11.06.11
12:03
Добър ден.Първо искам да уточня, че въпросът ми няма нищо общо с видовете хватове за набиране.Става въпрос за техника на изпълнение на набиранията.Искам да попитам т.н Butterfly и Kipping набиранията отстъпват ли по ефективност на стрикните набирания т.е по ефективни ли са от тях като натоварване.Моля при отговора си да посочите поне една причина, защо според вас те са или не са по-ефективни като натоварване.И акцентират ли повече върху даден мускл или мускулна група.Благодаря и лек ден.
Темата беше редактирана от Атанасов на 11.06.11 12:17.
казано от G33K на 11.06.11, 12:11:
По-ефективни за какво?
Извинявам се за неуточнението.Вече го редактирах.
Мнението беше редактирано от Атанасов на 11.06.11 12:18.
Стриктните набирания от отпуснато положение долу натоварват гърба най-добре и са най-трудни.
При киповете използваш инерция, махове и тласъци и натоварването се намалява все повече с подобряването на техниката. Ако научиш добре техниката, според мен 30 butterfly kips се развняват като общо натоварване на не повече от 7-8 dead hang-a, а като акцент на гърба и на по-малко.
Ако целиш да акцентираш на натоварването на конкретните мускули (гръб, бицепси и т.н.) от стандартните набирания по-добро няма.
11.06.11
13:31
Маховите набирания са похват от спортната гимнастика, съответно те спестяват усилие - нещо като плуването - когато един плувец и един любител плуват кроул в басеина, ще се забележи, че плувеца се движи значитлно по - бързо с много по - ниска честота на движението. Спортовете са измислени с цел минимална енергия максимален обем работа-:)
Маховите набирания от друга стана са по - добри за тенировка на раменете(все пак рамото конткира маха ). Тъка, че в една тенировка е необходимо да има и двата вида набирания. Другото предимство на маха , е че подобрява мобилноста на ставите.
Абе в общи линии и двата вида имат различен вид натоварване. Ако искаш да тренираш на лост във фитнес стил и да имаш фитнес ефект махови набирания и кофи не ти трябват. От дръга страна ако си тренирал фитнес дълго време (за ММ) не ти ги препоръчвам като за начало(вероятността от контузия е голяма). Необходими са първо подготвящо раменните стави упражненив за амплитудни разтягания. Ако не си тренирал нещо специфично, най - добе е да правиш и от двата вида набирания за по - добра мобилност(мое мнение).
Това всеки сам си избира.
Мнението беше редактирано от Delfin Dimitrov на 11.06.11 14:17.
11.06.11
16:05
Аз при набиранията не спускам баш до долу, но има и серии, които спускам до долу. Зависи дали имам сили за чисти до долу :)
12.06.11
17:36
Винаги спускам до долу винаги ама по не така съм свикнал да правя правилно упражненията.