АМИ НЕ СЕ СПОМНЯМ АЗ ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ ДА Е ТВЪРДЯЛ ЧЕ ИМА ТАКЪВ????????????????????????
Модерация: Писането на изречения с изцяло главни букви не е прието и е против правилата! Моля, съобразявайте се!
Съжалявам, за напред няма да се повтори :P
Мнението беше редактирано от RunAholic на 27.05.11 16:53.
27.05.11
13:27
@ Vladimir Klyakov,
За да може човек да ти даде адекватно мнение, трябва да е запознат поне малко със спецификата на твоя спорт. 800 и 1600 са много “криви” дистанции - нито спринт, нито дълго бягане. Или по-скоро нещо средно.
Да, по-тежкото тяло изисква повече енергия, за да бъде преместено в пространството.
Да, по-силните мускули изразходват по-малко енергия, за преместването на една тежест в пространството в сравнение с по-слабите мускули.
Бегачите на дълги разстояния разчитат не толкова на издръжливостта на мускулите си (о, разбира се, че е задължително да си в топ кондиция), колкото на еластичния ефект на фацията, която обгръща мускулите и сухожилията. Няма да ми повярвате кои бегачи дават по-добри времена в дългите бягания - тези с по-стегнатите или тези с по-разтегнатите задни бедра.
За да можеш да се представиш максимално добре, е важно да намериш оптимум между:
- сила (мускулна)
- килограми
- енергийни запаси
Ако свалиш повече килограми от оптималното - страдат силата и енергийните запаси.
- По-малко сила = по-малко ефективност на движение
- По-малки енергийни запаси = занижен работен капцитет, т.е. по-малко издръжливост
Ако килограмите ти са повече от оптималното:
- ще имаш нужда от повече енергия за всяко едно движение
- вероятно ще пострада техниката ти на бягане, която си адаптирал за по-ниските си килограми
Това за качването и свалянето на мускулна маса няма да го коментирам, понеже 99% от хората, които говорят за качване и сваляне на мускулна маса НИКОГА не са замервали по какъвто и да било приет от науката начин %-та си активно тегло (т.е. кости, мускули и т.н.) и %-та си пасивно тегло (мазнини, задържана вода .. ).
А предвид факта, че са ми до болка познати грешките, които си получават при измерванията с калипер и био-импеданс, които ползват, съвсем не искам да говоря за това.
Само едно ще напиша - мускул нито се качва толкова бързо, нито се сваля толкова бързо, колкото хората си мислят.
поздрави от мен
Най-сетне пост върху, който да се замисля наистина сериозно,понеже виждам че разбираш от това,много те моля дай ми някакъв примерен режим(закуска,обяд и вечеря) или поне ме насочи малко какво трябва да приемам като храна,ако е възможно,благодаря!
Мнението беше редактирано от RunAholic на 27.05.11 16:59.
казано от Лазар Радков на 27.05.11, 13:27:
@ Vladimir Klyakov,
Бегачите на дълги разстояния разчитат не толкова на издръжливостта на мускулите си (о, разбира се, че е задължително да си в топ кондиция), колкото на еластичния ефект на фацията, която обгръща мускулите и сухожилията. Няма да ми повярвате кои бегачи дават по-добри времена в дългите бягания - тези с по-стегнатите или тези с по-разтегнатите задни бедра.
Ако имаш предвид гъвкавостта на мускула,зная че е от голямо значение и след всяка тренировка задължително си правя стречинг,станало ми е навик ;)
Мнението беше редактирано от RunAholic на 27.05.11 19:08.
В момента съм на следния хранителен режим:
Закуска- 1 кисело мляко и 1с.л.манов мед
Обяд - Зелена салата-1голяма марула,зехтин,оцет и сол
Вечеря - 3белтъка и 1жълтък и 50/100гр. извара
Като добавки пия “NOxplode”,“Animal Pak”,“Whey Protein” но само когато имам по тежки тренировки
28.05.11
06:48
казано от Vladimir Klyavkov на 27.05.11, 16:51:
Най-сетне пост върху, който да се замисля наистина сериозно,понеже виждам че разбираш от това,много те моля дай ми някакъв примерен режим(закуска,обяд и вечеря) или поне ме насочи малко какво трябва да приемам като храна,ако е възможно,благодаря!
Точен режим може да ти даде само един човек и това си ти. Цялата работа обаче минава през доста експериментиране и доста усет.
Можеш да я свършиш сам, а може и да я свърши някой вместо теб (но с твоя помощ). За “готов режим” или “примерен режим” обаче и дума не може да става. В подобен случай нещата стават с доста пробване и нагласяне.
казано от Vladimir Klyavkov на 27.05.11, 17:07:
В момента съм на следния хранителен режим:
Закуска- 1 кисело мляко и 1с.л.манов мед
Обяд - Зелена салата-1голяма марула,зехтин,оцет и сол
Вечеря - 3белтъка и 1жълтък и 50/100гр. извара
Като добавки пия “NOxplode”,“Animal Pak”,“Whey Protein” но само когато имам по тежки тренировки
Без да коментира подбора и количествата на храни, които консумираш, ще ти дам няколко неща, на които да обърнеш внимание:
- имаш ли достатъчно енергия да си завършиш качествен0о тренировката или в края започваш да оплиташ краката и да отпадаш?
- имаш ли достатъчно енергия на финалната права на максималните тестови бягания, които правите или накрая умираш?
- спиш ли добре или сутрин се будиш рано и доста гладен?
- заспиваш ли лесно или по-скоро не?
- имаш ли енергия през деня?
- можеш ли да се фокусираш добре в дейност различна от спорта (училище, четене на книги, решаване на задачи) - т.е. работи ли ти достатъчно добре мозъка?
Има и други фактори, но за сега помисли над тези.
Друго, което ми е интересно, е как твоя треньор вижда твоето развитие в бъдеще. И в случая имам предвид най-вече физическо развитие.
Откъм мазнини си на долната граница. Това за твоя спорт, предполагам е ОК.
Откъм килограми - също. Това дългосрочно не зная колко е ок.
Откъм сила не зная как си, предполагам - добре. Предполагам също така, че с малко насочена работа можеш да бъдеш ОЩЕ по-добре.
Това са само точки за размисъл.
поздрави
Ами имам проблеми единствено с последните метри в контролните бягания.
Сега правим такива тренировки че много кила,респективно енергия се топят, така че ще те послушам теб и момчетата и ще се върна към нормален за мене си режим на хранене, благодаря, че ми отвори очите за това колко грешно разсъждавам, но ти поне ме насочи към правилния подход за размисъл, не си като другите фитнес ентусиасти, които си мислят “Ти луд ли си да нямаш мускули-колкото повече мускули,толкова по добре?”
Мнението беше редактирано от RunAholic на 28.05.11 19:55.
Днес имах 3 км бягане на стадиона, което би трябвало да го бягам с по-бързо темпо.
Снощи вечерях с царевичен грис(качамак)с извара и сирене,днес закусих с овесени ядки,кисело мляко,ленено семе,пшеничен зародиш и на тренировката хвърчах като коршум,просто толкова бърз не съм бил до сега :Д, взех разстоянието от 3км за 10мин.45сек. а личното ми постижение е 10.41, но задачата за днес не беше максимално бягане(което значи чи без да бягам максимално от моите възможности , за малко да си подобря рекорда :Д)
29.05.11
20:45
казано от Vladimir Klyavkov на 29.05.11, 16:01:
Днес имах 3 км бягане на стадиона, което би трябвало да го бягам с по-бързо темпо.
Снощи вечерях с царевичен грис(качамак)с извара и сирене,днес закусих с овесени ядки,кисело мляко,ленено семе,пшеничен зародиш и на тренировката хвърчах като коршум,просто толкова бърз не съм бил до сега :Д, взех разстоянието от 3км за 10мин.45сек. а личното ми постижение е 10.41, но задачата за днес не беше максимално бягане(което значи чи без да бягам максимално от моите възможности , за малко да си подобря рекорда :Д)
Браво!
Продължавай да експериментираш с храненето и как ти влияе на:
- здравето
- енергията
- килограмите
т.е. на представянето като цяло!
Успех
П.П. а да и от един от предните ми постове - най-добри времена на дълги разстояния са дали атлетите с най-малко (в рамките на здравословното) гъвкавост. Т.е. ако си супер дърво, има голяма вероятност да .. разтегнеш неприятно. Ако обаче си много гъвкав е дългото бягане не е предимство. Според изследването, което споменах по-горе, всички атлети са имали базова гъвкавост, но най-добри резултати са дали по-”негъвкавите”. поздрави