Стриктни повторения или може и по друг начин?

30.05.11
23:15

Привет на всички!

Ако има хора, които следят t-nation предполагам са я прочели вече, но искам да го обсъдим.Става въпрос за тази статия.

Толкова ли е важна стриктната форма или може и по друг начин?

Надявам се, да се получи една сполучлива дискусия!

По-здрави!

P&

30.05.11
23:29

С риск пак пак да ми обяснявате колко съм тъп и, че щом съм на 14, нямам право да коментирам такива теми... Когато целя стриктно изпълнение винаги ме болят китки, лакти, колене и т.н, а когато чийтвам малко - резултата е много по-добър. Под “по-добър” имам предвид, че усещам по-голямо напрежение в мускула и като цяло растежа е по-голям. Културистите например използват адския чийтинг. При рамото например като правят изнасяне на ръце пред тяло, все едно правят суинг, т.е. клатят е много. При другите упражнения е същото. Е, вярно има доста медикаменти изляти в тея тела, но тея медикаменти няма как да действат, ако храненето и тренировките не са на ниво.

ВН

31.05.11
00:12

Зависи от периода ти за маса (принципите, които използваш, вида на хипертрофията), зависи от упражнението, зависи от поредният номер на упражнението в сплит. И от броя на повторението в серията зависи.

Пример: Можеш да правиш чийтинг за бицепсово сгъване като:
> Даваш инерция от краката и кръста и въпреки това удължаваш амплитудата на вдигане
> Се навеждаш срещу тежестта, като скъсяваш амплитудата, но не допускаш точка на покой
> Приклякаш, за да прескочиш критична точка

Ако ще правиш 12 и нагоре повторения - никоя от формите няма да то донесе растеж, просто интензивността не е правилната, нито обемът. Тези техники са за бройки от 8 надолу и при условие, че можеш да направиш поне половината с правилна форма. Ако си решил да приложиш огромна интензивност, понякога е по-добре да направиш няколко частични набирания с под/успореден хват и допълнителна тежест в комбинация с гребане с Т-щанга или лост с подхват, от колкото да се клатиш 10 минути с лоста, мислейки че сгъваш.

За мен основните периоди при масиране са:
1. Качване на маса, чрез схеми от упражнения, позволяващи висока интензивност - доминират билатерални упражнения, които дават възможност за максимални опити и чийтинг
2. Качване на маса, чрез схеми от упражнения, позволяващи висок обем - доминират билатерални и унилатерални изпълнения, които позволяват запазване на техниката, принципа на изолация и здравето при двойни, тройни серии, дроп серии и пр.
3. Качване на маса с комбиниран подход 1 : 2 = 50 : 50

Редът е 2-3-1-3-2 и така нататък.

Колкото до чийтинг повторенията във всяка серия и всяко повторение, би си струвало ако си способен да възстановиш разкъсванията и травмите. Хората, които не взимат стероиди извличат ограничена полза от подобен подход, основно в разчупване на платото.

Now I’m not talking about strength training, I’m talking strictly hypertrophy.

много важно разделение. аз също смятам че на бицепсово сгъване и френско с крив лост можеш да си позволиш(дори би било ползотворно) да чийтваш и да товариш(дори мисля че хората ще ги болят по-малко лактите). виждал съм и нацонали от кану-каяк да правят лежанка - всяко повторение е с половин амплитуда и ГЗ във въздуха. в Джони Спорт, където най-слабия вдига 180 лег(и всички му се подиграват) съм виждал доста силни и доста изгърбени момчета. прави ми и на мен впечатление че тези които не са много стриктни с техниката често напредват доста бързо със силата.

аз обаче не го правя, защото всеки път като клякам и не внимавам, после ме боли кръста. същото е и с тягата. най-много ме боли кръста от лежанката обаче. компромиса с техниката си е риск. има ползи, има риск. имам болки в кръста от примерно 8 години и за това избирам да не поемам този риск, дори и да пропусна ползите.

31.05.11
09:58

Формата е много важно за едно нещо - ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ КОНТУЗИИ. Иначе мисля, че няма проблем. Идеята е, че ако вземаш яко медикаменти стероиди и т.н. риска от контузии е доста малък, но само с храна и витамини е по-добре да не се рискува много и да се изпълнява пълна амплитуда с добра форма :).

31.05.11
10:10

казано от entwickler на 31.05.11, 09:58:

... ако вземаш яко медикаменти стероиди и т.н. риска от контузии е доста малък, ...

Малко уточнение - рискът от контузия при прием на хормонални препарати всъщност се увеличава. Логиката е, че силата на мускула нараства твърде бързо и изпреварва възможностите на ставните връзки и сухожилията да привикнат към по-големите тежести и натоварване.

31.05.11
10:14

Vic, и този аспект го има. Но след едни нива го има и ефекта, който аз описах. Напоследък разговарям с доста от водещите имена в културизма и с изучаващи културизъм в НСА, и като цяло наистина си вдигат “айляшката” както казват те като знаят, че риска не е толкова голям и възстановяването им е доста по-бързо от на хората без медикаменти :).

31.05.11
10:40

казано от entwickler на 31.05.11, 10:14:

Vic, и този аспект го има. Но след едни нива го има и ефекта, който аз описах. Напоследък разговарям с доста от водещите имена в културизма и с изучаващи културизъм в НСА, и като цяло наистина си вдигат “айляшката” както казват те като знаят, че риска не е толкова голям и възстановяването им е доста по-бързо от на хората без медикаменти :).

Така е. Наистина изглежда странно, но твърде много от напредналите културисти изглежда да имат небезопасна техника или поне подхождат неоснователно безгрижно. И да, възстановяването им е в пъти по-бързо от това на останалите, но най-вече на мускулите. Сухожилията и връзките просто не се влияят така от медикаментите, на тях им трябва време да се адаптират и специално внимание. А като добавим и изолациите като допълнителна предпоставка за контузия, излиза, че трябва да са два пъти по внимателни от останалите трениращи.

Възможно е топ културистите със значителен стаж вече да са задравили на достатъчно ниво връзките и за тях да не е толкова опасно, предвид почти достигнатия потенциал за растеж на размер и сила. Все пак за някой начинаещ в стероидите и и тренировките, който за няколко месеца вдига постиженията си с 50-60 кг, това си е реална опасност от травма.

Има и още един момент - активно трениращите (без значение от добавките) като цяло имат по-бързо възстановяне от травми, сравнени с обикновените хора. Явно тялото се адаптира и за него става нормално да хвърля сериозни усилия за поправка на микро и макро травмите, които си причиняваме с тренировките.

31.05.11
10:45

Единия ми познат само калорийния баланс грубо сметнат беше поне 6000 калории на ден  в режима за покачване на тегло. Иначе дори и да не тренират с големи тежести за да стресират тялото доста лашкат и вкарват и други мускулни групи.

31.05.11
11:04

Като цяло формата на изпълнение в тренировките много зависи дали вкарваш или не от външен източник допълнителни андрогени например,по-скоро едните тренировки нямат нищо общо с другите.Малко са клиповете на профитата,които в действителност показват реалността.

31.05.11
11:40

казано от Vic на 31.05.11, 10:10:

казано от entwickler на 31.05.11, 09:58:

... ако вземаш яко медикаменти стероиди и т.н. риска от контузии е доста малък, ...

Логиката е, че силата на мускула нараства твърде бързо и изпреварва възможностите на ставните връзки и сухожилията да привикнат към по-големите тежести и натоварване.

Прав си Vic, това важи в пълна сила и за начинаещите, при които силата расте буквално с всяка следваща тренировка. Лично аз съм си патил от този факт! От друга страна обаче стероиди като нандролона, болденона, примаболана, анавара, тестостерона(в малки дози) и разбира се ХГХ допринасят заздравяването, укрепването и изграждането на ставните връзки и сухожилия. Изобщо при приема на изброените колагеновият синтез скача с до 350%. На другия бряг примерно е винстрола, който може да предизвика известно напрежение в ставите поради нулевото задържане на течности в организма и изсушаването на ставите, но останалите AAS явно компенсират. Та няма смисъл да ги коментираме културистите, те хората са от друга планета.

ВН

31.05.11
13:32

Чийтинг вдигането обаче, понякога е много по-опасно за занимаващите се с културизъм от колкото за трибойци, кросфитъри. Причината е в свръх тонизираната (скъсената) мускулатура на бодибилдърите и голямото количество сраствания във фасцията, покриващи определени мускулни групи.

Намаленото възприятие на болка в следствие на високите андрогенни хормони пък, пречи на надъханият атлет да разбере кога е тялото му подсказва да спре и ако не се движи по планирана схема, нещата могат да завършат зле.

31.05.11
15:55

Цветане, в статия пише, че НЕ става въпрос за клек и тяга.

31.05.11
16:22

Интересна тема,също дискусия :) Аз лично до лек чийтинг прибягвам само в последните 2-3 повторения в последните серии(акотренирам с 8-ци,а кажем).Често и аз съм си задавал  същия въпрос като Андриан,а дори и продължавам понякога.Според вас има ли смисъл от такова бавно и стритно повторение като например на този клип.Според мен е излишно,но чакам вашите мнения.

Мнението беше редактирано от Deuce на 31.05.11 16:24.

31.05.11
16:37

За мен леките тежести не могат да правят мускули. Независимо колко се напомпваш.
От друга страна, има една камара упражнения (предимно удрящи малки групи - бицепси, рамене, трицепси и т.н.), на които няма как да се местят смислени килограми при максимално чиста техника. Според мен на тях лекото чийтване през цялото време си е повече от нормално. И другото са упражненията за гръб, помпенето с 60-70 кила на гребане и стриктна техника не е направило ничий гръб огромен, все още.

Btw, само на мен ли пича от клипчето ми седи супер неестествен с тия големи цици и врат като моливче? Малко комично чак :D

За мен чийтинга е за напреднали. Начинаещите (1-1,5г. стаж) трябва да се придържат максимално към правилната техника на изпълнение. Усетя ли, че развалям прекалено техниката на изпълнение прекратявам серията. Че няма абсолютно стриктно изпълнено упражнение е факт, но стремежа към максимално чиста техника е важен. :)

казано от Андриан К на 31.05.11, 15:55:

Цветане, в статия пише, че НЕ става въпрос за клек и тяга.

пък аз съм написал че най-ми е зле на лежанката.

Том Плац и бедреното разгъване

Том Плац и клека

31.05.11
17:13

казано от G33K на 31.05.11, 16:37:

...
Btw, само на мен ли пича от клипчето ми седи супер неестествен с тия големи цици и врат като моливче? Малко комично чак :D

Скуби (човекът от клипа) е уникален шемет :D. Пълно е с негови клипчета със съвети за билдърски тренировки. Мен лично ме разсмива всеки път, макар да има и някои добри съвети. Принуди се да спре коментарите към клиповете си, защото всеки 2-ри коментар беше някаква шега за негова сметка или директна обида. С този маниер, идиотска шапка (да скрие плешивината) и неестествено висок глас просто предизивква подобна реакция у повечето зрители. И което е още по-интересно, има огромна маса фенове, които му се възхищават...

31.05.11
17:16

А казва, да не се прави военна преса от стоеж.. Че защо? Участват много повече мускули, стяга се ядрото, стабилизацията, баланса, при последните серии можеш да правиш и пуш-преса, за да се донапомпаш.

31.05.11
17:24

казано от kini на 31.05.11, 17:16:

А казва, да не се прави военна преса от стоеж.. Че защо? Участват много повече мускули, стяга се ядрото, стабилизацията, баланса, при последните серии можеш да правиш и пуш-преса, за да се донапомпаш.

Ако не си сигурен как да различиш зърното от плявата в неговите клипчета, по-добре е да избягваш да ги гледаш. Просто той не търси функционалност или нещо по-различно от визия.

Kini, да те поправя - Скуби казва да не се прави прав вдигането на дъмбели пред тяло, а не военната преса.

Иначе Vic е прав. Скуби е адски шашав, но не е достоверен източник. Въпреки всичко обаче, дава прекрасни съвети за напълно начинаещи, които тепърва навлизат във фитнес средите. :)

31.05.11
18:57

При военната преса натоварването на корема  и шанса за херния са доста големи ако си предразположен, да не говорим ако залитнеш какво става.. ^^ Доста опасно упражнение според мен, ама се октлоняваме от темата май?

31.05.11
19:50

Въпроса с контузиите е решим ако се внимава много.Ако си подбираш тежестите така, че чийтинга да е приемлив не мислия, че има място за притеснения.

Разбира се, трябва мисъл да вкараш. :)

BR

31.05.11
20:04

Прочетох статията в t-nation преди няколко дена.Да изкажа и моето скромно мнение.Чийтинга е противопоказен за начинаещи или хора с малко мускулна маса.Първо трябва да имаш стабилна основа и да усещаш мускула върху който работиш т.е да имаш отлична връзка съзнание-мускул.Едва тогава може да се използва,но отново само в една финална серия,защото е адски стресиращо и все пак всичко е индивидуално.Шефа на залата, където тренира Рони Колман,учи културистите да вдигат именно с ‘’мръсна форма’‘,а и се забелязва тенденция,колкото е по-голям един културист,толкова повече чийтинг използва.

31.05.11
20:20

Това, че не е за начинаещи, мисля че е напълно ясно.
И друг интересен факт:Рони Колман тренира с дооста чийтинг на повечето упражнения, Дориан пък е другата противоположност- тренира почти винаги с много добра техника.Рони никога не е имал сериозна контузия, а Дориан заради контузиите пък е прекратил кариерата си.

31.05.11
20:37

Друг е въпроса как Дориан тренира. Ако не си го гледал.. ;Д

1-2 загряващи (подразбирай работни) + 1 до отказ. Ама пълен отказ. Може би натова се дължат повечето му травми. Както и при Х.И.Т. трениране ако не се лъжа.

31.05.11
21:12

Струва ми се че в темата започват да се размиват понятията за чийтинг и техника на изпълнение така да се каже. При чийтинга имаме положение при което други мускулни групи помагат целенасочено да се преодолее част от натоварването падащо се върху целевата мускулна група както при згъване с лост за бицепс всичке сми виждали клатене или вкарване на прасец. От друга страна имаме правилна техника на упражнението която малко или много сме адаптирали за нас. Например при френско маса народ  спуска към челото и не малко хора спускат към темето аз не бих нарекъл това чийтинг. Техниката е важна но не бива да се вманиачаваме прекаленно.

01.06.11
13:26

Аз, изхождайки от това, че изпълнявайки с правилна техника и килограми, позволяващи ми да я спазвам, травмите ми не се обаждат, а и не се сдобивам с нови, подкрепям чистото изпълнение. Състезателите, обаче е нормално да правят компромиси за сметка на по-големите работни тежести. Също така има разлика между чиит и люлеене, подкачане и т.н. екстремни способи за довършване на серията :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1