28.05.05
08:50
Бях чувал или чел нещо по въпроса за влиянието на големите физически натоварвания върху очите. Нека някой от вас, който има повече информация по въпроса я сподели. Благодаря.
Чувал съм че при много голямо напрежение при огромни тежести може да се отлепи ретината,но едва ли ще пробваш 300 кила на лежанка,така че споко
влиае да. при дигане на тежко се получава налягането в очните ябълки. май може и диоптър да слойиш, но може би ако дигаш системно и по много тежко.
Един мой приятел след тежка тяга спука капиляр на окото. Има опасност винаги, но трябва да се действа разумно!
28.05.05
13:55
дотук никак не ми харесва.... ами разбира се че вдигаме системно и то тежко... нали това правим всички?! 300 кг. може за някой да не са натоварване... за мен и 100 кг. са много - въпроса е специфичното за мен натоварване, примерно при гонене на макса дали ще е проблем за очите?! и как може да се предпазим от някакви проблеми там. На една приятелка лекари й били забранили да тренира, защото диоптъра й се покачвал.
Има още нещо... около час след тренировка ми се доспива като че ли... обаче сега се замислям дали това не е всъщност парене в очите вследствие на натоварването? хмм да не стана :shock: накрая :D
при по-тежки серии(когато гониш макса) може да има някакъв проблем,кръвта се качва рязко в главата,това може да доведе и до пукане на капиляри по очните ябълки
Абе пичове... на тоз свят всичко се оказва вредно, ама не го мислете.
Пример: познавам хора пушили като ненормални дълги години, и на 80 нищичко им няма, здрави и прави. А други не вкусвали цигарка си се стапят след 50-тата си година... Не казвам пушете за здраве, но... каквото има да става ще става и няма смисъл да се опасява човек от всяка дреболия.
Това за очите конкретно много зависи от генетична предразположеност към увреждане, чрез напрягане. Ако има вариант за такава, просто не трябва да се правят свръхтежки повторения и това е...
28.05.05
19:15
tpd е прав има някои толкова слаботелесни хора чи само кат ги пипнеше или са плашат.Пак има някои които с тигана да го биеш пак не го боли.Аз лично сам имах тъкъв съотборник секи ден излизаше пиеше секи ден пиян пуши кат распран и на мачове бяга кат кон няма измаряне.На някои хора им влияе мн по различно.. :lol: :P
[quote author=“kaloiancho”]Този сайт някой чете ли го?
Имам чувството, че за 80% от тукпишещите отговора е НЕ. Постоянно се питат неща, който са разгледани в сайта. Задават се въпроси и питащите обикновено ги мързи да прегледат конкретните раздели в сайта... :?
28.05.05
22:10
как пък ги изчисли 80% ? :shock:
Вижте кво, като има статия, какво сега? Считате една статия за чиста монета и каквото пише там това е истината и край - така ли? Знаете ли какво всъщност е това форума? Това е възможност да получиш ценни съвети от много на брой хора, да се възползваш от опита и знанието на постигнали резултати хора. А статията - тя е скалъпена от други статии, или пък е наистина авторска и научно обоснована, която си заслужава вниманието, но все пак е 1 (едно) мнение по въпроса!
Е, аз искам повече мнения, искам истории от практиката, искам съвети на изпатили например и т.н. Това статията няма да ми даде. Ако исках да чета статии и книги, нама проблем ще ровя в Google и цял живот няма да ми стигне за да ги прочета.. ама аз искам мнението на хората от този форум, защото те за мен са по-ценни от статията....
Освен това, нали се сещате че сега чрез МОЯТА ТЕМА за очите тази статия ще бъде много по-четена?!
А някои моля, да се подготвят повече преди да правят заключения и то в проценти!
Иначе знам че това с проблемите за очите и друг път е разисквано, но винаги има нещо ново и има мнения на хора, които преди не са се случили да ги дадат и т.н.
По тази логика понеже всяка 5та тема е “как да се пие протеина” или “амино или креатин” то остава да се почне триене на всичко и да видим какво ще остане.
С най-добри чувства и за доброто на форума и хората в него:
bobtosh.
28.05.05
22:24
Аз съм убеден че и ти влизаш в тези 80% за които говориш поне за тази статия :wink: .По въпроса за пиенето и пушенето наистина е индивидуално, но даи по тоя случаи цял живот да пия и пуша и да се надявам че ще съм от нищожния процент хора,които въпреки този начин на живот са доживели(по някаква случаиност) 70те.По темата с очите от лекар,занимаващ се с бодибилдинг съм чул че при големите тежести трябва да се затварят очите, за да не се спука капиляр,което не е за препоръчване,защото по негови думи червената ивица щяла да стои доста дълго време в окото преди да избледнее.
П.С. ако тва е твоя снимка-готина преса,tpd
28.05.05
22:35
това със затварянето на очите и аз си го мислех, но не го бях чувал от другаде... има логика. :wink:
..макар, че ако ги затваряш и леко стискаш в зора си да преодолееш тежестта, незнам дали налягането в тях няма да стане по-високо?! :shock:
[quote author=“bobtosh”]как пък ги изчисли 80% ? :shock:
Вижте кво, като има статия, какво сега? Считате една статия за чиста монета и каквото пише там това е истината и край - така ли? Знаете ли какво всъщност е това форума? Това е възможност да получиш ценни съвети от много на брой хора, да се възползваш от опита и знанието на постигнали резултати хора. А статията - тя е скалъпена от други статии, или пък е наистина авторска и научно обоснована, която си заслужава вниманието, но все пак е 1 (едно) мнение по въпроса!
Е, аз искам повече мнения, искам истории от практиката, искам съвети на изпатили например и т.н. Това статията няма да ми даде. Ако исках да чета статии и книги, нама проблем ще ровя в Google и цял живот няма да ми стигне за да ги прочета.. ама аз искам мнението на хората от този форум, защото те за мен са по-ценни от статията....
Освен това, нали се сещате че сега чрез МОЯТА ТЕМА за очите тази статия ще бъде много по-четена?!
А някои моля, да се подготвят повече преди да правят заключения и то в проценти!
Иначе знам че това с проблемите за очите и друг път е разисквано, но винаги има нещо ново и има мнения на хора, които преди не са се случили да ги дадат и т.н.
По тази логика понеже всяка 5та тема е “как да се пие протеина” или “амино или креатин” то остава да се почне триене на всичко и да видим какво ще остане.
С най-добри чувства и за доброто на форума и хората в него:
bobtosh.
Брато не се ежи пък толкова. Да знам за какво е форума. Но както сам подчерта преобладаватщи са теми. “какво е протеина, амино , креатин... как се пие и т.н.” Или пък “дебел съм какво да правя, слаб съм какво да правя....”
Никакви лоши чувства нямам, но просто си е нахално от страна на тези хора да се пита постоянно, при положение, че има 10 теми във форума и статии за хранене и упражнения и т.н. /и за тези неща е положен труд да се напишат, не са се пръкнали ей така от самосебе си/
Разбираш ли, това имам в предвид. И за това дадах такъв отговор на Калянчо. Процента беше на базик, не се хващай толкова за него...
А казвам това за очите конкретно, защото намирам статията много добре и един вид изчерпва това което може да се каже... Но, ок щом мисли друго яче, всеки си решава...
Това е...
Поздрави
п.п. Мерси MI5, моя си е пресата. :)
Информацията в статията е много по-достоверна от мненията които ще получиш тук, или поне от по-голямата част от тях. Нивото на форума все още не е така високо както ни се иска на всички. А относно ценните съвети от потребителите - тези ценни съвети не винаги са верни. Идеята е всеки един да прочете малко за собствения си проблем и тогава да пуска тема. А и bobtosh сам виждаш че отговорите по темата не покриват и на 20% инфото в статията :)
Моя съвет - първо потърсете малко литература и тогава пускайте теми :)
И избягвайте излишните караници :)
ПС
tpd написа:
И за това дадах такъв отговор на Калянчо
сега ще се обиждаме ли? :wink:
29.05.05
11:31
статията обяснява как, кога и защо се получават проблеми в очите, не дава конкретни напътствия за избягването им, освен общите за повишена внимателност и т.н. Повдигайки въпроса за влиянието на тежестите върху очите, аз вече бях наясно с това, което статията покрива (кръвоизливи от капилярите, отлепяне на ретината и т.н.).
ето една полезна информация, която бе дадена от MI5, и която си заслужава да беде обмислена/проверена/обсъдена :
[quote author=“MI5”]
....По темата с очите от лекар,занимаващ се с бодибилдинг съм чул че при големите тежести трябва да се затварят очите, за да не се спука капиляр,което не е за препоръчване,защото по негови думи червената ивица щяла да стои доста дълго време в окото преди да избледнее...
А сега нещо, което статията няма да ми отговори, да попитам четящите тук: Забелязали ли сте парене в очите (все едно ви се спи) около час след тренировка, като времето през деня е такова, че е малко странно да ви се е доспало??
29.05.05
11:40
при тежки тренировки особено когато трябва да изтласквам съм забелязъл че очите ми са малко зачервени и като че ли всеки момент ще ми се насълзат (особено след като току-що съм правил някоя серия).
bobtosh, виж сега... Да, опасно е! Да, съществуват рискове! Но придържайки се строго към медицинската литература, рискът да ти се пръсне сърцето, да си увердиш става (и то така, че да останеш инвалид за цял живот) е неколкократно по-голям. Ще ти кажа какво ми обясни един доктор - при тренировка с максимално напрягане се повишава налягането върху множество телесни органи (това мисля е ясно на всички). И сега: АКО СЛУЧАЙНО ПРИ НЯКОЙ ОРГАН ИМА ПРОБЛЕМ, ЗА КОЙТО ДО МОМЕНТА НЕ ЗНАЕМ, ВЪПРОСНОТО МАКСИМАЛНО НАТОВАРВАНЕ МОЖЕ ДА ЗАВЪРШИ ФАТАЛНО. ОТ ДРУГА СТРАНА СТРАНА, АКО ЧОВЕК Е ЗДРАВ, ПРОБЛЕМИ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ВЪЗНИКНАТ. НО ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ СЪщЕСТВУВАНЕТО НА ПОДОБНИ “СКРИТИ” ПРОБЛЕМИ Е ЧЕСТО СРЕщАНО ЯВЛЕНИЕ.
Поздрави
31.05.05
11:39
Баща ми като младеж е тренирал самбо. от многото хвърляния и напъвания и напрежение лещата на окото му се е разместила и сега носи супер дебели стъкла. А тук даже не говорим за тежести!
Явно има опастност, но предполагам, че за всеки е индивидуална. Ето например, аз се старая да не се претоварвам, защото се опасявам, че може да има нещо наследствено...