02.06.11
12:58
Нещо ме гложди от много години ама много, но ето че се наканих да питам.
Вземаме продукт Х със следното съдържание в 1 мер. лъцица (6гр)
Примерно:
2гр. креатин моно
2гр. ААКГ
2гр. Цитрулин
Добре де, питам аз, къде е гаранцията, че няма да загреба в 1 лъжица 4грама креатин и 2 грама ААКГ ?
02.06.11
13:01
#1
Въпрос на хомогенизация на продукта. Ако той представлява еднородна смес, отклонението от количеството на трите компонента ще е пренебрежимо малко.
02.06.11
13:02
#2
Хаха...добър въпрос! Според мен отговора се крие в начина на приготвяне на пудрата, но нямам представа какъв е. :)
Освен да ги смесват ни ниво молекула :D
Знам ли ..... дано някой запознат ни просветли.
02.06.11
13:25
#4
Ами... все си мисля, че ако частиците са с еднаква големина и сравнително еднакво относително тегло, ще могат да се хомогенизират равномерно и да стоят в това състояние. Ако някое от тези условия не е изпълнено, това ще е предпоставка сместа да загуби хомогенността. Физиката винаги ми е била много тегава наука... това са само мои размисли, не претендирам за надеждност. :)
казано от emzo на 02.06.11, 13:16:
Освен да ги смесват ни ниво молекула :D
Знам ли ..... дано някой запознат ни просветли.
Емзо, да не си почнал от обед бе бате? :D :D :D
казано от Кольо Пияндето на 02.06.11, 13:25:
Ами... все си мисля, че ако частиците са с еднаква големина и сравнително еднакво относително тегло, ще могат да се хомогенизират равномерно и да стоят в това състояние. Ако някое от тези условия не е изпълнено, това ще е предпоставка сместа да загуби хомогенността. Физиката винаги ми е била много тегава наука... това са само мои размисли, не претендирам за надеждност. :)
Дори да не са с еднакво относително тегло и размер, самото триене между частиците няма да позволи да се разделят различните съставки по тегло и размер. Друг е въпроса ако добавката е като супспензия, тогава вече се налага разбъркване преди всяка употреба, но когато се касае за прахообразни смеси, няма повод за подобни притеснения.
02.06.11
14:49
#7
казано от Valdis на 02.06.11, 13:31:
Дори да не са с еднакво относително тегло и размер, самото триене между частиците няма да позволи да се разделят различните съставки по тегло и размер. Друг е въпроса ако добавката е като супспензия, тогава вече се налага разбъркване преди всяка употреба, но когато се касае за прахообразни смеси, няма повод за подобни притеснения.
Суспензията е съвсем друга “бира”. Мисля си, че ако едните частици са достатъчно по-големи от другите, те ще останат отгоре в опаковката, а останалите ще се слегнат и уплътнят надолу. Не съм уверен, че съм прав.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.06.11 14:49.
02.06.11
15:40
#8
казано от emzo на 02.06.11, 13:16:
Освен да ги смесват ни ниво молекула :D
На молекулярно ниво със сигурност не ги смесват :)
Всъщност, това, което правят фирмите за хранителни добавки е да смесват готови суровини, произведени от друг, по определена рецепта и да ги слагат в лъскави опаковки. Съдържанието на всяка от дозите зависи от това, колко добре са смесили различните суровини.
Добавките в таблетна форма и на капсули, са в действителност пресована или съответно натъпкана в капсула пудра. В този ред на мисли, нямаш никаква гаранция, че съдържанието на две еднакви таблети/капсули ще е 1:1 идентично.
“Революционните хардкор добавки” не прявят изключение. Компаниите за добавки ползват готови суровини, който преработват в подходящ търговски вид и след като изсипят тонове пари за реклама, изваждат на пазара поредното хапче-чудо.
02.06.11
16:48
#9
За да ти е чиста работата си ги купи отделно трите добавки . Но иначе интересен въпрос !
03.06.11
01:03
#10
казано от ProXxX на 02.06.11, 13:02:
Според мен отговора се крие в начина на приготвяне на пудрата, но нямам представа какъв е. :)
Механично смесване чрез “свободно” въртящ се съд с цилиндрична или сферична форма в който може да има различни прегради. Може и в чукова или топкова мелница, но до там се прибягва обикновено, когато трябва и да се намалят размерите на кристалите - т.е. по-финна пудра, най-често при таблетиране. Проблема е ако размерите и формата на кристалите са предварително фармако-кинетично обосновани и ти не искаш да ги променяш в новата смес. В редки случаи “инстантизиране” чрез финно гранулиране. За съжаление в повечето, да не кажа в почти всички, случаи това се прави с чисто технически познания без задълбочаване във физико-химичен или фармацевтичен аспект. Така не се обърква и масовия потребител. Как да му се обясни наличието на “индерферентни” вещества и тяхната роля или вида на кристалната решетка - нещо, което учещите 5 години фармация може и да не разберат в края на следването си.
emzo дори с една кафемелачка, която може да се разгледа като миниатюрна чукова мелница, може да постигнеш относително добро диспергиране. Ако пък не искаш да променяш частиците в пудрата, тогава в една чиста кутия в която има някаква преграда, улесняваща размесването, се прикрепя към устройство което може да създава ниски обороти на въртене (50-60 обор./мин). Колкото повече се върти кутията толкова вероятността за нехомогенност е по-малка, като трябва веществата да не са хигроскопични и да са химически/физически инертни едно към друго.
п.п. http://en.olimp-supplements.com/?p=8&m=59 от този линк е видно какво означава GMP, като никой не се бие в гърдите, като някои родни “производители”, че произвежда фармацевтично качество. Щом си в сферата на добавките това автоматично слага фирмата ти в друга категория.
От линка където пише PRODUCTION, на 6-7 снимка е дадена машина за смесване.
Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 04.06.11 06:11.
03.06.11
17:42
#11
казано от Krasimir Yolov на 03.06.11, 01:03:
Колкото повече се върти кутията толкова вероятността за нехомогенност е по-малка, като трябва веществата да не са хигроскопични и да са химически/физически инертни едно към друго.
Хаосът клони към максимум при време, клонящо към + безкрайност :)
Иначе този въпрос също съм си го задавал. Със сигурност не ги смесват химично, а механично. Освен въртенето през определена решетка при относително ниски обороти (за да не става разпределение на база собствено тегло (центрифугални сили)) може да има и вариант чрез смесване посредством въздушно течение. Ако с определени дюзи (разширяващи лъча) разпръсват праховете в затворено пространство и създадат някакви турболентни въздушни течения за по-добро смесване предполагам пак ще имат относително хомогенна смес (think)
09.06.11
14:47
#13
казано от emzo на 09.06.11, 14:06:
Абе да Ви кажа .... не питам случайно :D
Jack3d… ;) Явно фракциите на съставките му са достатъчно различни и сместа не може да стои постоянно в хомогенно състояние. То въпросът си е съвсем логичен и основателен.
казано от Кольо Пияндето на 09.06.11, 14:47:
казано от emzo на 09.06.11, 14:06:
Абе да Ви кажа .... не питам случайно :D
Jack3d… ;) Явно фракциите на съставките му са достатъчно различни и сместа не може да стои постоянно в хомогенно състояние. То въпросът си е съвсем логичен и основателен.
Да не би да смяташ, че е възможно да се утаява със времето? :D :D :D
09.06.11
15:37
#15
казано от Valdis на 09.06.11, 15:36:
Да не би да смяташ, че е възможно да се утаява със времето? :D
Какво друго би могло да бъде основание за надписа върху опаковката?
Шегувам се, вероятно при леки сътресения, когато опаковката е в хоризонтално положение е възможно да се получава разделяне на съставките, при всички положения предупреждението не е случайно.
Ако не забравя ще снимам дъното на една опаковка Джак, само гранулките с овкусителя са останали според мен, щото сладни много и нищо повече :)))
10.06.11
22:02
#18
Много вероятно е веществата с относително най-висока плътност или по-едри кристали/гранули, да останат на дъното. Това което всички наричат “пудра” са всъщност частици с различни микро- или нано-размери. При липса на вещества с “аморфна” структура (на вид, защото може и да не е), диспергирането е по-трудно. Най-трудно от твърдите вещества се хомогенизират разнородни едри кристали - изключвам хигроскопични кристални вещества, такива които реагират химически или физически по между си, или тяхното раздробяване.
В последните години все повече се обръща внимание не толкова на чистотата на веществата, а освен на фармакокинетиката и на различни фармакодинамични параметри от които зависят как във времето се променя концентрацията на веществото в организма и какви ефекти се наблюдават вследствие на това. Това са големите патенти и “know how”. Иначе всеки дето е учил малко повече химия в средното училище може да си синтезира аспирин.
Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 10.06.11 22:05.
Конкретно тоя продукт имам наблюдение, че като поседи 1-2 дни без да го пипам и го отворя- има едни по-тъмни гранулки/кристали/зрънца- не съм убеден кое е по-коректно, които се концентрират на едно място- все едно изплуват. не съм наясно дали е овкусител или оцветител- аз мислех, че може да е нещо с електростатичноста на тия частици ама знам ли :D