11.06.11
20:43
Здравейте!
Имам въпрос отностно бързите и бавните мускулни влакна,тъй като не ми се изясни всичко от статията за хипертрофия.
До колкото разбрах и двата типа имат еднакъв потенциал за разтеж.Също така,бавните се тренират с 50% от максималните възможности и с над 15 повторения (като серии не ми стана ясно само,какво представляват).Бързите се развиват при вдигане на по-тежко,3-5 повторения до 10 и нагоре серии,като не се стига до отказ.До тук добре,но след това прочетох,че и двата типа са еднакакво важни в бодибилдинга,докато в други спортове преобладават бързите.Та въпроса ми е как да се тренират щом са от еднакакво значение?Също така във всички мускулни групи ли е важно да се задействат и двата вида? Какви методи се използват?Тренират ли се заедно някои мускулни групи?По колко пъти седмично?Колко упражнения са нужни на бавните и на бързите?
По-толерантните,ако има такива към този въпрос,ще им бъда изключително благодарен и ако дадат за пример някаква тренирова,без значение от мускулната група.Но ако не ви се занимава,бих си съставил и сам,стига да получа някаква информация отностно въпросите ми.
П.П. Ето за тази статия става въпрос. http://www.bb-team.org/articles/738_muskulnata-hipertrofiya#axzz1OuDwKqCX
Поздрави.
Темата беше редактирана от Daniel Dimitrov на 11.06.11 20:52.
11.06.11
20:48
пусни линк към статията че да се знае за какво говорим.
12.06.11
13:48
Пирамидата е измислена именно за това :) 12,10,8,6 а може и 10,8,6,4 Така тренираш и двата вида мускулни влакна.Ако искаш в една тренировка да ги комбинираш базовите упражнения ги оставяш за началото на тренировката и серии от по 4-6-8 повторения,а изолиращите ги оставяш за след базовите и там повторенията варират над 8 вече :) А може и да периодизираш да речем 10х10 така гониш саркоплазмена хипертрофия,затова се преповъчва след 10х10 да караш 10х6 или 5х5 там вече гониш миофибрилна :)
Мнението беше редактирано от Denis22 на 12.06.11 13:49.
12.06.11
16:23
Зависи миофибрилната по-бавно се постига от саркоплазмената :)
Прегледай тези таблици. Мисля, че отговарят на въпросите ти. Източник е Полякин.
Мнението беше редактирано от default на 12.06.11 16:36.
казано от Denis22 на 12.06.11, 16:23:
Да, и по-бавно си отива. На него това му е ясно, затова му казах да тренира тая, която му трябва - дали ще си е за него, или иска за плажа. Примерно.
12.06.11
17:30
Благодаря за мненията.То реално погледнато в тренировките ми има участие и на 2та типа,просто четейки статията се обърках.Но и все пак не е зле да знам всъщност какво правя.
12.06.11
23:44
казано от Thrashmetal на 12.06.11, 17:08:
казано от Denis22 на 12.06.11, 16:23:
Да, и по-бавно си отива. На него това му е ясно, затова му казах да тренира тая, която му трябва - дали ще си е за него, или иска за плажа. Примерно.
Да! Няма спор в това :) Мисълта ми беше ако иска бързи/бавни резултати да знае :) Макар,че според мен е най-добре и по двата начина да тренира,защото все пак са и малко хората,които не тренират по сплитове,в които няма изолиращи упражнения :)
Мнението беше редактирано от Denis22 на 12.06.11 23:46.
13.06.11
00:09
казано от Denis22 на 12.06.11, 13:48:
Пирамидата е измислена именно за това :) 12,10,8,6 а може и 10,8,6,4 Така тренираш и двата вида мускулни влакна.
Поликин, Тибодо и Бондарчук - в една тренировка е непродуктивно да се комбинират тренировки изискващи висока скорост или сила(бързи мускулни влакна) и висока продължителност(бавни мускулни влакна). това е симплификация на думите им, но като цяло и тримата отричат пирамидите. като цяло Поликин дава 10% разлика в интензитета, което не отрича пирамидите.
миофибралната и саркоплазмената хипертрофия е непотвърдена и вече не се говори за нея толкова много. дори в последно време се говори че няма бързи и бавни мускулни влакна, а бързи и бавни моторни неврони.
казано от default на 12.06.11, 16:34:
Прегледай тези таблици. Мисля, че отговарят на въпросите ти. Източник е Полякин.
въпросните таблици нямат много общо с мускулните влакна, освен това че са предвидени за човек със смесен тип. първата показва приблизително тежестите с които би могъл да направи максимум Х повторения, докато втората показва инверсната зависимост на сериите и повторенията.
казано от Denis22 на 12.06.11, 23:44:
Да! Няма спор в това :) Мисълта ми беше ако иска бързи/бавни резултати да знае :) Макар,че според мен е най-добре и по двата начина да тренира,защото все пак са и малко хората,които не тренират по сплитове,в които няма изолиращи упражнения :)
бързи резултати ще има ако тренира според типа си, а не в зависимост от това дали тренира за бързите или бавните, т.е. едни ще имат по-бърз резултат ако наблегнат на малки повторения, други ако наблегнат на големи.
изолиращите упражнения нямат много общо с типа мускулни влакна.
Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 13.06.11 00:10.
13.06.11
00:16
в самата статия според мен има малка неточност - посочени са тежести с които да се тренират дадените типове. това кои влакна биват тренирани зависи от това които влакна биват уморени. за да се умори едно влакно то трябва да бъде активирано и после да извърши определена работа за да се умори. за да се активира едно влакна, трябва да се активира моторната единица(сноп влакна и моторния им неврон) в която то се намира. за да се умори, то трябва определено време да е под напрежение.
за единя случай ще направиш 10х3, в другия ще направиш 8х13, като и двете са разпределени в 2-3 упражнения.
пример:
гърди: 6х3 равен лег и 4х3 полулег ИЛИ 3х13 равен лег, 3х13 полулег и 2х13 обратен лег с дъмбели.
казано от ts.vassilev на 13.06.11, 00:09:
Поликин, Тибодо и Бондарчук - в една тренировка е непродуктивно да се комбинират тренировки изискващи висока скорост или сила(бързи мускулни влакна) и висока продължителност(бавни мускулни влакна). това е симплификация на думите им, но като цяло и тримата отричат пирамидите. като цяло Поликин дава 10% разлика в интензитета, което не отрича пирамидите.
Всъщност това е теза на Абаджиев. Полякин и Тибаду са му големи фенове ;)
13.06.11
11:00
казано от default на 13.06.11, 09:20:
Всъщност това е теза на Абаджиев. Полякин и Тибаду са му големи фенове ;)
няма си идея кой го е измислил, но знам от кой съм го чул.