Oще няколко фитнес въпроса.

27.05.11
21:27

Така добър вечер на всички :)
Днес ми бяха в ума някои фитнес упражнения и диети.И така започнах да си задавам някои въпроси на които сам не мога да си отговоря,затова ви пиша в момента :).След като 1 мускулна група се тренира за 1 път седмично например днес ръце и гърди и чак след 1 седмица пак да ги тренирам няма ли опастност през това време те да започнат да губят ММ,защото след всяка силова тренировка ще правя кардио,а то разгражда и мазнини и ММ? Мерси предварително на всички отговорили :)

27.05.11
22:00

ми то по принцип след тренировка започва да се разграждат мускулите и ако до 40 -60 мин не им дадеш нужните хранителни вещества и тогава става лошо. Ти предполагам, че до следващата си тренировка другата седмица ще се храниш добре, така че няма опасност от загуба на ММ. Мускула расте докато почива.

Ако можеш така да натовариш мускулите си, че точно след една седмица да са във фазата на суперкомпенсация, то следващата тренировка те ще са по-големи (силни...) от предната. И след седмица отново по- от предната. И т.н. И всичко е супер. Остава малката подробност, че трябва да си доста напреднал, за да може да натовариш мускула така, че да му е нужна седмица, за да се възстанови.
И голямата и съществена подробност, че всъщност проблемът не е в мускулите, а в ЦНС. Нея като я изпържиш с форсирани, чийтинг и серии до отказ, и тя има нужда от седмица, за да се възстанови. През това време мускулите са се превъзстановили, но не е имало тренировка за тях. И са се върнали на началното ниво.
Затова умните постъпват като глупаци - не се опитват да разберат всичко, а тренират по готови шаблони (5/3/1, 5х5 и т.н.). Глупавите постъпват като умници - те се опитват да разберат всичко и в крайна сметка от дърветата не виждат гората.
“Кардиото топи мускулите “е фраза като ‘мястото на жената е при печката и да ми прави салатата”. Сигурен съм, че Анджелина Джоли няма да я използваш само за готвене, ако ти падне. Т.е. зависи от жената. Е, а пък дали кардиото ще изгори мускул зависи от вида, продължителността му, суплементацията, хранителния ти режим и т.н.
Ако Абаджиев беше тренирал хората си на принципа “Требе да се стресира мускулО”, то сигурно нямаше и да сме чули името му. Все пак щангистите правят 2 основни движения и няколко други (клек, преден клек...). И без да стресират всяка тренировка са ставали по-силни. Странно, а?
Извод: от цялата работа става ясно, че не мускулите, а ЦНС е лимитиращия фактор, но въпреки това хората по залите продължават да се опитват да я пържат все повече и повече и чакат залудо да им порастат мускулите.

ами с част от нещата които Юли е писал не съм съгласен.

ако си спомняш Риптоу и Practical programming for strength training - начинаещите увеличават постиженията от тренировка на тренировка, напредналите от седмица на седмица а супер елита от месец на месец. интересното е че ако си напреднал пак клякаш 2 или 3 пъти в седмицата, но само една тренировка гониш рекорд(1 максимална петица) а през останалото време или правиш 5х5(което ако е с една тежест е на около 80%) например.

тренирането 1 път седмично може да е подходящо за някой който е метален тип(по Поликин).

интересно е че по теорията за типовете едните ппретренират от обем(10х10), други от интензивност(12х3) а трети и от двете. специално метаните типове претренират от каквото и да е. ако си чел Ерик Креси и The art of the deload - Крамер и колектив изследвате претренирането и се оказва че от обем се претренира(със всичките му белези), докато за да претренират от интензитет са правили 10 серии(лег преса или нещо подобно) с 1RM, 10 поредни дена. та умората трябва да се погледне като енергийна/ендоркинна, неврологична, тъканна, психологическа и т.н.(?).

за глупавите и умните съм и съгласен и несъгласен. съгласен съм че хората опростяват неща които са сложни и усложняват неща които са прости. не съм съгласен обаче че анализрането и четенето са винаги отрицателни. връщайки се пак на Поликин - “научете се как е добре да тренирате за себе си, а не как са тренирали идолите ви.” 5/3/1 на Уендлър би се провалила почти както всички други програми които съм опитал и не са работели. и дълго време си мислех че на мен нещо не ми е наред, докато не седнах, не погледнах какво съм тренирал и не открих кое е това което ме спъва - това че се ръководя по плановете на другите. защо циклите са от 4 седмици? защото толкова има в месец и така е удобно. а дали тялото (ми) е устроено в 4 седмични цикли? или в 20 дневни? това което откривам за мен да работи е 2 седмици товарене и седмица разтоварване. вярваш ли ми че не съм срещал програма която да е написана така? колко време щях да губя да търся правилната програма и да се обвинявам че не ставам?

пък за тренировките на Абаджиев не мисля че нито аз, нито ти сме квалифицирани да обсъждаме. къде са трнеировките “на свежо” и къде е “няма стрес, има адаптация?”

моят съвет към автора е да опита и да види, като има ясна представа какво ще следи. ако целта му е да е силен ще следи работните си килограми. ако целта е да е мускулест, ще следи кантара и метъра. нека да даде 1 месец на програмата си че да види как върви. ако върви, да продължава, ако не върви - да помисли какво ще смени.

28.05.11
00:04

От едно ниво нататък не можеш да прогресираш от месец на месец. Трябва да се радваш ако прогресираш от година на година или поне държиш едно ниво с времето. За програмите, човек първо тръгва с готовите шаблони и програми (даже е задължително), преди да почне сам да усеща нещата.

28.05.11
03:31

Кьм автора има две неща които трябва да разбереш с времето общия седмичен обем на тренировки и после за всеки мускул.Моито мнение е че да се тренира един пьт седмично  даден мускул е пьлна глупост.

ЛР

28.05.11
07:51

казано от cchapo на 27.05.11, 22:00:

ми то по принцип след тренировка започва да се разграждат мускулите и ако до 40 -60 мин не им дадеш нужните хранителни вещества и тогава става лошо. Ти предполагам, че до следващата си тренировка другата седмица ще се храниш добре, така че няма опасност от загуба на ММ. Мускула расте докато почива.

Ако това действително беше така, в момента трябваше да тежа някъде под нулата :) :) :)
Като изобщо не говоря за тренировки, включващи напомпването на бицепса със стотици повторения, а за поне половин час високо-интензивна кондиция и поне половин час як спаринг (т.е. силова издръжливост)

поздрави

П.П. а да, често оставах след тренировките да правя лицеви на една ръка, да играем на “Стълбичка” с набирания и да клякам с чучелото.

28.05.11
07:57

A ако тренирам дадена мускулна група 2 пъти седмично например ако искам нея да развия ще станат ли работите?И смятам да ям преди и след тренировка повече белтъци за да нарастне мускула правилно ли е това?И например ако не искам да загубя толкова ММ може да използвам упражнения от този сорт че да натоварват 1 мускул повече и по малко други.

Цецо, съгласен съм с теб.
Но в случая постът ми е ориентиран към автора на статията. Прочети двете му мнения в темата и кажи не ти ли се струва, че според него в тялото му има някой Еди Мърфи (а.к.а. Дейв Минг), който в неделя в полунощ събира своите хора и правят равносметка. Кардио пичът казва: “Тази седмица имаше 3х45мин кардио”. Дейв Минг дава заповеди на сланинотопеца: “Изгори 1,209283кг мазнини с предимство от бедрата и паласките”. Сикс-пек пичът докладва: “Бяха направени общо 2345 коремни преси. Дейв Минг: “Махнете 2мм слой от паласките”. Бицепскърл пичът е следващ: “Направихме 42 серии концентрично”. Дейв Минг: “Повишете обема на бицепса с 4мм”.
Просто на етапа, на който се намира авторът на темата, е рано да се говори за нещата, които си казал. Ок, аз съм земен тип, пробвал съм, прав е Поликин и т.н. Но нашият човек още си мисли, че мускулите растат от брой тренировки седмично, а не от вида им + храненето му + възстановяването му. Т.е. той си вярва в Дейв Минг теорията...

казано от Джеид Хаджиев на 28.05.11, 07:57:

A ако тренирам дадена мускулна група 2 пъти седмично например ако искам нея да развия ще станат ли работите?И смятам да ям преди и след тренировка повече белтъци за да нарастне мускула правилно ли е това?И например ако не искам да загубя толкова ММ може да използвам упражнения от този сорт че да натоварват 1 мускул повече и по малко други.

Можеш да тренираш мускулна група и по 4 пъти в седмицата, въпроса е каква ще е тренировката. В темата вече стана дума за възстановяването. Ако тренировката ти е такава, че като тренираш дадена МГ в Понеделник и до Четвъртък тя е възстановена, то нищо не ти пречи да я тренираш 2 пъти в седмицата. Обикновено тренировка на мускулна група два пъти в седмицата е най-добрия вариант за хора с повече от 3-4 месеца стаж. Естествено всичко е много условно, но да приемем, че е така в един много общ случай. Вече като натрупаш приличен стаж от сорта на 2 години и си достатъчно навътре в нещата, можеш да си позволиш и тренировки на МГ веднъж седмично, 5-дневни сплитове и т.н. E, ако отслабваш можеш и сега да караш по петдневни сплитове, но тогава целта и тренировките са други.

Яденето на повече белтъчини преди тренировка не е много оправдано. Необходими са, но зависи и какво разбираш под много. За едни 30гр. белтъчини е много, а за други са малко. От човек до човек си е, от организъм до организъм. Виж обаче след тренировка повечето белтък ще ти помогне повече от по-малкото. Преди тренировка наблегни на въглехидратите или мазнините, в зависимост от хранителния ти режим и тренировката. :)

С последното ти изречение не мога да разбера какво имаш в предвид. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 28.05.11 08:49.

28.05.11
09:57

с таз загуба на ММ яко са се филмирали много хора...

28.05.11
09:57

Джеид Хаджиев

Умереното кардио след тренировка съчетано с подходящата суплементация,визирам най вече свободни аминокиселини,или проста глукоза(някой хора твърдят че тя много добре замества БСААто,и може и да са прави) върши чудесна антикатабаолична работа.
А приемането на протеин не е ден за ден,а един постоянен цикъл:
Трицепса примерно,който си тренирал вчера,не го интересува че днес имаш гръб и трябва да приемаш протеин след тренировка,той иска матрЯл,същото важи и за гърба на другия ден,и на по другия
Преди,след сутрин вечер:протеина никога не вреди

Колкото до твърдението че една мускулна група трябвало да се тренира 1 път седмично.....според мен всичко е до генетика
Собствено,ръцете и раменете ми вървят убийствено добре,и на фона на тялото ми са преразвити:А АЗ НЕ ТРЕНИРАМ РЪЦЕ сепаративоно,като повечето хора,изключая понякога скотово,понеже просто ми е кеф
Винаги е било така,единствено рамото 1 път седмично,и то много лежерно

За сметка на гърба и прасците,които много трудно ми вървят

Така че,както споменаха хората тук,нееднократно,тренирай и си усещай тялото,рецепти персонално за теб няма да получиш адекватни,избери си система,както беше споменато,това усещане идва с времето

казано от Скота на 28.05.11, 09:57:

с таз загуба на ММ яко са се филмирали много хора...

Нормално, защото слушат “опитни” билдъри, които “чистят” чрез гладуване. :)

28.05.11
10:04

казано от Dean Petrov на 28.05.11, 09:57:

Джеид Хаджиев

Умереното кардио след тренировка съчетано с подходящата суплементация,визирам най вече свободни аминокиселини,или проста глукоза(някой хора твърдят че тя много добре замества БСААто,и може и да са прави) върши чудесна антикатабаолична работа.

Незнам, кои хора го твърдят но да заместиш аменокиселини с въглехидрат (глюкоза) е все едно да твърдиш, че захар и сол са взаимозаменяеми. Виж вече обратния вариант преобразуването на аминокиселините до глюкоза е възможно при определени условия, но това е тема на съвсем различен разговор.

28.05.11
10:35

казано от Valdis на 28.05.11, 10:04:

казано от Dean Petrov на 28.05.11, 09:57:

Джеид Хаджиев

Незнам, кои хора го твърдят но да заместиш аменокиселини с въглехидрат (глюкоза) е все едно да твърдиш, че захар и сол са взаимозаменяеми. Виж вече обратния вариант преобразуването на аминокиселините до глюкоза е възможно при определени условия, но това е тема на съвсем различен разговор.

Като се замислиш,е напълно възможно,особено целейки антикатаболизъм
Подоби теми се вихрят от години в суплемент секцията на ББ ком апропо

28.05.11
10:41

казано от Dean Petrov на 28.05.11, 10:35:

Като се замислиш,е напълно възможно,особено целейки антикатаболизъм
Подоби теми се вихрят от години в суплемент секцията на ББ ком апропо

Съгласен съм, но явно не си схванал идеята, или поне не цялата.

28.05.11
10:58

Съгласен съм с вас.Все пак аз трябваше да направя няколко такива теми за да ми се изяснят познанията за фитнеса,диетите и т.н.Все пак много съм ви благодарен че ме ориентирахте :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1