11.05.11
23:31
Здравейте, тренирам от 3 месеца,175см и съм 60кг спазвах различни хранителни програми,но качването на килограми става бавно. Бих искал да ви питам дали е добре да вземам хранителни добавки и протеини за покачването на масата понеже съм чувал различни коментари по този въпрос. Вярно ли е,че ако спреш да ги вземаш и спреш да тренираш ще станеш “мазен” и неоформен. Като чиста маса ли се приема приема и на добавки и протеини. Благодаря предварително!
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 12.05.11 06:46.
11.05.11
23:37
Отзад напред - въпросът ти е свързан с дългогодишен мит, който звучи все по-необосновано (накратко - не).
Тези три месеца не са ли кратък период за генерални преценки? Би ли написал възраст и примерно седмично меню, преди да се обсъждат добавки?
11.05.11
23:46
На 17г съм хапвам по 5-6 пъти на ден по скоро квото намеря като гледам да е колкото се може по калорично
няма да е лошо и да е богато на протеин, че и на сложни въглехидрати
четене стоянчо четене му е майката
12.05.11
09:02
казано от Stoqn Stoqnov на 11.05.11, 23:31:
...спазвах различни хранителни програми, но качването на килограми става бавно...
Нормално е... Увеличаването на мускулната маса не е събитие, а процес, при това - продължителен.
...Бих искал да ви питам дали е добре да вземам хранителни добавки и протеини за покачването на масата понеже съм чувал различни коментари по този въпрос...
Коментарите са различни по три причини:
(1) Едни и същи добавки понякога действат различно на различните хора.
(2) Изключително важно е как и при какви условия се приемат добавките.
(3) Хранителните добавки НЕ са ефективни без поддържане на добър хранителен режим.
...Вярно ли е, че ако спреш да ги вземаш и спреш да тренираш ще станеш “мазен” и неоформен.
Това ще се случи само ако провалиш хранителния режим и спреш двигателната активност.
Моите съвети
Не бързай с добавките, те не са абсолютно задължителни и не са решаващ фактор.
Изпипай храненето - това е основното. Ако храненето е неподходящо, всичко останало е обречено.
Не бързай да пораснеш, а го направи качествено.
Абсолютно съм съгласен с мненията на съфорумниците. За момента не ти е нужно да взимаш добавки. Оправи си храненето, съня да е поне минимум 7 часа, тренирай здраво и не се гледай всеки ден като ненормален в огледалото. Резултатите ще дойдат сами, ако правиш правилно тези неща. ;)
Добавките ще ти дадат това, което в момента сам не си даваш, но то пак няма да е достатъчно! Оправи си хранителния режим, потренирай още няколко месеца пък тогава мисли за добавки.
12.05.11
11:12
Рано ти е за добавки!
12.05.11
14:25
Благодаря ви много за съветите. Няма да бързам с добавките,а ще си оправя хранителната програма.
12.05.11
20:30
Протеина на страна - колкото и добре да се храниш, имайки предвид плачевното и прогресивно влошаващо се качество на храните - дори и да можеш да си осигуриш необходимите белтъчини и въглехидрати и т.н. - на човек му трябват минимум 100 микроелемента за да може тялото да функционира пълноценно - повечето от които за съжаление отсъстват тотално в култивираните и процесирани храни които се продават, и се намират единствено в разни екзотични които просто не можеш да си купиш тук, дори и да имаш абсурдните суми, които струват. Аз като натуралист имам доста силни чувства срещу взимането на хапчета, но реално погледнато се получава така, че хапчетата са единствения източник на тези редки и важни елементи, и определено има голяма разлика между липсата и наличието им в организма, разлика, която просто не може да се заличи с правилно хранене на база на боклуците, които продават по магазините.
Това което правя аз е следното - 2-3 месеца взимам добавки, после 2-3 месеца си почивам, после пробвам други добавки и сравнявам ефектите им, като крайната цел е след време да разбера кое работи най-добре за мен, и евентуално да опитам да го постигна по възможно най натуралния начин.
Но не прави грешката да се стремиш към маса, личното ми мнение, е че това е грозно, глупаво и повече пречи отколкото да помага за здраво тяло - куршума тежи няколко грама но е доста по смъртоносен от кола която тежи тон и половина - това което искам да кажа, че силата трябва да е събразена със скороста и издръжливоста - личния ми стремеж е максимално добро съотношение маса/сила/скорост/издържливост - това е комбинацията, която ще ти направи живота по-качествен и продуктивен.
казано от Ivan Kolev на 12.05.11, 20:30:
Протеина на страна - колкото и добре да се храниш, имайки предвид плачевното и прогресивно влошаващо се качество на храните - дори и да можеш да си осигуриш необходимите белтъчини и въглехидрати и т.н. - на човек му трябват минимум 100 микроелемента за да може тялото да функционира пълноценно - повечето от които за съжаление отсъстват тотално в култивираните и процесирани храни които се продават, и се намират единствено в разни екзотични които просто не можеш да си купиш тук, дори и да имаш абсурдните суми, които струват. Аз като натуралист имам доста силни чувства срещу взимането на хапчета, но реално погледнато се получава така, че хапчетата са единствения източник на тези редки и важни елементи, и определено има голяма разлика между липсата и наличието им в организма, разлика, която просто не може да се заличи с правилно хранене на база на боклуците, които продават по магазините.
Ми не си купувай от магазините ;) As simple as that.
Че като навлезеш в тия среди дори е по-евтино от другото, понеже спомена за абсурдните суми.
Митове и легенди са това с добавките и 100те, 200те и 500те микроелемента - ще се чудиш като ги четеш тия неща в нета как изобщо сме оцелели досега, толкова векове без добавки. Ходи по селата, коли чат-пат по някое прасе и се храни като човек, от прах файда няма в 99 от 100 случая.
казано от Ivan Kolev на 12.05.11, 20:30:
Но не прави грешката да се стремиш към маса, личното ми мнение, е че това е грозно, глупаво и повече пречи отколкото да помага за здраво тяло - куршума тежи няколко грама но е доста по смъртоносен от кола която тежи тон и половина
За бомбата, която тежи няколко тона (и пада баааавно) какво да кажем?
Това дето си го казал е вярно само и единствено защото няма пистолет, който да стреля с коли ;)
А за челен сблъсък аз знам кое бих предпочел, за теб не знам :D
Мнението беше редактирано от G33K на 12.05.11 21:02.
12.05.11
22:10
Бомбата не поразява с кинетична а обикновено с освобождаването на химична енергия, ама това не е нещо, което се предполага, че знаеш.
И не става въпрос просто за оцеляване, хората оцеляват на бургери и пържени картофи - с диабети цял “живот”, по 250 кила и т.н. А през така наречените векове са били доста по-добре, понеже обедняването на храните е нещо, което се случва последните 150 години, 150 години в които здравословното състояние на масите се влошава и влошава прогресивно - днес всеки трети в така наречените “развити” страни страда от нещо свързано с неправилен начин на живот, от който неправилното хранене е голяма част.
казано от Ivan Kolev на 12.05.11, 22:10:
Бомбата не поразява с кинетична а обикновено с освобождаването на химична енергия, ама това не е нещо, което се предполага, че знаеш.
Не се превъзнасяй, примерът беше хумористичен, за да се спреш с глупостите преди да се е доразвила темата за масата ;)
казано от Ivan Kolev на 12.05.11, 22:10:
И не става въпрос просто за оцеляване, хората оцеляват на бургери и пържени картофи - с диабети цял “живот”, по 250 кила и т.н. А през така наречените векове са били доста по-добре, понеже обедняването на храните е нещо, което се случва последните 150 години, 150 години в които здравословното състояние на масите се влошава и влошава прогресивно - днес всеки трети в така наречените “развити” страни страда от нещо свързано с неправилен начин на живот, от който неправилното хранене е голяма част.
Не знам как ме интересува това, аз с обедняване на храни не съм се сблъсквал - прасето като го колим вече 10 години все едно и също месо дава, кокошките по селата все яйца с оранжеви жълтъци снасят, кравите от които ми носят мляко, макар и сменяли се през годините - все са на ниво. Кой от какво страда ми е на .. айде, да - ще запазим добрия тон, аз само ти казвам, че има желание - има начин, няма желание - винаги може да помрънкаме малко (по форумите разбира се, то ако хората мрънкаха поне наживо сигурно нямаше да е на това дередже цялата работа с така наречените хранителни магазини). Храната е също толкова добра колкото е била и преди стотици години, просто сега има и други неща, които хората (и ти, явно) се лъжат, че също са храна и ги хапват и после не можело без прахчета, не можело без това .. ми не може, ок.
12.05.11
22:27
Ми радвам се за тебе, но не всички имаме възможноста да сме селяни, и не го казвам в обидния смисъл на думата, тъй като аз самия чакам с нетърпение деня в който ще се разкарам от Мордор (София) и ще си гледам храната, която просто няма как да отгледам на терасата.
Естествено че може без прахчета, и естествено, че прахчетата са по-лошия вариант, но в някой отношения прахчетата са по-добре от нищо
казано от Ivan Kolev на 12.05.11, 22:27:
Ми радвам се за тебе, но не всички имаме възможноста да сме селяни, и не го казвам в обидния смисъл на думата, тъй като аз самия чакам с нетърпение деня в който ще се разкарам от Мордор (София) и ще си гледам храната, която просто няма как да отгледам на терасата.
Човек, аз живея в Мордор от 23 години и единствените ми роднини, които не живеят тук, са в Бургас.
Запали някоя събота колата и се разкарай из околията, гарантирам ти че в радиус максимум 100 километра ще намериш неща, които не си подозирал че съществуват, явно ;)
Пак казвам - храната си е същата както преди, нуждата от “добавки” - също. Да се оплаче човек от влошен въздух, от стрес, от такива неща - ще го разбера, ама да се казва как храната не била както едно време с поглед насочен към “Била” е нелепо.
Мнението беше редактирано от G33K на 12.05.11 22:33.
12.05.11
22:41
Да бе, кога ли съм излизал от София, че да знам какво има. Уви, програмата ми е прекалено натоварена да обикалям околията в търсене на храни, а дори и така, имам ли гаранция Бай ти Иван с ква химия си е торил доматите, че да станат по-големи, едва ли има земеделец който да не използва изкуствени торове, пестициди и комерсиални сортове със съмнителен произход. Личи ти, че не се интересуваш от тенденциите в тази област, инъче щеше да си доста наясно с мрачната действителност, свързана с храните, единственото хубаво в случая е, че България е изостанала, и донякъде е изостанало и натравянето на храните, но това, което се случи на запад ще се случи и тук рано или късно, след като догодина световната търговска организация го прави задължително. И да, най вероятно ще останат единични производители на натурални култури, до момента в който не бъдат опрашени от ГМО-та и развалени, ама 99% от населението се храни от комерсиални източници, за които хранителната стойност е от нулево значение, а единствения приоритет е ПЕЧАЛБА, която идва от компромиси с качеството.
Не знам дали си се интересувал, но преди известно време учени доказаха, че с връщане към Неолитна диета (това, което хората са яли преди 12500 години, преди земеделието и животновъдството да се появат - чисто месо от дивеч, ядки, грудки, диви плодове и т.н.) при условие, че не си минал 40 години, можеш да забавиш с до 20 години момента, в който клетките ти спират да се възпроизвеждат и започваш да линееш докато умреш. Храната ни отива към зле от хилядолетия, а последните 200 години, благодарение на техническата революция нещата са просто плачевни.
единственото хубаво в случая е, че България е изостанала, и донякъде е изостанало и натравянето на храните, но това, което се случи на запад ще се случи и тук рано или късно, след като догодина световната търговска организация го прави задължително.
Както имаше едни наредби за казаните за варене на ракия примерно, питай какво става есенно време като му дойде времето - ще се чудиш дали не е била наредбата да ги задължи по два да имат. Да задължиш българския селянин (еле па шоп да е) да направи нещо не е от нещата, които се получават ;)
Хората си живеят и си правят нещата както са го правили и пра-пра бабите и дядовците им, и ги болят шишарките, че някой от европата е решил да произвежда домати с вкус на риба, примерно. Но докато не започнеш да си събираш сам това какво ядеш няма как да знаеш това, разбира се - така че пожелавам ти повече свободно време за да можеш да се грижиш за себе си и по-малко предразсъдъци и клишета в главата, за да можеш действително да го направиш.
12.05.11
22:53
Бля, бля, бля! И една катеричка търкаляше аспиринче по магистралата.
Ръсиш глупости на килограм тази вечер, легни, наспи се и се успокой малко.
п.п.
казано от Ivan Kolev на 12.05.11, 22:27:
тъй като аз самия чакам с нетърпение деня в който ще се разкарам от Мордор (София)
И да вземеш още няколко еко активиста с тебе.
Мнението беше редактирано от head_hunter на 12.05.11 22:56.
казано от head_hunter на 12.05.11, 22:53:
Ръсиш глупости на килограм тази вечер, легни, наспи се и се успокой малко.
На години си да разбираш, че няма да тръгна да споря с “някой си от бб-тийма” .. имаш свободата да се оправяш както намериш за добре, а аз след малко лягам, бъди спокоен :D
12.05.11
23:04
казано от G33K на 12.05.11, 22:58:
казано от head_hunter на 12.05.11, 22:53:
Ръсиш глупости на килограм тази вечер, легни, наспи се и се успокой малко.На години си да разбираш, че няма да тръгна да споря с “някой си от бб-тийма” .. имаш свободата да се оправяш както намериш за добре, а аз след малко лягам, бъди спокоен :D
И правилно ще направиш, а аз ще последвам примера ти, защото младежа го дава дървен философ :D
Даже го бодвам в игнор листа ;)
Аз само ще добавя, че на, който не му харесва София е свободен да си ходи. Без това градът са насели с хорица, които само знаят да мрънкат колко била гадна София и как имала огромни задръствания. Когато бях дете нямаше такива проблеми, защото точно тези хора още не бяха дошли в града.
Обичам си София и ми писна да слушам коментарите на недоволните хора от провинцията(не всичките), защото аз, като отида в техния град не правя гадни коментари.
Така че хората, които искат да напуснат този гаден и мръсен град, с огромни задръствания са добре дошли да го направят.
P.S.: Нямам против хората от провинцията, даже имам много приятели от там, но имам против нахалните такива. Извинете ме за офтопика. :)
13.05.11
09:28
Господа, нека културно прекратим дискусията на тема адресна регистрация.
Знаете, че е излишна.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.05.11 09:28.