25.05.11
22:01
Имам проблем с суровите яйца.Днес за 1 път изядох 1 такова яйце и усетих след 1 час подуване на гърлото и лека болка вече към края на хранопровода.Ако някой може да даде някой савет и да продължавам ли да ги ям сурови или с времето ще свикна ?
25.05.11
22:15
По-добре си ги вари или пържи.
Мнението беше редактирано от Александър Илиев на 25.05.11 22:28.
25.05.11
22:23
Няма причина да ги предпочиташ сурови. Щом не ти понасят, карай ги термично обработени.
25.05.11
22:54
Ако знаеш в какви условия снасят кокошките по птицефермите, няма и да си помислиш да ги ядеш сурови.
казано от Владимир8507 на 25.05.11, 22:54:
Ако знаеш в какви условия снасят кокошките по птицефермите, няма и да си помислиш да ги ядеш сурови.
А ако се замислиш каде са били преди да бъдат снесени може въобще да не си помислиш за яйца :D :D :D :D
25.05.11
23:16
Като въря или пържа яйцата файдата вече не се сещам за други освен месата в които да преобладават белтъци.Дали трябва да ги спра или да проуча от какво ми става това от белтъка или от жалтъка или да не рискувам.
25.05.11
23:18
Размислих не искам да рискувам.Ако може някой друг начин да ми кажете за да се запазят белтъците.Или някои други савети за приемането на голям брой такива.
25.05.11
23:26
Я, тема за яйца. Я кажете някаква стратегия, как ги белите тия, дет трудно се люпат (пресни май им се викаше) ? Мен половината белтък ми пада докато го обеля @.@
25.05.11
23:32
казано от Dique на 25.05.11, 23:26:
Я, тема за яйца. Я кажете някаква стратегия, как ги белите тия, дет трудно се люпат (пресни май им се викаше) ? Мен половината белтък ми пада докато го обеля @.@
Аз също го имам този проблем.Забелязъл съм,когато са студени че се белят по-лесно.
Нали имаше един дето ги ядял с черупките щото нямал нерви да ги бели, за целта човекът ги мокрил предвидливо щото видиш ли иначе не се задържала солта :D :D :D Като са пресни яицата се белят трудно, когато се прибави сол по време на варенето става по-лесно.
25.05.11
23:55
Друг трик е, веднага щом се махнат от котлона да се излее врялата вода и да се сипе студена. Яйцата се чукват, така че добре да се спукат и се оставят да поседят 5мин в студената вода.
Когато студената вода проникне под черупката, беленето става по-лесно... в повечето случаи :D
Яйцевар му викат на единственото решение, което съм открил, към този момент :Д, да си беля “пресните” яйца, а доста съм пробвал :) включително и по-горе изброените
Мнението беше редактирано от x_3_mar на 26.05.11 00:04.
26.05.11
00:04
казано от Valdis на 25.05.11, 22:43:
За салмонела да си чувал?
Това е от салмонела така ли ? :D
След сваряването на яйцата(5 минути) , просто сложете съдът в мивката пуснете тудената вода(30с.) след това иэчакаите малко(5м.) и направо “сами ще се белят” ., А на теб Джеид Хаджиев вари ги както те посъветваха и др. Мен лично са ми наи доре печени , но се правят малко по бавно :)
Забелязал съм че като ги изкарам от хвадилника студени и ги сложа директно да се варят, се получава този номер че да не могат да се обелят...(поне при мен де) даже от нерви, понякога като не се обелят съм ги смачквал и в кофата :D както и да е. Като ги държа извън хвадилника, си се белят без проблем след варенето, ма и може също ако се прекалено пресни яйцата, да не стане номера с безпроблемното белене :)
Всеки луд с номера си :D.
Моят е този,забелязах че когато чукнеш леко черупката точно след като ги сложиш в съда за варене,беленето става супер лесно,водата влиза между черупката и съдържанието(аз използвам лъжица).Лошото е че ако ги удариш силно се пукат прекалено и става мазало.Начин е изпитан много пъти.
Аз така беля супер рохки яйца 4-5 мин.А това иначе си е невъзможно.С по-твърдо сварени си е песен направо.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 26.05.11 00:34.
казано от Face Off на 26.05.11, 10:35:
Белтъци на микровълнова пробвал ли е някой?Също стават добре.
микровълновата губи много от своиствата на яицата :)
26.05.11
14:02
Така като се варят яйцата белтъкът вярно че нараства но и мазнините се покачват.И кои храни съдържат толкова много белтъци без много мазнини и въглехидрати ?
казано от Джеид Хаджиев на 26.05.11, 14:02:
Така като се варят яйцата белтъкът вярно че нараства но и мазнините се покачват.
И как точно се случва този процес? И имаш ли идея за какво говориш изобщо? То и като ги обелиш им намаляваш калция, ама въпреки това го правиш.
26.05.11
15:05
Това със студената вода действа. Иначе яйцата може на око, бъркани със сирене или извара, забулени, варени, на омлет! Че то може книга да се напише само за рецепти с яйца! :)
27.05.11
10:41
мерси все пак за отговорите ви ;)
27.05.11
10:52
Аз беля пресните яйца с чаена лъжица.Правиш малко процеп,колкото да влезе върха и гледаш лъжицата да върви по черупката,така е много по-лесно,успех.