24.05.11
16:15
Ето го и Големия въпрос, над който разсъждавам в последно време:
Отнася ли се механизмът за отделяне на подкожни мазнини, който се задейства при комбинацията прост въглехидрат + мазнини, до комбинирането на мазнини с въглехидрати въобще?
Чета различни неща, което ме кара да се двоумя. Според едни източници простите въглехидрати (с висок гликемичен индекс) при комбинирането си с мазнини водят до отделяне на подкожни мазнини, а според други комбинацията на въглехидрати от какъвто и да е вид с мазнини. На РБД съм, така че за мен е важно да знам как е най-добре да комбинирам храните, при положение, че приемам и В, и Б и М почти във всяко хранене.
Ще съм ви много благодарна, ако споделите мнение.
пОздрави.
24.05.11
19:55
Зависи както от количеството поети въглехидрати, така и от това колко комплексни или колко прости са.
Въобще от толкова неща зависи, че...:x Като започнем от:
- ГИ
- ГЛ
- състояние на гликогенните депа в тялото
- количество поети въглехидрати
- здраве (присъствие или отсъствие на диабет)
- инсулинова чувствителност
- и др.
Ако трябва да кажа нещо обобщено: ако си здрава, тренираш редовно, ядеш въглехидрати с нисък до умерен ГИ в нормални количества - няма да имаш проблем. Вече ако преяждаш с въглехидрати с високо ГИ е кофти. :)
25.05.11
08:49
Ясно. Е, далеч съм от преяждане с каквото и да било :)
Обаче повечето въглехидрати като че ли са с висок ГИ..дори пълнозърнестият хляб, кафявият ориз, картофите..изобщо май плодовете и зеленчуците остават, а те са добавка все пак.
В такъв случай удачни ли са комбинации като сандвич от пълноз. хляб с кашкавал, хляб с тънък слой масло, пълноз. макарони със сирене, картофи с цели яйца/сирене/кашкавал?
П.п.: Добре че е ProXxX.
25.05.11
08:54
Има нещо общо между пълнозърнести храни и кафяв ориз. Това са фибрите. За да си още по-спокойна, старай се към всяко ядене да добавяш източник на фибри...или самата храна да е богата на фибри - пълнозърнести храни, кафяв ориз и т.н. Това допълнително ще смъкне ГИ и всичко ще е ок.
ПС: Доколкото си спомням целта ти беше покачване на маса. Ясно, че е за предпочитане да става максимално чисто, но е неизбежно да се омазниш малко. :)
25.05.11
09:22
Да, това за фибрите го научих наскоро. Гледам да добавям пшенични трици, ленено семе, зеленчуци (дано да е правилно).
Целите ми се задържат за момента (доста дълъг се оказа тоя момент), но да, старая се да е чисто. :) И все пак, какво мислиш за гореспоменатите комбинации?
25.05.11
09:26
Добре са, но лично аз бих ги използвал или като последвали хранения след тренировка, или до обяд. :) През останалото време може да наблягаш повече на зеленчуци, мазнини и протеин. :)
Едит: Визирам главно макароните със сирене и картофите с яйцата. Хляба с кашкавал можеш да си го правиш за закуска примерно. Като се сетя как хубаво става на скара...ама от онез старите. :P
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 25.05.11 09:29.
25.05.11
11:26
Ха-ха, даа, едно време имахме на балкона..строшна работа! :)
Много благодаря за изчерпателния отговор.