28.05.11
16:53
Здравейте, интересува ме следното нещо. В момента съм на 5х5, ако след 3 месеца забележа, че раменете например са ми се развили по-добре от другите мускулни групи от това следва ли да извадя, че влакната в раменете са ми бързи. Ако обаче гърдите ми не се развият - това значи ли, че там влакната са бавни ? Или това въобще не е важно и ако има по-голям напредък, той ще е защото тренирам някой мускулни групи 2пъти, а други 1 път.
28.05.11
19:47
Здравей,
Влакната, които изграждат скелетните мускули, могат да се разделят най-общо на бързи и бавни. В човешкото тяло повечето мускули съдържат влакна и от двата типа, но трябва да се има предвид, че някои мускули са изградени предимно от бързи, а други предимно от бавни влакна.
Бързите влакна, както подсказва названието им, се съкращават по-бързо. Те развиват сравнително голяма сила при съкращаването си и се изморяват значително по-лесно.
Бавните влакна имат способност да поддържат дадено усилие сравнително дълго време, като не се появят бързо признаци на умора. Бавните влакна са добре снабдени с кръвоносни съдове и съдържат сравнително повече миоглобин. По тази причина изглеждат червени.
Миоглобинът е белтъчно съединение, което е сходно на хемоглобина в червените кръвни клетки. Миоглобинът има по-голям афинитет към кислорода от хемоглобина и го отдава при по-ниска негова концентрация. „Червени мускули” участват в извършването на бавни, но по-продължителни съкращения, както е при мускулите, поддържащи позата. Бързите влакна са по-слабо кръвоснабдени. В тях съдържанието на миоглобин е по-малко. Те изграждат „белите мускули”, участващи в извършването на бързи, но по- кратки по времетраене движения.
29.05.11
11:05
m1tak1, не е така. Коя мускулна група ще се развие повече е въпрос както на генетика, така и на вида на тренировъчната програма.
Вида на мускулните влакна в дадена мускулна група се определя по два начина:
- чрез мускулна биопсия.
- чрез теста за 1 ПМ.
Първия начин е ясно, че може да стане само в специална среда, но втория и сами можем да направим.
Предупреждавам, че метода е препоръчително да се прави от средно-напреднали и напреднали хора занимаващи се с фитнес.
Теста е следния - Определяш максималната тежест, която можеш да вдигнеш веднъж за дадена мускулна група на дадено упражнение. Почиваш 15 мин. и определяш 80% от 1ПМ (чрез формули). С тази тежест правиш колкото можеш повече повторения с правилна техника на изпълнение. От тук следва:
- ако си вдигнал тежестта по-малко от 7 пъти, то съответния мускул има повече бързи мускулни влакна.
- ако си вдигнал тежестта от 7 до 12 пъти, то съответния мускул има равни пропорцияя бързи и бавни мускулни влакна.
- ако си вдигнал тежестта повече от 12 пъти, то съответния мускул има повече бавни мускулни влакна.
Можеш да определиш твоя 1ПМ и чрез хилядите калкулатори в интернет, но оригиналния тест се прави чрез опит от атлета. :)
29.05.11
15:35
Абе беше ми хрумналата тая идея и за това питах .... иначе мерси и на двамата за изчерпателните отговори. :)