19.05.05
12:21
До сега не съм опитвал подобна методика, а и не съм наясно по този въпрос. Обърнах внимание, че доста веселяци, когато са на успоредки правят дълги серии от рода на 20-тина-30 от малки бързи поветоренийца с малка амплитуда./някой буквално не помръдват повече от 5 сантиметра :)/
Не правят това нещо епизодично от време на време, а така си тренират, като основни серии.
Когато аз опитвам такива “бързи” не ми се отдават особено, правя същия брой само че с нормална/голяма/ амплитуда и с по-умерено темпо.
Въпроса ми е как точно се отразяват тези “помпания” на мускулния разтеж и как трябва да се използват за да се постигне добър резултат. В каква комбинация да се правят?
Забележка: говоря предилмно за тренировки на лостове, успоредки и с дъмбели.
Мерси.
Едно упражнения може да се прави с по-малка амплитуда за сметка на тежеста.Тоест по-малка амплитуда - по-голяма тежест.По тоя начин се прави маса(зависи от упражнението,не на всички става).Предполагам,че по същия начин ше се отрази и при кофичките и набиранията.Нека некой по-компетентен да изкаже мнение.
[quote author=“BabaVanga”]Едно упражнения може да се прави с по-малка амплитуда за сметка на тежеста.Тоест по-малка амплитуда - по-голяма тежест.По тоя начин се прави маса(зависи от упражнението,не на всички става).Предполагам,че по същия начин ше се отрази и при кофичките и набиранията.Нека некой по-компетентен да изкаже мнение.
И аз това чакам, ама всички мълчат като... агнета. :)
Вероятно имаш в предвид частичните повторения.Това е наистина една много ефективна методика за маса,но не прекалявай с нея.Правиш примерно 5 повторения с пълна амплитуда и още 5 с 1/3 от амплитудата на двишения изключително експлозивно.Напомпването на мускула е невероятно.Дано си ме разбрал
Бързите повторениица са така наречените експозовни повторения, които смятам, че са правилният начин на терниране. Т.е. прави се максимално бързо (експлозивно) на позитивната част и малко по-бавно на негативната. Естествено, че когато се сложат максималните килограми не се получава толкова бързо движение, но стремежа си остава. Така тренират почти всички професионалисти, но ако не се загрее добре, риска от травама е по-голям. Частичните повторения са с цел да се запази натоварването върху мускула през цялото, като се елиминира почивката между повторенията. Например клякане: кляка се до долу и не се изпрявя точно до горе преди на се започне следващото повторение. За бутане от лег е по-същия начин не се достига до горната мъртва точка на движение. Така може (и трябва, според мен) да се прави на почти всички движения. Самата амплитуда на движение си е строго индивидуална от предпочитанията и целите.
За да стане ясно на всеки, може да обърнете внимание на тренировките на Рон Колман и Флекс Уилър например.
Да, наясно съм с трен. за експлозивност, както и при бойните спортове. Гледал съм и как Емил Костов разяснява тези тренировки.
И явно това което видях в изпълнение е някаква уеекинко недодялана интерпретация. Защото човека правеше цяла тренировка, а помпаше с уникално малка амлитуда. В определени моменти, както казах, буквално на 5 сантиметра движеше.
Мерси за отговорите.
Виждал съм как Христомир Христов прави такива серии.И даже това го гледах на предаването на Недик(фитнес уикенд).Значи Недик обясни.Прави толкова бързо и не се вдига до горе за да може да напомпи.И също обясни че като се правят така кофичките очастват само фърдите а като се правят цели т.е. пускане до долу и вдигане до горе влиза труцепса,гърба,и част от гърдите.Т.е. този медод за правне на кофички дето го правеше Христомир и дето TPD пита за него е само за гърди влизат само гърдите.
[quote author=“SteeL”]Виждал съм как Христомир Христов прави такива серии.И даже това го гледах на предаването на Недик(фитнес уикенд).Значи Недик обясни.Прави толкова бързо и не се вдига до горе за да може да напомпи.И също обясни че като се правят така кофичките очастват само фърдите а като се правят цели т.е. пускане до долу и вдигане до горе влиза труцепса,гърба,и част от гърдите.Т.е. този медод за правне на кофички дето го правеше Христомир и дето TPD пита за него е само за гърди влизат само гърдите.
Хм, това е интересно, схванаш идеята, ще поработя по тия техники...
Мерси
нинам, аз от профитата се уча само на техника, и то само от тея дет вижам в залата (от вт съм ;-)), не гледам специално....техни режими не ползвам...след о6те 5-6-7 години стаж може да има смисъл, сега не мисляче има....
Аз лично такива малки бързи повторения ползвам в края на загрявката си :oops: и досега контузия вследствие на тренировка съм имал 2-3 пъти поради моя грешка в техниката при самото излънение... (един път неясно и за мен как си изпуснах 35 кг дъмбел на малкия пръст на ръката..)