Определящ ли е телесният ви тип при изграждането на тренировъчен и хранителен режим?

Привет,

Интересно ми е да науча как стоят нещата при вас - определящ ли е телесният ви тип, когато изграждате тренировъчния и хранителния си режим?

Въобще, до колко смятате, че взимането му под внимание допринася за постигането на целите ни? :)

28.05.11
11:58

Смятам че е добре да се взима из предвид.....Но да бъда честен не съм го взимал много из предвид при трен.програми :D Но при хранителния режим винаги го взимам из предвид.......

28.05.11
12:11

Понеже пред очите ми множество “ектоморфи” са се оказвали “ендо-” или “мезоморфи”, както и всевъзможни други “трансформации” вследствие на тежко трениране аз бих питал по-скоро дали има някой, който си знае тоя измислен телесен тип :D
Ама да е много сигурен .. :)

28.05.11
13:03

казано от G33K на 28.05.11, 12:11:

Понеже пред очите ми множество “ектоморфи” са се оказвали “ендо-” или “мезоморфи”, както и всевъзможни други “трансформации” вследствие на тежко трениране аз бих питал по-скоро дали има някой, който си знае тоя измислен телесен тип :D
Ама да е много сигурен .. :)

Да аз знам :)

28.05.11
16:08

Мнеее, винаги тренирам и ям, като за последно :D

P&

28.05.11
16:15

Ако всичко, което се пише е вярно, съм ЗА да се има предвид, когато се съставя тренировъчната и хранителна програма. Обаче забелязвам, че напоследък хората не отговарят на нито един тип. Повечето от приятелите ми са може би екто-мезоморфи. Демек - перфектни. Високи, слаби, с достатъчно мускули, силни, дебели кости, не качват лесно мазнини, но пък за сметка на това качват мускули лесно и т.н. Абе, всичко е измишльотина за мен.

ако качваш лесно мазнини няма си сложиш 300грама въглени в паницата я... има значение разбира се

28.05.11
16:38

казано от picco ’ на 28.05.11, 16:15:

Повечето от приятелите ми са може би екто-мезоморфи.

Повечето хора с по 5-6 години бодибилдинг (с правилни тренировки, добро хранене и т.н., разбира се) са мезоморфи по тия дефиниции. Повечето от тях най-вероятно когато са влизали в залата са се имали за екто- или ендоморфи, само че както го е казал Арнолд - the more i eat, the heavier i lift, the better my genetics seem to get.
Тежко желязо и тонове храна му е майката и с годините всички които го спазват това се оказвах бахти и мезоморфите :D А който се подмотва и се чуди “коя беше правилната тренировка за ектоморфи” или “каква диета да пазя като съм ендоморф и искам да отслабвам” няма да иде далеч.

казано от kristiancho на 28.05.11, 16:33:

ако качваш лесно мазнини няма си сложиш 300грама въглени в паницата я... има значение разбира се

Нали затова после отиваш в залата - или ще ги разходиш до последния грам или ще ги върнеш, както се случи в конкретния ден. Аз досега някой да дърпа тяга до тотално физическо изнемогване и да качва лесно мазнини (или пък да не прави мускули) не съм виждал .. виж, ако факторът “подмотване” е налице е друга работата, ама то това не е телесен тип.
Повечето хора, които оправдават шкембетата с ендоморфизъм ( :D ) като ги види човек как тренират и се чуди, те почиват ли си, що ли ...  всичко си е до яко блъскане.

Мнението беше редактирано от G33K на 28.05.11 16:43.

28.05.11
20:37

@G33K, напълно съм съгласен с ТЕБ !!!

Според мен номера е телесния тип да се вземе под внимание още в началото на “спортната кариера”. За това обаче съответния човек трябва от самото начало да е под крилото на треньор, който пък от своя страна знае как и взима соматотипа под внимание.

Наистина след 10 години тренировки тялото на човек е коренно различно, но въпреки това си има начини да се определи какъв е той.

Както се вижда обаче, проблема се крие в това, че тези преценки направени от нас самите са...абе има много голяма вероятност както каза G33K аз да съм ектоморф, а да се определя като ендоморф.

Въпреки това смятам, че всеки може да поне приблизително да определи какъв е телесния му тип. Аз примерно цял живот съм бил слаб. Единствено в най-ранното ми детство (от 7 до 10год.) бях пълен, но след това рязко се издължих и до 18-19 годишна възраст бях като скелет, а никога не съм се лишавал от ядене. Последните години пък алкохола и заседяването взеха превес и логично понапълнях, но въпреки всичко все още си стоя висок и слаб.

Та...логично аз се определям като ектоморф с леки зачатъци на мезоморф. Според мен всеки би могъл да си направи една такава равносметка.

Дали обаче взимането под внимание на тази човешка характеристика би оказала толкова голям ефект върху спортните постижения, независимо дали се борим за визия, сила, бързина и т.н.? Дали си заслужава да преразглеждаш сумати фитнес програми и хранителни режими, докато откриеш измежду тях такъв, който е подходящ за теб? Или номера е...просто да тренираме?! :)

29.05.11
17:04

казано от ProXxX на 29.05.11, 11:40:

Въпреки това смятам, че всеки може да поне приблизително да определи какъв е телесния му тип. Аз примерно цял живот съм бил слаб. Единствено в най-ранното ми детство (от 7 до 10год.) бях пълен, но след това рязко се издължих и до 18-19 годишна възраст бях като скелет, а никога не съм се лишавал от ядене. Последните години пък алкохола и заседяването взеха превес и логично понапълнях, но въпреки всичко все още си стоя висок и слаб.
Та...логично аз се определям като ектоморф с леки зачатъци на мезоморф. Според мен всеки би могъл да си направи една такава равносметка.

Логично изглежда. Само че има друго - ако сега започнеш да слагаш по-голям приоритет на тренировките си дали няма да се окаже след някоя година-две, че си мезоморф с леки зачатъци на ектоморф? Или пък да не говорим ако това се беше случило преди (и вместо) последните години с алкохола и заседяването? Или пък по-рано ...
Дали ако сега сложиш тренировките на едно от първите 3 места в приоритетите си след известно време пак ще си “висок и слаб” - изобщо, колко висок и слаб според теб може да си ако започнеш да правиш тяга с 200+ (което би било неизбежен резултат от едни яки ежедневни тренировки, пред очите ми е ставало много пъти, а не е да съм живял векове :D )? ;)
Няма телесен тип в тоя смисъл, в който се говори в статията. Има методики, които са по-подходящи за един човек и по-неподходящи за друг - но не са 3 типа и разните комбинации между тях, вариантите са стотици (по-скоро хиляди) и трудно могат да се опишат като телесен тип. Има хора, които имат природни дадености и които в крайна сметка могат да постигнат много повече от други в даден спорт, независимо от количеството блъскане - но това пак не е телесен тип, а преразположеност към конкретен спорт.
Но най-важното е - има приоритети и спрямо тях има резултати. Досега който си е сложил тренировките сред първите приоритети (независимо че се занимава непрофесионално) все е отишъл на 100% в така наречения мезоморфен тип, което съсипва теорията. Който не - няма нищо лошо в това, но няма как и да очаква да е там (очевидно не му и трябва, щом така си е подредил нещата).

Мнението беше редактирано от G33K на 29.05.11 17:05.

29.05.11
21:47

Наистина доста логични изказвания виждам тука, но най-добре е да се изкаже някой професионалист, който разбира повече от физиологията на човешкото тяло. Аз лично не съм се придържал към тренировките за специален тип тяло, а тъкмо обратното. По начина по който реагира тялото ми на определен тип тренировки и храна, аз разбрах че клоня повече към ендоморф.

P&

29.05.11
22:12

G33K -  Той хубаво след година, две ще стане голям, мускулест - типичен мезоморф, но това означава ли нещо ? Костите пак ще са тънки, слаби, пръстите дълги и т.н. Типично за един ектоморф. Може би и това ще се промени до някъде, но съм на мнение, че когато човек е на 16-20г. и се определя като абсолютен ектоморф, каквото и да прави и колкото и голям да стане, той ще си бъде ектоморф.

29.05.11
22:28

Какво значение има какъв ще се определя, след като ще е мускулест и силен?
Между другото, костите също се уплътняват и заякват, а това, че ще са по-тънки е само предимство, от визуална гледна точка. А на 16-20 години физическото развитие още не е завършено, така че не може изобщо да се говори за типове. Това може да стане примерно след 25 години.

29.05.11
22:47

казано от picco ’ на 29.05.11, 22:12:

G33K -  Той хубаво след година, две ще стане голям, мускулест - типичен мезоморф, но това означава ли нещо ? Костите пак ще са тънки, слаби, пръстите дълги и т.н. Типично за един ектоморф. Може би и това ще се промени до някъде, но съм на мнение, че когато човек е на 16-20г. и се определя като абсолютен ектоморф, каквото и да прави и колкото и голям да стане, той ще си бъде ектоморф.

Прав си, костната структура си е костна структура. Че не е само 3 типа обаче мисля е ясно. Аз не казвам, че хората са еднакви - напротив, доста са различни дори.
Въпросът е за другите неща - “Ектоморфите качват маса много трудно и след това лесно я губят.”, “Закръглените форми и високият процент подкожни мазнини са присъщи за ендоморфа.” и т.н.
Трудно качват маса хората, които не се раздават на тренировките. Същото важи и за закръглените форми. Към кое ще избие работата при един не дотам отдаден на блъскането човек наистина може да се разгледа като телесен тип. Въпросът е обаче, че ако човек си тренира както си трябва (тежко) няма да има “проблем” нито с масивните мускули, нито с дълбокия релеф (проблем е в кавички, защото той проблемът сам по себе си се усеща между тежките тренировки :D ), независимо от това към кое от другите състояния е щял да отиде ако го е мързяло.
И така излиза, че има 2 телесни типа - кльощави или дебели, като и двата при яко блъскане преливат в третия, към който от друга страна по подразбиране иначе принадлежи само една пренебрежимо малка част от хората (ония, супер-надарените от природата, които на първо влизане в залата вдигат малко повече от твоя макс след 10 години и за 2 тренировки започват да се състезават). Тоест, телесният ти тип според тези дефиниции пак опира до това колко си блъскал и е променим с времето. Костната структура си е костна структура и нямаше да имам против ако се говореше само за нея (тя е фактор - със сигурност ако си с тънки кости няма как да станеш 110 кила мускулест, но това не ти пречи да си, примерно, 90 кила мускулест - а не като някой 65 килограмов каже “ама аз съм ектоморф, трудно качвам” ти го питаш как тренира и ти стане лошо), но тук се говори за разни дадености, кое било лесно, кое трудно - това вече са глупости. Ако не се тренира сериозно не е трудно, ми направо невъзможно, ама ако си действа човек си стават нещата неусетно.

Мнението беше редактирано от G33K на 29.05.11 22:49.

BU

29.05.11
23:40

О,йес!Логично е да определяме “телесен тип” като сме на 8-10-13-15 години и започваме тренировки. :) Аз още отсега мога да ви кажа  - 2 телесни типа ще срещнете - “слабак” и “дебелак”. :)

Много по-удачно е да си изчакаме пълното развитие на индивида.Нека стане на 25 години,тогава да замерим и да започне тренировки,за да е първенец сред пенсионерите!

P&

29.05.11
23:43

Може би разсъждавам грешно, но мнението ми е, че ако на двама души хранителните им режими са изчислени от математик и се хранят и тренират еднакво - единия винаги ще е по-силен и по-голям от другия. Това може би също се влияе от типа тяло. Един ектоморф трябва да полага 10 пъти по-голями усилия от един мезоморф, за да го настигне, дори и мезоморфа да не тренира и да не се храни правилно.

BU

29.05.11
23:45

Ако сте “ектоморф” няма да тренирате ли?!
Ако ви е малка пишката няма да ебете ли ?!

BU

29.05.11
23:47

казано от picco ’ на 29.05.11, 23:43:

Може би разсъждавам грешно, но мнението ми е, че ако на двама души хранителните им режими са изчислени от математик и се хранят и тренират еднакво - единия винаги ще е по-силен и по-голям от другия. Това може би също се влияе от типа тяло. Един ектоморф трябва да полага 10 пъти по-голями усилия от един мезоморф, за да го настигне, дори и мезоморфа да не тренира и да не се храни правилно.

Ако се хранят и тренират еднакво!!! Ти осъзнаваш ли колко голяма е разликата от тренировка до тренировка и от хранене до хранене?Не трябва да се хранят еднакво,а оптимално!

Мнението беше редактирано от BusyMan на 29.05.11 23:48.

P&

29.05.11
23:48

Не това искам да кажа. Просто ектоморфите са по-слаби и трябва да полагат повече усилия, за да станат като мезоморфните типиве.

P&

29.05.11
23:51

казано от DeadManWalking на 29.05.11, 23:47:

Ако се хранят и тренират еднакво!!! Ти осъзнаваш ли колко голяма е разликата от тренировка до тренировка и от хранене до хранене?Не трябва да се хранят еднакво,а оптимално!

Под “еднакво” нямам предвид единия да яде 1 кило месо, 20 яйца и 1 кило ориз и другия същото, а всичко да се изчисли еднакво, т.е единия може да яде 1 кг. месо, а другия 200гр. Под “еднакво трениране” пък имам предвид примерно ако единия вдига 100кг, а другия 80, то единия ще тренира с 80кг, а другия с 60, но натоварването ще е еднакво. И в крайна сметка мезоморфа ще се развие по-бързо.

А какво би станало според вас при следната ситуация:

Човека Х иска да трупа мускулна маса и е ектоморф, но не взима това под внимание и тренира много дълго и обемно в интервала на високите повторения (около 12) и след почти всяка тренировка прави кардио. За диета се е спрял на НВД-ВМ или дори и да не е калкулиран режима се храни високо мазнинно.

Човека У иска да трупа мускулна маса и е ендоморф, но не взима това под внимание и тренира кратко (30-40мин.) в ниските повторения (около 5-6) и не прави кардио. За хранителен режим се е спрял на ВВД или РБД, която включва много въглехидрати с висок ГИ.

В тази ситуация аз виждам двама човека, които са си разменили тренировъчните системи на трениране и хранене. В този случай аз смятам, че и двамата биха постигнали резултат, но какъв би бил той? Ектоморфа ще качва по (примерно) 1кг. мускул на месец вместо 3, а ендоморфа...той дори би напълнял още повече и би заприличал на мазните батковци по дискотеките. И колко време ще отнеме на човека да разбере, че начина по-който е избрал да се храни и тренира е крайно неподходящ за него? Смятам, че това си е чиста загуба на ценно време. :)

Та...как виждате вие ситуацията? :)

загуба на време би било само ако и двамата са невнимателлни към това което се случва и не се поучават от грешките си, ако можем това да наречем грешка.
честно казано ми се повдига като видя някъде да обещават по-бързи резултати и ми става мъчно като видя някой да иска по-бързи резултати. в крайна сметка, в дългосрочен план обещанията не важат, а хората си остават хард-гейнъри.

някак си виждам 2 неща да се преплитат в поста ти - бързи резултати и оптимални тренировки. интересното за мен е че двете не са еднакви. например ако решиш да тичаш 800м и започнеш със спринт. представи си че с теб тича и някой, който започва умерено или дори бавно и постепенно намире т.нар. sweet spot.
ако целта ти е да качваш ММ, то измервайки активното(немазно) си тегло всеки месец ще ти казва дали си в правилната посока.
ако целта ти е да сваляш мазнини, то измервайки мазното си тегло всеки месец ще ти казва дали си в правилната посока.
ако целта ти е да ставаш по силен, то тежестите на работните ти серии или тест за максимум повторения на тежест или за максимум тежест за повторения ще ти казва дали си в правилната посока.

ако си в правилната посока, няма нужда да правиш големи промени. опитвай по 1 нещо различно, за да видиш от кое получаваш по-добър ефект, но винаги знай че има към какво да се върнеш.
ако не си в правилната посока, то си помисли какво не правиш и промени 1 нещо за да видиш дали няма да се приближиш към целта си.

Думите “загуба на време” написани от мен са малко не на място. По-скоро имах в предвид време, което не се използва по най-добрия начин.

Аз също не се целя в бързите резултати, а в оптималните. А оптималните винаги са по-бързи от неоптималните (с изключенията, които съществуват навсякъде).

Естествено, чрез проба грешка човек ще постига резултати. Мериш си активното и пасивното тегло и според целта си преценяваш в каква посока се движиш. Или пък работни тежести и т.н.

Цялата идея, която се опитвам да представя е, че е по-добре да се започне по правилния начин. Защо да започвам да се храня и тренирам по грешен начин, а не по правилния. Айде да не го наричам грешен, а неоптимален, който дори може да ми навреди в определени ситуации като примера ми с ендоморфа и въглехидратите.

Иначе естествено е по-добре да тренираш отколкото да не тренираш, но мисълта ми е, че е добре да правим всичко както трябва. Защо да заобикаляме, като има и по-пряк и безопасен път. И под безопасен пряк път нямам в предвид взимането на...да ги наречем стимуланти. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 30.05.11 09:41.

30.05.11
09:41

казано от ProXxX на 30.05.11, 08:01:

Та...как виждате вие ситуацията? :)

Да се повторя:

казано от G33K на 29.05.11, 17:04:

Има методики, които са по-подходящи за един човек и по-неподходящи за друг - но не са 3 типа и разните комбинации между тях, вариантите са стотици (по-скоро хиляди) и трудно могат да се опишат като телесен тип.

Тук нещата опират до различността на ВСЕКИ ЕДИН човек от останалите. Много трудно ще стане един и същи до детайлите подход дори да сработи при 2ма човека. Нещата общо взето следват една и съща рамка при всички, но детайлите са коренно различни от човек до човек.

Освен това описания от теб “ендоморф” съм го виждал поне 3 пъти (реализиран в различни хора, точно както си го описал; по тия дефиниции, хората когато са започвали да тренират на 16-17 години си бяха доста типични ендоморфи, точно по дефиницията) и мога да ти кажа, че резултатите са доста впечатляващи, точно според целта която си написал - мускули. И тримата за които се сещам след 5-7 години на тоя режим бяха с бая тлъстина по себе си и се изчистиха до нелош процент мазнини за под година - явно след годините трежки тренировки изведнъж бяха станали екто-мезоморфи и не им представляваше проблем.
От друга страна, с другия ти персонаж не съм се сблъсквал, но честно да ти кажа - всеки който иска да качва мускули и се е спрял на конкретно “хранене” и се ограничава по някакъв начин от хранителни вещества (дали ще са мазнини или въглехидрати все тая) + правене на кардио след всяка тренировка и т.н. напълно си заслужава резултатите ;) Иначе казано, аз за схемата която си описал не знам дали изобщо някой може да качи нещо по нея, така че не знам защо трябва да смятаме, че някой е “хардгейнър” ако не му се получава. По същата логика може да набедим някой за ендоморф, защото не може да се орелефи на дюнерна диета - ми то просто не се прави така бе, няма телесен тип тука. Или пък хората, които се опитват за една зима да “правят маса”, после лятото губят всичко, защото “правят релеф след масата” и накрая “бахти не става - аз съм ектоморф” - ми бъди си ектоморф, като не знаеш какво да правиш ... що тия, дето са в “период за маса” с години накрая не се оплакват от ектоморфизъм, а все са плажните типове, дето като замажат пресата и тръгват по бягащата пътека?
Всичко е методика и телесните типове могат да се разделят по-скоро така:
- телесен тип, който спазва общия за всички framework за постигане на конкретната си цел и си напасва детайлите според нуждите си (всички набедени за мезоморфи са тук)
- телесен тип, който прави неща, които ще сработят при доста под 1% от населението, тоест само супер надарените от природата, и то само евентуално (тук са вечно неуспяващите да направят мускули ектоморфи и неуспешно “чистещите” ендоморфи)

edit: а да не говорим за значението на това кога си започнал да тренираш. Няма как някой, който е започнал на 22-3 да стигне същото ниво на двигателна култура, което може да стигне този, който е започнал на 13-14 - просто тялото се развива по съвсем различен начин. А има и една бариера, която ако я минеш вече е ептен трудно - примерно ако ти трябват 25 години от живота ти да се сетиш, че трябва да се тренира, е нормално да не ти се получават нещата, които се получават на спортуващите от малки (не профи, просто започнали да се движат по-рано) - това също не е телесен тип, а изпуснат влак.

Мнението беше редактирано от G33K на 30.05.11 09:48.

30.05.11
13:04

казано от G33K на 30.05.11, 09:41:

edit: а да не говорим за значението на това кога си започнал да тренираш. Няма как някой, който е започнал на 22-3 да стигне същото ниво на двигателна култура, което може да стигне този, който е започнал на 13-14 - просто тялото се развива по съвсем различен начин. А има и една бариера, която ако я минеш вече е ептен трудно - примерно ако ти трябват 25 години от живота ти да се сетиш, че трябва да се тренира, е нормално да не ти се получават нещата, които се получават на спортуващите от малки (не профи, просто започнали да се движат по-рано) - това също не е телесен тип, а изпуснат влак.

Има генетично предразположени хора,които дори и на 30 години да започнат да тренират, за две години сериозни тренировки,ще изглеждат по-добре и ще бъдат по-силни от някои други,които са започнали на 15 да речем. ;) Друг е въпросът,че доста голям % от мислещите,че тренират, отделят повече време на четене на разни статии от този или онзи , вместо да се отдадат на активни тренировки и пълноценно хранене,като по този начин 10-15 години в залата изглеждат пълна загуба на време и средства.

30.05.11
13:48

казано от a.k.a. The Boss на 30.05.11, 13:04:

Има генетично предразположени хора,които дори и на 30 години да започнат да тренират, за две години сериозни тренировки,ще изглеждат по-добре и ще бъдат по-силни от някои други,които са започнали на 15 да речем. ;)

Несъмнено има такива (няколко пъти съм ги споменал в предните постове), но и несъмнено са едно на много. Това са хората, които природата ги е направила за дадения спорт и за нищо друго, кой се усетил, кой не - друга работа. Но това наистина са рядко срещани единици.

А това с четенето и тренирането е точно което се опитвах да обясня и аз - общият framework е еднакъв, а детайлите се напасват в движение от всеки към него си. Това да търсиш програма за ектоморф, пък диета за ектоморф, пък ала-бала - накрая си оставаш слабичък или поне не-много-едър. Яко трениране си трябва и по-малко теория, пък нека си ектоморф, след 6-7 години само ти ще си го знаеш :)

Разглеждайки канала на човека попаднах на едно видео, което бях гледал преди време. Веднага се сетих за темата, която разисквахме...

http://www.youtube.com/watch?v=A8Wlx—qnMs&feature=channel_video_title

Как смятате - дали това описание на различните хора е по-съдържателно? Според мен сякаш доста се припокрива с теорията за различните соматотипове.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 02.06.11 15:18.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1