Колко мускул можем да качим натурално?

Здравейте!

Имам още едно интересно въпросче, с което да ви потормозя. :)

Става въпрос за следното видео:

За тези, за които английският език им е наистина чужд, ще обясня накратко за какво става дума.

Човека на клипа е Will Brink, известен нутриционист, публицист и треньор. Той начертава една графика, в чиято лява страна казва, че се намират хората, които тренират и се хранят перфектно, но не успяват да качат много мускули. От дясната страна на графиката са хората, които нито тренират правилно, нито се хранят добре, но въпреки това постигат чудесни резултати. В средата са най-големия процент хора....средно от лявата и дясната част. Тези, които се хранят и тренират добре - нито перфектно, нито ужасно.

Та, Уил казва, че правейки един наистина обобщен извод, според него човек от средата на графиката може да качи най-много около 13-14кг(30 pounds) чиста мускулна маса за период от 3 до 5 години. Става дума за натурално трениране! По груби сметки излиза, че това е по половин (1/2) килограм мускул на месец.

На мен лично ми се струва прекалено малко. Какво мислите вие по въпроса? :)

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 10.06.11 13:25.

10.06.11
13:34

Аз съм склонен да вярвам, че нещо такова показва статистиката, и също вярвам, че можем много повече - просто трябва да намерим начина :).

10.06.11
13:38

По груби сметки, половин кг мускул на месец за период от 5 години са точно 30кг. нещо ти куцат сметките.

10.06.11
13:41

Както каза човека - има адски много фактори - от ген, през хранене, трениране и възстановяване, до стаж и възраст. Въпреки това изводите му звучат що годе валидни ... при добър режим 3-4 килограма годишно изглеждат реална и постижима цифра. Е, разбира се един начинаещ може да качи и повече, а един напреднал може и по-малко.
Не мисля, че като изключим генетичните чудовища и напълно начинаещите е възможно да се качат натурално над 4 килограма чиста мускулна маса годишно (отново говорим за добър режим, средни стойности и тн).
Т.е. не мисля, че е малко ... особено когато говорим за чиста мускулна маса :)

10.06.11
13:44

Мисля, че е напълно нормално с оглед на дългия 5 годишен период, който е дал. В първите 2 години сигурно качваш 80 - 85% от всичката мускулна маса, а останалите 15% за следващите 2-3 години. Все пак става въпрос за натурално качване. Предполагам също, че хранителните добавки след втората година биха ти позволили да поддържаш резултатите от началния двугодишен период(за определено време разбира се). И ако си решил, че имаш ДНК за културист и имаш желанието да се състезаваш започваш със стероиди(тъжното, е че хора без подобни амбиции и желания прибягват все по - често до тях без да осъзнават рисковете-:( ).

10.06.11
13:51

В момента нямам възможност да го гледам със звук, затова ще коментирам като за начало преразказа, пък довечера ще видим.
Според мен хората не си дават сметка как точно изглеждат и функционират 13-14 кила ЧИСТ мускул. Това е огромна работа по принцип, дори да тренираш с цел хипертрофия. И даже мисля, че ако някой може да го сложи това количество за 3-4 години значи е свършил ДОСТА добра работа.
С 14 кила чист мускул ако си вървят и 4-5 кила мазнини (няма как без това да стане) това са 20 кила телесно тегло - ако си бил 70 кила хърба за 3-4 години ставаш 90, нелошо мускулест - това изобщо не ми се вижда да е малко като количество. Още повече, че ако наистина говорим за хора, “които се хранят и тренират добре - нито перфектно, нито ужасно” - това е дори много. Според мен за такъв резултат си трябва бая добре да тренираш.

10.06.11
14:23

Аз лично тренирам вече 2години и половина-сериозно,досега никога не съм пил добавки,нито съм имал хранителен режим и в момента имам доста добри резултати за това време.Просто основното е какво искаш да постигнеш и какво правиш,за да се случи то !;) :)

10.06.11
18:15

Да, ама ако имаш лош хранителен режим, колкото и да тренираш нищо няма да направиш...

Мнението беше редактирано от Юли на 10.06.11 18:16.

Струваше ми се наистина малко, но след допълнителни размишления и един клип, който намерих в изданието, осъзнавам, че 15кг. мускул въобще не са малко.

Ето и клипа:

Както се вижда разликата между обема на 2,5кг. мускулна тъкан и 2,5кг. мастна тъкан е...внушителен. Но я си представете 5 парчета като това на клипа върху горната част на тялото. Или в краката. :)

Мисля си, че това колко мускул ще може да се качи е въпрос най-вече на гени и организъм. Та, ние сме ограничени от самото ни тяло. Ако не бъркам, това дали ще качваш мускул или не зависи от протеиновия синтез и този синтез трябва да е повече от протеиновия разпад. Всяко тяло обаче има ограничен протеинов синтез...т.е при положение, че тялото ти е способно на протеинов синтез 2.5 (абсолютно примерно число), ти да му кажеш то да работи на 5. Т.е. щеш-нещеш имаш генетично заложен таван, с който можеш да растеш.

Чудя се обаче друго - както вече се спомена, от тези 14-15кг. най-голямата част ще се качат първата година. Да кажем примерно, че 7-8кг. ще качим първата година. Ок, какво става обаче ако първата година не правим нищо както трябва, не се храним въобще, не тренираме качествено (претренираме или пък не даваме достатъчно стимул на мускулите да растат) и успеем да качим само 1кг. Да, знам, че звучи невъзможно, но все пак да предположим. Означава ли това, че ако на следващата година започнем изведнъж да се храним и тренираме перфектно, то вече ще качим само 2-3кг., а не 7кг. и сме пропиляли шанса си от първата година? Т.е. загубената първа година си остава такава и потенциала за растеж през нея е пропилян? Доста хипотетичен въпрос...лично аз нямам никаква идея, но ми се струва, че е така. (wasntme)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.06.11 19:04.

10.06.11
19:49

Не знам,но много често наблюдавам факта,хора хранещи се безразборно и трениращи не толкова редовно и правилно,постигащи задоволителни резултати на размери,а аз и приятели като мен,подлагащи се на нечовешки лишения и буквално вманиячаване в този глупав спорт ,горе долу същите резултати с малко по изцепен вид...

10.06.11
19:49

Страшно объркващо ми се струва. Тази една година е пропиляна, но не мисля, че ще забави растежа за другата година през която си се хранил добре. Наблюдавам всички около мен как се хранят и има такива, които се хранят ужасно и постигат добри резултати, обаче стигат таван и започват да ми реват на главата. Според мене трениращ с хранителни добавки си остава натурален. Друго е вече хормоналните им иглички..

10.06.11
19:51

Ако имах няколко живота, генетичният ми лимит щеше да ме целуне отзад.

п.п. Като споменахте тия, ‘дето се чешат само, пък имат ебати прогреса - абе, никой ли не познава някой, който не полага никакви усилия и съответно не вижда никакъв прогрес? Гледам някаква игра на его тука, на всички приятелите им, трениращите им приятели това, седят по цял ден на стол пред компютър с кока-кола, пък релефни, мускулести. Аз не познавам такъв, дори нямам приятел на приятел, който да е свидетел на подобно явление.

Прокс - човече, просто си една година назад и толкова. Ще имаш А резултати ако не си пропилял първата година. Ще имаш Б (по-слаби, очевидно) резултати ако си я пропилял. За да имаш А резултати при пропиляна първа година, ще се наложи да бачкаш още две години допълнително. Лимита си е лимит, той си е там и не мърда. Друг е въпроса, че разни глупости, които си вършил от време на време в близкото и далечно минало ще те забавят.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 10.06.11 19:57.

Мисълта ми е такава...ако първата година можеш да качиш 8кг. (примерно), а втората 4кг.(отново примерно), то ако първата година поради незнание качиш само 1-2кг., тази година остава пропиляна, а втората пак ще можеш да качиш само 4кг., въпреки, че тренираш и ядеш правилно...т.е. изгубил си и си назад с 6-7кг., които си можел да качиш първата година :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.06.11 19:53.

половин килце на месец чисто е много добре всъщност... особенно ако се храниш така, че 500грама чист мускул и 500грама мазнини са по-важни от 1кг мускул гарниран с 3кила сланина.

10.06.11
19:55

казано от ProXxX на 10.06.11, 19:51:

Мисълта ми е такава...ако първата година можеш да качиш 8кг. (примерно), а втората 4кг.(отново примерно), то ако първата година поради незнание качиш само 1-2кг., тази година остава пропиляна, а втората пак ще можеш да качиш само 4кг., въпреки, че тренираш и ядеш правилно...:)

Твърде индивидуално е. Ако ти качиш 4, Иван може да качи 6, а Петър 2.. И си мисля, че никой не може да отговори на този въпрос. Ако пропилееш 1 година, няма как да разбереш какво ще се случи, ако си правил всичко по книга, и обратното.

10.06.11
20:01

казано от ProXxX на 10.06.11, 19:04:

Чудя се обаче друго - както вече се спомена, от тези 14-15кг. най-голямата част ще се качат първата година.

Според мен в клипа не става въпрос за начинаещи, както и за билдъри в пубертета. Инак като цяло съм съгласен с повечето колеги, че посочените цифри са съвсем нормални.... Още повече като се има предвид, че за оптимални резултати няма как 4-5 години само да качваш килограми, сиреч трябват си и периоди с приоритет в изгарянето на мастна тъкан...

Мнението беше редактирано от x_3_mar на 10.06.11 20:14.

10.06.11
20:02

Мисълта ми е такава...ако първата година можеш да качиш 8кг. (примерно), а втората 4кг.(отново примерно), то ако първата година поради незнание качиш само 1-2кг., тази година остава пропиляна, а втората пак ще можеш да качиш само 4кг., въпреки, че тренираш и ядеш правилно...т.е. изгубил си и си назад с 6-7кг., които си можел да качиш първата година :)

Да ти кажа може и да има нещо такова ,първата година на тренировки ми казаха да се тъпча с колкото мога повече ориз,пилешко и яйца и протеин на прах,казвам общото тегло-качих 10 килограма,след още половин година 8,контузих се жестоко и ме възстановяваха няколко месеца,изгубих последните 8 килограма.След като се оправих и продължих последните 2 години качвам по няколко килограмчета...

10.06.11
20:47

13-14кг чиста мускулна маса за 3-5 години е страхотно, според мен.
14 килограма мускули, лепнати на някого, който не е бил с поднормено тегло ...имаме един голям, грозен и доста як тип.
За мъж/момче с височина 180см и нормално до слабо телосложение 70-80кг при 12-15% мазнини ~ сложете му 14кг мускули...яко копеле. :)

А за качването на 7-8кг в първата 1 година - много оптимистично ми звучи тази хипотеза.
Това със “загубата” на годината, един вид “загуба на потенциал”, не ми се струва много логично.
На какво се базира това “изчерпване”?

казано от kini на 10.06.11, 19:55:

Твърде индивидуално е. Ако ти качиш 4, Иван може да качи 6, а Петър 2.. И си мисля, че никой не може да отговори на този въпрос. Ако пропилееш 1 година, няма как да разбереш какво ще се случи, ако си правил всичко по книга, и обратното.

Да, определено е много индивидуално. Според мен истината е такава, че ние си имаме потенциал, който не можем да изгубим. Т.е. това, че първата година не сме качили 8 килограма не оказва влияние. Това, което оказва влияние обаче са методите на трениране. Като пример - начинаещите, които тренират като професионални атлети, дроп серии, флъшинг методи, претоварват се и...тялото свиква. Изхабен коз както му се казва. Oranje обикновено дава страхотни примери за такива типове тренировки. :) Не случайно си има тренировки за начинаещи, средно напреднали и напреднали. Според нивото на тренираност, тялото може да реагира адекватно на различни методи. Няма смисъл да се използва метод като дроп сериите, след като можеш да свършиш същата работа и без тях. Като му дойде времето и те ще влезнат в употреба. Именно и затова се наблюдава спад в растежа. Тялото привиква все повече към начина на трениране, и за да поддържаш едно и също темпо трябва да вкарваш нови и нови методи и хитрини, които пък в крайна сметка също вършат ограничена от гените ни работа. :) И аз как го обясних...само аз си знам какво съм искал да кажа :D

казано от Тони1 на 10.06.11, 20:02:

Да ти кажа може и да има нещо такова ,първата година на тренировки ми казаха да се тъпча с колкото мога повече ориз,пилешко и яйца и протеин на прах,казвам общото тегло-качих 10 килограма,след още половин година 8,контузих се жестоко и ме възстановяваха няколко месеца,изгубих последните 8 килограма.След като се оправих и продължих последните 2 години качвам по няколко килограмчета...

Точно това, което се опитах да обясня по-горе се е случило при теб. Използвал си дадени методи, тренировъчни програми и т.н. и когато минаваш втори път през тях, тялото ти е по-подготвено от преди. И главно на ниво ЦНС. Страшна машина е човешкото тяло, ей! :D

казано от x_3_mar на 10.06.11, 20:01:

Още повече като се има предвид, че за оптимални резултати няма как 4-5 години само да качваш килограми, сиреч трябват си и периоди с приоритет в изгарянето на мастна тъкан...

Това е другия момент. Процеса не е задължително линеен. Не можем да качваме постоянно с едно и също темпо. Има спадове. Не е изключено да изпаднеш в плато. Въобще...божа работа. :D

Да засегнем и един друг въпрос с трупането на мускулна маса. Съществува едно мнение из повечето начинаещи, че добавките помагат за трупането на мускул. Ако пия протеин или креатин ще мога да кача 4кг. вместо 2кг. Дали?  (wasntme)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.06.11 20:57.

10.06.11
21:45

На последното ти мнение ,мога да отговоря :голяма част плацебо от добавките и резултат от храната дори и с грешни тренировки,Освен ако добавките не се пият в правилните съотношения,което за повечето хора е финансово непосилно.

10.06.11
22:45

Нищо не си назад. Всички започват да се развиват, когато започнат да тренират сериозно. Дали ще е първата година (lucky guy) или петата (по-често срещан вариант), началото е ударно.
Друг е въпроса, че малко започват изобщо, и то наистина малко.

Растеж на ММ => КБ расте и той .. всичко е до храна смятам аз и адекватни почивки.

Интересно. В това изследване се казва:

Based on the studies, protein supplements can play a vital role in the progress in resistance exercise training. In particular, protein supplements containing high concentrations of essential amino acids such as whey protein seem to be advantegeous.

Тези изследвания също го потвърждават:
http://www.mendeley.com/research/a-creatineproteincarbohydrate-supplement-enhances-responses-to-resistance-training/
http://www.mendeley.com/research/effects-training-creatine-supplement-muscle-strength-body-mass-20/
http://www.mendeley.com/research/effects-of-amino-acids-supplement-on-physiological-adaptations-to-resistance-training/

Къде е уловката? (wasntme)

12.06.11
00:41

казано от Death__ на 10.06.11, 18:15:

Да, ама ако имаш лош хранителен режим, колкото и да тренираш нищо няма да направиш...

Ами,ако искаш,мога да ти пратя снимка да ме видиш какво съм постигнал за 2 години.Това,че някой,който не спазва хр.режим означава,че няма да постигне резултати???!!!

Специално за Горна Оряховица знам, че са на мода едни много порочни практики с едни хубави вещества :D

12.06.11
01:09

казано от ProXxX на 10.06.11, 13:24:

......

Та, Уил казва, че правейки един наистина обобщен извод, според него човек от средата на графиката може да качи най-много около 13-14кг(30 pounds) чиста мускулна маса за период от 3 до 5 години. ....
На мен лично ми се струва прекалено малко. Какво мислите вие по въпроса? :)

Уил Бринк е от добрите в бранша. Има две книжки (Fat Loss Revealed и Bodybuilding Revealed), в които на достъпен език дава много полезна информация, вкл. за различни категории хранителни добавки (много храни производителите на по-евтини добавки, че слагат евтин пълнеж, който той нарича “замърсители”). Но горното е доста широка генерализация. Има много системи и теории за оценка на потенциала за качване на мм (вж. С. Макробърт, М. Беркхам, К. Бът и А. Арагон), но всички те приемат за даденост че тренировките и храната са на макс. И повечето модели са в подкрепа на горното, т.е. при хора с една година стаж може да се очаква да качат до 10-12 килограма мускулна маса на година, или средно по килограм на месец. При хора с около две години стаж, потенциала е около 5-6 кг. на месец; при три години стаж - около 3-4 кг. мускулна маса на година; и от четири нагоре растежа е доста по-бавен. Това, разбира се е изключително субективно, защото оптималното трениране и хранене за един ще е равно на претрениране и преяждане (или недояждане) за друг.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1