25.05.05
00:16
Кажете си мнението за машините във фитнес тренировката. Използвате ли ги или предпочитате свободните тежести? Мислите ли, че може да се направи добра тренировка само с тях или дъмбелите и щангите са задължителни? Под “машини” нямам предвид само стандартните, които ги има във всеки фитнес, ами тези, които заместват свободните тежести(лежанки, клекове, сгъвания за бицепс и разгъвания за трицепс, избутване и разтваряне за рамо, обратен флайс за задно рамо и т.н)
25.05.05
09:16
Машини? Общо взето, безполезна работа и ако вършат нещо при наистина големите, в свободните тежести е истината за нас.
Никого не спирам да ги прави. Но от многото машини се сещам да похваля две:
Количката(хоризонтален скрипец)
Портален скрипец за пуллоувър.
Другите бозаят според мен...
Според мен машините имат единствено лека, допълваща роля в тренировката. Смятам, че спокойно може да минем и без тях.
Аз съм също привърженик на свободните тежести. Машините не могат да ги заместят. Аз ползвам единствено скрипец за разгъване.
Лично аз не бих поставил скрипците и машините под един знаменател.Машините не са лош избор когато искаш да да натовариш дадена мускулна група бе да участват други мускули,защото са конструирани така че натоварването да пада точно там.Уви за маса не са много подходящи.А и от лични наблюдения машини много,много по-залите не съм виждал,защото са си доста цифра.Единствено в Боевски ги има повечко
25.05.05
11:16
не знам като цяло но в миналата зала имаше една машина за задно рамо е трябва да ви кажа че по-добре никога не съм го натоварвал с дъмбели има полза от всичко и всеки трябва да види ТОЙ от какво има полза не другите
В момента посещавам точно такава зала. Има само машини, но изборът е огромен-полулег, лег, флайсове, кросоувър и др. за гърди... За гръб освен стандартните вертикален и хоризонтален скрипец има и куп други машини за придърпване... Въобще за всяка мускулна група имаш голямо разнообразие от упажнения. Чудя се какъв ще е резултатът ако огранича свободните тежести до минимум(няколко упражнения с дъмбели).
25.05.05
15:28
резултата ако гониш релеф ще е много добър за маса не съм сигурен
Според мен много зависи от целите които гониш :)
Ако целта е мускулна маса и сила - свободните тежести са незаменими и в този случай машини могат да се ползват само в края на трен за изцеждане. Машините са по-подходящи при релеф и за жени :)
А като цяло много зависи от машината :) Ако е добре проектирана резултата е много добър :) Въпросната машина за задно рамо (pek-back machine) и аз я ползвам и съм доволен. Също бих отличил abdominal machine - първите няколко пъти като ползвах този уред - имах зверска мускулна треска, макар да правя редовно преси. Може да си слагаш тежести и много добре удря корема :)
Във фитнеса на спартак има доста интересни машини - които мисля че могат да бъдат добро допълнение към тренировката със свободни тежести. При мен много добре действат машините когато ги комбинирам в суперсерия със свободни тежести :) Изцеждаш се на макс :)
При правилно използване и с машини и със свободни тежести може да се трупа маса. Няма такова нещо, че машините били за релеф, пък свободните тежести за маса.
Предимството на свободните тежести е точно в свободата на движение. При машините имаме фиксирана амплитуда и траектория, и освен това не е необходимо да се стабилизари тежеста, което изважда от работа множество стабилизиращи мускули. Това може да е добре, ако целта е да се изолира даден мускул с цел специализирано развитие, но за общо трупане на маса и сила, свободните тежести все още са ненадминати.
Освен това, трябва да уточним и какво разбираме под машини. Скрипците примерно (вертикалния и хоризонталния) са доста полезни и не бих казал, че имат недостатъците на машините. При тях амплитудата и траекторията не са ограничени.
Ако говорим за различните Хамър и други такива машини, имитиращи движения със свободни тежести, на мен лично не ми харесват. Пробвал съм ги, но не ги чувствам добре, може и да е заради калпавото им изпълнение, не знам. Аз лично не ги ползвам.
2 дъмбела, 1 щанга, пейка/лежанка/, успоредка и лост, нищо повече, нито за маса, нито за релеф не му трябва на средностатистическия “спортяга-култорист” :)
Профитата са съвсем друга друга работа.
[quote author=“tpd”]2 дъмбела, 1 щанга, пейка/лежанка/, успоредка и лост, нищо повече, нито за маса, нито за релеф не му трябва на средностатистическия “спортяга-култорист” :)
Профитата са съвсем друга друга работа.
Така е, и аз не ползвам друго, освен някой скрипец отвреме навреме :)
Е обяснете каква е разликата между вдигането на щанга от лег и избутването на 2 ръкохватки? :) Машината според мен има доста приемущества пред свободните тежести. Трудно можеш да се контузиш, не правиш чийтинг, работиш само върху избраните мускули. А и няма нужда да те пазят, машината не ти позволява да се затиснеш, да изпълняваш грешно упражнението, да залиташ и т.н. Например при клека можеш да се концентрираш върху работата на мускулите, а не да мислиш за правилното изпълнение. Няма нужда да те пазят 5 човека, защото не можеш да се контузиш. Когато стигнеш до отказ просто пускаш щангата и машината я поема.
Ами според мен основната разлика е общоизвестния фактор ПАРИ. :D
Машина на която можеш да правиш само 1 мускулна група не може да се сравни по рентабилност с щанга е която можеш всичко от трапец до задник. :D
Но ако поставим въпроса, защо да не ползваме уредите в залата, при положение, че така или иначе си плащаме?... Възможни отговори са:
- по навик
- носталгия, не искаме да изоставим верното аверче- олимпийския лост :lol:
Но и аз ако ми падне ползвам това онова, но за нищо не заменям класиката. Все пак човека от древни времена ползва лостове и т.н. за разлика от разни машинарийки, чесно казано аз дори не им знам имената на някой по изкелефинчени. :D
п.п. Между другото, аз не се сещам точно за машина при която може да не се контузиш, намаля риска чат-пат, но той винаги си съществува. А и в залата, ако пуска рязко набран скрипер, той като нищо се разпаднал и шефа ми налети на бой... :P :lol:
Разликата е първо, че точно поради описаните от теб причини, на машините ще можеш да работиш с по-голяма тежест (факт - колкото и да не са съгласни някои) при еквивалентни тренировки. Второ и по-неприятно - след като си свикнал да работиш на машини (отново поради описаните от теб причини) и ти се наложи да пренесеш (пренесете) пианото на приятелката ти по тесни и стръмни стълби, вярвай ми, от силата ти нищо няма да е налице. Защото пианото не е стабилизирано, тежестта не е равномерно разпределена, не ти е удобно и тежи зверски....
Та мисълта ми е - машини, които заместват движенията с дъмбели или щанги са ултра ненужни за обикновения трениращ, според мен.
26.05.05
10:13
аз лично не ползвам само щанги и дъмбели (тренирам за маса)
Martin,адски си прав за пианото :wink:
tpd,виждал съм как се къса скрипец,никак не е приятно,напълно те подкрепям
просто си вдигайте лостовете дъмбелит,забравете за скъпите глупости,не знам защо,но всеки който влезе в зала веднага на машините се хвърля
[quote author=“freakster”]Martin,адски си прав за пианото :wink:
tpd,виждал съм как се къса скрипец,никак не е приятно,напълно те подкрепям
просто си вдигайте лостовете дъмбелит,забравете за скъпите глупости,не знам защо,но всеки който влезе в зала веднага на машините се хвърля
А то ва за късането съм го изпитал в/у собствената си глава :o Когато правех лодка с всички плочки се скъса и излетях в стената и съответно си разбих главата,но въпреки това аз уважавам скрипците и правя както казах разлика м/у тях и машините
И аз уважавах скрипците, но открих, че различните видове набирания са много по-ефективни. Разбира се има някои неудобства: ако си прекалено слаб, за да се набираш; контролът върху работната тежест. Но и двата проблема могат да се преодолеят без помощта на скрипци. Има някои специализирани техники, свързани с използването на машини, но и тук се отдалечаваме от хората, които тренират за здраве и удоволствие. Разбира се, има машини, които помагат да извършваме движения, каквито не можем ефективно да направим с лостове и дъмбели - аз бих използвал например калф машини (особено тези, на които си седнал)....
Аз не искам да ставам хамалин, а да изглеждам добре. За работата с пианото вярвай ми не се изисква сила, а издръжливост и техника. :wink: Виждал съм хамалин 50 кила да разтоварва цял камион и без да е ходил на фитнес. Иначе незнам какъв е този негативизъм към машините. Все пак са направени за удобство. Може ли един лост да се сравни с машина за няколко хиляди долара?
ПП Ами ти как ще пренесеш пианото ако си се контузил при някое упражнение със свободна тежест? :)
:lol: Тука се предавам... :lol:
[quote author=“Mr_Muskul”] Все пак са направени за удобство. Може ли един лост да се сравни с машина за няколко хиляди долара?
ПП Ами ти как ще пренесеш пианото ако си се контузил при някое упражнение със свободна тежест? :)
Честно да ти кажа, лоста е много по - добър. Машините хич не са ми удобни. Както казах - фиксирана траектория, малка или никаква възможност за вариации на хвата, ограничена свобода на движението. Трябва ти да се приспособяваш към машината, докато свободните тежести се приспособяват лесно към биомеханиката на твоето тяло.
Може просто да не съм попадал на добре изработена машина, но не ми харесват, с малки изключения. Не съм против машините, но просто предпочитам щангите, дъмбелите и скрипците.
27.05.05
13:00
Аз съм много “за” машините. Комбинацията от едно тежко упражнение със свободна тежест, последвано от упражнение на машина ми помага много добре да изцедя мускула. Плюс това, когато работя с машини мога да си позволявам по-голяма интензивност на тренировката.