06.06.11
00:18
Необходими продукти (за един храноден):
За каймата:
500гр мляно конско месо
500гр нетлъсто свинско месо (става чудесно с шол)
1 сурово яйце
1 средно голяма глава лук
чубрица ронена
кимион млян
сол
черен пипер млян
червен пипер (може и лют)
За плънката:
4 варени яйца (размер M)
1-2 кисели краставички (според размера)
1 морков
Приготвяне на каймата:
В подходящ, дълбок съд се слагат двата вида месо, чуква се суровото яйце и се добавят всички подправки на вкус. Лука се нарязва на ситно и също се добавя в съда. Меси се с ръка до добиване на хомогенна смес. Желателно е да се добави и 100мл вода, с цел по-лесно размесване и последващото оформяне на рулото.
Подготвяне на плънката:
Яйцата се обелват и се оставят цели.
Киселите краставички и моркова се нарязват по дължина, на тънки ленти.
Оформяне на рулото:
Готовата кайма се разстила равномерно на предварително намокрено с вода, голямо парче найлон (иделана работа върши найлон от кори за баница). За по-доброто разстилане е желателно да имате точилка. Целата е каймата да добие колкото се може повече форма на правоъгълник.
Обелените яйца и лентичките кисели краставички и морков се нареждат напречно на правоъгълника, като се поставят в долната част на правоъгълника, но не в самия му край.
С помощта на найлона се оформя рулото, като първо се хваща в долния край, покрива се плънката и се продължава да се завалва, докато рулото придобие окончателната си форма.
Готовото руло внимателно се поставя в тава, като няма нужда от предварително намазняване.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече на слаба фурна. В последните 10-15 минути на печенето, фолиото се маха, за да може рулото да се запече и да се изпари излишната вода.
При желание, като гарнитура може да се добавят нарязани на шайби и предварително осолени картофи.
Темата беше редактирана от Владимир8507 на 06.06.11 00:26.
Супер! Само дето конете са кът, поне от месец не съм виждал кон, камо ли кайма от кон :D :D :D Всъщност като се замисля, никога не съм ял конско. Адаш, другата седмица във вторник съм във Варна, ако ме поканиш на обяд с конско няма да ти откажа :D :D :D
06.06.11
11:32
#3
Тъкмо имам останали две килца във фризера, ще ги запазя за тогава ;)
Шегувам се адаш, едва ли ще ми остане време, но благодаря все пак. Ако остане някакво време ще звъна да пием по едно кафе поне.
06.06.11
11:37
#5
За кафето обезателно!