Какво означава трисет и как да се направи

09.05.11
18:55

Искам да сменя програмата си с която тренирам от доста време и в последния брой на Мuscle Fitness видях програма която ми допадна (”Твърди като скала мускули”)Имам опит във фитнеса но трисети не съм правил и въпроса ми е как да направя трисет с трицепсово въже над глава 3 серии по 25 повторения трябва да направя 75 повторения ли нещо не ми изглежда добре плс помощ

Пример за трисет: Има 3 упражнения - горен лег, хоризонтален лег и пек-дек. Почивката е определена като 90сек. Правиш 1 серия от горния лег, веднага се местиш и правиш една серия от хоризонталния лег, след което отново веднага се местиш и правиш една серия от пек-дека. След това почиваш 90сек. и повтаряш кръга. Това е трисет. Двусет е същото, само че с две упражнения. Упражненията, които съм написал са напълно случайно избрани т.е. не е задължително да са точно тези, за да се прави трисет :) Целта на двусети и трисети и други гигантски серии (повече от три упражнения) е по-голям енергоразход, трениране на мускула с никаква или минимална почивка като по този начин се натоварва в по-голяма степен, по-добро кръвонапълване, по-голям протеинов разпад и други. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.05.11 08:31.

10.05.11
20:19

Тройните серии са за хора със солиден стаж във фитнеса. Съчетават 3 упражнения за един мускул, близки синергисти (или много рядко за антагонистично разположени мускулни групи). Всяко от упражненията се изпълнява в рамките на 8-10 повторения, а смисъла на трисета  е кръвонапълването (затова и много хора ги практикуват, като средство да повишат венозността си), което е значително по-голямо от изпълнението на 1 упражнение в рамките на 24-30 повторения. Следователно, упражненията трябва да се подберат така, че да натоварват мускула под различни ъгли. Другото което трябва да се знае е, че първото и третото упражнение трябва да са ориентирани като основни, а второто да е с по локален характер/ изолирано. Ако ще правиш тройни серии не почиваи по-малко от 2 минути между сетовете, като оптималното според мен е между 2 и 3 минути.

12.05.11
22:56

Благодаря ви много за изчерпателните отговори много помогнахте :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1