04.04.11
07:45
Здравейте :)
Преди една-две седмици реших да установя дали имам лактозна непоносимост. Купих си 2 литра домашно мляко и за 4 часа го изпих в колата. Не бях пил мляко от повече от година и тотално бях забравил колко е вкусно :) Обаче последиците бяха много хардкор газове и разстройство, което е сигурна индикация за недостатъчно производство на лактоза (абе като по учебник беше). Не искам да се лишавам от мляко, така че поразрових малко и ми казаха, че мога да взимам лактаза на таблетки... Въпросът ми е някой има ли опит с това? Дали наистина има ефект, че аз сега ще трябва да дропна някои от храненията през деня и мисля да ги заместя с мляко.
Също четох, че лактаза се съдържа в киселото мляко, което значи ли, че ако ям повече кисело мляко ще увелича собственото производство? Иска ми се да си блъскам 2 литра мляко на ден, ама пърдя като Зевс Гръмовержец, така че трябва да измислим някакво решение :)
04.04.11
08:11
Моето мнение е, че би трябвало да ти помогне ензимната добавка. За киселото мляко и аз знам, че съдържа въпросния ензим, но се чудя как точно трябва да ги съчетаеш. Първо хапваш кофичка кисело мляко и след това си пиеш прясното мляко....ще станеш като балон :D А иначе надали ще ти подобри твоето производство на лактаза...то това си е ензим, а не е вещество стимулиращо секрецията на ензим. Т.е...не съм сигурен :D
Btw…мислих, че теста за лактозна непоносимост е да се пие прясно мляко (около литър) сутрин малко след събуждане и на гладно. Ако до час, час и половина след това не тичаш към WC-то значи всичко е наред :D
Преди малко сгънах 1 литър и сега чакам последствията. Благородното ми възпитание не позволява да говоря много, но се надявам, че сте хора с богато въображение :)
Че пробвай бе, едва ли е много скъпа. На теория би трябвало да работи, да видим на практика как е ;)
Пиши пак, ако направиш експеримента.
Мнението беше редактирано от Lyubomir на 04.04.11 20:06.
Ами така ще направя в крайна сметка :) Ако загубя, губя само аз (и колегите), ама ако спечеля... олеее :)
Ей как забравих. Мисля си, че ако си хапвам ленено семе с млякото (аз така или иначе си ям), трябва да забавя усвояването на въглехидратите и респективно да понижа гликемичния индекс, който и без това си е нисък. Заради фибрите де. Има ли логика? Много ще ми дойде 70 грама лактоза в НВД дните. Ако има и други идеи, супер :)
Хей недейте така, какъв ензим в млякото, утре ще го прочете някой и ще се заблуди, а точно обратна е целта на форума ! В киселото мляко няма ензими, в него има пробиотици, които помагат за изграждането на ензима - Лактаза. Много хора след детството си организмът им не произвежда вече досатъчно от този ензим и за това имат проблем с усвояването на лактозата. Лично аз имах един период в който имах проблеми, когато консумирах овесени ядки с мляко. Понякога или по скоро задължително стреса и нервите се отразяват върху целият организъм и разбира се върху производството на ензими. Дори някои от вас може да са чували, че не е хубаво човек да се храни в момент в който е изпитал силен стрес от притеснение, уплаха, гняв и т.н. (тва всичко лично съм го усетил, че в такива моменти храносмилането е много лошо). Когато тялото ни е под такъв стрес, жлъчката и панкреаса не функционират нормално. Аз пробвах ето тези пробиотици (на снимката долу) от които проблема който го имах преди с консумацията на пресното мялко и овесените ядки ми се оправи, почти съм сигурен, че при мен причината е била стреса. Може първо да опиташ пробиотиците да видиш как ще ти се отразят, а те са наистина една изключителна добавка и дори да нямаш проблем с лактозата е добре да ги опиташ, а за хората които не консумират редовно кисело мялко са направо задължителни. Да не говорим, че и в купешкото мляко количеството на пробиотици е много съмнително от това което трябва да е. Също така 2 литра не е малко количесво и си направил грешка, като си изконсумирал толкова, за да видиш дали имаш непоносимост.
Мнението беше редактирано от Хри$то® на 04.04.11 21:07.
05.04.11
11:06
казано от Христо на 04.04.11, 21:05:
Хей недейте така, какъв ензим в млякото, утре ще го прочете някой и ще се заблуди, а точно обратна е целта на форума ! В киселото мляко няма ензими, в него има пробиотици, които помагат за изграждането на ензима - Лактаза.
Прав си да. Грешна...или по-точно не напълно вярна ми е била информацията. Ето цитат от интернет:
Стрептококус термофилус е друга бактерия използвана за направата на кисело мляко. Разграждането на лактозата, за да се образува лактаза, ензимът, който смила млечните захари. Този вид пробиотици повлиява положителни лактозната непоносимост.
И аз като изпия 2 литра мляко за 4-5 часа почват такива “изяви”, ако това ти оправи проблема, моля сподели!
05.04.11
19:22
http://nowfoods.bg/Dairy-Digest-Complete-90-kapsuli.html
Това е може би един от най-добрите продукти за усвояването на млечните.
08.05.11
17:09
Ами то като цяло от възрастни хора не е полезно да се пие прясно мляко, така че внимавайте, иначе аз си бях взел една енергийна храна в която имаше ензими - лактаза,протеаза,липаза,амилаза, но сега го разтварям в ябълков сок, откогато ми казаха това нещо.
Ми то сигурно и ако изядеш 2 кила месо за тва време резултата ще е същия.... И аз имам няква непоносимост към прясното мляко и преди като си правих овесени ядки с половин литър мляко на хранене се обринвах но като го намалих на 250мл. всичко си пасна ;) Според мен там ти е проблема... щото 2 литра мляко е супер много.. кво друго да стане освен да се подуеш....
Вдъхновен от темата направих подобен тест, но с 500 ml ... ужас :).
Започнах да пия по две капсули NOW Dairy Digest Complete с 500 ml прясно мляко (не го варя) и разликата е огромна. Не се подувам и не ме боли корем както преди, единствено се появяват известно количество газове, но това е нищо в сравнение с ефекта от една чаша мляко преди. Ще пробвам с повече капсули, следвашия път като купя мляко (не е от магазин и не се знае кога ще бъде), може би две не са напълно достатъчни.
Мнението беше редактирано от ЛюбенК на 17.12.11 15:21.