделна тема, която НЕ беше слуачйно създадена...
Не е задължително да си против, за да провокираш дискусия...ако искаш конструктиван такава...заповядай, за нас ще е удоволствие...честно!
Ако си поредния фитнес-сплит-билдерски настроен младеж, отричаш всичко друго...не е тук мястото...и още по-малко ние сме хората...
Валериос го познавам лично...той би създавал комплекси...вместо да ги притежава...и тук честно:)
04.05.11
16:58
казано от Vic на 04.05.11, 16:42:
протривам ръце и се чудя от къде да започна..
...По ноктите ти познавам, че... нищо градивно няма да излезе от тази дискусия.
Все пак държа да отбележа:
Нямам нищо против да се спори за методология, техника, подходи и т.н. пряко или косвено свързани с темата или с Кросфит.Останалото се изтрива.
Дали възприемаш постовете ми като “кросфитърски смешни”, малко ме вълнува. Ако си шампион под прикритие, ела и ни покажи как стават работите. Мога да се уча от всеки. Ако просто си чешеш езика, моля прочети предния пасаж с предупреждението.
чакай сега,грешно прие бележката за “кросфитърски смешни” като лична!
имах впредвид,че легендата как някой се сетил как да скача и след това да кляка и видиш ли това е някакъв патент е “Кросфит смешна теза”.разбра ме погрешно въпреки,че вдигнах белия флаг в предния си пост : ) белият флаг беше : вие сте “За кросфита”,разбирам аргументите ви,макар и да не съм съвсем съгласен с едни,с други въобще,но няма смисъл да заставам зад “Против кросфита”
протривам ръце и се чудя от къде да започна.. - бърпити с три лицеви си е отлично натоварване за гърди.
Да супер е. Аз ти предлагам още едно - по-добро и съвсем по “мъжки” - 1 “мъжко” бърпи = 50 лицеви + отскок
Разтриваш ръце и почваш. Като направиш примерно 2 “мъжки” за 1,5 минути, се пробвай да направиш и 4-5, а ако си голям мъж може и за повече последователни бройки (не за време, просто непрекъсната серия). Гарантирам ти, че не само гърдите ще ти се натоварят, а и то съвсем мъжки ще се натоварят.
Само един недостатък има горното “бърпи” - то е за “мъже” и не става за състезания за простосмъртни. Но тъй като ти не можеш да се принизиш до простосмъртните като нас, които правим по една лицева опора с един отскок, за теб ще е отлично упражнение. Дерзай! И като направиш горното пиши пак да ти кажем някое друго още по-мъжко ;)
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 04.05.11 17:10.
казано от ex ungue leonem на 04.05.11, 16:58:
...
чакай сега,грешно прие бележката за “кросфитърски смешни” като лична!
имах впредвид,че легендата как някой се сетил как да скача и след това да кляка и видиш ли това е някакъв патент е “Кросфит смешна теза”.разбра ме погрешно въпреки,че вдигнах белия флаг в предния си пост : ) белият флаг беше : вие сте “За кросфита”,разбирам аргументите ви,макар и да не съм съвсем съгласен с едни,с други въобще,но няма смисъл да заставам зад “Против кросфита”
Изглежда си подминал следното:
казано от Vic на 04.05.11, 08:16:
Просто за информация - “Burpee” (a.k.a. squat thruster) не е измислено от Кросфит, ...
Стандартите за Burpee важат за CrossFit Games, като идеята е повече от ясна, не можеш да събереш 300 човека на официално състезание и всеки от тях да си прави каквото си знае. Кой е минал квалификациите и участва, ще се съобразява с тях. Стандарти си има за всяко едно движение, използвано в състезания, без значение дали е трибой, кросфит, вдигане на тежести и прочие. Ето защо няма как да се съглася с теб относно дефинирането на нови стандарти, защото официалните са ти се сторили занижени.
И аз не съм съгласен с някои от наложените стандарти в някои спортове - например ползването на специални фланелки и трика в трибоя или специалните костюми за плувците. За мислещите като мен има и RAW състезания - отиваш и вдигаш колкото можеш.
А доколко бърпитата са лесни по кросфит стандарта - ще ти призная, че ги мразя откровено, наравно с тръстърите. Тези две движения ме размазват безотказно. Докато не ги тестваш, няма как да го осъзнаеш. Правиш едно повт и си казваш “Ааа, това е майтап.” Правиш 10 бързи - дотук добре, стигаш 20 и сърцето ти ще изскочи, опитваш се да си изплюеш единия бял дроб, а стомахът ти се гърчи и силата никаква я няма... Това е бърпи за мен. И за сведение, правил съм успешно Burpee Mile (1600 m изминати с бърпита със скок напред), това са между 800 и 1000 бърпита, в зависимост от дължината на скока, т.е. знам за какво говоря.
казано от Svetoslav на 04.05.11, 17:49:
Викторе, ако съдим по ноктите, може би говорим само за parvulus leo ;)
Не познавам човека, не мога да съдя. И малко лъвче да е, това не му пречи да е добър атлет.
Ако знаеш какви машинки се очертават в групата по кросфит! Като си дойдеш във Варна, непременно ще дойдеш на наша тренировка.
Със сигурност. Не знам къде е Богоров, но ще ми кажеш. А иначе в 5-та гимназия е много подходящо за вашите тренировки. Мисля даже, че е по-добре от Богоров.
А по отношение на младежа със сложния латински термин за никнейм ще кажа само, че в Библията същото е казано на по-разбираем език - “По делата им ще ги познаете”. Така че топката е в него. Сега трябва само да се заиграе, та да видим какъв играч е ;). Надявам се да е от добрите :)
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 04.05.11 18:12.
04.05.11
19:16
Да не остана и аз назад от мъжете......та,резултата ми е точно 30 бр.
04.05.11
20:11
One Flew Over the Cuckoo’s Nest
гледали ли сте го ;д
интересното е че много на подбив ме взехте,а аз лични квалификации и иронични подмятания не съм употребявал (може би с изключения).оставям ви да гоните вятъра..
поздрави от един сплитаджия!
04.05.11
20:41
Думата “Фит” какво означава ?
давам ти определението на малкото ми братче-силов трибоец...
2х лично тегло клек
2х лично тяга
1,5х лично лег
30 набирания в серия
40 лицеви в серия
ааа да...и още каза, че ако не можеш да го направиш...не се залавяй с кросфит...
p.s. бате Вики...айде време е да изчистиш...
казано от ex ungue leonem на 04.05.11, 20:11:
гледали ли сте го ;д
интересното е че много на подбив ме взехте,а аз лични квалификации и иронични подмятания не съм употребявал (може би с изключения).оставям ви да гоните вятъра..
Благодаря за намека :) Определено никой не иска да те пречупи да се съобразяваш със системата. Но тъй като даваш сериозна заявка за интелигентен човек :) би трябвало да си наясно, че всяка спортна дисциплина си има определени правила и те не се нагаждат към всеки, а който иска да пробва се нагажда към тях. И аз не съм съгласен с много правила в кросфита и затова, когато правя комплекси си ги правя по мои критерии, но спазвам основните принципи на кросфит. Ако искаш да си направиш комплекс, по твои критерии - свободен си да го направиш. Но там, където има съревнование и сравняване на резултати си има установени правила.
А това, което ти се струва подмятане, всъщност си е много сериозно предизвикателство към теб. Аз съм много сериозен с това “мъжко” бърпи. Направи 2 за 1,5 минути, запиши клипче, пусни го и мисля, всички тук ще се отнесат много сериозно към мненията ти и ще ги уважават. Иначе, като “nemo”, не очаквай, че само защото си се скрил зад латинския си никнейм, то мненията ти и препоръките ти ще бъдат приети с овации. “По делата им ще ги познаете” :) Щом искаш по ноктите да преценим лъва, то поне си покажи ноктите. Че си начетен видяхме (повече такива хора трябват :) ), но уважението трябва да се заслужи с дела, не само с думи.
Все пак се надявам, че може да посетиш някоя тренировка на Вик и момчетата и тогава може би ще погледнеш по друг начин на “простичките” упражнения в кросфита, който е базов за някои други тренировки. Както Кен Киси е база за Милош Форман и Джак Никълсън.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 04.05.11 23:23.
казано от ex ungue leonem на 04.05.11, 20:11:
гледали ли сте го ;д
Освен да сме гледали филма, може и да сме чели книгата на Киси.
Идваш, правиш псевдо-интелектуални “тънки” подмятания и очакваш да няма реакция? Подхождаш с презумцията, че сме на по-ниско ниво?
Постарах се търпеливо да обясня без да нападам, макар да имах основания. Славко реагира по-остро, но далеч от грубо. Светльо те подкачи, но в никакъв случай с обида, а просто да те предизвика да докажеш възможностите и знанията си, за да може евентуално да вземем думите ти насериозно.
За сведение - с билдърски сплит съм тренирал близо 19 години, с Кросфит - 2 години. Твърдя, че имам поглед върху нещата и ти казвам следното - имаш пълното право да не харесваш Кросфит. Той не е за всеки. Въпрос на лични предпочитания и цели. Но да даваш компетентно мнение за “измишльотини”, дали “става” или не, без да си пробвал, е меко казано несериозно.
Подавам ръка и отново те каня на наша тренировка. Ще потренираме и пак ще коментираме.
Поздрави!