10.05.11
19:18
Интересуваме, трябва ли щангата да опира до гърдите или на 3-4см от гърдите?
Също и за полулег?
навсякъде гледам тренират различно, може би защото и по двата начина е правилно, но кой е по-ефикасен?
Благодаря предварително.
10.05.11
19:33
на който начин мускула реагира по-добре той е по-ефективен по принцип аз мисля така :
да спускаш щангата на 1-2-3 пръста от гърдите може да се приеме но :
- днеска спускаш на 1пръст
- утре слагаш повече тежест и ти е тежко но спускаш на два пръста неволно ( просто няма как да прецениш как да спускаш еднакво всеки път освен ако някой не стои с линийка до тебе :D )
- на другия ден на 3пръста после на 4… като килата растът много
- и така докато се усетиш имаш много кила на щанга а пък амплитудата ти е някаква мизерна и всички ти се смеят
ПП: а и според мен китките доста се натоварват защото при спирането във въздуха напрежението върху тях се качва много много ( поне при мен е така ) така, че според мен е по-добре да спускаш докато лоста не допре гърдите ти
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 10.05.11 19:34.
Задължително да опре в гърдите според мен аз преди правех грешката да не пускам до долу и гърдите сериозно ми изостанаха. Гърдите са най активни точно при долната част на движението след това рамото и трицепса започват да обират. При полулега положението според мен е малко по различно възможно е при пускане до гърди да усещаш много неприятно напрежение в раменете и при големи тежести да доведе и до контузия препоръчвам дъмбели вместо щанга тук.
Като опре в гърдите напрежението от гърдите намлява и от там се губи смисъла от упражнението.
казано от Dragshan на 10.05.11, 20:29:
Като опре в гърдите напрежението от гърдите намлява и от там се губи смисъла от упражнението.
Айде бе, защо така реши?
Задължително 2-3 сантиметра от гърдите, като в края на движението не заключваш лактите, освен това хвани малко по-широко. Пускаш ли ги както аз правих преди до гърдите ще загазиш с рамото и тогава кофти, пич!!
Щото така пише на много места, а едно от местата дето го пише са съветите на Арнолд ;) ... а отноно мен, незнам нямам мнение който както го усеща. ( по въпроса на Мартински )
Мнението беше редактирано от tabu на 10.05.11 20:43.
10.05.11
20:45
Аз попринцип лежанка правя с 50кг, но понякога ми идва тежко, когато го пусна до гърдите.Пускам го на около 3-5см, а когато пусна до доло освен, че се тормозя ами и рамото ми се натоварва зверски дори повече от гърдите.
10.05.11
20:59
Лег-а е многоставно упражнение.. неможе да не влиза в рамото и трицепса ;) ... като ви болят рамената си вижте
- техниката
- работните тежести
- правете раменни преси нещо базово за рамо не само разни ташаклийски нещица колкото да не е без хич...
казано от martinski на 10.05.11, 20:31:
казано от Dragshan на 10.05.11, 20:29:
Айде бе, защо така реши?
Реших щото си е така остави щангата на гърдите си пък да видим какво ще решиш?
10.05.11
21:14
Арнолд ако не се лъжа не беше казал да не се допира до гърдите,а да не се почива там (да се прави по-експлозивно стигне ли до там) и да не се изпъват ръцете до горе...но може да се бъркам и да не е бил бате Арни който го е казал о.О
Щангата допира гърдите, но не почива там, а веднага се изстрелва нагоре. Само на състезания трябва задължително да се прави пауза върху гърдите, но дори тогава щангата се държи от мускулите, защото ако те се отпуснат, най-много да ви смачка гръдния кош.
Всякакви приказки от сорта, че като се пуснела долу мускулите си почивали или се губело напрежението са безпочвени.
Може да не спускате до долу, ако имате някакви физически и анатомични причини, които да ви ограничават обхвата на движение.
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.05.11 21:26.
Обяснението защо щангата трябва да достигне до гърдите е, че тогава се получава максималната амплитуда на движението. Ако искаш ги докосни, ако искаш пусни на 1 косъм разстояние. Грешките са, че много хора трупат големите килограми и отпружинирват лоста от гърдите - грозна гледка.
Аз лично когато правя гърди се стремя когато пускам щангата да я пускам много плавно, виждам доста хора я пускам адски бързо както и не я задържат леко в горно положение направо горе долу .. което е доста грешно според мен.. Пробвай да я пускаш по-бавно и плавно надолу и когато стигне до гърдите се стреми да я спреш. Идеята е да не се удря и да отпружинирва както каза стоянчо а едва да си докосниш гърдите с лоста и да трагниш нагоре, но не се опитвай рязко да я спираш и рязко нагоре. Както казах плавно надолу, плавно спираш и силно нагоре.
А това с 3-4 пръста над гърдите... пробвал съм го ама освен да ми измаляват рацете друго не става просто самата амплитуда на упражнението се намалява. Аз лично съм против това.
12.05.11
13:38
Аз пък мисля че е грешно да се спира горе , ненужно натоварване на ставите е т’ва според мен. Но иначе D_Hun7eR e прав,плавно пускаш надоло и допреш ли гардите силно,експлозивно нагоре !
12.05.11
13:50
Да докосва гърдите или да е на 2-3см. е абсолютно все едно според мен. Много се вглъбявате. Вече ако става въпрос за 10см. е друго. И подкрепям мнението на Петко. Или без почивка, или 1сек. задържане и веднага се избутва. Естествено всичко зависи от тренировката...ако тренирате за сила и сте натоварили 90-95% 1ПМ не виждам как някой ще успее въобще да си помисли да се бави в долно положение. :D А 1/2 или 1/3 амплитуда при лег-а за мен си е чисто частично повторение. По този начин можеш да натовариш повечко тежести, но гърдите не се натоварват качествено, но пък тренираш здраво трицепса. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 12.05.11 14:11.
Лично при мен тези 2-3 сантиметра си оказват влияние. Определено се усеща едно доста по-мощно разпъване на гърдите като е додолу.
Според мен щангата трябва да опре в гърдите при обикновен лег. Полулегът като цяло е кофти упражнение, въобще не го прави. При него щангата не трябва да опира гърдите в долно положение.
16.05.11
04:05
Толкова се радвам,че не съм начинаещ. :) Като ви слушам и аз се обърквам.
казано от LosT_xt на 16.05.11, 03:53:
Според мен щангата трябва да опре в гърдите при обикновен лег. Полулегът като цяло е кофти упражнение, въобще не го прави. При него щангата не трябва да опира гърдите в долно положение.
Всъщност, полулегът е по-доброто упражнение и бих препоръчал него пред лежанката ;)