11.05.11
19:11
Здравейте, темата може би е дискутирана, търсих с търсачката, но нищо конкретно не ми излезе. Та въпросът ми е ако съм на НВД, удачно ли е вечер да си правя шейк с извара и кисело мляко - примерно половин кофичка? И какво мляко да избера - пълномаслено или обезмаслено?
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 11.05.11 19:21.
11.05.11
19:23
Основните храни, на които се основава режима, са тези с богато съдържание на мазнини и белтъци и ниско съдържание на въглехидрати. В тази група спадат:
- ядки
- месо и месни изделия
- яйца
- риба и морски деликатеси
- семена
- мляко (пълномаслено) и млечни изделия (сирена, извари, кашкавали и др.)
Източник: Отслабване с ниско въглехидратна диета (НВД) http://www.bb-team.org/articles/907_otslabvane-s-nisko-vaglehidratna-dieta-nvd#ixzz1M3tXXsTZ
Да де, това е ясно, но прочетох и доста мнения, че млечните продукти е хубаво да се избягват по време на НВД заради лактозата, а особено преди лягане може би не е съвсем добре, но чиста извара ми е твърде гадна.
11.05.11
20:01
ако го добавиш за вкус си ОК.
казано от Cabron на 11.05.11, 19:28:
Да де, това е ясно, но прочетох и доста мнения, че млечните продукти е хубаво да се избягват по време на НВД заради лактозата, а особено преди лягане може би не е съвсем добре, но чиста извара ми е твърде гадна.
Трудно ти е да сметнеш въглехидратите във храните, които приемаш или какво? Или мързела ти пречи да влезнеш във раздел хранене и да се осведомиш за количественото съдържание на въглехидрати в киселото мляко, хората са се потрудили да синтезират и подредят огромно количество информация а ти дори не си направил труда да потърсиш нещо, което се намира буквално за секунди.
Ooo, повярвай ми, от 1 година чета и препрочитам и все не мога да разбера. Де да беше толкова просто колкото казваш. То не бяха гликемични индекси, гликемични товари, формули и т.н. Пък и честно казано, не знам нормален човек да си тегли храната с точност до грамовете.
И за една година не успя да разбереш, че лактозата е прост въглехидрат и съдържанието на киселото мляко го намираш просто като напишеш кисело мляко в търсачката в раздел хранене http://www.bb-team.org/hrani/id/311631_kiselo-mlyako-36-maslenost или каквато и да е била друга храна. А колкото до точноста, тя винаги е приблизителна няма как да бъдеш точен на 100%
Не знам защо , но съм запомнил думите на Владо - до 200гр. при НВД.
И си хапвах, нямах проблеми.
Ама извара и кисело мляко при мене не става номера, много лактоза става, че и вечер.
11.05.11
22:37
казано от Cabron на 11.05.11, 21:56:
Ooo, повярвай ми, от 1 година чета и препрочитам и все не мога да разбера. Де да беше толкова просто колкото казваш. То не бяха гликемични индекси, гликемични товари, формули и т.н. Пък и честно казано, не знам нормален човек да си тегли храната с точност до грамовете.
Аз мисля, че много се филмирате, няма к’во толко да се спазват грамажи, и да не ядеш кисело мляко като си на НВД, какво ще ти стане от киселото мляко, ще надебелееш сигурно :D разбира да си мисър олимпия, да се храниш така и то преди състезание.Просто според мене резултатите идват от постоянтвото в храненето и тренировките, дори и да прегрешаваш, не е проблем въпроса е да не е всеки ден 1 2 пъти седмично.Ако се храниш здравословно и правилно, винаги ще си ОК, хора сме все пак ;) Това си е лично мое мнение :)
11.05.11
22:38
казано от Cabron на 11.05.11, 21:56:
Мен даже ако ме питаш, съдържанията на основните храни, трябва да ги знаеш наизуст.
казано от emzo на 11.05.11, 22:31:
Не знам защо , но съм запомнил думите на Владо - до 200гр. при НВД.
И си хапвах, нямах проблеми.Ама извара и кисело мляко при мене не става номера, много лактоза става, че и вечер.
Аз в момента съм на ВМ-НВД като дневното ми меню включва задължително литър прясно и две кофички кисело мляко и това не е проблем при условие, че лактозата е единствения въглехидрат, който приемам.
12.05.11
07:47
Carbon просто смятай въглехидратите, както се смятат във всяка друга храна. Обикновено при НВД се цели кетоза. Колкото по-малко въглехидрати поемаш, толко по-дълбока ще е кетозата. Стигнеш ли 100гр. и нагоре въглехидрати - излизаш от кетозата. Както казва Valdis, можеш и по 1, че и 2 литра мляко да пиеш на ден. 1 литър има 47гр. въглехидрати. Ако това са единствените ти въглехидрати за деня - ок. Естествено проблем е, че е прост въглехидрат, но ако не се изпива наведнъж не виждам какъв е проблема. Та...смятай. Ако след всичкото ядене в менюто ти си поел 30-40-50гр. въглехидрати, спокойно можеш да си позволиш мляко.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 12.05.11 07:47.
Благодаря ти Валдес за линка, това меню не го знаех въобще. @ Proxx: Как да го сметна братле, като нямам везна. Всичко го смятам на око, горе-долу, и не знам направо. Ще опиша едно типично мое меню да ми кажете бъркам ли някъде:
1 . Закуска: 4 цели яйца, 2-3 супени лъжици овесени ядки с половин кофичка кисело мляко, салата домат + сирене
тренировка
2. След тренировъчно хранене (към обяд): 250-300 гр. пържоли свински бут, 1 филия бял хляб, салата домат + сирене
3. Следобедна закуска: 4 цели яйца, 75 грама извара, 250 мл прясно мляко, 50 гр. ядки - лешник или бадем
4. Ранна вечеря: 250-300 гр. мазни свински пържоли, 2-3 кюфтета, салата домат + сирене
5. Късна вечеря: 100-150 гр. свинска пържола, 150 грама извара
И как да определя точното изчисление като примерно от пържола до пържола разликата голяма. Или примерно кюфтето. Отде да го знам колко сланина има в каймата или колко грама тежи. Трябва да си купя везна, знам, но все пак. Забележки и препоръки would be highly appreciated.
PS: Ям предимно свинско и отвреме навреме го заменям с пилешко само.
ПС 2: Вечер понякога изварата я разбивам с кисело мляко, че по-лесно влиза.
Мнението беше редактирано от Cabron на 12.05.11 23:51.
13.05.11
08:10
Cabron, НВД изисква малко сметки, няма как да направиш добре нещата без тях.
Тънкият момент с киселото мляко (а и с млечните продукти по принцип) е съдържанието на въглехидрати - ако си ги включиш правилно в сметката за деня - проблем няма. Как да се ориентираш в количествата? Ами по познатото тегло на продуктите! Едно кисело мляко (повечето от тях) са 400 g, половината очевидно е 200 g. Дали ще е 190 или 210 - това не е чак такъв проблем. Купуваш си 6 пържоли, които общо тежат 1.2 kg… е, колко тежи една от тях? Почти за всички хранителни продукти можеш да се ориентираш по този начин.
Едно от условията на НВД е въглехидратите за деня да бъдат 1 g за всеки 1 kg телесно тегло. Това ОК ли е при теб?
Оххх, колко е лесно да се каже брат.. везна му е майката.. иначе никакъв шанс. Аз не си купувам претеглени порции, купя, да речем, 1 кило бут или плешка, и режа колкото ми се яде.. едната пържола по-голяма, другата по-малка, както дойде общо взето ... и затова ми е толкова сложно това калкулирано хранене. Или купя си 1 кило картофи, слагам няква порция с грамаж на око, ям част от нея пак на око премерерно.. Общите принципи ги спазвам, но пропорциите.. мани бегай..
Та затова ви питам, едно такова примерно меню, като гореописаното, което ми е типично, бих казал, добре ли е за целите, които съм си поставил?
С оглед пълнота на бекграунд инфо-то, държа да отбележа, че съм на 25 г., стаж 2 г., 187 см ръст, 92-93 кг, на 12-13 % мазнини, ектоморфен мезоморф.