Обувки за бягане (консултация)

06.06.11
19:38

Привет, съфорумци!

Напоследък забелязвам, че започвам да се увличам по бягането като спорт. Харесва ми комплексното раздвижване и пълното раздишване, което получавам от бягането. Влечението ми започна от преди 6 месеца някъде. Бягах и бягам с обикновенни платненки от пазара на Красно село.
Напоследък започнах да усещам доста сериозни болки в ходилото, глезена и коляното. Не съм сигурен къде е причината, за това поразгледах аксесоарите, които се предлагат на бегачи. Определено най-важни ми се струват обувките с, които човек тича. Прегледах няколко интересни мнения в интернет и след консултация с приятели стигнах до извода, че ще е добре за краката ми да си купя маратонки за тичане от Асикс.
Виждам, че фирмата предлага маратонки във всеки ценови диапазон, но като тръгна да си купувам нещо евтино и се сещам за фразата “не съм толкова богат, че да си купувам евтини неща”. Интересът ми е насочен към третата версия на една тяхна разработка на цена $200. Това по днешен курс на БНБ са си 270лв, сума която е доста силна за маратонки.

Интересувам се дали някой от вас е ползвал спортни обувки Асикс и с какви впечатления е останал? Склонен съм да ги дам тези пари, но ако не шестия месец се скъсат ще ме е доста яд.

Моля, ако някой ползва Асикс нека сподели мнение, независимо дали обувките са за тенис, волейбол или бягане.

Благодаря!

Имам повече от 10 години опит с маратонките на Asics. Вярно е, че той се базира предимно на впечатления от моделите за волейбол, но през краката ми са минали и няколко модела за тичане. Серията Kayano си струва всяка стотинка. Ти какво си избра?

Макар с доста по-кратък опит от Кольо, аз също съм изключително доволен от Asics. Преди време си закупих маратонки за тенис, които използвах за волейбол и бягане (при физическата подготовка), но на доста по-ниска цена. Издържаха около година с целоднвено използване. Дори още ги обувам от време на време :). Смятам, че ще си струва да направиш такава инвестиция :)

Мнението беше редактирано от Михаел Иванов на 06.06.11 19:54.

06.06.11
19:56

За съжаление бягането сериозно мори и износва маратонките, колкото и пари да хвърлиш никой не може да ти каже колко ще изкарат. Има хора, които заради особенностите в походката си съдират обувките за норматив, да не говорим за случаите когато се тича по черен и пресечен терен.

Valdis, обърна внимание на един много важен фактор при избора на маратонки, особено за тичане - конкретните особености на стъпалата. Има хора с пронирани стъпала, с равни сводове и редица други особености. Всички те оказват влияние върху комфорта и бързината на износване. Дори и топ-модел може да ти е неудобен, да предизвиква болки в краката и контузии. Някои от моделите и сериите са предназначени за определен тип ходило. Ако искаш да бъдеш максималист, направи си ортопедични стелки. Това ще ти гарантира комфорт и безопасно натоварване, но (разбира се) означава и допълнителни разходи. При условие, че си имал проблеми с болки, избирай маратонки много внимателно.

Специално за моделите за волейбол мога да ти кажа кои от последните години са наистина читави. Те, обаче, имах коренно различна конструкция и предназначение спрямо моделите за тичане. Като цяло Asics прават качествени обувки.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.06.11 20:12.

06.06.11
20:13

Привет отново, съфорумци.

Нека първо ви кажа, че отново се чувствам горд, че съм част от форума на bb-team - място където можеш да получиш мнение от наистина опитни спортисти.

Кольо, спрях се на 3тата версия на gel-kinsei. Не мога да обесня с точност защо съм харесал този модел. Така или иначе всичко подлежи на договорки на място в зависимост от походката и ходилото ми. Приветствам всеки твой съвет за избор на модел, ако си склонен да предложиш такъв.

Мишо, би ли споделил каква е цената, която си платил за асикса за, който говориш. Желанието ми е да нарисувам някаква картина в главата си цена/време.

казано от debelin на 06.06.11, 20:13:

Кольо, спрях се на 3тата версия на gel-kinsei. Не мога да обесня с точност защо съм харесал този модел. Така или иначе всичко подлежи на договорки на място в зависимост от походката и ходилото ми. Приветствам всеки твой съвет за избор на модел, ако си склонен да предложиш такъв.

Kinsei и Kayano са върховия клас обувки за лека атлетика на Asics. Серията Kayano е за ходила с лека пронация (усукване). Преди 3 години си взех Kayano 13 - уникална обувка, но го ползвам почти само за ходене, все още ми служат (е, вече не така “официално”, но все пак). Спортувал съм с тях - безупречни са. Пробвал съм Kinsei само в магазин, но впечатленията ми са отлични, макар твърде скромни. Пробвай Kinsei и виж как ще го усетиш. За сравнение задължително пробвай Kayano.

За съжаление впечатленията ми от волейболните модели от една серия са малко разнопосочни, затова просто трябва да обуваш и да преценяваш на място. Пример - Sensei 3 е по-тежък и твърд от Sensei 1. Тази година отново предпочетох по-старото поколение (Sensei 1), защото дава несравним комфорт и контрол на игрището. Възможно е да има подобни разлики и при моделите за тичане.

Между другото - материята за подметка Ahar е наистина МНОГО издържлива.

06.06.11
21:07

Поста ти е 100%, Кольо!
Благодаря. Ще пробвам и 2те серии и ще опитам да дам мнение тук.

Съжелявам ако се отклонявам от темата, но така ли иначе засегнахте волейбола. Кольо, смяташ ли, че моделът Gel-Task MT (http://o42584.nazwa.pl/volleypoint/wp-content/uploads/2010/03/image1.large_.png ) е добрър и ползвал ли си ги някога ? Други, които също имат опит в това, могат да изразят мнение също :).

Мнението беше редактирано от Михаел Иванов на 06.06.11 21:34.

06.06.11
22:46

Аз съм много доволен от моите kayano 15, толкова ми харесаха, че си купих 2 чифт (rock) По удобни маратонки не съм имал, а като се замисля съм сменил доста! В sportsdirect имаше добри цени на Асикс

06.06.11
23:43

Имам найк мисля че беше зуум  за тичане и отстъпва в пъти повече от последното ми кайаното на асикс,вярно и цената е доста различна,но с тялото компромис-Не.

07.06.11
01:23

Хубаво си се ориентирал към асикс.Аз тичам от година и половина с един чифт и не са мръднали,като нови са и са мн удобни

07.06.11
06:56

Като бегач от две години (до 10 км бях стигнал на един път :) ще споделя следното. Аз също преди време исках да си взема нещо с по мека и дебела подметка за джогинг, бягане и т.н. Но четох тук там и стигнах до следните изводи. За да имаш здрави глезени и т.н. бягай с нещо с тънка подметка и на пръсти. Прочети статиите бягайте свободни и ще разбереш защо. http://www.sportal.bg/news.php?news=224161

07.06.11
09:46

тези маратонки , които са показани на сайта според мен са си жива реклама . Няма нищо лошо де :) . Добре като тичаш с краковица няма ли да си прецакаш колената . Нищо не омекотява тая тежежест , която се строполява върху колената .  може и да не съм прав де :)

07.06.11
09:51

polo, от както прочетох тези неща аз тичам с едни маратончици, които са с много твърда и тънка подметка и от тичането на пръсти и от това, че съм си подобрил техниката изобщо няма нито болки в глезени нито в колена.

07.06.11
11:00

може може не отричам , но трябва да се пробва и да се види какво е усештането . Аз тичам с маратонки за тенис . На които също подметката не е толкова мека както на тези за тичане . Но пък  с още по тънка подметка и твърда не мога да си го предстявя :) .

07.06.11
11:10

казано от polo123456789 на 07.06.11, 11:00:

може може не отричам , но трябва да се пробва и да се види какво е усештането . Аз тичам с маратонки за тенис . На които също подметката не е толкова мека както на тези за тичане . Но пък  с още по тънка подметка и твърда не мога да си го предстявя :) .

просто опитай на пръсти (петата въобще да не докосва земята :) ). След първия път ще имаш уникална мускулна треска на прасеца, но след това няма такива проблеми.

казано от Михаел Иванов на 06.06.11, 21:33:

Съжалявам ако се отклонявам от темата, но така ли иначе засегнахте волейбола. Кольо, смяташ ли, че моделът Gel-Task MT (http://o42584.nazwa.pl/volleypoint/wp-content/uploads/2010/03/image1.large_.png ) е добър и ползвал ли си ги някога ? Други, които също имат опит в това, могат да изразят мнение също :).

Нямам представа дали са добри, не съм носил такива. Нямат много екстри, но и не всички “глезотии” имат реално практическо значение. Само не ми е ясно сивата зона на подметките от коя материя е...

БО

07.06.11
12:58

Аз от 4 години тичам и играя футбол (!!!) с adidas jogging и май ще издържат още поне толкова, въпреки че не са типичния adidas performance чепик със един куп технологии и системи. Нямам впечатление от другите марки и предполагам, че пак бих взел adidas ако тръгна да пазарувам обувка за бягане, даже май си харесах едни climacool.  Все пак се чудя New Ballance дали си заслужават? Asics са сред лидерите в тая област, ама high performance маратонките им са с ебахти цените...

Мнението беше редактирано от Боян на 07.06.11 13:04.

Серията ClimaCool на Adidas има едно наистина смазващо предимство - проветривостта на обувките. Преди години имах един модел от тази серия (почти като този) - прилично удобни бяха (но не колкото Asics), сравнително здрави. Когато тичах с тях усещах как въздухът преминава през цялата обувка. Стъпиш ли на мокро, обаче - става трагедия, защото краката се мокрят моментално и изцяло. Добри са, без съмнение, но за интензивно тичане все пак бих се спрял на Asics.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 07.06.11 13:11.

07.06.11
13:16

Погледни тук може да си харесаш нещо : )) http://www.eastbay.com/searchresults/?Nrt=Men’s+Running+Shoes&Nr=AND(Gender/Age:Men’s,Sport:Running,Product+Type:Shoes)&N=456&cm_REF=Running Shoes

ПП : Понеже форума не иска да изписва линка правилно ще пробвам да ти го пратя на лично.

Мнението беше редактирано от Anatoli Ivanov на 07.06.11 13:20.

БО

07.06.11
13:28

казано от Кольо Пияндето на 07.06.11, 13:11:

Серията ClimaCool на Adidas има едно наистина смазващо предимство - проветривостта на обувките. Преди години имах един модел от тази серия (почти като този) - прилично удобни бяха (но не колкото Asics), сравнително здрави. Когато тичах с тях усещах как въздухът преминава през цялата обувка. Стъпиш ли на мокро, обаче - става трагедия, защото краката се мокрят моментално и изцяло. Добри са, без съмнение, но за интензивно тичане все пак бих се спрял на Asics.

И мен това ме впечатли. Другото беше, че подметката е доста флексибъл, смачках я в невероятни пози, а тя го понесе като игра. Изборът на маратонка за бягане е нещо страшно сложно и индивидуално. Аз си мисля, че в ценовия диапазон 150-200 лева която и марка да избере човекът ще е доволен. Да не се метне на маратонки за друг стил на бягане от неговия, че и такива шматки има. Много яко изглежда, ми вика един, ама се чуди що не са му удобни като тича в училището, а той взел адидас с чутовен грайфер...

И аз подържам  тезата за тънка и твърда подметка или бос. След като слезеш от всякаквите му там гелове рзбираш, че наистина тичаш.  Вярно, че първата седмица усешщането в глезените е убийствено. Иначе преди това тичах с Naik running Bowerman series.

14.06.11
16:09

Привет отново.

Маратонката е Asics Kayano 17, спор няма! :)

Другата седмица ми идват и ще споделя мнение.
Благодаря за мненията, определено доста научих от този форум!

EDIT: Хм, след като премерих около 10 модела се спрях на GEL 3020. Изводът за мен е, че трябва поне 4-5 дена обикаляне по магазините и пробване докато човек си избере добър модел.

Мнението беше редактирано от Venelin Spiridonov на 16.06.11 14:14.

30.06.11
11:45

Ще питам тук за да не отварям нова тема. Кольо, ти ли беше споменал в началото на сезона, че си взел Mizuno? Ако имаш конкретни впечатления от марката, би ли ги споделил? И аз търся нещо за бягане и за сега съм се спрял на това: http://www.mizuno.eu/kv-hbs/detail/running/road/control/mens/08KN966-wave-alchemy-9/

Да, миналата есен си взех Mizuno Wave Tornado 5, но те са предназначени специално за волейбол. Имам забележки към тях, но те са следствие изцяло от моята лоша преценка, а не от някакъв техен недостатък. Конструкцията на подметката при този модел е много специфична и проектирана изключително за меките настилки за волейбол. Аз играя само на твърда настилка и това катализира проблемите ми с колената... можеше да го предвидя. Иначе - отличен комфорт и фантастичен в моите очи контрол при сцеплението с пода, включително на мокро. Всичко това няма пряка връзка с модела, който си избрал, но целта ми е да ти кажа, че за мен тези маратонки категорично си струват парите.

Никога не съм носил маратонки за тичане на Mizuno, но впечатленията на хора около мен (които смятам за обективни) са добри. Като цяло марката е сериозна и правят доста читави обувки. Загледах Wave Alchemy 9 - имат доста екстри, не очаквам да се разочароваш. Системата Mizuno InterCool е сериозно предимство, но ако тичаш на мокро вероятно ще ти влиза вода в обувката. AIRmesh е добре проветрива материя. Ortholite Insock и Gender Engineering са нещо новичко май, но едва ли имат смисъл само на хартия. DynaMotion Fit също е готина екстра - горницата на обувката приляга добре и е удобна по време на движение. Като цяло - най-добре е да сложиш маратонката на крака си и да прецениш дали е “твоята”. Имай предвид, че Mizuno имат модели, които са предназначени за различен тип ходило (стандартно, дюстабан, пронирано и т.н.) - вероятно това също може да бъде фактор при избора.

Ама не подценявай Asics де... :P

30.06.11
13:12

Никак не подценявам Asics, но имам една гадна черта, като не ми харесват визуално колкото и да са удобни ще ми дразнят погледа докато са живи. Не, че Mizuno-то могат да се похвалят с кой знае какъв дизайн, но все пак смятам, че са една крачка пред Asics. А колкото до пробването и идея си нямам къде в Бургас се продава Mizuno, пък и дефакто истинското усещане за една обувка е след седмица-две, когато улегнат по крака на собственика си.

До колкото знам, официален вносител на Mizuno за България е SLS. В Софийския магазин има добро разнообразие от модели, не знам по другите как е... най-близкия ти е във Варна май.

Дизайнът е важен, да... и на мен ще ми вади очичките, ако не ми е по вкуса.
И да - обувката трябва да се “разходи” малко, за да се направи най-точна преценка.

30.06.11
13:32

Най-вероятно ще се хвърля директно на Wave-alchemy-9, при цена от 50 паунда няма какво да му мисля, пък и отдавна съм решил да пробвам марката. Преди две години в Ebay попаднах на Reebok pump, нови и с дизайн който ми допадна веднага, и това на цена от 23 паунда с доставката, и къде от носталгия по Pump системата, къде от невероятно изгодната цена ги поръчах веднага, в последствие се оказа страхотно удобна обувка, но вече се разпадат и не успях да намеря същия модел.

29.10.11
02:06

Здравейте!
Това е първият ми коментар в bb-team форум и се радвам, че е на тази тема. Преди доста време бях запален бегач и бягах с Asics. Ползвах Asics, защото бяха евтини, а майка ми по онова време ми ги купуваше от Италия на много по ниски цени. Сега обаче положението е друго. Има Ebay, има обяви в интернет за абсолютно всичко. Това лято бях в САЩ на бригада и там отново ме запалиха по бягането. Работех в Nike Factory Store и с удоволствие продавах любими стоки. През по-голямата част от времето си прекарвах на обувки. Най-високо оценената обувка на Найки за бягане беше Vomero. Трябва да спомена обаче технологиите на Найки. За бягане се използват 4 вида технологии ГЛАВНО ! ZOOM, AIR, CUSHLON и LUNAR. Всяка една от тези технологии е направена по такъв начин, че пасва на различни колена, колена, глезени, сводове, пронове и дори гърбове. Комбинациите на различните технологии придават различни предназначения на самата обувка. Например: Когато бягате спринт ви трбява твърда обувка. Също така, тя трябва да прилегне плътно по крака бъде много свободна в горната част (мрежеста) Шпайковете на Найки не са от най-добрите. Обувките са крос, джогинг, спортно ходене и въобще за по дълги от 5-6км разстояния трябва да бъдат леки, с меки подметки, и дишащи. Също така трябва да имат свободни сводове. Flyware технологията пък позволява на сводовете да “дишат”  да се снабдяват свободно с кръв. Връзките трябва да бъдат затегнати еднакво от долу до горе (равномерно). Технологията на обувките в които се влюбих аз е уникална сама по себе си. Въздух в пяната, от която е направена част от подметката(sole).В съответния модел се използват главно 3 технологии. 2 от тях са ползвани за подметката и една за сводовата част. Подметката е с Cushlon и ZOOM. Cushlon технологията е пяната, която спомага за мекото стъпване и “убиването” на стъпката при по-тежките бегачи.Zoom технологията е стара технология на Найки, която представлява нещо, като шоколада LZ.Помните го, нали ? Микроскопични балончето, които удвояват ефекта на Cushlon. Важното тук е, че когато бягаш на дълги разстояние ти трябва меко стъпване, лекота и дишащи материи. Долната част(grid) на подметката е по твърда и по издръжлива (800-900км) Зоната над педата на обувката е засилена с технология, която не позволява на крака да излиза от обувката, докато бягате. Това допълнително прилепва обувката плътно към крака ви без да го притиска дори и за миг. Можете да си я намерите в ebay.co.uk за 50-120 паунда според зависи от номера, цвета и цената на доставката. http://1.bp.blogspot.com/_uRkEXaKO990/TOi_a2y8ljI/AAAAAAAAAAc/8eW_HR73838/s1600/004.JPG
Беше ми приятно да изпиша всички тези редове без да се замислям и за секунда и се надявам да съм помогнал. Темата отдавна е отшумяла, но като гледам идва време да си сменяте обувките :) Успех :)

29.10.11
02:14

Може  да потърсите потребителя RunnersWorldTV. Пичът има видео за почти всяка високо оценена от бегачи обувка включително и моделът с койято бягам аз Nike Vomero 5.

04.11.11
20:27

Наскоро се сдобих с Asics Kayano 17.Други маратонки не съм използвал и не мога да споделя мнение,но от Asics-a съм възхитен.
Като начинаещ в бягането ми прилягат перфектно и мисля че това е маратонката за мен.Супер удобна,лека,елегантна.Може би това че нямам база за сравнение оказва влияние на мнението ми,но в първия удобен случай ще опитам Nike Vomero за да съпоставя с Kayano-to.Преди да ги закупя доста се колебаех каква марка да избера.Разглеждах Адидас за бягане моделите,Нике,Пума,Реебок,но се спрях на Асикс,както някой по горе препоръча.Не съжалявам за покупката.Знам че здравето е на първо място и мисля че Асикс държат именно на това,с което го доказват като лидери в тази област.
Поздрави на всички бегачи.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1