23.05.11
20:17
Здравейте!
След известно четене по въпроса за баланса между омега 3 и омега 6 в организма стигнах до извода,че в наше време всеки има нужда от допълнителен прием на омега 3 мастни киселини.
Това което ме интересува е дали при едно стандартно високо-мазнинно хранене(10яйца+масло,350гр свинско,150 риба + салати със зехтин) би бил желателен допълнителен прием на омега мастни киселини?Ако да само омега 3 или комбиниран продукт омега 3-6-9?Също бихте ли препоръчали някой продукт ?
23.05.11
20:22
Чрез 150гр. риба си набавяш нужната доза омега-3 и добавка не ти е нужна. Свинското и яйцата пък са богати на омега-6, та и там надали имаш нужда от добавка. :)
Е,то ако покривам дневната доза(какви са препоръчителните дози омега3 и омега6 за спортуващи хора бтв?) омега3 с рибата,но приемам повече омега6(надхвърлям препоръчителната доза) не следва ли да увелича приема на първата за да останат нещата в съотношение 1:1 каквото е препоръчително ? :)
23.05.11
20:46
Разгледай тази тема - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/52920#p-620377 . А напасването на съотношения си е голяма играчка. Лично аз не си и помислям и не гоня съотношения. :)
Супер,мерси и на 2мата за линковете!
Сега към ПроХхХ,въпреки,че от рибата си набавям препоръчителната дневна доза(около 1,5гр омега3 за 150гр риба тон) по груби сметки от нутришъндата приемът ми на омега6 е около 20гр на ден.Сега тук не е ли логично да увелича приема на омега3?Нямам намерение да спазвам вманиачено точен баланс,но ако си мисля,че приблизително да се доближавам до него(взимайки впредвид,че в момента е нещо като 1 към 14) би имал положителни резултати,не мислите ли ? :)
23.05.11
21:38
Мда...май ще е добра идея да си купиш рибено масло като добавка. :) Препоръки от мен за марка обаче не очаквай...не ги разбирам. :)
24.05.11
16:36
Здравей,
като начало забрави за таблиците, които си чел, за NutritionData и за каквото се сетиш още. Числата, които са цитирани са твърде условни и много лесно се променят в зависимост от:
- средата
- храната
- движението на животното, което ядем или от което идва продукта, който ядем
- състоянието на почвата, която е дала храната на животното
Ще ти дам няколко насоки, как да усетиш кога си в баланса и кога си извън него.
Първо ми отговори на следния въпрос - можеш ли да усетиш когато нивата на възпалителните процеси в организма ти са високи и кога - по-ниски. Ако си пил рибено масло поне 3г на ден известно време, след това си спрял, след това пак си почнал - трябва да знаеш как тялото ти усеща разликата.
Здрасти,мерси за влкючването :)
Там е работата,че досега рибено масло не съм приемал никога :)
24.05.11
20:19
казано от tra^la^la на 24.05.11, 19:14:
Здрасти,мерси за влкючването :)
Там е работата,че досега рибено масло не съм приемал никога :)
Щом все още не си ползвал рибено масло, започни с 1-2г EPA + DHA дневно.
Т.е. ако рибеното ти масло имаш 30% потентност (концентрацията на EPA + DHA общо e около 30% ), значи да приемаш между 3 и 6г рибено масло дневно.
Като направиш един-два месеца, спри за месец и след това започни отново. Така ще придобиеш усещане за това как се чувства тялото си с и без рибено. Тогава вече ще имаш реален барометър, с който да преценяваш как ти действат различните количества омега 3.
Има още няколко насоки, които мога да ти дам, но това чак след като експериментираш известно време. В този момент по-скоро няма да са ти полезни.
поздрави
взех си омега 3 капсули от ДМ.60 капсули(за 4 евро) с 180 мг ЕПА и 120 мг ДХА на капсула(започвам от 4 на ден)
има ли значение какъв е източника на маслото или може да се приеме,че общо взето повечето видове омега на пазара са еднакви по качество,а се различават единствено по съдържание на ЕПА и ДХА ?
26.05.11
22:25
казано от tra^la^la на 26.05.11, 19:11:
взех си омега 3 капсули от ДМ.60 капсули(за 4 евро) с 180 мг ЕПА и 120 мг ДХА на капсула(започвам от 4 на ден)
има ли значение какъв е източника на маслото или може да се приеме,че общо взето повечето видове омега на пазара са еднакви по качество,а се различават единствено по съдържание на ЕПА и ДХА ?
Повечето рибени масла за 18% - 12%.
Разликата в цените идва от:
- произхода на рибеното масло
- чистотата му (от примеси, замърсители и т.н.)
- концентрацията на омега 3
поздрави
Това рибено масло на барлийнс как е? 39 лева в аптеката до нас, 100 капсули, 1000мг. Не съобразих днес да помоля жената в аптеката да ми даде да видя количеството епа/дха. Дали си заслужават? Ако са 1000мг ми се струва много добре.
ми на мойте също пише 1000мг концентрат омега и от тях 180 от едното и 120 другото :|
26.05.11
23:22
казано от tra^la^la на 26.05.11, 22:48:
ми на мойте също пише 1000мг концентрат омега и от тях 180 от едното и 120 другото :|
нормално де.
има и такива с по-висока концентрация. Има и такива с по-ниска.
имах впредвид,че ако на барнлийс са същите си е голяма набутвация да даде 40лв за тях колегата ;)
Ок мерси, а ти от ихерб-а ли ги взимаш? До колко долара трябва да е пратката, че да не ми лепат ддс и начислят сякакви сметки..
провери ли на барнлийс какви са процентите в 1 доза ?
аз съм в Германия и си ги купих от ДМ. за айхерб някой друг ще трябва да ти отговори :)
28.05.11
14:17
EPA/DHA - 18%/12% e най-често срещаната концентрация. Тези 60 капсули за 4евро, които си взел, излизат скъпо, при условие, че ти трябват 4-5 на ден.
Днес си поръчах това: iherb.com/Now-Foods-Omega-3-200-Softgels/323?at=0 , което даже и с 4-те долара доставка, излиза много евтино.
Това: iherb.com/Now-Foods-Omega-3-Molecularly-Distilled-Cholesterol-Free-500-Softgels/18104?at=0 е още по на сметка, но минава 30лв с доставката и не го поръчах, защото не ми се плаща ДДС и не ми се занимава с митничари. (поръчките от iHerb винаги минават през митницата тука, в Германия 200% също ще минат).
Друг вариант е: iherb.com/Nature-s-Answer-Liquid-Omega-3-Deep-Sea-Fish-Oil-EPA-DHA-Natural-Orange-Flavor-16-fl-oz-480-ml/7908?at=0 - това пия в момента. Най-евтино е като съотношение цена/брой дози, но количеството EPA/DHA е по-ниско, което предполага по-висок прием.
Сега от теб се иска само да си избереш.
Мнението беше редактирано от Владимир8507 на 28.05.11 14:18.
28.05.11
15:26
казано от Владимир8507 на 28.05.11, 14:17:
EPA/DHA - 18%/12% e най-често срещаната концентрация. Тези 60 капсули за 4евро, които си взел, излизат скъпо, при условие, че ти трябват 4-5 на ден.
Това: iherb.com/Now-Foods-Omega-3-Molecularly-Distilled-Cholesterol-Free-500-Softgels/18104?at=0 е още по на сметка, но минава 30лв с доставката и не го поръчах, защото не ми се плаща ДДС и не ми се занимава с митничари. (поръчките от iHerb винаги минават през митницата тука, в Германия 200% също ще минат).
На кашончето с пратката не се изписва транспортната такса, така че следващия път може да си го поръчаш, няма да плащаш ДДС. Попринцип не ти се налага да се разправяш с митничари, направо си заплащаш ДДС-то на гишето от което получаваш пратката. :)