07.06.11
10:06
Така понеже този начин на хранене е предпочетен от повечето кросфътъри пускам темата тук и ще може ли малко разяснение. Тежа между 80 и 84 кг и съм висок 180. Та въпроса ми е как да определя по колко блока трябва да съдържа всяко едно мое ядене. Гледах едни примерни ама там са написани: “Голям атлет”, “Малък атлет” и т.н. ама това е много относително защото е това е според виждането на човека. А като цяло може да дискутираме и различните начини на хранене които са подходящи. Мисля че до сега такава тема не е имало :)
да смяташ точния грамаж на дадена храна е много субективно...усвояването и в различните телесни състояния и моменти-също...
Все повече кросфитъри се храняат в зоната...защото не издържат без въглехидрати....поне аз така си мисля...
Аз лично си държа на ВМ-то...с леки прегрешения...без млечни...
07.06.11
10:16
Като става въпрос за кросфит и хранене, вчера попаднах на два клипа:
За съжаление цялото видео изисква платена регистрация в Crossfit Journal. :)
Ами аз прочетох този материал и на пръв поглед изглежда просто
http://crossfitimpulse.com/the-zone-diet-explained-edited
меренето е само в началото докато запомниш кое по колко блока е. Иначе ако искаш да извлечеш максимални резултати от даден начин на хранене е нужно да се мерят продуктите и да получиш нужната енергия за възстановяване или зареждане
Абе много оскъдни порциите по картинките бе :D
4 block meal е колкото да има да заседне на кътните зъби :D Иначе изглежда ок диетата, ама сигурно е доста натоварващо да си я следиш...
Прокс...само да кажа на теб и тези, които ги интересува...тия 25 долара на година абонамент за журнала са най-оправданата инвестиция, която можеш да направиш...чуваш и виждаш неща-ротации, активации, загрявки, разтяжки, техника и много други неща, които важат и помагат във всякакъв вид движение...не е речено, че е само за кросфитъри...
казано от G33K на 07.06.11, 10:30:
Абе много оскъдни порциите по картинките бе :D
4 block meal е колкото да има да заседне на кътните зъби :D Иначе изглежда ок диетата, ама сигурно е доста натоварващо да си я следиш...
Ами май финансово е по-натоварващо :D
07.06.11
11:33
сам можеш да си сметнеш колко блока трябва да ядеш . Смяташ си първо колко протейни трябва да консумираш за деня .
1блок протеин = 7гр.
1блок въглехидрат = 9гр.
1блок мазнини =
трябва 1:1:1 трябва да е съотношението между П : В : М
предполагам , че си към 11 блока на ден
Закуска 3 блока П : В : М
Обед 3 блока П : В : М
Следобед 1 блок П : В : М
вечеря 3 блока П : В : М
преди лягане 1блока П : В : М
Това не е толкова малко ядене на ден ... . 3блока П = 126гр. пилешки гърди
Във книгата е описано как да си сметнеш колко блока да приемеш .
07.06.11
11:50
http://e-bookbg.com/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=2767&Itemid=61
ако не ти излиза пиши в търсачката зоната :)
07.06.11
13:22
Българските издания на Зоната са с автор Мария Папазова. Мисля, яе всички имаме какво да научим от нея.
07.06.11
13:37
има и овладяване на зоната като 2-ра част . Купих си я ама там 150 стр. са обобщение на първата книга и няма много повече от първата . Повече примерни хранения .
Книгата е много хубава имам я на хард копи и съм я чел още преди 5-6 години- в нея има как да изчислиш нуждите ти, но както каза Славко има много условности за точното количество и това колко усвояваме и тн.
07.06.11
15:24
Доста интересно четиво се оказа тази книжка. Още съм в началото, но успя да ме грабне.
При мен блоковете за хранене изглеждат така:
с 5 хранения - 5-5-3-5-3
с 6 хранения - 4-3-4-3-4-3
нещо което не ми хареса е че тоя човек изключва жълтъците :) като цяло диетата ми харесва ама ще продължа да си спазвам ВМ-то просто ще видя да махна няколко неща като пърженето... което не знам защо го правя ама ми се струва че не трябва. друго което се сетих е че 100% няма да мога да погълна толкова храна О_O каквото и прасе да съм т’ва си е доста ядене. друго имам 11% подкожни мазнини :D
Едит: сега видях това: (Забележка: Истинска елитните спортисти би трябвало да изяждат по два бло¬ка мазнини с всеки блок протеини. Следователно при тях пропорциите протеини, въглехидрати и мазнини ще изглеждат така: 1:1:2. По-голямото количество мазни¬ни се изисква заради усилените им тренировки, но те трябва да се набавят предимно от мононенаситени източници.)
Следователно когато имам 5 блока от П и В трябва да ям по 10 М. Така значи 3 маслини :D са 1 блок следователно трябва да изям 30 маслини :D или 10 чаени лъжички фъстъчено масло :D
Така гледах и за Палео Зоната я дайте малко инфо за т’ва нещо щото нещо не ми харесват горните неща които написах
Мнението беше редактирано от Стенли на 07.06.11 17:54.
много се чудя дали да опитам... ама тия междинкинките ще ми влезнат много в разход и нз как да ги редуцирам някак смисъл да са от ядки и нещо друго
07.06.11
21:24
Много подозрително съм настроен към всяка диета, която изисква сметки, пресмятане и налага много правила. Правят нещата да изглеждат сложни за да могат да се продават за повече пари...Може би има ефект от цялата работа, но най-вероятно не си струва усилията, сметките и ограниченията. Това, което е правилно, би трябвало много бързо да се адаптираш към него, да е ефикасно и да те кара да се чувстваш и изглеждаш добре (да ти работят всички системи както трябва) с малко вложени усилия от твоя страна.
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 07.06.11 21:25.
Ами аз реших да пробвам :) везна ти трябва единсвено да си премериш пържолата всичко друго се прави с проста математика :) така някой да изкупува жълтъци :) иначе 100% има ефект при положение че корсфитърите се хранят така :) а това лично за МЕН е доказателство че нещата работят :)
малко разяснение :D значи
Извара 1/4 чаена чаша - това е 1 блок :D значи 4 блока са 1 цяла чаша извара нали?
08.06.11
08:40
като манекенка ставаш с тия мерения :)
П.П. да, ако един блок е една четвърт, то едно цяло е 4 блока.
Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 08.06.11 08:40.
08.06.11
09:28
казано от Стели на 07.06.11, 17:48:
При мен блоковете за хранене изглеждат така:
с 5 хранения - 5-5-3-5-3
с 6 хранения - 4-3-4-3-4-3
не е ли много това ? това са 21 блока ! нещо много ядене ми се вижда .
Ами за мойта цели си мисля че е ОК иначе сега изядох закуската от 5 блока и се чуда дали да не намаля на по-малко блокове. закуската беше
П: 2 белтъка, 1 чаена чаша извара
В: 2 ч. чаши ягоди, 2 ч. чаши гъби, 1 ч.чаша тиквички
М:1 и 2/3 ч. лъжицки зехтин
Снимки ще кача по-късно иначе ме засити СУПЕР много.
хахаха...Цеци...сакън, да не убиваш мерака на лапето:)
имам везна тигре...батерии трябва само да й вземеш...звънни днес, ще ти я дам...
Сметна ли си оня път с двете кутии бонбони колко блока В си приел...
Не се втелявай с тия числа....
08.06.11
10:47
Много ми е интересна темата, макар че като гледам, ужасно сме вманиачени, и все забравяме, че телата ни са главно да ни служат, а не да ги показваме...
Чакай сега Joy изобщо прочете ли началото на книгата за да видиш дози начин на хранене какво ти носи и за какво и измислен? Аз обичам да пробвам нови неща и ми стана интересно за тови вид хранене и реши да пробвам за да вида какъв ще е ефекта върху мен и и така :)
08.06.11
11:12
Стели, аз по принцип говоря, че сме вманиачени, аз лично умирам от глад в зоната, много ми харесаха онези клипове за елитните атлети...
къде в нета мога да видя останалите храни които се консумират защото списъкът е доста оскъден :) радвам се доста обаче че има нахут и леща защото ги обичам много :)
08.06.11
21:27
Да, наистина. Адаш, я разясни тея 21 блока от какво се състоят, че ако е това, което си мисля ми се струва, че е много. На 21 блока сметките ми излизат 147 гр протеин, което не ми се вярва да е реалната цифра за теб...
08.06.11
22:02
Мислех да прочета няколко страници от книжката, но като прочетох ,че се изхвърлят жълтъците от яйцата ... не виждам смисъл дори да я свалям :)
08.06.11
22:25
Но подкрепя употребата на мазнини.
бе не се изхвърлят ами не е добре да се ядът но нз точно как ставаше хватката и си ги събирам в една чашка :)
Адашке аз това го сметнах спрямо килограмите ми, подкожните мазнини височината и натоварването на тренировката по 0.9 степен на активност сметнах протеина. иии да ти кажа не е толкова много храна сега само ми остана последното хранене което е от 4 блока :) за теб естествено ще са по-малко блокове :)
08.06.11
22:28
За мен са точно 7 :D
Разделих ги 1-2-1-2-1. Мислих, мислих и това остана. На 2-2-1-2 не ми остава време за преди лягане. И все пак ми се струва, че бъркаш някъде...
Мнението беше редактирано от Abs Illusion на 08.06.11 22:28.
не вярвам да бъркам някъде O_o смисъл когато смятах нещата четох по 200 пъти и всичко си излезе както трябва може би си мислиш така заради индекса на активност аз сложих 0.9 гр. прот. на мека телесна тъкан :) демек нали като изчислиш 11% след това изчисляваш колко от твоите килограми са мазнини и ги вадиш от общото тегло следователно получаваш теглото на меката тъкан която умножаваш по 0.9 и получаваш 147 :))
08.06.11
22:36
Стели, направи крем Брюле с жълтъците и ни викни да те отървем от тях ;)
08.06.11
22:39
И всичко това в инчове и фунтове ли го сметна или в сантиметри? Щото накрая ще ти искам мерките :D
08.06.11
22:50
Хмммм - тука има някаква грешка май. Я кажи накрая като вадиш теглото във фунтове ли го обърна? Че май сега като го сметнах пак ми излизат по 122 гр протеин