Въпрос относно тренировка на лостове

30.05.11
15:25

Здравейте,реших лятото да спра с фитнеса и да се насоча към така наречения “Street Fitness”.

Имам 2 въпроса преди да започна с тренировките :

1.По колко дена в седмицата да тренирам? През ден? Всеки ден?
2.Всичко ли се прави в един ден? Като започна от набирания,кофи и т.н всички упр. в един ден ли?

Ето и малко информация за мен,ако е нужна:

Години: 17
Ръст : 181
Килограми: 71
Стаж на лостове: Цялото минало лято,а след това фитнес
Стаж в залата : 8 месеца
Искам да кажа,че време имам бол..мога всеки ден да си тренирам без проблем(даже предпочитам така),а също така,както се видя по-нагоре имам известно време прекарано на лостове,а и в залата винаги съм си правил Набирания и Кофи,и нямам затруднение да правя от 2те по 10-15 повторения.
Това е засега,надявам се някой да ми хвърли едно око на темата :)

Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 30.05.11 15:27.

АЧ

30.05.11
20:27

1. През ден или всеки ден, ти си избираш. По принцип по-добре е през ден, за да се възстановяваш.
2. Дали да тренираш тялото ти в един ден, пак ти избираш. Лично аз и повечето хора тренираме на лостовете повече от 1 група мускули в 1 тренировка. Например кофи, набирания и др упражнения в 1 ден.

30.05.11
21:30

Ясно :)
Засега ще започна с тренировки през ден и ако не се чувствам натоварен или че мога още ще пробвам всеки ден (т.е. от Понеделник то Петък,а Събота и Неделя почивка)

АЧ

30.05.11
21:35

Незабравай и краката и корема да тренираш. Особено пресата придава по-хубав вид на тялото ;)

31.05.11
10:12

Ако ще правиш всичко в един ден и тренираш всеки ден , значи “тренировката” ти е доста слаба. Ако си натовартил мускулите достатъчно трябва да имаш време за възстановяване. И според мен е крайно неудачно да тренираш гърдите и гърба в един ден. ;] Има достатъчно теми по въпроса, може да се поразровиш.

АЧ

31.05.11
10:47

Какво пречи да се тренират в един ден ?

31.05.11
11:34

Най-накратко казано тренировката става прекалено дълга, интензивността пада, рамената финишират още преди да си завършил 2рата група, последните серии не са достатъчно ефективни. Предпочитам да направя едно нещо “от до” отколкото половинчато. А теб като те гледам с това ядене ми е много интересно как се възстановяваш (или може би не).

АЧ

31.05.11
11:38

Аз си имам сили да си направя упражненията. Това, че не спазвам хранителен режим, не означава, че не се възстановявам правилно. За да тренирам през ден, и то повече упражнения да правя в 1 ден, значи си имам сили за това, следователно съм се възстановил :)

Мнението беше редактирано от Ачо на 31.05.11 12:32.

31.05.11
13:00

Браво на теб.

31.05.11
16:52

Еми добре кажи тогава освен набиране на лостове друго за гръб кое е ???
Аз който да сам гледал и да съм чел , почти винаги ,да не кавам винаги е правел Набирания и кофи в един ден.
Кажи ти как тренираш.
Има ли ефект?
През ден ли ? Всеки ден ли ?
Как ?

31.05.11
17:50

Кофичките не са единственото упр. за гърди (вариации на кофички има няколко). Единият ден можеш да правиш различни видове лицеви опори+ кофички, другия ден различните видове набирания+ трицепсови кофички, за рамената не се притеснявай ,тъй като те влизат във всички упражнения.Ако минаваш границата от 15 повторения на лицевите или набиранията слагаш допълнителна тежест. Почивката между трен. дни ти си я определяш, в зависимост от възстановяването ти. За краката няма как да стане без сериозни тежести. Обърни внимание и на храненето.

31.05.11
19:37

Да,но каза,че не било хубаво да  се тренира в един ден гърди и гръб,а това ми беше основния въпрос.
Защото,както казах на лостове съм виждал и чел,че хората правят  в един ден Набирания и Кофи,а то викаш,че не трябва.

31.05.11
20:29

Ти пак може да си правиш кофички в деня за гръб, напр. с акцент за трицепса или за рамената, но ако мислиш че само с тях може да развиеш гърдите се лъжеш. Основното упр за гърди трябва да ти бъдат лиц опори с тежест,които е по-добре да правиш в отделен ден. Това е моето мнение, ти си решаваш как ще тренираш.

Мнението беше редактирано от pull ups на 31.05.11 20:31.

казано от Tipaj на 31.05.11, 19:37:

Да,но каза,че не било хубаво да  се тренира в един ден гърди и гръб,а това ми беше основния въпрос.
Защото,както казах на лостове съм виждал и чел,че хората правят  в един ден Набирания и Кофи,а то викаш,че не трябва.

Викаш Арни е голям грозник, щото е тренирал гърди с гръб, а :)
Остави какво правят хората на лостовете. Виж какво искаш и помисли как да го постигнеш.

TN

31.05.11
23:06

Според книгата на Арнолд “Тайните на моят успех” гърди-гръб е много подходящо за да се напомпиш,но колко е вярно не знам,не съм пробвал :D

31.05.11
23:15

Аз също мога да тренирам всеки ден и да правя набирания, кофички, лицеви опори, коремни, силови.... Но си мисля че ще стане здраво претоварване, даже и да не се чуваствам уморен, а напротив-възстановен от предишния ден... но ще видиме още 2 седмици и от фитнеса се насочвам към “стрийта” :)

Те отдавна разрешиха да не се тренира всяка серия до отказ и т.н. Т.е. може и по няколко пъти на ден да се тренира и пак да има прогрес...

31.05.11
23:40

А ако се тренира до отказ всяка серия ? До какво води това ? Спад в ММ ?

казано от Death__ на 31.05.11, 23:40:

А ако се тренира до отказ всяка серия ? До какво води това ? Спад в ММ ?

Да тренираш всяка серия до отказ при ниските повторения е като да ходиш да крадеш с фанфари и заря. Т.е. сам да си правиш да те хване полицията, вместо да вземеш каквото искаш.
Ако целта ти е по-лош живот (в затвора) си ок, но ако целта ти е маса и сила, то си правиш изключително трудно постигането им. Всяка серия до отказ (че и форсирани, чийтинг и т.н.) ти пречи да се раздадеш поне в още 2-3 серии, както и увеличава времето, за което ще се възстанови ЦНС. Накрая се получава, че си свършил много по-малко работа. По-малко работа = по-малко резултат. Затова и хората тренират с гуми и шейни, защото им липсва негативната част и могат да извършат много повече работа. Същото правят и щангистите - те нямат негативна част, а пускат щангата.
Значи има две страшно иронични неща в разбранията на повечето правещи мускули, които страшно ме разсмиват.
Едното е да качваш чисто, след което да чистиш. Ако си качил чисто няма смисъл да чистиш, защото не си замазал. Но хората продължават да търсят начина да качват чисто и се чудят колко кардио и кога да правят така, че докато са на лежанката и скрипеца да им растат мускулите, а после като седнат на велото да се топят мазнините...
Второто е ЦНС - от една страна хората вземат буустери, за да я “наточат” - искат фокус и т.н. От друга страна правят всичко възможно да изтощат ЦНС колкото се може повече, правейки откази, че и отвъд тях. Хем искаш едно нещо да ти е по-добре, хем сам го правиш да е по-зле...
Сега, форсираните и чийтингът са доказали се принципи, които работят. Просто си имат място, време и начин на употреба. Те са мощни оръжия, но повечето се прострелват в крака с тях.
Отказът има място в тренировката за издържливост при повече повторения и е един от методите наред с разните стълбици и т.н., които работят в случая. Но това е да може да правиш 57лицеви и да искаш да стигнеш до 100 в серия. А не да може да бутнеш 2 пъти от лег и да караш на откази всички серии всеки път.
И тъй като темата е за тренирането на лостове:
Отишъл един глухоням в магазина да си поръча чук. Как го направил? Свил ръката в юмрук и ударил по тезгяха.
Отишъл един сляп в магазина да си поръча ножица. Как го направил?
Всички, отговорили жест с пръстите да прочетат третата дума от горния ред. Това е пример за психологическа бариера, която си налагаме сами.
Същото е с лостовете - всеки е ограничен от знанието си, че се правят само кофи, набиране и лицеви от една страна, и от друга - че трябва да се тренира точно по бодибилдинг маниер. Махнете ограничението и тренирайте. Хем ще е по-интересно, хем и по-продуктивно за целите ви.

01.06.11
08:40

Хубаво би било ако тренираш точно като Арнолд да станеш като него, обаче реалността е малко по-различна ;[

01.06.11
09:01

Тренирай както и колкото искаш.. Никой не може да ти даде по-добър съвет от самият ти! Прави каквото ти е на кеф в една  тренировка, но не забравяй да ядеш и почиваш! Когато вече стигнеш етапа да ти е кеф, да правиш по 15 и повече повторения от което  и да е било упражнение започни с тежести! 
                                                    Успех!

Мнението беше редактирано от Жулиян Илиев на 01.06.11 09:22.

01.06.11
13:29

Ясно, благодаря :)

04.06.11
10:30

сплитовете не се научихте, че рядко имат приложение при простосмъртните трениращи в зала, ами сега и на лостовете ги почнахте :D:D

04.06.11
11:03

По-глупаво мнение отдавна не бях чел.

04.06.11
12:54

ДА, наистина !!!

TN

07.06.11
16:35

казано от Death__ на 31.05.11, 23:15:

Аз също мога да тренирам всеки ден и да правя набирания, кофички, лицеви опори, коремни, силови.... Но си мисля че ще стане здраво претоварване, даже и да не се чуваствам уморен, а напротив-възстановен от предишния ден... но ще видиме още 2 седмици и от фитнеса се насочвам към “стрийта” :)

С тежести най-добре,защото иначе..

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1