24.05.11
15:52
Здравейте,наскоро открих форума и не спирам да го чета като не съм и предполагал ,че може да е толкова полезен.Някои от нещата,които видях ме накараха да се замисля дали дали това което правя е правилно.
На 22 год. съм 185 / 75 кг (ектоморф) .Целта ми е покачване на ММ над 80-85+кг. Стаж имам около година но с прекъсвания и не особена сериозност.Сега съм започнал сериозно от началото на този месец.Гледам да се храня правилно , като не спазвам точно определен хранителен режим.Ям основно ориз,картофи,овесени ядки,банани,извара и не толкова често месо, пия по 3-4 л. вода.Ограничил съм хляба, сладкото и газираното.Пия единствено гейнър и не взимам други добавки.Храня се по 6-7 пъти на ден като първото ми хранене е към 10:00-11:00 (когато стана ) и последното (изварата) към 12-1 ч. Относно тренировъчната програма правя следното:
Понеделник - Гръб,Трицепс,Корем
Сряда-Гърди,Бицепс
Петък-Крака,Рамо,Трапец,Корем
За гръб и гърди правя 4 упр. по 7-8 серии,
Ръце 2-3 упр.пак по 7-8 повторения
Крака 5 упр.с по 7-8 повторения
Имам и лост на който се набирам, от 1 набиране в началото сега правя по 7-8 .
Като цяло съм доста зле и от към килограмите с който изпълнявам упр., но гледам да наблягам повече на техниката и да ги правя правилно.
Да си конкретизирам въпроса,че маи стана много дълго .В момента не се занимавам с нищо и имам възможност за цялостно отдаване на фитнеса ,като бих искал мнения за това как да извлека максимума за постигането на целта(ММ),а не просто да си губя времето.. Необходими ли са промени в програмата и изобщо в написаното.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 25.05.11 17:10.
Това е класическия сплит. Схемата е добра,разбира се не знаем цялата програма.Какви упражнения си избрал и как са подредени. Бързо се качват килограми при тренировки през 2 дни.Ако не ти пречи,че се качва и мазно.Месото го замествай с други протеини-яйца,млечни храни и подобни,защото без протеини няма мускулна маса.
25.05.11
17:08
Забравих да напиша за яйцата,че ям по 6 белтъка и 2 жълтъка на ден.Днес се мерих и като видях 76 кг.лошо ми стана.Гейнъра вече е на по-малко от половината, а очаквах повече.Тренироквите са ми следните :
Гърди - Лежанка,Избутване с дъмбели под наклон , флайс с дъмбели и Пулоувър на машина 4 серии по 7-8 повторения
Бицепс- Скотово на машина и сгъване от седеж или прав с щанга 4 серии по 7-8 повторения
Гръб- Горен скрипец,долен скрипец,т -тяга на машина и горно изтегляне 4 серии по 7-8 повторения
Трицепс- разгъване с щанга или дъмбели от лег и разгъване на горен скрипец 4 серии по 7-8 повторения
Крака-Клек (в суперсерии пак с Пулоувър ) , Преса ,Разгъване , Сгъване и прасец -4 серии по 7-8 повторения
Рамо-раменни преси на машина,разтваряне с дъмбели и хеликоптер
Трапец-повдигане на рамената с дъмбели
п.с.лежанката ми е с 45 кг. :x
25.05.11
17:23
Знаеш ли, Аякс А имат детски школи. Преди един футболист да заиграе в първия състав, той минава през школите. Изключение правят взетите от други отбори (Хунтелаар например), но те също са минали през детските формации на другите клубове. И не защото не са имали възрастта за мъжкия отбор, а защото е трябвало да минат през различни етапи от развитието си като футболисти - учили са се да спират топката, да подават и т.н.
Ако не си спортно чудо, то по-добре мини през всички етапи. Начинът, по който тренираш, е за човек с 10кг над ръста, а не под него, и вземащ не само гейнър. Разбира се, по залите има много, които използват такъв сплит и 4 упражнения за гърди. Ако не вярваш - разпитай в залата най-слабите, които тренират от повече от година.
А, и ако нямаш алергия или друга причина: увеличи жълтъците ;)
25.05.11
18:11
Мисля,че те разбрах от части и много полезен би ми бил конкретно насочен отговор къде бъркам по-точно и какво да променям за да няма излишно губене на време в празни тренировки.
Моят съвет е да видиш програмите в сайта за трениращи тъкмо завършили 1 месец кръгова тренировка, определено те ще бъдат по-полезни от твоята. Много упражнения имаш,много серии за човек със стаж има-няма 1 год “с прекъсвания и не особена сериозност”
Това беше “градивна критика”, а не нападка :)
25.05.11
20:58
Напълно разбирам и приемам критиката (точно това е и целта на темата ) .Разглеждайки програмите попаднах на тази http://www.bb-team.org/workout/1358_klasicheska-programa-za-pokachvane-na-muskulen-obem#axzz1NNChLarm която се доближава много до мойта , но накрая видях че също е споменато: Програмата не е подходяща за хора с предимно ектоморфна структура! Ако намаля сериите и повторенията на 3 x 6 пак ли няма да е подходяща? Не е проблем и ходенето по 4 пъти на седмица вместо по 3 ако имам по-добра програма и е по-подходящо за качване на ММ .Това със разглеждането на програмите сам до тука доведе ^^ Затова е ясно,че явно не разбирам достатъчно да си избирам програмите и ако може направо с примери с коя да я заместя и какво да оправя точно.Мога да кача и снимка ако има значение.
казано от Ajax A на 25.05.11, 20:58:
Мога да кача и снимка ако има значение.
Най-добре.Така ще получиш и по-добри съвети,съобразени с моментната ти физическа форма.
26.05.11
15:45
Качих снимки в профила ми .
26.05.11
16:04
Разбра ме отчасти. Ето останалите неразбрани части:
- няколко месеца програма цялото тяло в три дни. Избираш кръгова или не. Тежки базови многоставни движения - клек, тяга, лег, военна преса, кофи, набиране...
- няколко месеца тялото разделено на две (бутащи/дърпащи или горна/долна част и т.н.). Отново същите упражнения, към които добавяш и някое и друго изолиращо.
- изпробвай по няколко месеца 5х5, Макс_ОТ, 5/3/1 и т.н. известни системи. Виж коя работи най-добре за теб и се придържай към структурата й.
През това време ще си качил 20кг, т.е. ще си ръста си + 10кг, а не -10кг. Тук е мястото и да пробваш някой метод за покачване на тегло като клека в 20 повторения, ако не държиш да си чист цялата година.
И вече ще може да правиш програмата, която си написал в първия пост. Ако дотогава не си решил, че не искаш да си максимално мускулест, а ще държиш и тези мускули да могат да вършат работа.
Надявам се, че сглобявайки двете части разбра какво искам да ти кажа.
06.06.11
10:25
Започнах нова програма и след 2 седмици по нея имам някои въпроси :
Горна част
1.Набирания 3серии х 8повторения
2.Мечка 3х8
3.Лежанка 3х8
4.Кофички 3х8
5.Бицепсово сгъване с лост 3х8
6.Френско разгъване 3х8
Долна част
1.Клек 3х8
2.Лег преса 3х8
3.Бедрено сгъване 3х8
4.Упражнение за прасец(например калф машина) 3х20
5.Раменни преси 3х8
6.Повдигане на краката от вис 3х10
1во - След тренировките за горна част имам съвсем лека мускулна треска, която трае около 1-2 дена , но след последната тренировка за крака,която беше в сряда все още имам и не знам дали трябва да тренирам така или да изчакам да отмине напълно като пропусна днешната тренировка и направо в сряда правя горна част ? Упражненията са само 3 и не съм правил други, но се стремях да увелича кг на пресата и да правя клека правилно, та възможно ли е да е от това и нормално ли е да трае толкова дълго за пръв път е така ?
2ро-Правя лежанката повече пъти с дъмбели вместо с щанга ,като също се стремя да увеличавам кг и ги въртя в горната част при избутването и бицепсовото сгъване го правя на машина ( най-добре го усещам ) вместо с лост , проблем ли е че съм ги заменил така упражненията ?